HOTPOINT/ARISTON CP65SFA /HA instrukcja

Typ
instrukcja
1
PL
Instrukcja obs∏ugi
Instalacja 2-5
Ustawienie
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Dostosowanie kuchni do innych rodzajów gazów
Parametry dysz i palników
Dane techniczne
Opis kuchni 6
Ogólny widok
Panel kontrolny
WyÊwietlacz
Uruchomienie i obs∏uga kuchni 7-11
Obs∏uga p∏yty gazowej
Ustawienie zegara
Ustawienie minutnika
Obs∏uga piekarnika
Programy pieczenia
Automatyczne programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady pieczenia
Tabela praktycznych porad pieczenia
Ârodki ostro˝noÊci i porady 12
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ elektrycznych
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
Konserwacja i czyszczenie 13-14
Wy∏àczenie urzàdzenia
Czyszczenie
Wymiana ˝arówki
Smarowanie zaworów gazu
Automatyczne czyszczenie
przy u˝yciu funkcji „SZYBKIE CZYSZCZENIE”
Nie nale˝y si´ przejmowaç, je˝eli...
Serwis
PL
Polski, 1
CP65SFA/HA
Kuchnia z piekarnikiem
Instalacja
! Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale˝y
starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika. Za-
wiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa insta-
lacji, obs∏ugi oraz konserwacji kuchenki. Podr´cznik nale˝y
zachowaç do póêniejszego u˝ytku.
! Instrukcj´ nale˝y zachowaç na przysz∏oÊç. Instrukcja mu-
si byç do∏àczona do urzàdzenia w przypadku sprzeda˝y,
przekazywania innym osobom lub przeprowadzki.
! Poni˝sze instrukcje przeznaczone sà dla wykwalifikowane-
go specjalisty instalujàcego urzàdzenie. Instrukcje te majà
na celu zapewnienie mo˝liwie najbardziej profesjonalnego
i doÊwiadczonego wykonania czynnoÊci zwiàzanych z in-
stalacjà i konserwacjà urzàdzenia.
! Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne nale˝y
przeprowadzaç po od∏àczeniu kuchenki od zasilania.
Wentylacja pomieszczenia
Wymagania dla pomieszczeƒ kuchennych
Przed przystàpieniem do instalowania kuchni gazowej
w pomieszczeniu kuchennym itp., nale˝y upewniç si´, czy
spe∏nia ono stawiane mu wymagania. Podstawa prawna,
w oparciu, o którà oceniamy przydatnoÊç pomieszczenia
do zainstalowania w nim kuchni gazowej, jest Rozporzà-
dzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa
z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicz-
nych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowa-
nie, b´dàce aktem wykonawczym do Prawa budowlanego
(Dz.U. nr 75 z dnia 16-12-2002 poz. 690).
Wa˝ne: niniejsze urzàdzenie mo˝e byç instalowane i wyko-
rzystywane wy∏àcznie w pomieszczeniach z trwa∏à wentyla-
cjà, zgodnie z obowiàzujàcymi przepisami
Pomieszczenie powinno umo˝liwiaç dop∏yw powietrza, któ-
re niezb´dne jest do w∏aÊciwego spalania gazu. Dop∏yw po-
wietrza powinien byç nie mniejszy ni˝ 2 m
3
/h na jeden kW
mocy palników. Powietrze mo˝e byç dostarczane w wyniku
bezpoÊredniego przep∏ywu z zewnàtrz przez kana∏ o prze-
kroju, co najmniej 100 cm
2
, którego konstrukcja musi unie-
mo˝liwiaç przypadkowe zablokowanie (Rysunek A). Otwór
ten nale˝y powi´kszyç o 100%, je˝eli instalacja kominowa
nie zosta∏a wyposa˝ona w urzàdzenie bezpieczeƒstwa, wy-
krywajàce ogieƒ. Ewentualnie dop∏yw powietrza mo˝e odby-
waç si´ poÊrednio z sàsiednich pomieszczeƒ, które wypo-
sa˝one sà w kana∏y wentylacyjne wychodzàce na zewnàtrz,
spe∏niajàce wymagania dla kana∏ów opisane powy˝ej.
Wszystko to przy za∏o˝eniu, ˝e sàsiednie pomieszczenia nie
sà pomieszczeniami wspólnymi, sypialniami ani nie wyst´-
puje w nich zagro˝enie po˝arowe (Rysunek B).
! JeÊli kuchnia jest wykorzystywana intensywnie I d∏ugo, to
mo˝e okazaç si´ konieczne otworzenie okna dla poprawie-
nia wentylacji.
Odprowadzanie spalin
Pomieszczenie, w którym ma byç zainstalowana kuchnia
powinno byç wyposa˝one w system wentylacji odprowa-
dzajàcy na zewnàtrz spaliny powstajàce podczas spalania.
Instalacja ta powinna sk∏adaç si´ z okapu lub wentylatora
elektrycznego, który w∏àcza si´ automatycznie za ka˝dym
razem, gdy uruchamiana jest kuchnia.
! Gaz p∏ynny jest ci´˝szy od powietrza i w zwiàzku z tym ma
tendencje do gromadzenia si´ na dolnych poziomach. Po-
koje, w których zainstalowano butle z gazem p∏ynnym, po-
winny byç wyposa˝one w kana∏y wentylacyjne wyprowa-
dzone z pomieszczenia na zewnàtrz, umo˝liwiajàce wydo-
stawanie si´ gazu w przypadku nieszczelnoÊci. Z tego sa-
mego powodu butle z gazem, zarówno puste jak i cz´Êcio-
wo nape∏nione, nie powinny byç ani instalowane, ani prze-
chowywane w pomieszczeniach usytuowanych pod po-
wierzchnià ziemi (piwnice, itp.). Dobrà praktykà jest prze-
chowywanie w pomieszczeniu kuchennym jedynie tego
zbiornika, który jest aktualnie wykorzystywany, pod warun-
kiem, ˝e nie znajduje si´ on zbyt blisko êróde∏ ciep∏a (piecy-
ki, kominki, piekarniki, itp.), które mog∏yby zwi´kszyç tem-
peratur´ we wn´trzu zbiornika powy˝ej 50°C.
Ustawianie i poziomowanie kuchni
Kuchnia gazowa pod wzgl´dem ochrony przed przegrza-
niem otaczajàcych powierzchni jest przyrzàdem klasy X i ja-
ko taka mo˝e byç zabudowana w ciàgu meblowym tylko do
wysokoÊci p∏yty roboczej tj. 850 mm od posadzki. Zabudo-
wa powy˝ej tego poziomu jest zabroniona.
A
Rysunek A
Przyk∏ady otworów
wentylacyjnych
pomieszczenie
sàsiednie
pomieszczenie, które
ma byç wentylowane
Rysunek B
Powi´kszenie szczeliny
wentylacyjnej pomi´dzy
oknem i pod∏ogà
komin lub rozga∏´ziony
kana∏ dymowy
bezpoÊrednio na zewnàtrz
(w przypadku kuchenek)
PL
2
3
PL
Uwaga: Kuchnia w klasie X nie mo˝e byç zabudowana wy-
sokim meblem. Jednak w ka˝dym przypadku meble do za-
budowy muszà mieç ok∏adzin´ oraz klej do jej przyklejenia
odporny na temperatur´ 100°C. Niespe∏nienie tego warun-
ku mo˝e spowodowaç zdeformowanie powierzchni lub od-
klejenia ok∏adziny. Je˝eli nie mamy pewnoÊci, co do odpor-
noÊci termicznej mebli, kuchni´ nale˝y zabudowaç mebla-
mi zachowujàc odst´p ok. 2 cm.
! Âciana znajdujàca si´ za kuchnià powinna byç uodpornio-
na na wysokie temperatury. Podczas korzystania z kuchni, jej
tylna Êciana mo˝e rozgrzaç si´ do temperatury oko∏o 90°C.
W∏aÊciwa instalacja kuchni wymaga uwzgl´dnienia
poni˝szych kwestii:
Kuchni´ mo˝na zainstalowaç w kuchni, kuchnio-jadalni
lub pokoju spe∏niajàcym warunki techniczne wynikajàce
z przytoczonych przepisów; nie wolno jej instalowaç w ∏a-
zience ani w pomieszczeniu z prysznicem.
• Meble znajdujàce si´ obok kuchni, które wystajà powy˝ej
powierzchni kuchni, powinny znajdowaç si´ w odleg∏oÊci,
co najmniej 200 mm od kraw´dzi p∏yty z palnikami.
• Szafki sàsiadujàce z okapem
powinny znajdowaç si´ w odle-
g∏oÊci, co najmniej 420 mm od
powierzchni kuchni. Minimalna
odleg∏oÊç nad poziomem palni-
ków, w jakiej mogà byç moco-
wane elementy umeblowania
kuchni wykonane z materia∏ów
niezabezpieczonych termicznie
wynosi 700 mm.
Nie stosowaç zas∏on z ty∏u kuchni i w odleg∏oÊci nie
mniejszej ni˝ 200 mm od jej boków.
• Okapy nale˝y montowaç zgodnie z instrukcjami podany-
mi w do∏àczonych do nich instrukcjach obs∏ugi, ale nie ni-
˝ej ni˝ 650 mm.
Kuchnia ma nast´pujàcà technicznà specyfikacj´:
Kat. II2ELs3B/P
Poziomowanie kuchni
Kuchenka wyposa˝ona jest w nó˝-
ki o zmiennej wysokoÊci umo˝liwia-
jàce odpowiednie wypoziomowa-
nie urzàdzania. JeÊli jest to koniecz-
ne nale˝y wkr´ciç lub wykr´ciç
nó˝ki znajdujàce si´ w naro˝nikach
podstawy kuchenki a˝ do uzyska-
nia w∏aÊciwego wypoziomowania.
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Kuchenki, które wyposa˝one sà w trójbiegunowy kabel za-
silajàcy przystosowane sà do zasilania pràdem zmiennym
o parametrach podanych na tabliczce znamionowej
(umieszczonej we wn´ce pod piekarnikiem).
Uwaga: Do zasilania kuchni nie nale˝y stosowaç trans-
formatorów, przejÊciówek ani boczników, gdy˝ mogà
si´ one nadmiernie nagrzewaç lub zapaliç.
Na kablu zasilajàcym nale˝y zamontowaç standardowà
wtyczk´, odpowiadajàcà maksymalnemu obcià˝eniu, które
podano na tabliczce znamionowej. Ewentualnie, pod∏àczyç
urzàdzenie bezpoÊrednio do instalacji elektrycznej. W tym
przypadku nale˝y dodatkowo zamontowaç jednobiegunowy
wy∏àcznik sieciowy o odleg∏oÊci styków, co najmniej 3 mm
i odpowiadajàcy obowiàzujàcym przepisom bezpieczeƒstwa
(przewód uziemiajàcy nie mo˝e byç roz∏àczany przez wy∏àcz-
nik). Wy∏àcznik ten b´dzie odcina∏ kuchenk´ od zasilania. Ka-
bel zasilajàcy powinien byç u∏o˝ony w taki sposób, aby tem-
peratura w ˝adnym punkcie jego powierzchni nie mog∏a
przekroczyç temperatury pokojowej powi´kszonej o 50°C.
Przed wykonaniem po∏àczenia nale˝y sprawdziç czy:
Urzàdzenie posiada obwód ochronny i wtyczk´ zgodnà
z obowiàzujàcymi przepisami.
Bezpiecznik oraz instalacja elektryczna wytrzymajà obcià-
˝enie kuchenki.
• Instalacja elektryczna wyposa˝ona jest w skuteczny sys-
tem uziemiajàcy spe∏niajàcy wymagania aktualnych stan-
dardów i przepisów.
! Wtyczka lub wy∏àcznik sieciowy muszà byç ∏atwo dost´p-
ne po zainstalowaniu kuchenki.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub przygnieciony.
! Przewód zasilajàcy musi byç regularnie sprawdzany i w ra-
zie usterki wymieniony przez autoryzowanego technika.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
ewentualne szkody wynik∏e z niew∏aÊciwego zainsta-
lowania urzàdzenia.
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Uwaga: CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie przez
technika z odpowiednimi uprawnieniami, autoryzowa-
nego przez producenta.
Pod∏àczyç kuchni´ do butli gazowej lub rury instalacji gazo-
wej, przestrzegajàc obowiàzujàcych przepisów, wy∏àcznie po
uprzednim ustaleniu, czy kuchnia mo˝e byç zasilana gazem
wyst´pujàcym w danej instalacji. JeÊli jest inaczej, nale˝y wy-
konaç zalecania podane w cz´Êci „Dostosowywanie kuchen-
ki do ró˝nych rodzajów gazów”. Niektóre modele kuchenki
umo˝liwiajà pod∏àczenie instalacji gazowej z lewej lub prawej
strony kuchenki – aby zmieniç stron´ zasilania nale˝y zamie-
niç po∏o˝enie uchwytu w´˝a i korka zamykajàcego oraz wy-
mieniç uszczelk´ (do∏àczonà do kuchni). W przypadku pod-
∏àczenia do butli z gazem p∏ynnym nale˝y zastosowaç regu-
lator ciÊnienia, spe∏niajàcy obowiàzujàce przepisy.
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Klasa 2 podklasa 1
Klasa 1
Wa˝ne: nale˝y sprawdziç czy ciÊnienie gazu w instalacji
zgodne jest z zaleceniami podanymi w tabeli 1 zatytu∏owa-
nej „Parametry dysz i palników”. Zapewni to bezpiecznà
prac´ kuchni, w∏aÊciwe zu˝ycie gazu oraz przed∏u˝y czas
bezawaryjnej pracy kuchni.
Pod∏àczenie do sztywnej instalacji rurowej
(miedzianej lub stalowej)
Pod∏àczenie do instalacji gazowej powinno byç wykonane
w taki sposób, który nie wywo∏uje napr´˝eƒ w ˝adnym
punkcie instalacji ani na ˝adnej cz´Êci urzàdzenia.
Urzàdzenie wyposa˝one jest w regulowanà z∏àczk´
w kszta∏cie litery “L” oraz uszczelk´, które umo˝liwiajà pod-
∏àczenie do instalacji gazowej. Je˝eli zajdzie potrzeba prze-
kr´cenia z∏àczki to wymagana b´dzie równie˝ wymiana
uszczelki (do∏àczonej do urzàdzenia).
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchenki to m´ski cylinder
z gwintem 1/2.
Pod∏àczenie do elastycznego przewodu metalowego
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchenki to z∏àcze m´skie
z gwintem 1/2 do rur gazowych o przekroju okràg∏ym. Do
pod∏àczenia nale˝y stosowaç wy∏àcznie rury i uszczelki od-
powiadajàce aktualnie obowiàzujàcym normom. Maksy-
malna d∏ugoÊç przewodu elastycznego nie mo˝e przekra-
czaç 2000 mm. Po wykonaniu po∏àczenia nale˝y sprawdziç
czy elastyczny przewód metalowy nie styka si´ z ˝adnymi
cz´Êciami ruchomymi ani czy nie jest niczym przyciÊni´ty.
Pod∏àczenie w´˝em elastycznym
Kuchni´ gazowà pod∏àczamy w´˝em elastycznym tylko
w przypadku zasilania gazem p∏ynnym z butli gazowej.
W celu po∏àczenia króçca kuchni z w´˝em elastycznym na-
le˝y zastosowaç, co najmniej 0.5 m odcinek rury stalowej
instalacyjnej, która uniemo˝liwi zetkni´cie si´ w´˝a z gorà-
cymi Êcianami kuchni.
Do pod∏àczenia nale˝y zastosowaç wà˝ gazowy odpowia-
dajàcy wymaganiom okreÊlonym przez krajowe normy. Je-
Êli kuchenka zasilana jest gazem p∏ynnym nale˝y zastoso-
waç regulatory ciÊnienia, które spe∏niajà krajowe przepisy
techniczne. Wewn´trzna Êrednica w´˝a powinna wynosiç:
• 8 mm, w przypadku zasilania gazem p∏ynnym
Sprawdziç czy wà˝ jest ÊciÊle dopasowany na obu koƒcach.
Do zamocowania w´˝a u˝yç standardowych zacisków,
G∏ównymi postanowienia obowiàzujàcych norm technicz-
nych przewidujà, ˝e:
wà˝ nie powinien w ˝adnym punkcie stykaç si´ z „goràcy-
mi” elementami kuchenki;
• wà˝ nie powinien byç d∏u˝szy ni˝ 1,5 metra
• wà˝ nie powinien byç w ˝adnym miejscu zgi´ty ani nacià-
gni´ty, na ca∏ej swojej d∏ugoÊci nie powinien równie˝ po-
siadaç ciasnych zakr´tów ani zw´˝eƒ
• na ca∏ej swojej d∏ugoÊci wà˝ powinien byç dost´pny, tak,
aby mo˝liwa by∏a kontrola jego zu˝ycia
w przypadku wykrycia nieszczelnoÊci wà˝ powinien byç
ca∏kowicie wymieniony; naprawianie nieszczelnego w´˝a
jest zabronione
Sprawdzanie szczelnoÊci
Wa˝ne: Po zakoƒczeniu instalacji kuchenki nale˝y spraw-
dziç szczelnoÊç wszystkich po∏àczeƒ stosujàc do tego wo-
d´ z myd∏em. Do sprawdzania szczelnoÊci nie wolno w ˝ad-
nym wypadku stosowaç ognia!
Dostosowywanie kuchenki
do ró˝nych rodzajów gazów
Aby dostosowaç kuchenk´ do gazu innego rodzaju, ni˝ ro-
dzaj, dla którego zaprojektowano kuchenk´ (patrz naklejka
na spodzie kuchenki lub na opakowaniu), nale˝y wymieniç
dysze palników, zgodnie z poni˝szà procedurà:
1. Zdemontowaç krat´ podpierajàcà
garnki i wysunàç palniki z kuchen-
ki
2. Za pomocà klucza nasadowego
7mm odkr´ciç dysze i wymieniç je
na nowe dysze, odpowiednie do
gazu danego typu (patrz Tabela 1,
„Parametry dysz i palników”).
3. Ponownie zmontowaç razem cz´Êci, wykonujàc wy˝ej
opisane czynnoÊci w odwrotnej kolejnoÊci
Regulacja dop∏ywu powietrza do palnika
Palniki nie wymagajà takiej regulacji.
Regulacja minimalnej wielkoÊci p∏omienia
1. Ustawiç zawór gazu w po∏o˝eniu najmniejszego p∏omienia
2. Zdemontowaç pokr´t∏o i przekr´ciç Êrub´ regulacyjnà
(znajdujàcà si´ bàdê po jednej ze stron trzonka lub w je-
go Êrodku). Przekr´ciç Êrub´ w kierunku zgodnym z ru-
chem wskazówek zegara do po∏o˝enia, w którym p∏o-
mieƒ b´dzie ma∏y i stabilny.
3. Sprawdziç czy p∏omieƒ nie gaÊnie podczas szybkiego
kr´cenia zaworem
! W przypadku zasilania gazem p∏ynnym, Êruba regulacyj-
na powinna byç ca∏kowicie wkr´cona do samego koƒca.
! Po zakoƒczonej regulacji, nale˝y zmieniç nalepk´ z opi-
sem rodzaju gazu, do jakiego kuchnia jest przystosowana.
! JeÊli ciÊnienie gazu w instalacji ró˝ni si´ od wartoÊci, po-
danych w niniejszej instrukcji, nale˝y zastosowaç regulator
ciÊnienia.
PL
4
5
PL
* przy gazie suchym 15°C 1013 mbar
G20 (GZ 50) p.c.i. 37,78 Mj/m
3
GZ350 (GZ35) p.c.i. 27,20 Mj/m
3
G30 (GPB) p.c.i. 125,81 Mj/m
3
Palnik
R – Szybki
S – Âredniej pr´dkoÊci
A – Pomocniczy
CiÊnienie gazu
Ârednica
(mm)
Moc
termiczna
(p.c.i*)
Min.
Moc
termiczna
(p.c.i*)
Nominalna
Dysza
1/100
(mm)
Przep∏yw*
l/h
G20 (GZ50) G2.350 (GZ350)
Dysza
1/100
(mm)
Przep∏yw*
l/h
Dysza
1/100
(mm)
Przep∏yw*
g/h
100 0,70 116 286 158 397
86
214
75 0,40 96 157 143 251
64
118
55
0,40
7195106132
50
71
Minimalne
Nominalne (mbar)
Maksymalne
16
20
25
10
13
16
29
37
44
TC – Potrójna korona
130 1,30
3,00
1,65
1,00
3,25 124 309 197 430
91
232
Gaz naturalny
G30 (GPB)
Gaz p∏ynny
Parametry dysz i palników
DANE TECHNICZNE
Zobacz tabliczk´ znamionowà
Etykieta energetyczna jest zgodna
z Dyrektywà UE 2002/40/CE (norma EN 50304).
Deklarowana klasa energoch∏onnoÊci podana
dla trybu dynamicznego
• pieczenie dynamiczne: wybrana funkcja
„Ruszt”
szerokoÊç 43,5 cm
wysokoÊç 32 cm
g∏´bokoÊç 40 cm
56 litrów
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania
Etykieta
energetyczna
Wymiary
piekarnika
PojemnoÊç
piekarnika
Drying:
Niniejsze urzàdzenie spe∏nia poni˝sze dyrektywy
Unii Europejskiej:
73/23/EEC z dn. 19/02/73 (Niskie napi´cia) wraz
z póêniejszymi zmianami
• 89/336/EEC z dn. 03/05/89 (KompatybilnoÊç
elektromagnetyczna) wraz z póêniejszymi zmianami
• 90/396/EEC z dn. 29/06/90 (Gazowa) wraz
z póêniejszymi zmianami
• 93/68/EEC z dn. 22/07/93 wraz z póêniejszymi
zmianami
• 2002/96/EEC
Uwaga: Tabliczka znamionowa umieszczona jest
na spodzie kuchni.
Opis kuchni
PL
6
Bruciatore a gas
ausiliario
Ogólny widok
Panel sterujàcy
Palnik szybki (R)
Ruszt
Palnik Êredniej pr´dkoÊci (S)
Palnik potrójna korona (TC)
Panel sterujàcy
Pokr´t∏o OPCJI PRACY piekarnika
WYÂWIETLACZ
przycisk USTAWIANIA CZASU
pokr´t∏o MINUTNIKA
kontrolki AUTOMATYCZNYCH
PROGRAMÓW PIECZENIA
wyÊwietlacz
TEMPERATURY i CZASU
kontrolka ZEGARA
kontrolka ZAKO¡CZENIA PIECZENIA
kontrolka CZASU TRWANIAkontrolka MINUTNIKA
kontrolka BLOKADY DRZWI
kontrolka STOP
Zalecana pozycja kratki
w piekarniku
kontrolka Rozgrzewania
przycisk
SZYBKIE CZYSZCZENIE
Pokr´t∏a kurków gazowych
PALNIKÓW
Pokr´t∏o TERMOSTATU piekarnika
Palnik
pomocniczy (A)
7
PL
Uruchomienie
i obs∏uga kuchni
Pokr´t∏a oznaczone sà symbolami okreÊlajàcymi przypo-
rzàdkowanie palników gazowych lub p∏ytek elektrycznych
(o ile urzàdzenie jest w nie wyposa˝one).
Palnik gazowe
Palniki te ró˝nià si´ pod wzgl´dem wymiarów i mocy. Do
przygotowywania posi∏ku nale˝y u˝yç palnika o wymiarze
najbardziej zbli˝onym do rozmiarów stosowanego garnka.
Aby w∏àczyç palnik nale˝y:
1. Zbli˝yç zapalonà zapa∏k´ lub zapalniczk´ do palnika.
2. Ca∏kowicie wcisnàç pokr´t∏o i przekr´ciç je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara – w po∏o˝enie
oznaczone symbolem du˝ego p∏omienia .
3. Ustawiç ˝àdanà moc palnika przez ustawienie pokr´t∏a
we w∏aÊciwej pozycji.
Dost´pne sà nast´pujàce po∏o˝enia:
– pozycja wy∏àczona
– po∏o˝enie maksymalne
– po∏o˝enie minimalne
Je˝eli kuchenka wyposa˝ona jest
w elektrycznà zapalark´, to ˝eby za-
paliç palnik w takiej kuchence nale˝y
wcisnàç do koƒca odpowiednie po-
kr´t∏o i przekr´ciç je w po∏o˝enie du-
˝ego p∏omienia przytrzymujàc je wci-
Êni´te a˝ do zapalenia si´ gazu.
W modelach wyposa˝onych w urzàdzenie zabezpieczajàce
nale˝y przytrzymaç pokr´t∏o wciÊni´te przez oko∏o 3 se-
kund, do momentu a˝ czujnik urzàdzenia zabezpieczajàce-
go nagrzeje si´ i zacznie podtrzymywaç p∏omieƒ.
! Ostro˝nie: Je˝eli palnik przypadkowo zgaÊnie nale˝y, ko-
rzystajàc z pokr´t∏a, zakr´ciç dop∏yw gazu. Przed przystà-
pieniem do ponownego zapalania gazu nale˝y odczekaç,
co najmniej jednà minut´.
Aby wy∏àczyç palnik, nale˝y przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara, do koƒcowego po-
∏o˝enia (pokr´t∏o nale˝y zostawiç w po∏o˝eniu, oznaczonym
symbolem
).
Praktyczne porady dotyczàce
korzystania z palników
Poni˝sze wskazówki umo˝liwià Paƒstwu uzyskanie najlep-
szych rezultatów w u˝ytkowaniu kuchenki:
Na ka˝dym z palników nale˝y stawiaç garnki i naczynia
o rozmiarach odpowiednich do rozmiaru palnika (patrz ta-
bela). Dzi´ki temu p∏omieƒ podgrzewa∏ b´dzie jedynie
dno naczynia i nie b´dzie opala∏ jego boków;
• Nale˝y zawsze stosowaç garnki o p∏askich dnach, i przy-
krywaç je pokrywkami;
Gdy zawartoÊç naczynia zacznie si´ gotowaç nale˝y
zmniejszyç p∏omieƒ przekr´cajàc pokr´t∏o w po∏o˝enie
„niski p∏omieƒ”.
Ustawianie zegara
! Czas mo˝na ustawiaç, kiedy piekarnik jest wy∏àczony lub
w∏àczony, o ile nie zosta∏a ustawiona wczeÊniej funkcja
z czasem wy∏àczenia pieczenia.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiece-
nia s kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na
wyÊwietlaczu.
2. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç godziny.
3. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu.
4. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç minut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Ustawianie minutnika
! Nale˝y pami´taç, ˝e minutnik nie steruje czasem w∏àcze-
nia lub wy∏àczenia piekarnika. Po up∏yni´ciu nastawionego
czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy, który mo˝na wy∏à-
czyç wciskajàc dowolny przycisk.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia si´
kontrolki i mrugania trzech cyfr na wyÊwietlaczu.
2. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç czasu.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Na wyÊwietlaczu pokazywany b´dzie odliczany czas. Po
up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´-
kowy.
Uruchomienie urzàdzenia
1. Wybraç funkcj´ pieczenia przy pomocy pokr´t∏a FUNK-
CJI PIECZENIA.
2. Piekarnik natychmiast rozpocznie tryb nagrzewania, co
b´dzie sygnalizowane migajàcà kontrolkà, na wyÊwietlaczu
pojawi si´ zalecana temperatura (temperatura ta jest nieza-
le˝na od pozycji pokr´t∏a WYBORU TEMPERATURY). Je-
˝eli zaproponowana temperatura Paƒstwu nie odpowiada,
mo˝na jà zmieniç poprzez obracanie pokr´t∏a WYBORU
TEMPERATURY.
3. Po osiàgni´ciu ˝àdanej temperatury kontrolka prze-
stanie migaç i rozlegnie si´ akustyczny sygna∏. Od tego
momentu mo˝na wk∏adaç potrawy do pieczenia..
4. Kontrolka na wyÊwietlaczu informuje o preferowa-
nym poziomie ustawienia rusztu w piekarniku.
5. W trakcie pracy piekarnika mo˝na:
zmieniç funkcj´ pieczenia, obracajàc pokr´t∏em FUNK-
CJI PIECZENIA
-
Palnik º Êrednica naczyƒ (cm)
Szybki (R) 24 26
Pó∏-szybki (S) 16 – 22
Pomocniczy (A) 10 – 14
Potrójna korona (TC) 24 – 26
zmieniç temperatur´, obracajàc pokr´t∏em WYBORU
TEMPERATURY
ustawiç czas trwania i godzin´ zakoƒczenia pieczenia
przerwaç pieczenie ustawiajàc pokr´t∏o FUNKCJI PIE-
CZENIA w pozycji „0”.
6. Z powodu bezpieczeƒstwa, ka˝dy program pieczenia po
2 godzinach zostanie automatycznie wy∏àczony. Czas trwa-
nia pieczenia mo˝e byç zmieniany.
7. W przypadku zaniku energii elektrycznej w czasie piecze-
nia, piekarnik b´dzie kontynuowa∏ pieczenie po pojawieniu
si´ pràdu, je˝eli temperatura nie spad∏a poni˝ej okreÊlonej
wartoÊci. Zaprogramowane uruchomienie piekarnika, które
nie zosta∏o uruchomione, zostanie skasowane, piekarnik
trzeba zaprogramowaç od nowa.
! Tryb pieczenia „Ruszt” nie posiada fazy rozgrzewania.
! Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç podczas pieczenia na
ro˝nie. W przypadku innych opcji piekarnika nie nale˝y sto-
sowaç dolnej pó∏ki. Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci
piekarnika podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodo-
waç uszkodzenie emalii.
! Do pieczenia nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie kratk´ piekarnika
Dodatkowa wentylacja
Kuchnia zosta∏a wyposa˝ona w wentylator ch∏odzàcy, któ-
ry w∏àcza si´ przekr´cajàc pokr´t∏o FUNKCJI PIECZENIA.
O pracy wentylatora Êwiadczy delikatny szum, wydawany
przez strumieƒ powietrza wydobywajàcy si´ na zewnàtrz na
styku drzwiczek i panelu sterowania piekarnika. Po urucho-
mieniu funkcji SZYBKIE CZYSZCZENIE wentylator pracuje
na wolnych obrotach.
UWAGA: po zakoƒczeniu pieczenia wentylator pracu-
je jeszcze przez kilka minut w celu obni˝enia tempera-
tury piekarnika.
OÊwietlenie piekarnika
OÊwietla piekarnik i jest w∏àczone, gdy jakikolwiek elektrycz-
ny element grzejny piekarnika pracuje. Je˝eli nie urucho-
miono ˝adnej funkcji pieczenia, oÊwietlenie zapala si´ po
otworzeniu drzwi.
Programy pieczenia
! Wszystkie programy pieczenia przebiegajà w ró˝nych
temperaturach, które, w zale˝noÊci od ˝yczenia, mogà byç
zmienione w zakresie od 40°C do 250°C.
Podczas funkcji GRILL zak∏adana moc podawana jest
w procentach (%) i równie˝ podlega r´cznej korekcie.
WSZECHSTRONNE PIECZENIE
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
GRILL
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczone-
go w górnej cz´Êci piekarnika. Moc grza∏ki jest regulowana
POKR¢T¸EM TERMOSTATU w zakresie od 5% do 100%.
Wyjàtkowo wysoka temperatura grilla, po∏àczona z jej bez-
poÊrednim dzia∏aniem, umo˝liwia natychmiastowe przyru-
mienianie powierzchni mi´s i pieczeni. Przysma˝ona po-
wierzchnia pieczeni jest jednoczeÊnie barierà zapobiegajà-
cà wysychaniu dania. Funkcja ta pozwala, wi´c na otrzymy-
wanie soczystych i kruchych daƒ mi´snych. Pieczenie
w tym trybie zalecane jest przede wszystkim do przygoto-
wywania daƒ, które wymagajà wysokich temperatur na po-
wierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina lub befsztyki, ˝eberka,
filety, hamburgery, itp. ...
RUSZT
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne ele-
mentów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza. Po∏à-
czenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni potraw
oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ.
Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia mieszanych –
warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, kotletów
z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto doskonale
piecze tuƒczyka, steki z miecznika i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga: z grilla i rusztu nale˝y korzystaç przy zamkni´tych
drzwiczkach.
NISKA TEMPERATURA
Tryb ten mo˝na wykorzystywaç do wyrastania ciasta, roz-
mra˝ania, przygotowywania jogurtu i odgrzewania potraw
z ró˝nà szybkoÊcià. Do dyspozycji mamy trzy temperatury:
40°C, 65°C, 90°C.
Ro˝en (w niektórych modelach)
Uruchamianie ro˝na.
Z ro˝na korzysta si´ w nast´-
pujàcy sposób:
1. wsunàç tac´ na kapiàcy
t∏uszcz w prowadnic´ nr 1
2. zamontowaç ro˝en w otwo-
rze znajdujàcym si´ w tylnej
Êrodkowej cz´Êci piekarnika,
sprawdziç czy przednie po∏à-
czenie ro˝na umieszczone zo-
sta∏o poprawnie w ramce mocujàcej, wsuni´tej w prowad-
nic´ nr 3
3. zdemontowaç plastikowy uchwyt i uruchomiç silnik obra-
cajàcy ro˝en przez wybranie funkcji pieczenia lub
! Przy opcji po otworzeniu drzwi ro˝en si´ zatrzyma.
PL
8
9
PL
Automatyczne programy pieczenia
! Temperatura i czas trwania pieczenia sà nastawione na
sta∏e, w celu zagwarantowania najlepszych rezultatów pie-
czenia. WartoÊci te zosta∏y opracowane przez system
C.O.P(Program Optymalnego Pieczenia). W zale˝no-
Êci od wybranego trybu pieczenia czas mo˝e byç zmienio-
ny o ±5/10 minut. Piekarnik koƒczy prac´ automatycznie
i informuje o tym, ˝e potrawa jest gotowa. Pieczenie mo˝e
byç rozpocz´te niezale˝nie od tego czy piekarnik by∏ roz-
grzany, czy nie. Zalecamy ustawianie kratki do pieczenia
w piekarniku na poziomie wskazanym przez kontrolk´
! Po zakoƒczeniu pieczenia rozlega si´ sygna∏ dêwi´kowy.
! Nie wolno otwieraç drzwi, mo˝e to spowodowaç przesta-
wienie czasu i temperatury pieczenia.
PIECZENIE MI¢SA
Tryb do pieczenia wo∏owiny, wieprzowiny i jagni´ciny. Mi´so
nale˝y umieÊciç w zimnym piekarniku. Potrawa mo˝e byç
te˝ umieszczona w rozgrzanym piekarniku.
PIECZENIE PIZZY
Program s∏u˝y do pieczenia pizzy. Poni˝ej podano wi´cej
szczegó∏ów dotyczàcych przepisu i warunków pieczenia.
PIECZENIE CHLEBA
Program s∏u˝y do pieczenia chleba. Poni˝ej podano wi´cej
szczegó∏ów dotyczàcych przepisu i warunków pieczenia.
PIECZENIE CIASTA
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie ele-
menty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta
funkcja jest przeznaczona do gotowania delikatnych po-
traw, w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏a-
twia podgrzewanie od spodu. Potrawy mo˝na umieÊciç
w zimnym i rozgrzanym piekarniku.
PIECZENIE PIZZY
Pizz´ nale˝y przygotowaç zgodnie z poni˝szà instrukcjà:
Przygotowaç ciasto zgodnie z przepisem.
Ciasto powinno wa˝yç mi´dzy 500g a 700g.
Form´ nale˝y posmarowaç t∏uszczem
Przepis na pizz´:
Form´ nale˝y umieÊciç na dolnym poziomie w goràcym lub
zimnym piekarniku.
Przepis na 3 pizze o wadze ok. 550g: dok∏adnie wymieszaç
1000g màki, 500ml wody, 20g soli, 20g cukru, 100ml oliwy
(oleju) i 20g dro˝d˝y (lub 2 saszetki sproszkowanych dro˝-
d˝y).
Ciasto pod przykryciem pozostawiç w pokojowej tempe-
raturze do wyroÊni´cia: 1 godzina.
Przygotowanà pizz´ w∏o˝yç do goràcego lub zimnego
piekarnika
Uruchomiç program pieczenia pizzy .
PIECZENIE CHLEBA
Chleb nale˝y przygotowaç zgodnie z poni˝szà instrukcjà:
Przygotowaç ciasto zgodnie z przepisem.
Ciasto powinno wa˝yç nie wi´cej ni˝ dopuszczalna waga
formy
Nale˝y pami´taç o umieszczeniu na poziomie 1 tacy
ze 100ml zimnej wody.
Ciasto pod przykryciem pozostawiç w pokojowej tempe-
raturze do wyroÊni´cia: 1-1_ godziny (zale˝nie od tempe-
ratury otoczenia i wielkoÊci ciasta-np. podwójna porcja).
Przepis na chleb:
Jedna forma o maksymalnej masie ciasta 1000g – dolny
poziom
Dwie formy o maksymalnej masie ciasta 1000g – Êrodkowy
i dolny poziom
Przepis na ciasto o masie 1000g: sk∏adniki – 600g màki,
360ml wody, 11g soli i 25g dro˝d˝y (lub 2 saszetki sprosz-
kowanych dro˝d˝y).
Sposób post´powania:
W du˝ej misce wymieszaç màk´ z solà.
RozpuÊciç dro˝d˝e w letniej wodzie (ok. 35°C).
W màce zrobiç wg∏´bienie.
Do wg∏´bienia wlaç wod´ i rozpuszczone dro˝d˝e.
Przez 10 minut d∏onià zagniataç ciasto przez rozciàganie
i sk∏adanie go ze sobà, do momentu a˝ stanie si´ jedno-
lite i przestanie si´ kleiç do d∏oni.
Z ciasta uformowaç kul´ i pod szczelnym, foliowym przy-
kryciem zostawiç w pokojowej temperaturze do wyroÊni´-
cia na 1-1
1
/
2
godziny. Ciasto w celu szybszego wyroÊni´-
cia mo˝na wstawiç do piekarnika, wybraç funkcj´ NISKIEJ
TEMPERATURY i nastawiç temperatur´ 40°C.
Podzieliç ciasto na równe bochenki.
Bochenki umieÊciç w foremkach lub na papierze do pie-
czenia.
Oprószyç je màkà.
Zrobiç naci´cia
Nale˝y pami´taç o umieszczeniu na poziomie 1 tacy ze
100ml zimnej wody.
Bochenki umieÊciç w zimnym
piekarniku.
Uruchomiç tryb pieczenia chleba .
Bochenki po upieczeniu zostawiç do ostygni´cia na a˝u-
rowej podstawce (kratce).
Programowanie pieczenia
! Czas pieczenia i/lub czas zakoƒczenia pieczenia mo˝e
byç ustawiony po wybraniu trybu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia si´
kontrolki i mrugania trzech cyfr na wyÊwietlaczu.
2. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç czas trwania pieczenia.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
4. Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu poja-
wi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç dowol-
ny przycisk.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut. Pieczenie zostanie zakoƒ-
czone o godzinie 10:15
Programowanie czasu zakoƒczenia pieczenia
! Czas pieczenia nale˝y nastawiç przed nastawieniem cza-
su zakoƒczenia pieczenia.
1. Zgodnie z punktami 1-3 podanymi powy˝ej, ustawiç czas
trwania pieczenia.
2. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia
si´ kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na wy-
Êwietlaczu.
3. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç godziny.
4. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu.
5. Obracajàc pokr´t∏o MINUTNIKA w kierunku „+” i „-” na-
le˝y ustawiç wartoÊç minut.
6. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
7. Kiedy czas pieczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu poja-
wi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
Programowanie zosta∏o prawid∏owo przeprowadzone, je˝e-
li na wyÊwietlaczu Êwiecà si´ kontrolki i . Na wyÊwie-
tlaczu pokazywane sà na zmian´ czas zakoƒczenia i czas
trwania pieczenia.
Program mo˝na skasowaç przez ustawienie pokr´t∏a
FUNKCJI PIECZENIA na pozycji „0”
Wskazówki dotyczàce pieczenia
! Podczas korzystania z trybu pieczenia z aktywnym termo-
obiegiem nie nale˝y ustawiaç kratki na poziomach 1 i 5.
Zbyt ma∏y dystans od elementów grzejnych mo˝e spowo-
dowaç spalenie potrawy.
WSZECHSTRONNE PIECZENIE
Kratk´ nale˝y umieÊciç w pozycji 2 lub 4. Pozycja 2 za-
pewnia potrawie wi´kszà iloÊç ciep∏a.
W dolnej cz´Êci piekarnika umieÊciç tac´ na kapiàcy
t∏uszcz.
GRILL
• Podczas korzystania z trybu GRILL i PODWÓJNY GRILL
nale˝y umieÊciç kratk´ na pozycji 5 i tac´ na kapiàcy
t∏uszcz na pozycji 1. Podczas trybu ruszt kratk´ umiesz-
czamy na pozycji 2 lub 3, a tac´ na kapiàcy t∏uszcz na po-
zycji 1.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza, za-
leca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji temperatury w pozy-
cji – maximum, gdy˝ promienie podczerwone dzia∏ajà
najskuteczniej na potraw´ w wysokich temperaturach.`
PIECZENIE PIZZY
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na ruszcie
stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika. Stosowanie b´dà-
cej na wyposa˝eniu blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby
niepotrzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby dosta-
tecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika podczas
pieczenia.
• W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia (capricciosa,
quattro stagioni) zaleca si´ dodanie mozzarelli w po∏owie
pieczenia.
PL
10
11
PL
Pieczenie w piekarniku – porady praktyczne
Pozycja pokr´t∏a
piekarnika
Rodzaj potrawy
Wszechstronne
pieczenie
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagni´
Pieczony kurczak z ziemniakami
Makrela
Placek ze Êliwkami
Ciasto francuskie (na 2 poziomach)
Herbatniki (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
1+1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
3
2-4
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
20-25
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
Grill
Sola i màtwa
Kebab z ka∏amarnicy i krewetek
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk ciel´cy
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Grzanki
0,7
0,6
0,6
0,4
0,8
0,6
0,6
1
4 szt.
4
4
4
3-4
4
4
4
4
4
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Niska
temperatura
Rozmra˝anie
Wyrastanie ciasta
Podgrzewanie potraw
Pasteryzacja
2/3
2/3
2/3
2/3
Nie
Nie
Nie
Nie
60-90
Automatyczny
PIZZA
Pizza (zobacz przepis)
Podp∏omyk (ciasto chlebowe)
1
1
2
2
Nie
Nie
25-30
25-30
Automatyczny
PIECZENIE
CHLEBA
Chleb (zobacz przepis) 1 2. Nie 50-55
Automatyczny
PIECZENIE
CIASTA
Ciasta dro˝d˝owe 1 2/3 Nie 50-55
Automatyczny
PIECZENIE MI¢SA
Pieczenie 1 2/3 Nie 60
Masa
(kg)
Numer pó∏ki Rozgrzewanie
wst´pne
Zalecana
temperatura
Czas
pieczenia
(min.)
1
1,5
1
NIe
Nie
Nie
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Ruszt
Ro˝no
Ciel´cina
Kurczak
Jagni´cina
Ro˝no
Ciel´cina
Kurczak
Baranina
Pieczone ziemniaki
Kurczak pieczony
Màtwa nadziewana
1,5
1,5
2
2
Nie
Nie
210
210
55-60
30-35
1,5
1,5
1,5
2
Nie
Nie
Nie
Nie
210
210
210
210
70-80
70-80
70-75
70-75
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
! Urzàdzenie zosta∏o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z mi´dzynarodowymi normami bezpieczeƒstwa.
Dla bezpieczeƒstwa podano poni˝sze zalecenia, których
trzeba bezwzgl´dnie przestrzegaç.
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
• Kuchenka ta zaprojektowana zosta∏a do u˝ytku domowego
i nieprofesjonalnego. Zabrania si´ modyfikowania jej funkcji
oraz parametrów technicznych.
Instalacja elektryczna kuchenki jest bezpieczna wy∏àcznie
wtedy, gdy zosta∏a pod∏àczona do skutecznego systemu
uziemiajàcego, spe∏niajàcego obowiàzujàce wymagania
bezpieczeƒstwa.
Poni˝ej przedstawiono list´ potencjalnie niebezpiecznych ele-
mentów. Nale˝y zwróciç szczególnà uwag´ by nie mia∏y do
nich dost´pu dzieci ani osoby upoÊledzone:
• wszelkie pokr´t∏a i wy∏àczniki kuchenki;
• opakowania (torebki, polistyren, gwoêdzie itp.);
• sama kuchenka zaraz po u˝yciu – ze wzgl´du na jej wyso-
kà temperatur´;
p∏yta ceramiczna kuchenki (jeÊli wyst´puje w tym modelu)
przed i po u˝yciu – powierzchnia p∏yty jest goràca, przez co
najmniej pó∏ godziny po jej wy∏àczeniu;
• nieu˝ywana, od∏àczona kuchenka (nale˝y zabezpieczyç jej
wszystkie potencjalnie niebezpieczne elementy).
Nie wolno:
• dotykaç kuchenki wilgotnymi cz´Êciami cia∏a;
• pracowaç przy kuchni boso;
ciàgnàç za kuchenk´ lub za kabel zasilajàcy w celu od∏à-
czenia jej od zasilania;
• u˝ywaç urzàdzenia w sposób niebezpieczny i / lub niew∏a-
Êciwy;
• zakrywaç szczelin wentylacyjnych i rozpraszajàcych ciep∏o;
• dopuszczaç do kontaktu kabli zasilajàcych drobnych urzà-
dzeƒ elektrycznych z goràcymi cz´Êciami kuchenki;
wystawiaç kuchenki na dzia∏anie czynników atmosferycz-
nych (deszcz, s∏oƒce);
• u˝ywaç cieczy ∏atwopalnych w pobli˝u kuchenki;
• u˝ywaç przejÊciówek, rozga∏´ziaczy i / lub przed∏u˝aczy;
u˝ywaç niestabilnych lub zdeformowanych naczyƒ / garn-
ków;
• Zawsze nale˝y naczynie ustawiaç centrycznie nad palnikiem;
• w∏àczaç elektrycznych elementów grzejnych (o ile kuchen-
ka jest w niewyposa˝ona), jeÊli znajdujà si´ na nich elemen-
ty plastikowe lub folia aluminiowa;
zamykaç szklanej pokrywy kuchenki (o ile kuchenka jest
w nià wyposa˝ona), gdy palniki lub p∏ytki elektryczne nie
zdà˝y∏y wystygnàç;
• podejmowaç prób naprawy lub instalacji kuchenki bez po-
mocy osób wykwalifikowanych.
Polecamy Paƒstwu stosowanie si´ do poni˝szych zaleceƒ:
• kuchenki nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie do pieczenia jedzenia,
nale˝y unikaç innych zastosowaƒ
• sprawdziç stan kuchenki po jej rozpakowaniu
• od∏àczaç kuchenk´ od zasilanie, gdy nie dzia∏a ona pra-
wid∏owo lub za ka˝dym razem, przed przystàpieniem do
jej czyszczenia lub wykonywania wszelkich czynnoÊci
konserwacyjnych
• gdy kuchenka nie jest u˝ywana przez d∏u˝szy okres cza-
su nale˝y od∏àczyç zasilanie i zakr´ciç kurek gazu (je˝eli
jest ona w taki wyposa˝ona);
je˝eli p∏yta ceramiczna p´knie – od∏àczyç kuchenk´ od
instalacji elektrycznej
gdy kuchenka nie jest u˝ywana sprawdzaç czy pokr´t∏a
ustawione sà w pozycji „
jeÊli podejmà paƒstwo decyzj´ o zaprzestaniu korzysta-
nia z kuchenki, po od∏àczeniu jej od zasilania nale˝y od-
ciàç kabel sieciowy
producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
wszelkie zniszczenia, które mogà powstaç w wyniku nie-
w∏aÊciwej instalacji lub niew∏aÊciwego i nierozsàdnego
u˝ytkowania kuchenki.
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ elektrycznych
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywà Euro-
pejskà 2002/96/WE oraz polskà Ustawà o zu˝ytym sprz´cie
elektrycznym i elektronicznym symbolem przekreÊlonego
kontenera na odpady.
• Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych: przestrze-
gaç miejscowych przepisów, co pozwoli na ponowne wy-
korzystanie opakowaƒ
Pozbywanie si´ starej kuchni: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ elektrycznych
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywà
Europejskà 2002/96/WE oraz polskà Ustawà o zu-
˝ytym sprz´cie elektrycznym i elektronicznym sym-
bolem przekreÊlonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten, po okresie jego
u˝ytkowania nie mo˝e byç umieszczany ∏àcznie z innymi
odpadami pochodzàcymi z gospodarstwa domowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go prowadzà-
cym zbieranie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego i elektronicz-
nego. Prowadzàcy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzà odpowiedni system
umo˝liwiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych oraz
niew∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego sprz´tu.
Oszcz´dzanie energii i ochrona Êrodowiska
• W celu redukcji kosztów zalecamy do korzystania z piekar-
nika w póênych godzinach popo∏udniowych lub rannych.
Z funkcji GRILL i RUSZT nale˝y korzystaç przy zamkni´-
tych drzwiczkach. Dzi´ki temu osiàgamy lepsze rezultaty
pieczenia i oszcz´dzamy energi´ elektrycznà (ok. 10%).
Nale˝y regularnie kontrolowaç stan uszczelek, usuwaç
wszelkie zanieczyszczenia, które mogà powodowaç nie-
dok∏adne przyleganie drzwi i utrat´ ciep∏a.
PL
12
13
PL
Wy∏àczanie urzàdzenia
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych prac kon-
serwacyjnych nale˝y zawsze od∏àczyç urzàdzenie od zasi-
lania, za pomocà g∏ównego wy∏àcznika lub wyjmujàc
wtyczk´ kabla zasilajàcego z gniazdka.
Czyszczenie
Aby zapewniç d∏ugà ˝ywotnoÊç kuchenki nale˝y jà regular-
nie czyÊciç pami´tajàc, ˝e:
! Do czyszczenia kuchenki zabrania si´ stosowania urzà-
dzeƒ czyszczàcych parà
• Cz´Êci emaliowane nale˝y czyÊciç ciep∏à wodà. Nie wol-
no stosowaç proszków Êciernych ani substancji ˝ràcych,
które mog∏yby zniszczyç wyglàd tych elementów;
Cz´Êci palników, które mogà zostaç zdemontowane na-
le˝y mo˝liwie cz´sto myç w ciep∏ej wodzie z myd∏em,
zwracajàc przy tym uwag´ czy usuwane sà zapieczone
na nich pozosta∏oÊci;
W kuchenkach z automatycznà zapalniczkà nale˝y cz´-
sto i starannie czyÊciç koƒcówk´ urzàdzenia zap∏onowe-
go, zwracajàc przy tym uwag´ na to czy nie sà zatkane
otwory na gaz;
• JeÊli elementy ze stali nierdzewnej przez d∏u˝szy czas b´-
dà wchodziç w kontakt z wodà o du˝ym st´˝eniu wapnia
lub zawierajàcà detergenty (bogate w fosfor) mogà si´
one pokryç nalotem. Aby temu zapobiec cz´Êci te nale˝y
dobrze sp∏ukaç wodà a nast´pnie wysuszyç. Dobrà prak-
tykà jest równie˝ natychmiastowe usuwanie wszelkich
rozlanych p∏ynów i potraw;
Kontrola uszczelek
Nale˝y regularnie kontrolowaç stan uszczelek. W przypad-
ku pojawienia si´ uszkodzenia, nale˝y wezwaç technika
z autoryzowanego serwisu. Nie nale˝y korzystaç z piekarni-
ka, zanim uszczelka nie zostanie wymieniona.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia piekarnika
wy∏àczyç zasilanie kuchenki, przekr´cajàc przycisk wy-
∏àcznika sieciowego lub wyjmujàc wtyczk´ z kontaktu (o
ile jest dost´pna)
przy pomocy Êrubokr´ta zdjàç szklanà os∏on´ lampki;
odkr´ciç i wymieniç ˝arówk´ – musi to byç ˝arówka wy-
soko-temperaturowa (300°C) o nast´pujàcych parame-
trach:
Napi´cie: 230 V
moc : 15 W
– gwint: E14
zamontowaç szklanà os∏on´ i przy∏àczyç kuchenk´ do
zasilania
Smarowanie zaworów gazu
Po pewnym czasie korzystania z kuchenki zawory gazu mo-
gà zabrudziç si´. Przejawem tego b´dà trudnoÊci w ich ob-
racaniu lub ich zaklejanie si´. W takiej sytuacji konieczna
jest wymiana na nowy.
Uwaga: CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie przez
technika z odpowiednimi uprawnieniami, autoryzowanego
przez producenta.
Automatyczne czyszczenie
przy u˝yciu funkcji „Szybkie czyszczenie”
W trybie szybkiego czyszczenia temperatura wewnàtrz
piekarnika osiàga 500°C. Taka temperatura jest konieczna
do roz∏o˝enia resztek ˝ywnoÊci i t∏uszczu, jak pokazano po-
ni˝ej. Patrzàc przez drzwiczki piekarnika mo˝na zauwa˝yç,
˝e niektóre czàstki rozjaÊniajà si´, gdy sà niszczone
w procesie pirolizy w wyniku kontaktu z elementami grzejny-
mi; jest to po prostu samozap∏on, zjawisko jak najbar-
dziej normalne i niestanowiàce zagro˝enia.
Ârodki ostro˝noÊci, które trzeba przedsi´wziàç przed
przeprowadzeniem szybkiego czyszczenia
1. Przy pomocy wilgotnej gàbki spróbowaç usunàç
wi´ksze pozosta∏oÊci ˝ywnoÊci z wn´trza piekarnika. Usil-
nie odradzamy stosowanie detergentów lub wszystkich
pozosta∏ych produktów zalecanych do czyszczenia piekar-
ników.
2. Wyjàç ca∏e wyposa˝enie dodatkowe z piekarnika:
nie wytrzymuje ono takiej wysokiej temperatury. Ponadto
niektóre elementy wyposa˝enia mog∏yby zmieniç wynik pi-
rolitycznego procesu samoczyszczenia i utrudniaç cyrkula-
cj´ ciep∏a w piekarniku. Przybory mo˝na ∏atwo zmywaç, po-
dobnie jak codzienne naczynia sto∏owe, w zmywarce do
naczyƒ.
3. Nie zostawiaç ˝adnych Êcierek na uchwycie drzwiczek
piekarnika.
Ostrze˝enie: powierzchnie piekarnika mogà nagrze-
waç si´ podczas szybkiego procesu czyszczenia:
trzymaç dzieci z dala od piekarnika.
Rozpocz´cie procesu czyszczenia
Zamknàç drzwiczki piekarnika.
Ustawiç pokr´t∏o FUNKCJI PIECZENIA na pozycji „0”
! Je˝eli piekarnik jest zbyt goràcy funkcja pirolizy nie uru-
chomi si´, nale˝y odczekaç do ostygni´cia piekarnika.
˚eby uruchomiç funkcj´ „FAST CLEAN“ (szybkie czyszczenie),
nale˝y wcisnàç przycisk . Pokr´t∏em MINUTNIKA mo˝emy
wybraç jeden z trzech trybów szybkiego czyszczenia:
1. Ekonomiczny (ECO): pokr´t∏o nale˝y obróciç w kierunku
„-”. Czas trwania 1 godzina.
Konserwacja
i czyszczenie
Glass door
Seal
Lamp
Oven
compartment
2. Normalny (NOR): pokr´t∏o w pozycji pierwotnej. Czas
trwania 1 godzina i 30 minut.
3. Intensywny (INT): pokr´t∏o nale˝y obróciç w kierunku „+„.
Czas trwania 2 godziny.
4. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony tryb.
Czas zakoƒczenia cyklu „szybkie czyszczenie mo˝na za-
programowaç, tak jak czas zakoƒczenia pieczenia (zobacz
Programowanie pieczenia)
Urzàdzenia bezpieczeƒstwa
Ze wzgl´du na wysokà temperatur´, piekarnik zosta∏ wypo-
sa˝ony w pewne urzàdzenia bezpieczeƒstwa:
drzwiczki piekarnika sà blokowane automatycznie w mo-
mencie osiàgni´cia wysokiej temperatury, aby uniknàç ja-
kiegokolwiek ryzyka poparzenia; na wyÊwietlaczu zapala
si´ kontrolka .
Zapalona kontrolka informuje o mo˝liwoÊci wy∏à-
czenia w ka˝dej chwili cyklu czyszczenia, przez wciÊniecie
przycisku .
elementy grzejne przestajà byç zasilane w razie wystàpie-
nia jakiejÊ nieprawid∏owoÊci;
po zablokowaniu drzwiczek, nie mo˝na ju˝ wprowadziç
˝adnych zmian w czasie trwania cyklu, ustawieƒ funkcji
i minutnika.
Programowanie czasu zakoƒczenia
szybkiego czyszczenia
Wcisnàç przycisk , a nast´pnie:
1. Wciskajàc przyciski „+” i „-” z lewej strony panelu steru-
jàcego, nale˝y ustawiç czas.
2. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
3. Wciskajàc przycisk „START” zatwierdzamy ustawiony
program.
4. Wciskajàc przycisk „+” i „-” nale˝y ustawiç wartoÊç mi-
nut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
6. Kiedy czas czyszczenia si´ skoƒczy na wyÊwietlaczu po-
jawi si´ napis „END” i rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç dowol-
ny przycisk.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.), wybraliÊmy tryb ekono-
miczny (ECO), trwajàcy 1 godzin´. Je˝eli nastawiliÊmy czas
zakoƒczenia szybkiego czyszczenia na 12:30, to proces zo-
stanie uruchomiony o 11:30.
Programowanie zosta∏o prawid∏owo przeprowadzone, je˝e-
li na wyÊwietlaczu Êwiecà si´ kontrolki i . Na wy-
Êwietlaczu pokazywane sà na zmian´ czas zakoƒczenia
i czas trwania SZYBKIEGO CZYSZCZENIA. Skasowanie
programu odbywa si´ po wciÊni´ciu przycisku „STOP”.
Na zakoƒczenie cyklu szybkiego czyszczenia
Drzwiczki piekarnika mo˝na otworzyç dopiero, gdy tempe-
ratura w piekarniku dostatecznie spadnie.
Na dnie i bocznych Êciankach piekarnika b´dzie mo˝na za-
uwa˝yç bia∏y osad py∏u. Nale˝y go usunàç wilgotnà gàbkà,
po ca∏kowitym ostygni´ciu piekarnika.
JeÊli chce si´ wykorzystaç do pieczenia ciep∏o zgromadzo-
ne podczas procesu czyszczenia, py∏ mo˝na zostawiç. Jest
on ca∏kowicie nieszkodliwy i nie wp∏ywa ujemnie na ˝yw-
noÊç.
NIE NALE˚Y SI¢ PRZEJMOWAå, JE˚ELI...
1. wentylator ch∏odzàcy pracuje na wolnych obrotach po
uruchomieniu funkcji „Szybkie czyszczenie”;
2. uruchomienie funkcji „Szybkie czyszczenie” powoduje
wy∏àczenie bezpiecznika instalacji: oznacza to, ˝e sieç jest
nadmiernie obcià˝ona (za du˝o urzàdzeƒ elektrycznych jest
w tym czasie uruchomionych);
3. drzwi sà zablokowane podczas cyklu szybkiego czysz-
czenia: jest to urzàdzenie zabezpieczajàce; drzwi zostanà
odblokowane po ostygni´ciu piekarnika;
4. niewielkie plamy zosta∏y na wewn´trznych powierzch-
niach piekarnika po cyklu szybkiego czyszczenia: zaleca
si´ usuwanie najtwardszych plam t∏uszczu, du˝ych resztek
jedzenia, przed w∏àczeniem funkcji szybkiego czyszczenia
i w∏àczenie odpowiedniego czasu czyszczenia, stosownie
do stopnia zabrudzenia piekarnika;
5. wentylator ch∏odzàcy pracuje po zakoƒczeniu pieczenia:
jest to normalny proces och∏adzajàcy piekarnik;
6. podczas opcji „Grill” górna grza∏ka nie zawsze jest w∏à-
czona (nie jest czerwona): termostat steruje grza∏kà;
7. silny podmuch pary wydobywa si´ z piekarnika po otwar-
ciu drzwi podczas pieczenia;
8. skrapla si´ para na Êciankach piekarnika, je˝eli pieczo-
nà potraw´ pozostawimy w piekarniku po zakoƒczeniu pie-
czenia.
Serwis
JeÊli kuchnia nie dzia∏a poprawnie nale˝y skontaktowaç si´
z Punktem Obs∏ugi Klienta firmy Indesit Company Polska
Sp. z o.o. (tel.: 801332211) podajàc informacje o:
• rodzaju problemu
nazwie skrótowej okreÊlajàcej model kuchenki (Mod...),
którà podano w karcie gwarancyjnej.
PL
14
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

HOTPOINT/ARISTON CP65SFA /HA instrukcja

Typ
instrukcja