31
PL
Pierwszy rozruch pieca należy wykonać w następu-
jący sposób:
• oczyścić przednią część pieca za pomocą czystej,
miękkiej ściereczki, usuwając ewentualne osady;
• podłączyć wtyczkę do gniazda zasilania;
• przełącznik elementów grzewczych (rys. 3 4, 5 -
nr 3) przełączyć do położenia „I”; modele 226865
i 226872: nacisnąć przełącznik główny (rys. 1, 2
- nr 7);
• uruchomić elementy grzewcze ustawiając ter-
mostat (rys. 1, 2, 3, 4, 5 - nr 2) na temperaturę
150°C. Zapalenie się czerwonej kontrolki sygna-
lizuje włączenie elementów grzewczych;
• odczekać ok. 1 godzinę do nagrzania;
• wyłączyć elementy grzewcze przełączając prze-
łącznik (rys. 1, 2, 3, 4, 5 - nr 2) do położenia „0”
- kontrolka zgaśnie; modele 226865 i 226872:
nacisnąć przełącznik główny i wyłączyć elementy
grzewcze;
• otworzyć drzwi i pozostawić je otwarte przez
około 15 min., aby usunąć parę i zapach;
• zamknąć drzwi i powtórzyć czynności opisane w
pkt 4, ustawiając termostat (rys. 1; 2; 3; 4; 5-nr 2)
na temperaturę 400°C; modele 226865 i 226872:
ustawić termostaty (rys. 1; 2-nr 2) na tempera-
turę 350°C.
• odczekać ok. 1 godzinę do nagrzania;
• wyłączyć elementy grzewcze przełączając prze-
łącznik (rys. 1, 2, 3, 4, 5 - nr 2) do położenia „0”
- kontrolka zgaśnie; modele 226865 i 226872:
nacisnąć przełącznik główny i wyłączyć elementy
grzewcze;
• wyłączyć piec w sposób przedstawiony w pkt 5.4;
• w modelach 226865 i 226872 można regulować
czas pieczenia ustawiając minuty za pomocą ze-
gara (rys. 1, 2 - nr 6); po upływie zadanego czasu
elementy grzewcze wyłączą się. Aby wybrać ko-
lejny tryb pieczenia, obrócić pokrętło zegara (rys.
1, 2 - nr 6) w lewo do położenia „wł.”.
5.3 WŁĄCZANIE PIECA
• Podłączyć wtyczkę kabla zasilającego do gniazd-
ka sieciowego;
• przełącznik elementów grzewczych (rys. 3 4, 5
- nr 3) przełączyć do położenia „I”; modele 226865
i 226872: nacisnąć przełącznik główny (rys. 1, 2
- nr 7);
• Uruchomić elementy grzewcze ustawiając za po-
mocą termostatu (rys. 1, 2, 3, 4, 5 - nr 2) żądaną
temperaturę wskazaną na pokrętle. Zapalone
zostaną kontrolki wskazujące, które elementy
grzewcze są włączone;
• Gdy piec osiągnął żądaną temperaturę (patrz
punkt 9 obecnego akapitu), widoczną na termo-
metrze (rys. 5-nr 1) można włożyć pizzę do pieca;
• Ręcznie otworzyć drzwi pieca;
• Aby włączyć oświetlenie komory, nacisnąć włącz-
nik oświetlenia pieca (rys. 5-nr 5);
• Za pomocą odpowiednich narzędzi włożyć do pie-
ca pizzę. Nie należy pozostawiać otwartych drzwi-
czek pieca przez dłuższy czas, ponieważ ucieka-
jące z pieca ciepło powoduje spadek temperatury
w komorze.
• Zamknąć drzwi i kontrolować proces pieczenia
przez przeszklenie;
• Temperatura pieczenia pizzy może być różna
w zależności od tego, czy pizza umieszczona jest
bezpośrednio na ogniotrwałym kamieniu, czy też
na blasze. W pierwszym przypadku zaleca się
ustawić temperaturę pieczenia na 280°C dla dol-
nego elementu i 320°C dla elementu górnego. W
drugim przypadku należy ustawić 320°C dla dol-
nego elementu i 280°C dla górnego.
• Po zakończeniu pieczenia otworzyć drzwi, wyjąć
pizzę i zamknąć drzwi.