PL
30
Zalecenia bezpieczeństwa
• Urządzenie odpowiada wymaganiom technicznym i obowiązującym normom.
• Urządzenie przeznaczone jest tylko do podłączenia do źródła prądu zmiennego. Przed pierwszym u[yciem
urządzenia prosimy sprawdzić czy napięcie w sieci odpowiada parametrom podanym na tabliczce
informacyjnej urządzenia.
• Nie nale[y ustawiać ani korzystać z urządzenia na gorących płytkach grzejnych lub w pobli[u otwartego
ognia (kuchenka gazowa).
• Z urządzenia nale[y korzystać tylko na stabilnej powierzchni, w miejscu gdzie nie będzie nara[one na
zamoczenie. Urządzenia nie nale[y odwracać do góry dnem.
• Urządzenie musi być wyłączone z sieci elektrycznej:
- je[eli podczas u[ywania pojawi się jakakolwiek nieprawidłowość
- przed ka[dym czyszczeniem i konserwacją,
- po zakończonej pracy lub je[eli jest bez nadzoru,
- podczas ka[dej wymiany akcesoriów
• Wyłączając urządzenie nie nale[y ciągnąć za kabel.
• Z kabla przedłu[ającego mo[na skorzystać tylko po uprzednim stwierdzeniu, [e nie jest uszkodzony.
• Z urządzenia gospodarstwa domowego nie nale[y korzystać je[eli:
- spadło na ziemię,
- nó[ jest uszkodzony lub niekompletny.
• Je[eli kabel podłączeniowy jest uszkodzony, to ze względów bezpieczeństwa musi zostać wymieniony przez
producenta w zleconym punkcie serwisowym lub przez odpowiednio wykwalifikowaną osobę.
• Urządzenie przeznaczone jest tylko do u[ytku domowego, w [adnym przypadku nie mo[e być
przedmiotem profesjonalnego u[ywania. W takiej sytuacji gwarancja nie obowiązuje, a producent nie
ponosi [adnej odpowiedzialności za ewentualne szkody.
• Mięsa nigdy nie nale[y przyciskać palcami. Zawsze nale[y zastosować popychacz.
• Z niniejszego urządzenia nie powinny korzystać osoby (łącznie z dziećmi) o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, zmysłowych czy psychicznych lub osoby o niedostatecznym doświadczeniu czy wiedzy, o ile nie
korzystają z niego pod nadzorem osób trzecich lub o ile nie zostały przeszkolone z zakresu korzystania
z urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
• Nale[y dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Opis urządzenia
1. Obudowa napędu
2. Popychacz
3. Miska podająca
4. Przycisk odłączenia komory
5. Komora mieląca
6. Ślimak
7. No[yk
8. Sitka (w zale[ności od typu):
a. małe otwory - Ø 3mm
b. średnie otwory - Ø 4,7mm
c. du[e otwory - Ø 7,5 mm
9. Nakrętka
10. Nasadka masarska do przygotowania
kiełbasek (w zale[ności od typu)
11. Nasadka Kebbe (w zale[ności od typu)
12. Kształtka do ciastek (w zale[ności od typu):
12a : podpora
12b : forma
13. Akcesoria do przygotowania soków i purée
(w zale[ności od typu) :
13a : wkręt
13b : filtr z otworami o ró[nej wielkości do
przygotowania purée
13c : filtr z małymi otworami do
przygotowania soku
13d : odprowadzanie soku
14. Schowek na akcesoria
U[ywanie
Przed pierwszym uZyciem nale[y wszystkie części umyć w wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń i starannie wysuszyć.
Kratka i nóż powinny zawsze być natłuszczone. Posmarować je
olejem.
Nie używać urządzenia, jeżeli kratka i nóż nie są posmarowane olejem.
Podczas mycia no[y
nale[y zachować
szczególną ostro[ność,
krawędzie tnące są
bardzo ostre.