42
PL
Informacje dotyczące pakowania w worki
• Pakować jak najświeższą żywność. Pakowar-
ka próżniowa umożliwia zachowanie świeżości
żywności do pięciu razy dłużej niż w normalnych
warunkach przechowywania.
• Żywność delikatną, wilgotną i która powinna za-
chować swój kształt należy wstępnie zamrozić.
Żywność taką jak mięso, jagody czy pieczywo
można zamrozić na maksymalnie 24 godziny bez
ryzyka oparzeliny. Po zamrożeniu i stwardnieniu
żywność gotowa jest do pakowania próżniowego.
• W przypadku pakowania świeżego mięsa bez
zamrożenia wstępnego należy umieścić złożo-
ny ręcznik papierowy między kawałkiem mięsa
a górną częścią worka. Papier wchłonie wilgoć.
• Aby pakować próżniowo potrawy płynne, np.
zupy, gulasze i zapiekanki, należy zamrozić je
wstępnie w naczyniu albo tacce na lód. Po za-
mrożeniu i zapakowaniu próżniowym opatrzyć
etykietą i odłożyć do zamrażarki.
• W przypadku produktów o ostrych zakończe-
niach i krawędziach (np. kości, makaron, ryż),
należy zabezpieczyć ostre końce papierowymi
ręcznikami, aby nie przebiły worka.
• Nie zalecamy ponownego wykorzystania worków,
które zostały zużyte do gotowania i w kuchence
mikrofalowej. Nie używać ponownie worków,
w których przechowywano świeże ryby albo
tłustą żywność.
• Warzywa należy zblanszować przed zapakowa-
niem. Blanszowanie to proces termiczny polega-
jący na poddawaniu produktów krótkotrwałemu,
ale intensywnemu ogrzaniu. Do blanszowania
warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas
wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po
czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w ni-
skiej temperaturze. Zapakować próżniowo jak
zwykle.
Nie pakować próżniowo grzybów ani czosnku.
Jak zrobić worek z rolki
• Wybrać rolkę o odpowiedniej szerokości.
• Otwartą krawędź ułożyć na listwie zgrzewającej
(upewnić się, że krawędź leży na listwie), za-
mknąć i docisnąć pokrywę.
• Nacisnąć przycisk „Seal” (albo przycisk szybkie-
go zgrzewania na uchwycie), czas zgrzewania
odliczany będzie w dół do 0 od wartości domyśl-
nej wskazanej na wyświetlaczu. Po zakończeniu
cyklu pokrywa urządzenia otworzy się automa-
tycznie, wyemitowany zostanie sygnał dźwięko-
wy.
** Aby zatrzymać procesy robocze urządzenia,
nacisnąć przycisk „On/Off”.
• Wyjąć worek i sprawdzić zgrzew.
UWAGA: Podczas sprawdzania poprawny
zgrzew powinien być przezroczysty. Jeśli
zgrzew jest niejednolity, niekompletny, po-
marszczony, biały albo mleczny, usunąć zgrza-
ny fragment i przeprowadzić proces zgrzewa-
nia ponownie.
• Po zgrzaniu krawędzi wymierzyć wielkość worka
odpowiednią do produktu pozostawiając margines
4-5 cm i odciąć z rolki. Umieścić produkt w worku
i wykonać czynności opisane w części 4.2 „Pako-
wanie próżniowe i zgrzewanie przy użyciu wor-
ków”.
Marynowanie żywności
Niniejsza pakowarka wyposażona jest w specjalną
funkcję
— tryb marynowania, z dwiema opcjami: szyb-
kiego marynowania (Quick Marinate Mode) (15 min)
i normalnego marynowania (Normal Marinate
Mode)
(27 min). W trybie marynowania urządze-
nie może wykonać dwa cykle wytwarzania próż-
ni i uwalniania powietrza do worka, co umożliwia
optymalne zamarynowanie żywności w najkrót-
szym możliwym
czasie. Stan próżni utrzymywany
jest przez ok. 4 min
(tryb szybkiego marynowania
Quick Marinate Mode)/8 min (tryb normalnego ma-
rynowania Normal Marinate Mode) przed wpusz-
czeniem powietrza pomiędzy każdym cyklem. Po
zakończeniu marynowania urządzenie wyemituje
sygnał dźwiękowy.