PL
15
UWAGA!
• Objętość zaparzonej kawy jest nieco
mniejsza niż objętość wody wykorzysta-
nej do przygotowania, ponieważ
zmielona kawa pochłania część wody.
• Części produktu silnie nagrzewają się
podczas pracy– stwarza to ryzyko
oparzeń.
• Parzenie kawy można przerwać wkażdej
chwili, używając przełącznika zasilania.
Lampka kontrolna gaśnie. Ekspres
wznowi pracę po ponownym naciśnięciu
przełącznika.
KONSERWACJA
UWAGA!
• Przed przystąpieniem do czyszczenia
wyjmij wtyk zgniazda iodczekaj, aż
ekspres całkowicie ostygnie.
• Nigdy nie zanurzaj ekspresu, przewodu
ani wtyku wwodzie, ani innej cieczy.
CZYSZCZENIE
1. Po każdym użyciu myj wszystkie zdejmowa-
ne części ciepłą wodą ipłynem do mycia
naczyń.
2. Przetrzyj powierzchnię ekspresu miękką,
wilgotną szmatką.
3. Podczas zaparzania krople wody mogą
się gromadzić nad lejkiem iskapywać na
płytę grzewczą. Aby temu zapobiec, po
każdym użyciu wycieraj całą powierzchnię
czystą, suchą szmatką.
4. Ostrożnie wycieraj płytę grzewczą wilgotną
szmatką. Nigdy nie używaj ściernych środ-
ków czyszczących.
5. Umieść wszystkie części we właściwym
miejscu, aby ekspres był gotowy do użytku.
USUWANIE KAMIENIA
Regularne czyszczenie iusuwanie kamienia
gwarantują prawidłowe działanie urządzenia.
Użyj 30ml octu na dzbanek zimnej wody.
1. Upewnij się, że uchwyt na ltr jest pusty.
2. Wypełnij pojemnik na wodę mieszaniną
wody zoctem do oznaczenia MAX.
3. Umieść dzbanek na płycie grzewczej.
4. Sprawdź, czy uchwyt ltra (bez kawy
iltra) jest prawidłowo zamontowany.
5. Włącz ekspres iodczekaj, aż mieszanina
przepłucze jego układ.
6. Gdy liżanka mieszaniny okrąży cały układ,
wyłącz ekspres.
7. Odczekaj 15minut ipowtórz kroki 3–5.
8. Włącz ekspres iprzepłucz układ resztą mie-
szaniny, aby opróżnić pojemnik na wodę.
9. Wypłucz mieszaninę, wypełniając pojem-
nik zimną wodą iprzepłukując nią układ.
Powtórz tę czynność co najmniej trzy razy.