electrolux
13
poziomy półek i dwie półki. Poziom
wsunięcia tacy liczy się od dołu
piekarnika zgodnie z opisem na
schemacie.
Półki należy wsuwać prawidłowo i
zgodnie z opisem na schemacie.
Naczyń do pieczenia nie należy stawiać
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Pieczenie konwekcyjne
Powietrze w piekarniku jest podgrzewane
przez grzałkę znajdującą się na wokoło
wentylatora za tylnym panelem. Wentylator
tworzy obieg powietrza, aby utrzymać
równomierną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Zalety pieczenia z użyciem tej funkcji to:
- Szybsze wstępne podgrzewanie
Ponieważ wentylator piekarnika szybko
zapewnia osiągnięcie temperatury, nie jest
konieczne wstępne podgrzewanie, chociaż
może zajść potrzeba wydłużenia czasu
pieczenia o dodatkowe 5-6 minut. Dla
przepisów, które wymagają wyższych
temperatur, najlepsze wyniki są osiągane,
gdy piekarnik jest wstępnie podgrzany, np.
chleb, paszteciki, rożki, suflety, itp.
-
Nizsze temperatury
Pieczenie konwekcyjne zazwyczaj
wymaga niższych temperatur niż
pieczenie tradycyjne.
Należy przestrzegać temperatur podanych
w tabeli potraw. Należy pamiętać, aby
obniżyć temperatury o około 20-25°C dla
własnych przepisów, które wymagają
pieczenia tradycyjnego.
-
Pieczenie z równomiernym
ogrzewaniem
Wentylator jednakowo ogrzewa wszystkie
pozycje półek. Oznacza to, że
jednocześnie mogą być pieczone w
piekarniku większe ilości tej samej potrawy.
Jednak potrawa na górnej półce może
zarumienić się szybciej niż na niższej.
To całkowicie normalne. Nie dochodzi do
przenikania zapachów pomiędzy
potrawami.
Obsługa piekarnika konwekcyjnego
1. Włączyć piekarnik.
2. Nacisnąć przycisk funkcji piekarnika i
wybrać funkcję „Pieczenie konwekcyjne”.
3. W razie potrzeby, dostosować temperaturę
za pomocą przycisków lub .
Pieczenie konwencjonalne
- Półka środkowa pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie od spodu, korzystać z
niższej półki. Aby zwiększyć
przyrumienienie od góry, korzystać z
wyższej półki.
- Materiał blach/formy oraz ich wykończenie
mają wpływ na stopień podpieczenia i
zarumienienia potrawy. Emalia, ciemne,
ciężkie i nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia do piekarnika, błyszczące
blachy z aluminium lub polerowanej stali
odbijają ciepło i powodują mniejsze
przyrumienienie od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia centralnie na
półce, aby zapewnić równomierne
przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/blachach
o wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika, co
pozwoli na zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
- Nie umieszczać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spodzie piekarnika,
ponieważ bardzo mocno się nagrzewa i
może dojść do uszkodzenia. W tym
ustawieniu ciepło dochodzi zarówno z
grzałki dolnej jak i górnej. Pozwala to na
pieczenie na jednym poziomie i jest
szczególnie polecane do dań, które nie
wymagają szczególnego przyrumienienia
od spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa, które
wymagają dodatkowego przyrumienienia od
góry, również dobrze pieką się w piekarniku
konwencjonalnym.