electrolux
15
Tylko górna grzałka
Funkcja ta jest odpowiednia do dopieczenia
dań, np. lasagne, zapiekanka, zapiekanka
serowo-kalafiorowa, itp.
Tylko grzałka dolna
Funkcja ta jest szczególnie przydatna do
ciast do nadzień. Może być również
wykorzystywana do przyrumieniania
rożków lub tart.
Grillowanie
- Większość potraw można umieszczać na
ruszcie patelni do grillowania, aby zapewnić
maksymalną cyrkulację powietrza oraz
zapewnić ściekanie tłuszczu i soków. Takie
potrawy jak ryby, wątróbki i nerki można
umieszczać bezpośrednio na patelni do
grillowania wg uznania.
- Potrawy powinny być całkowicie wysuszone
przed grillowaniem, aby zminimalizować
rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby lekko
nasmarować pędzelkiem zamoczonym w
oleju lub roztopionym maśle, aby zapewnić
ich miękkość podczas pieczenia.
- Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas
grillowania mięs
- Do tostowania chleba zalecamy
korzystanie z najwyższej półki.
- Potrawy należy obracać podczas
pieczenia zależnie od potrzeby.
Korzystanie z funkcji „Pełnego grilla”
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję „Pełny grill” za pomocą
przycisku funkcji piekarnika
dopóki
symbol
nie pojawi się na wyświetlaczu.
3. W razie potrzeby, dostosować temperaturę
za pomocą przycisków
lub .
4. Wyregulować pozycję rusztu i patelni
do grillowania odpowiednio do
grubości potrawy. Aby zapewnić
szybsze pieczenie, umieścić potrawę
bliżej grzałki, natomiast aby zapewnić
łagodniejsze pieczenie - dalej.
Rozgrzewać grill z pełną mocą przez kilka
minut przed włożeniem steków lub tostów.
Ewentualnie wyregulować ustawienie
temperatury oraz półkę podczas pieczenia.
Podczas pieczenia, wentylator chłodzenia
i kontrolka termostatu będą działać w taki
sam sposób, jak przy funkcji pieczenia
konwekcyjnego.
Obsługa wewnętrznej grzałki grilla
Wewnętrzny grill zapewnia szybkie i
bezpośrednie ciepło w środkowej części
patelni do grillowania. Korzystając z
wewnętrznej grzałki grilla do
przygotowywania małych ilości potraw
można zaoszczędzić energię.
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję „Wewnętrzna grzałka
grilla” za pomocą przycisku funkcji
piekarnika
dopóki symbol nie
pojawi się na wyświetlaczu.
3. W razie potrzeby, dostosować temperaturę
za pomocą przycisków lub .
4. Wyregulować pozycję rusztu i patelni do
grillowania odpowiednio do grubości potrawy
oraz zgodnie z poleceniami grillowania.
Obsługa pełnego grilla termicznego
Grill termiczny oferuje możliwość
alternatywnego pieczenia potraw
zazwyczaj pieczonych na grillu
konwencjonalnym. Grzałka grilla i
wentylator pracują naprzemiennie,
stwarzając obieg gorącego powietrza
wokół potraw. Zmniejszona jest potrzeba
sprawdzania i odwracania potraw.
Grillowanie termiczne pomaga ograniczyć
zapachy powstające w kuchni podczas
pieczenia.
Z wyjątkiem tostów, lekko upieczonych
steków, można grillować termicznie
wszystkie potrawy, które normalnie byłyby
grillowane konwencjonalnie. Pieczenie jest
delikatniejsze, zatem potrawy potrzebują
nieco więcej czasu w przypadku
grillowania termicznego w porównaniu z
grillowaniem konwencjonalnym. Jedną z
zalet jest to, że jednocześnie można piec