127
(gruszki, awokado, gotowane buraki).
Montaż akcesorium do krojenia w kostki:
• Umieścić nasadkę do krojenia w kostkę w otworze z przodu komory (D), nasadka musi być
prawidłowo włożona do samego końca napędu (rys. 3).
Następnie nałożyć pierścień do krojenia w kostki z otwartym zawiasem bezpieczeństwa,
wyśrodkowując zawias bezpieczeństwa w stosunku do komina komory nasadek (rys. 9).
• Sprawdzić, czy pierścień do krojenia w kostkę jest prawidłowo zablokowany w komorze nasa-
dek.
• Zablokować zawias bezpieczeństwa w komorze nasadek (rys.10).
• Pokroić produkty w kostkę, wprowadzając je przez komin komory nasadek.
• Wyjąć akcesorium do krojenia w kostkę, pociągając za języczek znajdujący się u góry zawiasu
bezpieczeństwa (rys.11).
Porada: w celu łatwiejszego odblokowania zawiasu bezpieczeństwa E5b, jednocześnie
unieść języczek palcem do góry i pociągnąć do przodu (rys.11).
CZĘSTE PYTANIA
Pytania Odpowiedzi
• „Nasadka nie trzyma się dobrze na
swoim miejscu w komorze, nie
słychać dźwięku click”.
• „Nie można ściągnąć akcesorium
po skończonym użyciu.”
• „Komora nasadek ciężko się
zakłada i zdejmuje, czy to nor-
malne?”.
Należy upewnić się, że nasadka jest dobrze dociśnięta
do końca (rys.3). Następnie uruchomić urządzenie
przed włożeniem produktu żywnościowego, zapewnia
to poprawne ułożenie nasadki (rys.4).
W celu usunięcia nasadki po skończonym użyciu
należy odblokować (rys.6), a następnie zablokować
ponownie komin (rys. 7), a nasadka wypadnie sa-
moistnie (rys.8).
Tak, dzieje się tak w przypadku nowych urządzeń. Wraz
z kolejnymi użyciami zakładanie i zdejmowanie ko-
mina staje się coraz łatwiejsze.
PL
126
• Umyć wszystkie akcesoria (nasadki, komorę na nasadki oraz popychacz) w wodzie z dodatkiem
środka myjącego. Wypłukać je i starannie wytrzeć.
• Wybrać nasadkę dostosowaną do wybranego zastosowania.
• Założyć komorę nasadek (D) na bloku silnika (A), przekręcając o ¼ w lewo (rys. 1 i 2).
• Umieścić wybraną nasadkę w otworze z przodu komory (D), nasadka musi być prawidłowo
włożona do samego końca napędu (rys. 3).
• Podłączyć urządzenie.
• Wybrać odpowiednią prędkość (wolną lub turbo), a następnie nacisnąć przycisk start/stop
(rys. 4).
• Produkty należy wkładać w komin komory (D) i dociskać za pomocą popychacza (C) (rys.5).
PORADA: Nie ma konieczności mocnego dociskania popychacza w celu otrzymania do-
brego rezultatu szatkowania, takie działanie wręcz spowalnia pracę silnika, należy tylko
pilnować stałego utrzymania kontaktu składników spożywczych z nasadką.
• Aby zmienić nasadkę, należy obrócić komorę (D) o ¼ obrotu w prawo (rys. 6), a następnie po-
nownie ustawić ją w pozycji pionowej (rys. 7). Usunąć nasadkę (rys. 8).
ZALECENIA UŻYTKOWANIA
Wolna prędkość zalecana jest również w przypadku produktów miękkich lub delikatnych
1. OPIS URZĄDZENIA
A - Silnik
B - Przycisk start/stop i regulator prędkości
C - Popychacz
D - Komora nasadek / komin
E - Nasadki
E1 - Nasadka do tarcia na grubo (czer-
wona)
E2 - Nasadka do tarcia na drobno (me-
talowa z pomarańczową obwódką)
E3 - Akcesorium do tarcia (żółta)
E4 - Nasadka do krojenia na cienkie
plastry (metalowa z jasnozieloną
obwódką)
E5a - Nasadka do krojenia w kostki
(ciemnozielona)
E5b - Akcesorium do krojenia w kostki
(ciemnozielona/biała)
F - Akcesorium do przechowywania
2. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
UWAGA: Ostrza nasadek są wyjątkowo ostre, należy zachować ostrożność w
obchodzeniu się z nasadkami i chwytać je zawsze za element plastikowy.
3. UŻYWANIE
UWAGA: Przed uruchomieniem urządzenia należy się upewnić, że nasadka jest
prawidłowo zamocowana na napędzie (rys. 3) następnie nacisnąć najpierw przycisk
start/stop przed wprowadzeniem produktów do komina (rys. 4).
2506368_NoticeFreshmaxReib_Moulinex_Mise en page 1 25/11/13 17:03 Page126