Tefal HV2 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
30
Głowica mieląca
(zob. rys. 1.1 – 1.4)
Przygotować wszystkie składniki przeznaczone do mielenia, usunąć kości, chrząstki i nerwy. Pokroić mięso
na kawałki (około 2cm x 2cm).
Porada: Na zakończenie można zemleć kilka kawałków chleba, co pozwoli usunąć resz mięsa z
maszynki.
Przed pierwszym użyciem umyć akcesoria w wodzie z dodatkiem mydła. Starannie opłukać i osuszyć.
Sitko i nóż powinny być stale natłuszczone. Nasmarować je olejem.
Nie używać urządzenia na pusto, jeżeli sitka nie zostaną natłuszczone.
Nigdy nie należy popychać produktów znajdujących się w kominie palcami lub innymi przyborami.
Uwaga: Do urządzenia dołączono zalecenia dotyczące bezpieczeństwa LS-123456. Przed
pierwszym użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać zalecenia i zachować je na przyszłość.
A Zdejmowana głowica mieląca
A1 Komora mielenia z aluminium
A2 Ślimak
A3 Samoostrzący nóż ze stali nierdzewnej
A4 Sitka (w zależności od modelu)
A4a Sitko z małymi oczkami
(do bardzo drobnego mielenia)
A4b Sitko ze średnimi oczkami
(do drobnego mielenia)
A4c Sitko z dużymi oczkami
(do grubego mielenia)
A5 Aluminiowa nakrętka
B Zdejmowana tacka
C Popychacz do mięsa
D Przycisk start / stop
E Silnik
F Nasadka masarska (w zależności od modelu)
G Przystawka Kebbe (w zależności od modelu)
G1 Końcówka wyciskająca
G2 Pierścień
H Szatkownica (w zależności modelu)
H1 Komora tarek / komin
H2 Popychacz
H3 Tarki (w zależności od modelu)
H3a Tarka do grubych wiórek (czerwona)
H3b Tarka do cienkich wiórek (pomarańczowa)
H3c Tarka do grubych plastrów (ciemnozielona)
H3d Tarka do cienkich plastrów (jasnozielona)
H3e Tarka do wycinania frytek
H3f Przystawka do cięcia w kostki
I Zestaw do przechowywania
(w zależności od modelu)
PL
OPIS
ZALECENIA UŻYTKOWANIA
SPOSÓB UŻYCIA
31
Nasadka masarska
(zob. rys. 2.1 – 2.3)
Uwaga: tego elementu używa się dopiero po zmieleniu mięsa, przyprawieniu go i dokładnym urobieniu.
Po wymoczeniu jelita w ciepłej wodzie, aby stało się bardziej elastyczne, nałożyć je na nasadkę
pozostawiając ok. 5 cm zapasu (który należy zakończ węzłem). Uruchom urządzenie, wkład
zmielone mięso do maszynki i odpowiednio układać jelito w miarę jego napełniania.
Uwaga: Praca jest łatwiejsza, gdy wykonują ją dwie osoby: jedna podaje mielone mięso, a druga
napełnia jelito.
Należy nadać kiełbaskom wybraną ugość przez zaciskanie i obracanie jelita. Aby uzyskać kiełba
wysokiej jakości, należy unikać pozostawiania pęcherzyków powietrza w trakcie napełniania formować
kiełbasy o długości od 10 do 15 cm (kiełbasy oddzielać, wiążąc je i wykonując za pomocą tego wiązania
supeł).
Przystawka kebbe
(zob. rys. 3.1 i 3.2)
Porada praktyczna:
Aby przygotować farsz do Kebbe lub Kefta, należy przemielić mięso 2- lub 3-krotnie, aby otrzymać żądaną
grubość.
Szatkownica
(zob. rys. 4.1 – 4.6)
Używać tarki dostosowanej do danego typu produktu: zob. tabelę na rys. 6.
Wskazówki pozwalające na uzyskanie optymalnych wyników:
Aby osiągnąć zadowalające rezultaty i uniknąć nagromadzania się produktów w komorze, należy
stosować spoiste składniki. Nie używać urządzenia do tarcia lub krojenia produktów zbyt twardych, takich
jak cukier lub kawałki mięsa.
(zob. rys. 5.1 – 5.6)
PL
MYCIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Tefal HV2 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi