Whirlpool FZ 101 GP.1 IX /HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja obs∏ugi
Spis treÊci
Instalacja, 2
Ustawienie
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Parametry techniczne
Opis urzàdzenia, 4
Widok ogólny
Panel sterujàcy
Uruchomienie i obs∏uga piekarnika, 5
Blokada panelu cterowania
Tryb DEMO
Ustawienie zegara i minutnika
Uruchomienie piekarnika
U˝ytkowanie urzàdzenia, 7
R´czne programy pieczenia
Automatyczne programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady pieczenia
Tabela praktycznych porad pieczenia
Ârodki ostro˝noÊci i porady, 11
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Pozbywanie si´ odpadów
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
Konserwacja i czyszczenie, 12
Wy∏àczenie urzàdzenia
Czyszczenie piekarnika
Czyszczenie drzwi
Wymiana ˝arówki
Mocowanie zestawu prowadnic rusztu
Serwis, 14
1
PL
PIEKARNIK
Polski 1
FZ 101.1
FZ 101.1 IX
FC 101.1
FC 101.1 IX
FQ 101.1
FQ 101 C.1
FZ 1012 C.1
FZ 1012 C.1 IX
FQ 1012 C.1
PL
Instalacja
PL
! Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale˝y
starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika. Za-
wiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa insta-
lacji, obs∏ugi oraz konserwacji p∏yty. Podr´cznik nale˝y za-
chowaç do póêniejszego u˝ytku.
! Instrukcj´ nale˝y zachowaç na przysz∏oÊç. Instrukcja mu-
si byç do∏àczona do urzàdzenia w przypadku sprzeda˝y,
przekazywania innym osobom lub przeprowadzki.
! Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne nale˝y
przeprowadzaç po od∏àczeniu piekarnika od zasilania.
Ustawienie
! Opakowania nie sà zabawkami dla dzieci i nale˝y je usu-
nàç zgodnie z normami pozbywania si´ odpadów (patrz
Ârodki ostro˝noÊci i porady).
! Instalacja powinna zostaç wykonana zgodnie z niniejszy-
mi instrukcjami i przez personel zawodowo do tego przygo-
towany. B∏´dna instalacja mo˝e skutkowaç powstaniem
szkód wobec osób, zwierzàt lub mienia.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
wszelkie wypadki i zniszczenia spowodowane niew∏aÊci-
wym monta˝em.
Instalacja piekarnika
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel, w który zo-
stanie wbudowane musi spe∏niaç poni˝sze wymagania.
l
Âciany mebli przytykajàcych do piekarnika powinny byç
wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na dzia∏anie wyso-
kich temperatur.
l
W przypadku mebli z drewna oklejanego klej powinien
byç wytrzyma∏y na temperatur´ 100°C.
l
Na poni˝szym rysunku sà podane wymiary w przypadku
wbudowania piekarnika pod blat lub kolumnowo.
! Zgodnie z obowiàzujàcymi norami bezpieczeƒstwa, gdy
urzàdzenie jest zabudowane nie powinno byç bezpoÊred-
niego dost´pu do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie os∏ony
powinny byç zamocowane w taki sposób by nie mo˝na by-
∏o ich zdjàç bez pos∏ugiwania si´ narz´dziami.
Wentylacja
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji nale˝y usunàç
tylnà Êcian´ niszy, piekarnik najlepiej umieÊciç na dwóch
drewnianych listwach. w przypadku blatu ciàg∏ego wyma-
gany jest w nim otwór o wymiarach 45 x 560 mm.
Do precyzyjnego ustawienia piekarnika w meblu nale˝y wy-
korzystaç specjalne 4 wypustki dystansowe, mocowane do
boków urzàdzenia przez 4 otwory widoczne na ramie obwo-
dowej piekarnika. Je˝eli bok szafki wykonany jest z p∏yty
o gruboÊci:
20 mm: ruchomy element wypustki
musi byç zdj´ty (rys. A);
18 mm: ruchomy element wsunàç
w pierwszy rowek (rys. B);
16 mm: ruchomy element wsunàç
w drugi rowek (rys. C).
W celu zamocowania piekarnika w meblu nale˝y otworzyç
drzwiczki piekarnika i przymocowaç go przy pomocy 4 Êrub
umieszczajàc je w czterech otworach znajdujàcych si´ na li-
stwie obwodowej.
! Wszystkie elementy odpowiedzialne za bezpieczne korzy-
stanie z urzàdzenia nie mogà byç odejmowane bez u˝ycia
narz´dzi.
2
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
560 mm.
45 mm.
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Piekarniki wyposa˝one w kabel zasilajàcy trój˝y∏owy sà
przystosowane do pracy przy pràdzie o przemiennym na-
pi´ciu i cz´stotliwoÊci zasilania podanej na tabliczce zna-
mionowej (umieszczonej w dolnej cz´Êci panelu sterowania
piekarnika). Przewód uziemiajàcy ma kolor ˝ó∏to – zielony.
Monta˝ kabla zasilajàcego
1. Przy pomocy Êrubokr´ta
odciàgnàç wypustki przy-
trzymujàce pokryw´ puszki
przy∏àczeniowej. Podwa˝yç
i otworzyç pokryw´ puszki.
2. W celu pod∏àczenia kabla
odkr´ciç Êruby przytrzymu-
jàce kabel i trzy Êruby sty-
ków L – N – . Zamoco-
waç przewody pod g∏ówka-
mi Êrub przestrzegajà kolo-
rów: Niebieski (N) Bràzo-
wy (L) ˚ó∏to – Zielony
3. Zamocowaç kabel zasilajàcy w odpowiedniej prowadnicy
4. Zamknàç pokryw´ puszki przy∏àczeniowej
Pod∏àczenie kabla zasilajàcego do sieci
Urzàdzenie powinno zostaç pod∏àczone bezpoÊrednio do
sieci, pomi´dzy urzàdzeniem a siecià nale˝y zainstalowaç
wy∏àcznik wielobiegunowy o rozstawie styków, co najmniej
3 mm, dopasowany do obcià˝enia i zgodny z obowiàzujà-
cymi normami (uziemienie nie mo˝e byç wy∏àczane przez
wy∏àcznik). Kabel zasilajàcy musi byç tak umieszczony by
w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏ si´ do temperatury wy˝-
szej o 50°C od temperatury otoczenia. Przed pod∏àczeniem
nale˝y upewniç si´ czy:
l
bezpiecznik i instalacja w domu mogà wytrzymaç obcià-
˝enie urzàdzenia (patrz tabliczka znamionowa)
l
sieç zasilajàca jest uziemiona zgodnie z obowiàzujàcymi
wymogami bezpieczeƒstwa
l
jest ∏atwy dost´p do gniazdka i do wielobiegunowego wy-
∏àcznika
! Dost´p do przewodu i gniazdka, po zabudowaniu piekar-
nika, musi byç wygodny.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub zaciÊni´ty.
! Przewód zasilajàcy nale˝y regularnie sprawdzaç. W przy-
padku uszkodzenia wymiany dokonuje technik z autoryzo-
wanego serwisu.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
szkody powsta∏e w wyniku niew∏aÊciwego pod∏àczenia.
3
PL
NL
szerokoÊç 43.5 cm
g∏´bokoÊç 41,5 cm
wysokoÊç 32 cm
58 litry
230 V ~50 Hz 2800W
Etykieta energetyczna jest zgodna
z Dyrektywà UE 2002/40/CE (norma
EN 50304).
Energoch∏onnoÊç podana w oparciu
o nastawy piekarnika:
- pieczenie dynamiczne: wybrana funk-
cja Ruszt
Niniejsze urzàdzenie jest zgodne z na-
st´pujàcymi Dyrektywami Unii Europej-
skiej:
- 73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie na-
pi´cia) wraz z póêniejszymi poprawka-
mi
- 89/336/CEE z dnia 03/05/89 (kompa-
tybilnoÊç elektromagnetyczna) wraz
z póêniejszymi poprawkami
- 97/17/EC (Znakowanie)
- 2002/96/EC (Pozbywanie si´ wyro-
bów elektrycznych i elektronicznych)
Wymiary
piekarnika
PojemnoÊç
piekarnika
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania
Etykieta
energetyczna
Parametry techniczne
Opis urzàdzenia
PL
4
Piekarnik
Panel Sterujàcy
TACA NA KAPIÑCY
T¸USZCZ
PROWADNICE
do wsuwania rusztu i tacy
poziom 1
poziom 2
poziom 3
poziom 4
poziom 5
RUSZT PIEKARNIKA
Panel sterowania
kontrolki R¢CZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
kontrolka CZASU
TRWANIA
kontrolka ZAKO¡CZENIA
PIECZENIA
wyÊwietlacz CZASU
kontrolka ZEGARA
kontrolka START
kontrolka MINUTNIKA
START/STOP
przycisk
ZMIANY CZASU
przycisk USTAWIANIA
CZASU
kontrolka
OÂWIETLENIA
przycisk wyboru
AUTOMATYCZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
regulacja
TEMPERATURY
przycisk wyboru
R¢CZNECZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
przycisk
W¸ÑCZANIA/
WY¸ÑCZANIA
kontrolki
AUTOMATYCZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
wyÊwietlacz
TEMPERATURY
Uruchomienie
i obs∏uga piekarnika
! Uruchamiajàc piekarnik po raz pierwszy zaleca si´, aby
pozosta∏ w∏àczony pusty przez ok. pó∏ godziny, przy termo-
stacie ustawionym na pozycji maksymalnej. Nast´pnie na-
le˝y otworzyç drzwiczki piekarnika i przewietrzyç pomiesz-
czenie. Powsta∏y zapach jest wynikiem ulatniania si´ sub-
stancji u˝ytych do zabezpieczenia piekarnika na czas up∏y-
wajàcy miedzy jego produkcjà, a instalacjà.
! Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç podczas pieczenia na
ro˝nie. W przypadku innych opcji piekarnika nie nale˝y sto-
sowaç dolnej pó∏ki. Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci
piekarnika podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodo-
waç uszkodzenie emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç wy-
∏àcznie kratk´ piekarnika.
! Blokada panelu sterowania i tryb DEMO mogà byç uru-
chomione/wy∏àczone nawet przy wy∏àczonym panelu stero-
wania.
! Je˝eli w ciàgu 2 minut od w∏àczenia piekarnika nie zosta-
nie wciÊni´ty ˝aden przycisk, piekarnik zostanie automa-
tycznie wy∏àczony.
Blokada panela sterujàcego
Panel sterujàcy zostanie zablokowany po jednoczesnym
wciÊni´ciu przycisków , „START/STOP” i [+] ustawiania
czasu. Rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy i na wyÊwietlaczu
TEMPERATURY pojawi si´ napis „Loc”.
Odblokowanie panelu odbywa si´ przez jednoczesne wci-
Êni´cie przycisków i [-] ustawiania czasu.
Tryb DEMO
Piekarnik mo˝e znajdowaç si´ w trybie DEMO: Wszystkie
grza∏ki sà wy∏àczone, tylko przyciski zostajà aktywne
i dzia∏ajà kontrolki. Wy∏àczenie trybu DEMO, kiedy piekarnik
jest w∏àczony, odbywa si´ przez wciÊni´cie przycisków
W¸ÑCZANIA/WY¸ÑCZANIA i [-] ustawiania czasu w jednym
czasie. Rozlega si´ sygna∏ dêwi´kowy, a na wyÊwietlaczach
pojawiajà si´ napisy „D off”.
Ustawianie zegara
! Czas mo˝na ustawiaç, kiedy piekarnik jest wy∏àczony lub
w∏àczony, o ile nie zosta∏a ustawiona wczeÊniej funkcja
z czasem wy∏àczenia pieczenia.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiece-
nia si´ kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na
wyÊwietlaczu CZASU.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
wartoÊç godziny.
3. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu CZASU.
4. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
wartoÊç minut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Ustawianie minutnika
! Nale˝y pami´taç, ˝e minutnik nie steruje czasem w∏àcze-
nia lub wy∏àczenia piekarnika. Po up∏yni´ciu nastawionego
czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy, który mo˝na wy∏à-
czyç wciskajàc dowolny przycisk.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia si´
kontrolki i mrugania trzech cyfr na wyÊwietlaczu.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
wartoÊç czasu. Przytrzymanie wciÊni´tego przycisku powo-
duje szybsze przewijanie si´.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Na wyÊwietlaczu pokazywany b´dzie odliczany czas. Po
up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´-
kowy.
W∏àczanie piekarnika
W celu w∏àczenia lub wy∏àczenia piekarnika nale˝y wcisnàç
przycisk
Uruchomienie urzàdzenia
Wciskajàc przycisk ustawiamy ˝àdany r´czny tryb pie-
czenia. Mo˝emy zmieniç temperatur´ i czas trwania piecze-
nia.
Wciskajàc przycisk ustawiamy ˝àdany automatyczny
tryb pieczenia. Temperatur´ i czas mo˝emy zmieniç tylko
w niewielkim zakresie. W zale˝noÊci od wybranego trybu
pieczenia czas mo˝e byç zmieniony o ±5/10 minut. Napis
„In” na wyÊwietlaczu temperatury informuje o tym, ˝e mo˝-
na w∏o˝yç potraw´ do Êrodka piekarnika. Mo˝na zaprogra-
mowaç czas opóênionego rozpocz´cia pieczenia.
Pieczenie rozpoczyna si´ po wciÊni´ciu przycisku
„START/STOP” trybem nagrzewania. Zapala si´ wskaênik
temperatury nagrzewania. Je˝eli zaproponowana tempera-
tura Paƒstwu nie odpowiada, przy trybie r´cznym, mo˝na jà
zmieniç poprzez wciskanie przycisków „+” i „-” regulacji
TEMPERATURY. Po osiàgni´ciu ˝àdanej temperatury rozle-
gnie si´ akustyczny sygna∏ i wszystkie kontrolki wskaênika
temperatury nagrzewania b´dà si´ Êwieciç. Od tego mo-
5
PL
PL
6
mentu mo˝na wk∏adaç potrawy do pieczenia. W trakcie pra-
cy piekarnika mo˝na:
- zmieniç temperatur´, poprzez wciskanie przycisków „+”
i „-” regulacji TEMPERATURY, z lewej strony panelu stero-
wania (tylko w dla trybu r´cznego);
- przerwaç pieczenie wciskajàc przycisk ;
- zmieniç funkcj´ pieczenia (wczeÊniejsze ustawienia b´dà
anulowane).
W przypadku zaniku energii elektrycznej w czasie piecze-
nia, piekarnik b´dzie kontynuowa∏ pieczenie po pojawieniu
si´ pràdu, je˝eli temperatura nie spad∏a poni˝ej okreÊlonej
wartoÊci. Zaprogramowane uruchomienie piekarnika, które
nie zosta∏o uruchomione, zostanie skasowane, piekarnik
trzeba zaprogramowaç od nowa.
! Tryb pieczenia „Ruszt” nie posiada fazy rozgrzewania.
Dodatkowa wentylacja
Niektóre modele zosta∏y wyposa˝one w wentylator ch∏odzà-
cy, który w∏àcza si´ w trakcie pieczenia. O pracy wentylato-
ra Êwiadczy delikatny szum, wydawany przez strumieƒ po-
wietrza wydobywajàcy si´ na zewnàtrz na styku drzwiczek
i panelu sterowania piekarnika.
UWAGA: po zakoƒczeniu pieczenia wentylator pracu-
je jeszcze przez kilka minut w celu obni˝enia tempera-
tury piekarnika.
OÊwietlenie piekarnika
OÊwietla piekarnik i jest w∏àczone, gdy jakikolwiek elektrycz-
ny element grzejny piekarnika pracuje. Je˝eli nie urucho-
miono ˝adnej funkcji pieczenia, oÊwietlenie zapala si´ po
wciÊni´ciu odpowiedniego przycisku.
U˝ytkowanie urzàdzenia
R´czne programy pieczenia
! Wszystkie programy pieczenia przebiegajà w ró˝nych
temperaturach, które, w zale˝noÊci od ˝yczenia, mogà byç
zmienione w zakresie od 40°C do 250°C.
Podczas funkcji GRILL zak∏adana moc podawana jest
w procentach (%) i równie˝ podlega r´cznej korekcie.
WSZECHSTRONNE PIECZENIE
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
GRILL
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczone-
go w górnej cz´Êci piekarnika. Moc grza∏ki jest regulowana
przyciskami „+” i „-” z lewej strony panelu sterujàcego
w zakresie od 5% do 100%. Wyjàtkowo wysoka temperatu-
ra grilla, po∏àczona z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝li-
wia natychmiastowe przyrumienianie powierzchni mi´s
i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest jedno-
czeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu dania. Funkcja
ta pozwala, wi´c na otrzymywanie soczystych i kruchych
daƒ mi´snych. Pieczenie w tym trybie zalecane jest przede
wszystkim do przygotowywania daƒ, które wymagajà wyso-
kich temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina
lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp. ...
RUSZT
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne ele-
mentów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza. Po∏à-
czenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni potraw
oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ.
Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia mieszanych –
warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, kotletów
z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto doskonale
piecze tuƒczyka, steki z miecznika i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga: z grilla i rusztu nale˝y korzystaç przy zamkni´tych
drzwiczkach.
NISKA TEMPERATURA
Tryb ten mo˝na wykorzystywaç do wyrastania ciasta, roz-
mra˝ania, przygotowywania jogurtu i odgrzewania potraw
z ró˝nà szybkoÊcià. Do dyspozycji mamy trzy temperatury:
40°C, 65°C, 90°C.
Ro˝en (w niektórych mode-
lach)
Uruchamianie ro˝na.
Z ro˝na korzysta si´ w nast´-
pujàcy sposób:
1. wsunàç tac´ na kapiàcy
t∏uszcz w prowadnic´ nr 1
2. zamontowaç ro˝en
w otworze znajdujàcym si´
w tylnej Êrodkowej cz´Êci pie-
karnika, sprawdziç czy przednie po∏àczenie ro˝na umiesz-
czone zosta∏o poprawnie w ramce mocujàcej, wsuni´tej
w prowadnic´ nr 3
3. zdemontowaç plastikowy uchwyt i uruchomiç silnik obra-
cajàcy ro˝en przez wybranie funkcji pieczenia lub
! Przy opcji po otworzeniu drzwi ro˝en si´ zatrzyma.
Automatyczne programy pieczenia
! Temperatura i czas trwania pieczenia sà nastawione na
sta∏e, w celu zagwarantowania najlepszych rezultatów pie-
czenia. WartoÊci te zosta∏y opracowane przez system
C.O.P (Program Optymalnego Pieczenia). W zale˝no-
Êci od wybranego trybu pieczenia czas mo˝e byç zmienio-
ny o ±5/10 minut. Piekarnik koƒczy prac´ automatycznie
i informuje o tym, ˝e potrawa jest gotowa. Pieczenie mo˝e
byç rozpocz´te niezale˝nie od tego czy piekarnik by∏ roz-
grzany, czy nie.
! Po zakoƒczeniu pieczenia rozlega si´ sygna∏ dêwi´kowy.
! Nie wolno otwieraç drzwi, mo˝e to spowodowaç przesta-
wienie czasu i temperatury pieczenia.
PIECZENIE MI¢SA
Tryb do pieczenia wo∏owiny, wieprzowiny i jagni´ciny. Mi´-
so nale˝y umieÊciç w zimnym piekarniku. Potrawa mo˝e
byç te˝ umieszczona w rozgrzanym piekarniku.
PIECZENIE CIASTA
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie ele-
menty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta
funkcja jest przeznaczona do gotowania delikatnych po-
traw, w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏a-
twia podgrzewanie od spodu. Potrawy mo˝na umieÊciç
w zimnym i rozgrzanym piekarniku.
7
PL
PL
PIECZENIE PIZZY
Program s∏u˝y do pieczenia pizzy. Poni˝ej podano wi´cej
szczegó∏ów dotyczàcych przepisu i warunków pieczenia.
PIECZENIE CHLEBA
Program s∏u˝y do pieczenia chleba. Poni˝ej podano wi´cej
szczegó∏ów dotyczàcych przepisu i warunków pieczenia.
PIECZENIE PIZZY
Pizz´ nale˝y przygotowaç zgodnie z poni˝szà instrukcjà:
Przygotowaç ciasto zgodnie z przepisem.
Ciasto powinno wa˝yç mi´dzy 500g a 700g.
Form´ nale˝y posmarowaç t∏uszczem
Przepis na pizz´:
Form´ nale˝y umieÊciç na dolnym poziomie w goràcym lub
zimnym piekarniku.
Przepis na 3 pizze o wadze ok. 550g: dok∏adnie wymieszaç
1000g màki, 500ml wody, 20g soli, 20g cukru, 100ml oliwy
(oleju) i 20g dro˝d˝y (lub 2 saszetki sproszkowanych dro˝-
d˝y).
Ciasto pod przykryciem pozostawiç w pokojowej tempe-
raturze do wyroÊni´cia: 1 godzina.
Przygotowanà pizz´ w∏o˝yç do goràcego lub zimnego
piekarnika
Uruchomiç program pieczenia pizzy .
PIECZENIE CHLEBA
Chleb nale˝y przygotowaç zgodnie z poni˝szà instrukcjà:
Przygotowaç ciasto zgodnie z przepisem.
Ciasto powinno wa˝yç nie wi´cej ni˝ dopuszczalna waga
formy
Nale˝y pami´taç o umieszczeniu na poziomie 1 tacy
ze 100ml zimnej wody.
Ciasto pod przykryciem pozostawiç w pokojowej tempe-
raturze do wyroÊni´cia: 1-1_ godziny (zale˝nie od tempe-
ratury otoczenia i wielkoÊci ciasta-np. podwójna porcja).
Przepis na chleb:
Jedna forma o maksymalnej masie ciasta 1000g – dolny
poziom
Dwie formy o maksymalnej masie ciasta 1000g – Êrodkowy
i dolny poziom
Przepis na ciasto o masie 1000g: sk∏adniki – 600g màki,
360ml wody, 11g soli i 25g dro˝d˝y (lub 2 saszetki sprosz-
kowanych dro˝d˝y).
Sposób post´powania:
W du˝ej misce wymieszaç màk´ z solà.
RozpuÊciç dro˝d˝e w letniej wodzie (ok. 35°C).
W màce zrobiç wg∏´bienie.
Do wg∏´bienia wlaç wod´ i rozpuszczone dro˝d˝e.
Przez 10 minut d∏onià zagniataç ciasto przez rozciàganie
i sk∏adanie go ze sobà, do momentu a˝ stanie si´ jedno-
lite i przestanie si´ kleiç do d∏oni.
Z ciasta uformowaç kul´ i pod szczelnym, foliowym przy-
kryciem zostawiç w pokojowej temperaturze do wyroÊni´-
cia na 1-1_ godziny.
Podzieliç ciasto na równe bochenki.
Bochenki umieÊciç w foremkach lub na papierze do pie-
czenia.
Oprószyç je màkà.
Zrobiç naci´cia
Nale˝y pami´taç o umieszczeniu na poziomie 1 tacy ze
100ml zimnej wody.
Bochenki umieÊciç w zimnym
piekarniku.
Uruchomiç tryb pieczenia chleba .
Bochenki po upieczeniu zostawiç do ostygni´cia na a˝u-
rowej podstawce (kratce).
Programowanie pieczenia
! Czas pieczenia i/lub czas zakoƒczenia pieczenia mo˝e
byç ustawiony po wybraniu trybu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
dotyczy r´cznych funkcji pieczenia .
1. Przycisk nale˝y wciskaç
do momentu zaÊwiecenia si´ kontrolki i mrugania
trzech cyfr na wyÊwietlaczu CZASU.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
czas trwania pieczenia. Przytrzymanie wciÊni´tego przyci-
sku powoduje szybsze przewijanie si´.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
4. Wciskajàc START/STOP uruchamiamy program.
5. Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu TEM-
PERATURY pojawi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏
dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç dowol-
ny przycisk.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut. Pieczenie zostanie zakoƒ-
czone o godzinie 10:15
8
Programowanie uruchomienie piekarnika
z opóênieniem
1. Zgodnie z punktami 1-3 podanymi powy˝ej, ustawiç czas
trwania pieczenia.
2. Przycisk nale˝y wciskaç
do momentu zaÊwiecenia si´ kontrolki .
3. U˝ywajàc przycisków „+” i „-„, po lewej stronie panelu
sterowania, ustawiç ˝àdany czas.
4. Wcisnàç przycisk w celu zatwierdzenia ustawienia.
5. Wciskajàc START/STOP uruchamiamy program.
6. Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu TEM-
PERATURY pojawi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏
dêwi´kowy.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut i zakoƒczy∏ si´ o 12:30.
Pieczenie zostanie rozpocz´te o godzinie 11:15 a.m.
Kontrolki i b´dà informowa∏y o ustawieniu czasu
pieczenia i/lub czasu zakoƒczenia pieczenia. Na wyÊwietla-
czu CZASU pokazywany jest na zmian´ czas trwania pie-
czenia i godzina zakoƒczenia.
˚eby skasowaç dopiero, co wprowadzony program nale˝
wcisnàç „START/STOP.
Praktyczne porady pieczenia
Piekarnik umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw na wie-
le ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór najlepszej meto-
dy dla danego rodzaju dania. Z czasem nauczà si´ Paƒ-
stwo najlepszych sposobów wykorzystania tego niezwykle
wygodnego urzàdzenia. Przedstawione poni˝ej wskazówki
sà jedynie ogólnymi zaleceniami, które mogà byç zmienia-
ne odpowiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝
jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb „wszechstron-
ne pieczenie” .
Korzystajàc z trybu „wszechstronne pieczenie” nale-
˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas pieczenia
w trybie z nawiewem, do pieczenia wybiera si´ dwa spo-
Êród trzech Êrodkowych poziomów. Poziom najwy˝szy
i najni˝szy wystawione sà na najbardziej bezpoÊrednie
dzia∏anie przep∏ywajàcego w piekarniku goràcego powie-
trza. Pieczenie na tych poziomach mo˝e doprowadziç do
spalenia bardziej delikatnych potraw;
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych intensywniejszego
pieczenia zalecane jest stosowanie drugiego i czwartego
poziomu. Na przyk∏ad, podczas równoczesnego przygo-
towywania pieczeni wraz z innymi potrawami, pieczeƒ
umieszczana jest na drugim poziomie a czwarty poziom
przeznaczany jest na dania bardziej delikatne;
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych ró˝nych tem-
peratur pieczenia lub czasów pieczenia, nale˝y ustawiç
Êrednià temperatur´ dla tych dwóch potraw a danie bar-
dziej delikatne umieÊciç na czwartym poziomie piekarni-
ka. Jako pierwsze nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krót-
szym czasie pieczenia;
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´ a ruszt umieszcza
si´ na poziomie wy˝szym;
Korzystanie z grilla
Ten wielofunkcyjny piekarnik oferuje Ci dwie ró˝ne funkcje
grillowania.
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustawienie pokr´-
t∏a na symbolu . Z uwagi na fakt, i˝ tylko Êrodkowa
cz´Êç grzejnika opiekacza ˝arzy si´, potrawy umieszczone
w naro˝nikach rusztu piekarnika nie sà opiekane. Nale˝y,
zatem pami´taç o w∏aÊciwym umieszczeniu potraw na
ruszcie, tj. w jego centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç
umieszczony na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u piekar-
nika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza, za-
leca si´ ustawienie mocy grza∏ki na maximum, gdy˝ pro-
mienie podczerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´
w wysokich temperaturach.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory piekarni-
ka, u˝ywajàc opiekacza nale˝y umieÊciç blach´ do
pieczenia na pierwszym poziomie od do∏u.
Pieczenie pizzy
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na ruszcie
stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika. Stosowanie b´dà-
cej na wyposa˝eniu blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby
niepotrzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby dosta-
tecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika podczas
pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia (capricciosa,
quattro stagioni) zaleca si´ dodanie mozzarelli w po∏owie
pieczenia.
9
PL
PL
Tabela praktycznych porad pieczenia
10
Po∏o˝enie
prze∏àcznika
Pieczona potrawa waga
(Kg)
numer
pó∏ki
(od do∏u)
czas rozgrze-
wania wst´-
pnego (min.)
po∏o˝enie
pokr´t∏a
termostatu
czas
pieczenia
(min.)
WSZECHSTRONNE
PIECZENIE
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagni´
Pieczony kurczak z ziemniakami
Makrela
Placek ze Êliwkami
Ciasto francuskie (na 2 poziomach)
Herbatniki (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
3
2-4
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
Sola i màtwa
Kebab z ka∏amarnicy i krewetek
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk ciel´cy
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Grzanki
1
1
1
1
1
1
1
1
4 szt.
4
4
4
3-4
4
4
4
4
4
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
GRILL
Ro˝en
Ciel´cina
Kurczak
Jagni´
1
1,5
1
-
-
-
Nie
Nie
Nie
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Kurczak z rusztu
Nadziewana màtwa
1,5
1,5
2
2
Nie
Nie
200
200
55-60
30-35
RUSZT
Ro˝en
Ciel´cina
Jagni´
Kurczak +
Pieczone ziemniaki
1,5
1,5
1,5
-
-
-
-
2
Nie
Nie
Nie
Nie
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
NISKA
TEMPERATURA
Rozmra˝anie
Wyrastanie ciasta
Podgrzewanie potraw
Pasteryzacja
2/3
2/3
2/3
2/3
Nie
Nie
Nie
Nie
-
-
-
-
-
60-90
-
-
Automatyczny
PIZZA
Pizza (zobacz przepis)
Podp∏omyk (ciasto chlebowe)
1
1
2
2
Nie
Nie
-
-
25-30
25-30
Automatyczny
PIECZENIE
CHLEBA
Chleb (zobacz przepis) 1 2 Nie - 50-55
Automatyczny
PIECZENIE CIASTA
Ciasta dro˝d˝owe 1 2/3 Nie - 50-55
Automatyczny
PIECZENIE MI¢SA
Pieczenie 1 2/3 Nie - 60
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
l
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do u˝ytku do-
mowego.
l
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach, których sym-
bole znajdujà si´ na ok∏adce i na tabliczce fabrycznej.
l
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest zagwaranto-
wane tylko wówczas, gdy zosta∏o ono prawid∏owo pod∏à-
czone do instalacji elektrycznej uziemionej zgodnie
w obowiàzujàcymi normami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o zagro˝enia
nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani osoby niesprawne nie
ma∏y dost´pu do:
l
panelu sterowania urzàdzenia
l
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoêdzie itp.)
l
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà lub w∏aÊnie
zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du na ich nagrzanie
l
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku nale˝y za-
bezpieczyç cz´Êci, które mogà byç niebezpieczne)
Nie nale˝y:
l
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub stopy
l
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso
l
u˝ywaç przed∏u˝aczy i / lub rozga∏´ziaczy
l
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzàdzenie,
w celu wy∏àczenia go z sieci
l
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyjnych
l
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie powinien
znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´Êciach urzàdzenia
l
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynników atmosfe-
rycznych (deszcz, s∏oƒce itd.)
l
wykorzystywaç piekarnika jako schowka
l
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u piekarnika
l
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzieciom lub oso-
bom niepe∏nosprawnym, bez nadzoru doros∏ych
l
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub instalowaç urzà-
dzenia
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwisu w nast´-
pujàcych przypadkach:
l
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta)
l
niew∏aÊciwej pracy piekarnika
l
wymiany gniazdka w przypadku, gdy wtyczka urzàdzenia
do niego nie pasuje
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do serwisu w przy-
padku:
l
wàtpliwoÊci czy rozpakowane urzàdzenie jest kompletne
l
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajàcego
l
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia, ˝àdajàc ory-
ginalnych cz´Êci wymiennych
Nale˝y:
l
po rozpakowaniu sprawdziç czy urzàdzenie jest kompletne
l
w przypadku wadliwego funkcjonowania, lub przed przy-
stàpieniem do czynnoÊci zwiàzanych z konserwacjà
od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania
l
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczy urzàdzenie od êród∏a zasi-
lania i zamknàç dop∏yw gazu (jeÊli jest)
l
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania potraw do
piekarnika
l
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku, gdy˝ mo˝e on
byç cieplejszy na koƒcach, z powodu goràcego powie-
trza wydostajàcego si´ z piekarnika
l
zawsze, gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane sprawdziç
czy pokr´t∏a sà na pozycji „•” / „o”
l
odciàç kabel zasilajàcy, gdy urzàdzenie nie ma wi´cej ju˝
byç u˝ytkowane
l
producent nie odpowiada za szkody powsta∏e w wyniku
b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwego, nierozsàdnego i b∏´d-
nego u˝ytkowania urzàdzenia.
Pozbywanie si´ odpadów
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie
prawo do stosowania komponentów wytwarzanych
z surowców wtórnych, co obni˝a koszty konsumen-
tom i zmniejsza zanieczyszczenia.
l
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:
przestrzegaç miejscowych przepisów, co pozwoli na po-
nowne wykorzystanie opakowaƒ
l
Pozbywanie si´ starej kuchni: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywà Euro-
pejskà 2002/96/WE oraz polskà Ustawà o zu˝ytym sprz´cie
elektrycznym i elektronicznym symbolem przekreÊlonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten,
po okresie jego u˝ytkowania nie mo˝e byç
umieszczany ∏àcznie z innymi odpadami po-
chodzàcymi z gospodarstwa domowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go
prowadzàcym zbieranie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego
i elektronicznego. Prowadzàcy zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzà odpo-
wiedni system umo˝liwiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych
oraz niew∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego
sprz´tu.
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
l
W∏àczanie piekarnika w okresie od póênych godzin po-
po∏udniowych do wczesnych godzin rannych pozwoli
zmniejszyç obcià˝enie sieci elektrycznej.
l
Opiekanie nale˝y prowadziç przy zamkni´tych drzwiach
piekarnika, osiàgniemy wówczas lepsze rezultaty i znacz-
nà oszcz´dnoÊç energii (oko∏o 10%).
l
Regularne czyszczenie uszczelek, usuwanie zalegajà-
cych na nich resztek jedzenia zapewni lepsze przyleganie
drzwi, a w rezultacie mniejsze straty ciep∏a.
11
PL
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabiegów konser-
wacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania. Regularna konserwacja i czyszczenie
kuchenki jest gwarancjà d∏ugotrwa∏ego u˝ytkowania
urzàdzenia. Nale˝y pami´taç, ˝e:
l
Do czyszczenia piekarnika zabrania si´ stosowania
urzàdzeƒ czyszczàcych parà.
l
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni oraz p∏yt sa-
moczyszczàcych (jeÊli sà) stosujemy letnià wod´, nie na-
le˝y u˝ywaç rozpuszczalników lub Êrodków zawierajà-
cych substancje Êcierne. Na powierzchniach ze stali nie-
rdzewnej, po d∏ugotrwa∏ym, regularnym przemywaniu
wodà o du˝ej zawartoÊci wapnia lub silnymi detergenta-
mi (zawierajàce zwiàzki fosforu) mogà pojawiç si´ nie-
usuwalne przebarwienia. Aby tego uniknàç, ka˝dorazowo
po skoƒczeniu mycia nale˝y sp∏ukaç, a nast´pnie osu-
szyç stalowe powierzchnie. Nale˝y równie˝ pami´taç
o usuwaniu rozlanych p∏ynów.
l
Czyszczenie wn´trza piekarnika zalecane jest, zaraz po
u˝yciu, kiedy piekarnik jest jeszcze ciep∏y, stosujàc ciep∏à
wod´ z myd∏em. Detergent nale˝y dok∏adnie zmyç, a pie-
karnik wytrzeç do sucha. Nie nale˝y u˝ywaç rozpuszczal-
ników lub Êrodków zawierajàcych substancje Êcierne, gdy˝
mogà uszkodziç emali´. W celu usuni´cia przypalonego
t∏uszczu z powierzchni piekarnika nale˝y stosowaç specjal-
ne Êrodki, do tego przeznaczone, dost´pne w punktach
serwisowych, autoryzowanych przez producenta
l
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà przetarcia wil-
gotnà gàbkà z dodatkiem delikatnego detergentu po ka˝-
dym u˝yciu, a nast´pnie wytarcia do sucha.
l
Piekarnik wyposa˝ony jest w gumowà uszczelkà, przyle-
gajàcà do obwodu drzwiczek. Nale˝y regularnie spraw-
dzaç jej stan techniczny, a w razie potrzeby czyÊciç wodà
z nieagresywnym detergentem. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzenia nale˝y skontaktowaç z autoryzowanym
serwisem. Nie zalecamy korzystania z piekarnika zanim
usterka nie zostanie usuni´ta.
l
Nie wolno k∏aÊç folii aluminiowej na dolnej pó∏ce piekar-
nika. Powoduje to nadmierne kumulowanie temperatury
w miejscu styku i w efekcie uszkodzenie emalii.
l
Szyb´ piekarnika nale˝y czyÊciç wilgotnà gàbkà z dodat-
kiem delikatnego detergentu po ka˝dym u˝yciu, a na-
st´pnie wytrzeç do sucha.
Wyjmowanie drzwi piekarnika
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´trza pie-
karnika mo˝na wyjàç drwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
1. Ca∏kowicie otworzyç drzwi;
2. UnieÊç i obróciç, do koƒca, dêwignie znajdujàce si´ na
obydwu zawiasach;
3. Trzymajàc oburàcz drzwi nale˝y powoli zamykaç, lecz nie
do koƒca. Wciskajàc zaczepy
F pociàgnij drzwi do siebie od∏à-
czajàc je od piekarnika;
4. Pociàgnij drzwi do siebie od∏à-
czajàc je od piekarnika;
Post´pujàc w sposób odwrotny
ni˝ podany powy˝ej wstawimy
drzwi z powrotem.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia wewn´trznego
piekarnika
1. Od∏àczyç urzàdzenie
od sieci zasilajàcej, za po-
mocà, wielobiegunowego
wy∏àcznika, w który wypo-
sa˝ona zosta∏a instalacja
zasilajàca urzàdzenie, lub
od∏àczyç wtyczk´, jeÊli
jest to mo˝liwe
2. Odkr´ciç szklanà os∏o-
n´ lampy
3. Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´ i zastàpiç jà nowà, odpor-
nà na wysokie temperatury o nast´pujàcych parametrach:
- Napi´cie 230/240 V
- Moc 15 W
- Trzonek E14
4. Ponownie za∏o˝yç szklanà os∏on´ ˝arówki i przywróciç
zasilanie urzàdzenia.
Konserwacja
i czyszczenie
PL
12
F
F
13
PL
Mocowanie zestawu prowadnic rusztu
1. Zdemontowaç dwie ramki
podtrzymujàce ruszty, zwal-
niajàc je z mocowaƒ A
2. Wybraç w∏aÊciwe prowad-
nice w zale˝noÊci od rodzaju
rusztu. Zwracajàc uwag´ na
kierunek wysuwania pó∏ki
ustaw prowadnice w ram-
kach.
3. Dokr´ciç dwie prowadni-
ce do Êcianek piekarnika.
Otwory lewej prowadnicy
znajdujà si´ na górze, a pra-
wej na dole.
4. Zawiesiç ramki na mocowaniach A.
Prawa prowadnica
A
D
B
Kierunek wysuwania
Lewa prowadnica
Ostrze˝enie:
Piekarnik wyposa˝ony zosta∏ w urzàdzenie wykrywajàce
anomalia w dzia∏aniu. Usterki sà sygnalizowane wyÊwietla-
nym kodem, sk∏adajàcym si´ z szeregu cyfr i napisu „ER”.
! Nale˝y zawsze wzywaç pracowników autoryzowanego
serwisu (tel. 0 801 33 22 11)
Przed wezwaniem serwisu:
Nale˝y sprawdziç czy nie mo˝emy samemu usunàç
usterki.
Nale˝y wy∏àczyç piekarnik i sprawdziç czy po ponownym
uruchomieniu usterka nie ustàpi∏a.
Je˝eli usterka nie ustàpi∏a nale˝y skontaktowaç si´ z au-
toryzowanym serwisem.
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´pujàce in-
formacje:
rodzaj problemu – kod usterki
model urzàdzenia (numer Mod.)
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamionowej
umieszczonej na urzàdzeniu i/lub na opakowaniu.
Serwis
PL
14
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Whirlpool FZ 101 GP.1 IX /HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla