86
EN
Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Uwaga! Zapoznaj się z działem
“Bezpieczeństwo kuchenki” przed
gotowaniem w kuchence mikrofalowej.
Przestrzegaj poniższych zaleceń podczas
gotowania w kuchence mikrofalowej:
• Przed gotowaniem bądź podgrzewaniem
żywności ze skórka lub bez skórki (np.
jabłka, pomidory, ziemniaki, kiełbaski)
nakłuj je aby nie zostały rozerwane.
• Przed użyciem pojemnika bądź naczynia,
upewnij się iż jest odpowiednie do użycia w
mikrofalówce (zobacz dział o typach naczyń
żaroodpornych).
• W trakcie gotowania żywności o małej
zawartości wilgoci (np. rozmrażanie chleba,
robienie popcornu, itp.) parowanie jest
bardzo szybkie. Kuchenka pracuje wtedy tak
jakby była pusta a żywność może się
przypalić. Kuchenka oraz pojemnik mogą
ulec uszkodzeniu w takiej sytuacji. W tym
wypadku powinieneś ustawić jedynie czas
potrzebny do gotowania oraz powinieneś
pilnować proces gotowania.
• Niemożliwym jest gotowanie (smażenie)
dużych ilości oleju w kuchence mikrofalowej.
• Usuń wcześniej przygotowaną żywność z
pojemników, w których oryginalnie była
zapakowana gdyż te nie zawsze są odporne
na ciepło. Postępuj zgodnie z zaleceniami
producenta.
• Jeśli posiadasz kilka pojemników, np.
kubki, ułóż je równomiernie na talerzu
obrotowym.
• Nie zamykaj plastikowych torebek
metalowymi zapięciami. Zamiast nich użyj
plastikowych zapięć. Nakłuj torebki
kilkakrotnie aby para łatwo się uwalniała.
• W trakcie podgrzewana, gotowania
żywności, upewnij się, iż osiąga
temperaturę przynajmniej 70°C .
• Podczas gotowania, para może tworzyć się
na szybce drzwi I skraplać się. Jest to
normalna sytuacja i może być bardziej
zauważalna gdy temperatura pokojowa jest
niższa. Prawidłowa praca kuchenki nie jest
przez to zagro
żona. Po zakończeniu
gotowania, usuń wodę pochodzącą ze
skroplenia.
•
Podczas podgrzewania płynów, u
żyj
pojemników o szerokich otworach, aby
para mogła łatwo wyparować.
Przygotuj posiłki zgodnie z instrukcją i pamiętaj o
czasach oraz poziomach mocy zaznaczonych w
tabelach.
Pamiętaj iż podane liczby są orientacyjne i mogą
się różnić w zależności od stanu początkowego,
temperatury, wilgotności, rodzaju żywności.
Wskazane jest aby dostosować czas i poziom
mocy do każdej sytuacji. W zależności od
dokładnej charakterystyki żywności możliwe, iż
będziesz musiał zwiększyć bądź skrócić czas
gotowania bądź zwiększyć / zmniejszyć poziomy
mocy.
Gotowanie w kuchence mikrofalowej...
1. Im większa ilość żywności, tym większy czas
gotowania. Pamiętaj iż:
• Podwojona ilość » podwojony czas
• Połowa ilości » połowa czasu
2. Im mniejsza temperatura, tym dłuższy czas
gotowania.
3. Żywność zawierająca dużą ilość płynów
podgrzewa się szybciej.
4. Gotowanie będzie bardziej jednolite jeśli
żywność jest równomiernie rozłożona na talerzu
obrotowym. Jeśli położysz gęstą żywność na
wierzchniej części talerza a mniej gęstą w środku
talerza, możesz podgrzać różnego rodzaju
żywność w tym samym czasie.
5. Możesz otworzyć drzwi kuchenki w każdym
momencie. Gdy to zrobisz, kuchenka natychmiast
się wyłączy. Kuchenka włączy się ponownie kiedy
zamkniesz drzwi i naciśniesz przycisk start.
6. Żywność zamknięta wymaga mniejszej ilości
czasu I zachowuje swoje właściwości. Używane
pokrywki muszą przepuszczać mikrofale a także
posiadać otwory, które pozwalają na
przepuszczanie pary.