Zanussi ZOB881QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

ZANUSSI
_____________________
PIEKARNIK
ZOB 661 - 881
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE"CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ(CE BEZPIECZE)STWA......................... 4
EKSPLOATACJA ........................................................................... 7
PIERWSZE W/(CZENIE ............................................................... 9
ZEGAR ELEKTRONICZNY (MODEL ZOB 881)............................10
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE .................................14
TABELA CZASÓW PIECZENIA ....................................................17
MYCIE I KONSERWACJA.............................................................19
USUWANIE USTEREK..................................................................22
AUTORYZOWANY SERWIS .........................................................22
DANE TECHNICZNE .....................................................................23
INSTALACJA.................................................................................24
POD/(CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ.....................26
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ(CE BEZPIECZE)STWA
Przed przyst>pieniem do pod>czenia i eksploatacji urz>dzenia
prosimy o dokadne zapoznanie siA z instrukcj> obsugi.
W instrukcji obsugi podano waCne wskazówki i porady doty-
cz>ce prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz>dzenia.
InstrukcjA obsugi naleCy zachowaF, aby podczas uCytkowania
urz>dzenia móc z niej skorzystaF w kaCdej chwili.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod>czaj>c inne urz>dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj>cego w
pobliCu piekarnika, naleCy zwróciF uwagA, aby przewód zasilaj>cy nie
dotyka gor>cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaHniAty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
BezpieczeIstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e
drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas gorce.
Eksploatacja
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urz>dzenia stwarzaj> powaCne za-
groCenie dla uCytkownika!
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Aby wyapa tuszcz #ciekajcy podczas pieczenia na grillu lub w piekarniku,
naley wstawi niski i odporny na wysok temperatur' pojemnik z wod. W
ten sposób mona zapobiec tworzeniu si' dymu i spalaniu tuszczu.
Naczynia aroodporne i garnki naley wyjmowa z piekarnika, uywajc r'-
kawic ochronnych.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub miAsa na grillu, drzwiczki
piekarnika i obudowa s> bardzo gor>ce, dlatego nie naleCy zezwalaF
dzieciom na przebywanie w pobliCu urz>dzenia.
5
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przygotowania potraw w pie-
karniku, nie wolno dopu#ci do bezpo#redniego kontaktu produktu owini'te-
go w foli' ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika naley zachowa szczególn ostrono#.
Nie dopu#ci do spryskania grzaek i czujnika termostatu.
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika. Równie samoczyszczce pyty katalityczne (o ile s na wyposa-
eniu piekarnika) naley regularnie czy#ci.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie lub wyj
wtyczk' z gniazdka.
Po zakoIczeniu pieczenia naleCy zawsze wy>czyF piekarnik, ustawia-
j>c pokrAta w pooCeniu „WY/(CZONY”.
Urz>dzenie przeznaczone jest do pod>czenia przewodem zerowym do
1 fazy do sieci zasilanej pr>dem o napiAciu 230V. Pod>czenie do kilku
faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do uszkodzenia urz>-
dzenia!
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj> powaCne
zagroCenie dla uCytkownika!
Utylizacja starego urz>dzenia
W przypadku konieczno#ci usuni'cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne niebezpie-
cze3stwo wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy razem z
wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
InstrukcjA obsugi naleCy zachowaF, aby podczas uCytkowania urz>dze-
nia móc z niej skorzystaF w kaCdej chwili.
W przypadku odst>pienia lub sprzedaCy urz>dzenia naleCy pamiAtaF rów-
nieC o przekazaniu instrukcji obsugi nowemu uCytkownikowi.
Wskazówki i zalecenia podano z myHl> o PaIstwa bezpieczeIstwie!
6
ObjaHnienie symboli uC ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotycz>ce bezpieczeIstwa
KolejnoHF czynnoHci
Praktyczne wskazówki
Informacje dotycz>ce Hrodowiska naturalnego
Urzdzenie spenia normy Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23 - 90683 (wytyczne dot. niskich napi');
Dyrektywa Nr 89/336 (wytyczne EMV);
Dyrektywa Nr 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
Urz>dzenie zabezpieczaj>ce
(Numer katalogowy 35791 – tylko modele ze stali szlachetnej)
Wszystkie urz>dzenia naszej produkcji speniaj> europejskie wy-
mogi bezpieczeIstwa.
W celu zapewnienia penego bezpiecze3stwa uytkownika, a w szczególno#ci
majc na uwadze cakowite wyeliminowanie zagroenia dla maych dzieci (np.
zagroenie oparzenia), piekarnik mona wyposay w specjalne urzdzenie
zabezpieczajce (wyposaenie dodatkowe), które zapobiega niezamierzone-
mu dotkni'ciu drzwiczek piekarnika.
Urzdzenie to mona zamówi w autoryzowanym zakadzie serwisowym, po-
dajc model i numer produktu, który znajduje si' na tabliczce znamionowej. Do
urzdzenia zabezpieczajcego doczona jest równie instrukcja instalacji.
7
EKSPLOATACJA
Rys. 1
Chowane pokrAta (ZOB 881)
Niektóre modele piekarnika wyposaone s w
chowane pokr'ta, które wysuwaj si' po ich naci-
#ni'ciu. Mona je wsun cakowicie do panelu
sterujcego (rys.1), kiedy piekarnik nie pracuje.
PokrAto wyboru funkcji (rys.1)
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania, naley
przekr'ci pokr'to i ustawi na symbolu wa#ciwej
funkcji (rys.2).
Model ZOB 881 (Rys. 2)
Symbole na pokrAtle wyboru funkcji
pozycja „Wyczony”
wewn'trzne o#wietlenie piekarnika
górna i dolna grzaka – wczona
górna grzaka
dolna grzaka
grill
podwójny grill Rys. 2
grill z nawiewem gorcego powietrza (termoobieg)
nawiew gorcego powietrza (termoobieg)
rozmraanie
Model ZOB 661 (Rys.3)
Symbole na pokrAtle wyboru funkcji
pozycja „Wyczony”
górna i dolna grzaka – wczona
dolna grzaka
nawiew gorcego powietrza (termoobieg)
grill
podwójny grill
rozmraanie
Rys. 3
8
Rodzaje nagrzewania
Piekarnik wyposaony jest w kilka opcji nagrzewania, które umoliwiaj dosko-
nae efekty pieczenia rónorodnych potraw.
Nagrzewanie górn> i doln> grzak>
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbol górnej i dolnej grzaki .
Pokr'tem termostatu ustawi wybran temperatur'.
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Aby wczy tylko jedn grzak' (górn lub doln grzak' w odpowiednim
modelu), naley ustawi pokr'to na symbolu dolnej grzaki
lub górnej grza-
ki
.
Po ustawieniu termostatu na pozycj' „max”, temperatura nie przekroczy
220 – 240
o
C.
Pieczenie na grillu
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu lub .
Pokr'to termostatu ustawi na wybran temperatur'.
Po ustawieniu pokr'ta wyboru funkcji na
zwi'ksza si' moc grzejna grzaki
grilla. W ten sposób uzyskuje si' równomierne opieczenie na grillu caej na-
grzewanej powierzchni potrawy.
Pieczenie na grillu z nawiewem (termoobieg) – model ZOB 881
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na pozycj' .
Pokr'to termostatu ustawi na wybran temperatur' (maks. 200
o
C).
Wybieraj>c funkcjA grilla z termoobiegiem, naleCy ustawiF maksymaln>
temperaturA 200
o
C i nie przekraczaF 60 minut pieczenia.
Pieczenie z nawiewem gor>cego powietrza
Pokr'to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi na symbolu nagrzewania
z nawiewem gorcego powietrza
lub (odpowiednio do modelu).
Termostatem ustawi wybran temperatur'.
RozmraCanie
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu .
Funkcja ta suy do delikatnego rozmraania strumieniem zimnego powietrza
g'boko zamroonych produktów. Rozmraanie odbywa si' w bardzo krótkim
czasie.
Uwaga!
Je#li pokr'to wyboru funkcji znajduje si' na pozycji
lub , wtedy pokr'to
termostatu naley ustawi na pozycj' „Wy>czony (symbol
).
9
Rys. 4
PokrAto regulatora temperatury
(termostat)
W celu ustawienia wybranej temperatury naley
przekr'ci pokr'to termostatu (rys.4) i ustawi
wybran temperatur' w zakresie od 50
0
C do
250
0
C - MAX.
Lampka kontrolna pracy
Lampka kontrolna pracy wskazuje, e piekarnik
pracuje.
Lampka kontrolna termostatu
o
C
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si'
lampka kontrolna termostatu. Lampka ta ga#nie,
je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta
i ponownie zapala si', kiedy piekarnik jest na-
grzewany.
PokrAto zegara (model ZOB 661)
Pokr'to (rys.5) naley obróci w prawo i usta-
wi na pozycji „90 minut”. Nast'pnie obróci po-
kr'to w lewo i ustawi na warto#ci, która odpo-
wiada ilo#ci minut pieczenia. Po upywie usta-
wionego czasu, programator wycza automa-
tycznie piekarnik. Jednocze#nie rozbrzmiewa
sygna, który po chwili równie wyczy si'.
W przypadku manualnego (r'cznego) trybu pra-
cy piekarnika, pokr'to naley przekr'ci w lewo
i ustawi na takiej pozycji, aby symbol r'ki
pokry si' ze znakiem odniesienia.
Rys. 5
PIERWSZE W/(CZENIE
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy cae
wyposaenie.
Model ZOB 881
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzina
na zegarze piekarnika.
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX (250
o
C),
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
10
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika
moe by wyczuwalny nieprzyjemny zapach.
Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu
pozostaej po procesie produkcyjnym. Jest to
cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do
ostygni'cia, a nast'pnie umy mi'kk #cie-
reczk zamoczon w agodnym #rodku do my-
cia.
Przed pierwszym pieczeniem naley starannie
umy wyposaenie piekarnika (blachy).
Rys. 6
Aby otworzyF drzwiczki piekarnika, naleCy zawsze przytrzymaF
uchwyt na Hrodku - jak pokazano na rysunku 6.
ZEGAR ELEKTRONICZNY (MODEL ZOB 881)
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzi-
na na zegarze piekarnika. Piekarnik mona uytkowa równie bez pro-
gramowania czasu pieczenia (rozpocz'cia, zako3czenia itp.).
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyHwietlacz
5. Lampka kontrolna „Czas pie-
czenia”
6. Lampka kontrolna „Koniec
pieczenia”
7. Lampka kontrolna minutnika
„Timer”
Rys. 7
8. Lampka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w do-
pywie prdu, na wy#wietlaczu pulsuje symbol ze-
gara
. Wtedy naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie aktualnej godziny
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzi-
n'.
11
2. Zaczeka 5 sekund: urzdzenie znajduje si' teraz w zwykym trybie pracy.
Godzina zostanie wskazana. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny
1. Przycisk wyboru funkcji naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna aktualnej godziny
. W celu zmiany ustawienia godziny
naley wykona wyej opisane czynno#ci. Ustawienie godziny mona zmie-
ni tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona adna funkcja automatyczna
(np. „Czas pieczenia”
lub „Koniec pieczenia” ).
Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu pracy piekarnika.
Potraw' naley wstawi do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa lampka
kontrolna „Czas pieczenia”
. Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci.
Ustawienie czasu pieczenia
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
#wieci si' i ponownie wskazy-
wana jest aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka
kontrolna wyboru funkcji, rozbrzmiewa sygna
i piekarnik wycza si' automatycznie. Po
zako3czeniu pieczenia naley ustawi pokr'-
to wyboru funkcji i pokr'to termostatu na
pozycj' „Wyczony”.
Aby wyczy sygna dLwi'kowy, naley naci-
sn dowolny przycisk.
Uwaga!
Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si'
ponownie. Dlatego po zako3czeniu pieczenia
naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'-
ta wyboru funkcji i termostatu na pozycj'
„Wyczony”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”
1. Przycisk wyboru funkcji naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako3czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu
pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
12
Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatycz-
nego wyczenia pracujcego piekarnika o usta-
wionej godzinie.
Wstawi potraw' do piekarnika, ustawi wybrany
rodzaj nagrzewania i temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Ko-
niec pieczenia”
.
Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci:
Ustawienie czasu wy>czenia piekarnika
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin',
o której ma si' wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za#wieci si' i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia, pul-
suje lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sy-
gna dLwi'kowy i piekarnik wycza si' automa-
tycznie. Pokr'to wyboru funkcji i pokr'to ter-
mostatu naley ustawi na pozycj' „Wyczo-
ny”.
Aby wyczy sygna dLwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga!
Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po zako3-
czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu na pozycj' „Wyczony”.
Anulowanie godziny wy>czenia piekarnika
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si'.
2. Przytrzyma wci#ni'ty przycisk minus (-)do momentu, a na wy#wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dLwi'ko-
wy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Po>czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj> „Koniec pieczenia
Funkcj' „Czas pieczenia” mona uywa jednocze#nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je#li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póL-
niejszej godzinie.
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia” ustawi wybrany czas pieczenia (jak
opisano w poprzednim rozdziale). Nast'pnie nacisn przycisk
: na wy-
#wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.
13
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia” ustawi wybran godzin', o której
piekarnik ma si' automatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim roz-
dziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod#wietlone
i na wy#wietlaczu pojawia si' aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si'
automatycznie o ustawionej godzinie.
Funkcja minutnika „Timer”
Zegar typu timer pracuje tak, jak zwyky minutnik,
na którym ustawia si' krótki czas do odmierzania
np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego
czasu, jaki zosta ustawiony, rozbrzmiewa sygna
dLwi'kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku
nie ma adnego wpywu na prac' piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do mo-
mentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
„Timer”
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minutni-
ku (maksymalny czas moliwy do ustawienia na
minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za#wieci si' lampka kon-
trolna „Timer”
.
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka
kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dLwi'-
kowy. Aby wyczy sygna, naley nacisn
dowolny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Timer”
. Na wy#wietlaczu zostanie wskazany
czas, jaki pozosta do ko3ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy-
#wietlaczu pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana
aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
14
Wy>czenie wyHwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma
wci#ni'te przez 5 sekund. Wy#wietlacz wy-
czy si'.
2. W celu wczenia wy#wietlacza, wystarczy
nacisn dowolny przycisk.
WyHwietlacz moCe byF wy>czony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja
automatyczna.
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz> byF zawsze za-
mkniAte!
Nagrzewanie górn> i doln> grzak>
W opcji nagrzewania górn i doln grzak zaleca si' pieczenie na #rodkowym
poziomie. Je#li konieczna jest wysza temperatura kierowana na pieczon po-
traw' od dou lub od góry, wtedy naley wsun blach' odpowiednio do listwy
w górnym lub dolnym poziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor>cego powietrza (termoobieg)
W opcji termoobiegu ciepo rozprowadzane jest
przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika (konwekcja wymuszona).
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest
w piekarniku szybko i równomiernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka po-
traw na rónych poziomach (rys.8).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przeno-
szone zapachy oraz smak z jednej potrawy na
inn.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie,
zaleca si' wsuni'cie blachy do dolnego pozio-
mu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Funkcja termoobiegu nadaje si' do pasteryzacji
oraz suszenia grzybów i owoców.
Rys 8.
15
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko3cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
Pieczenie miAsa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa3stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa3stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze3 jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b'dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur'.
Uwaga!
Na dnie piekarnika nie wolno ustawia naczy3, brytfanny oraz blaszek do
pieczenia.
Nie wolno wykada dna piekarnika foli aluminiow.
Podczas pracy piekarnika mogoby doj# do kumulacji ciepa, co wpyn'oby
ujemnie na rezultat pieczenia i spowodowaoby uszkodzenie emalii.
16
Pieczenie na grillu
Przed przyst>pieniem do pieczenia na grillu naleCy posmarowaF olejem
miAso i ryby, a nastApnie uoCyF je na ruszcie.
Im cie3szy jest kawaek produktu, tym bliej grzaki grilla powinien by pieczo-
ny i odwrotnie. Taki sposób pieczenia zapewni doskonay efekt - powierzchnia
nie zostanie przypalona, a wewntrz mi'so b'dzie dobrze upieczone.
Ruszt mona wsun zag'bieniem skierowanym do góry lub do dou. Brytfan-
n' naley wsun do listwy na poziomie pierwszym.
Prawie wszystkie gatunki mi'sa nadaj si' do pieczenia na grillu, z wyjtkiem
chudej dziczyzny i mi'sa mielonego.
Grill z termoobiegiem (model ZOB 881)
Piek>c na grillu z termoobiegiem, naleCy ustawiF temperaturA max. 200
o
C
i piec potrawA maksymalnie 60 minut.
W tej funkcji grzaka grilla wcza si' na przemian z wentylatorem (konwekcja).
Nagrzewanie grzak grilla z termoobiegiem umoliwia równomiernie dotarcie
ciepa do potrawy, nie powodujc zbyt dugiego nagrzewania powierzchni pro-
duktu bezpo#rednio przez grzak' grilla.
Funkcja ta nadaje si' szczególnie dobrze do:
pieczenia duych kawaków mi'sa,
drobiu i caych ryb (np. pstrgi, makrele).
Czas pieczenia
Czas pieczenia zaley od wa#ciwo#ci oraz obj'to#ci potrawy.
Zalecamy obserwowanie pierwszych procesów kulinarnych i notowanie swoich
wyników i obserwacji.
W tabeli podano czas oraz temperatur' pieczenia dla rónych potraw.
Termostat bezpieczeIstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze3stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je#li termostat bezpiecze3stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze3stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz'#ci elektrycznych, pokr'te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast'puje automatycznie po uruchomieniu
pokr'ta wyboru funkcji.
17
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy>czeniu siA
piekarnika do momentu ostygniAcia urz>dzenia.
Pieczenie na grillu metod tradycyjn
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Ilo$%
(gramy)
Listwa
(poziom rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch
Spód
Piersi z kurczaka 400 3 Max 13 10
Tosty 200 3 Max 3 1
Kiebaski pieczone 500 4 Max 10 6
Kotlety 500 4 Max 12 8
Ryby, filety 500 4 Max 8 6
Pieczenie na grillu z termoobiegiem
Czas (w min.)
potrawa
Ilo*+
(gr)
Poziom (liczony od dou)
Temperatura
(°C)
1 strona 2 strona
Piecze. wieprzowa 1500 2 lub 3 170 45 30
Rostbef 1500 3 200 30 20
Kurczak 1200 2 lub 3 190 40 30
Szaszyki 800 3 200 15 10
Ryba w cao*ci 800 3 200 12 8
WSKAZÓWKA
Brytfann' do wyapywania #ciekajcego tuszczu wsuwa si' do najniszej li-
stwy w celu wyapywania sosu #ciekajcego z pieczonego mi'sa. Zaleca si'
wlanie do brytfanny ½ litra wody.
Piek>c na grillu z termoobiegiem, naleCy ustawiF maksymaln> temperatu-
rA 200
o
C i piec potrawA maksymalnie 60 minut.
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Nagrzewanie górn> i doln> grzak>
Nagrzewanie z nawiewem gor>cego powietrza / termoobieg
18
Górna/dolna
grza0ka
Termoobieg
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
1 180 2 160 20 – 35
Ciasto kruche
2 180 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 175 2 150 60 – 80
Jabecznik
1 180 2 (1+3) 160 40 – 60
Strudel
2 175 2 (1+3) 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Mae ciasteczka
2 180 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 180 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Chleb i pizza
1000
Biay chleb
1 200 2 175 45 – 60
1 bochenek
500
8ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45
foremka
500
Buki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35
8 sztuk
250
Pizza
1 220 2 (1+3) 200 20 - 35
Blacha
Suflet
M9czny
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowy 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi5so i drób
1000
Piecze. woowa
2 200 2 175 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze. wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000
Piecze. ciel=ca
2 200 2 175 90 – 120
Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze. z jagni=cia
2 200 2 175 110 – 130
Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80
W cao*ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240
W calo*ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150
W caosci
3000
G=*
2 175 2 160 150 - 200
W cao*ci
1200
Zaj9c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawakach
Ryby
1000 Cae ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60
2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40
4 filety
19
Uwaga!
1. Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst=pnego nagrzewania piekarnika. Przed woDeniem
pizzy / chleba zalecamy wst=pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz9 pieczenia na kilku poziomach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz9 by+ zamkni=te.
Filtr tuszczowy
Podczas pieczenia stosuje si' specjalny filtr tusz-
czowy (rys.9), który redukuje zanieczyszczenie
wentylatora na tylnej #ciance piekarnika. Po za-
ko3czeniu pieczenia naley wyjc filtr i umy.
Aby wyj filtr, naley nacisn spr'yn' do góry i
zdj filtr.
Zakadanie filtra nie jest konieczne podczas pie-
czenia ciasta.
Rys. 9
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst>pieniem do czyszczenia urz>dzenia naleCy je wy>czyF i
pozostawiF do ostygniAcia.
UWAGA!
Przed przyst>pieniem do mycia i innych czynnoHci konserwa-
cyjnych naleCy urz>dzenie od>czyF od zasilania elektrycznego.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub czujnika
termostatu.
Nie uywa rcych detergentów i szorujcych materiaów
Czyszczenie piekarnika
Aby utrzyma piekarnik przez dugi czas w dobrym stanie technicznym, naley
regularnie wykonywa prace konserwacyjne, przestrzegajc nast'pujcych
wskazówek:
urzdzenie my, kiedy jest zimne,
cz'#ci emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czyszczce-
go,
do mycia nie stosowa #rodków szorujcych,
cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk,
20
do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy owo-
cowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam na
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj si'
podczas nast'pnego pieczenia.
Uszczelka drzwiczek piekarnika
Naley regularnie kontrolowa uszczelk' drzwiczek piekarnika.
W przypadku uszkodzenia uszczelki, nie naley wcza urzdzenia do czasu
wymiany uszczelki. Usterk' zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Autoryzowane zakady serwisowe stosuj wycznie oryginalne cz'#ci zamien-
ne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowaF Hrodków szoruj>cych.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona nast'pujce
czynno#ci:
a) cakowicie otworzy drzwiczki piekarni-
ka,
b) ustali zawiasy trzymajce drzwiczki
piekarnika (rys.10),
c) mae dLwignie, znajdujce si' na obu
zawiasach poluzowa i obróci (rys.10),
d) przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej
stronie, a nast'pnie obróci powoli w
kierunku piekarnika do momentu, a pie-
karnik b'dzie do poowy zamkni'ty,
e) delikatne wyj drzwiczki (rys.10),
Rys. 10
f) odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce.
Szyb' umy ciep wod i wytrze mi'kk #ciereczk.
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Zanussi ZOB881QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla