5
Wskazówki dotycz)ce bezpiecze-stwa
Wskazówki dla u3ytkownika
Nale!y zwraca& uwag, aby palniki lub pola grzejne na pycie do gotowania
byy podczas pracy pochaniacza nakryte, gdy! wskutek intensywnej kumu-
lacji gorcego powietrza mo!e doj*& do uszkodzenia urzdzenia. Nale!y
bezwzgldnie unika& otwartego ognia w przypadku u!ytkowania pieców ole-
jowych, gazowych i wglowych w pobli!u pochaniacza.
Podczas przyrzdzania na kuchence lub pycie do gotowania potraw wy-
magajcych sma!enia na tuszczu (np. sma!enie frytek), nie wolno pozo-
stawia& wczonego pochaniacza bez nadzoru.
Olej znajdujcy si we frytownicy mo!e si samoistnie zapali&.
Zanieczyszczony olej atwo ulega zapaleniu. Zagro3enie po3arem.
Przyrz)dzanie potraw pod pochaniaczem z otwartym pomieniem jest
niedozwolone.
Przed przystpieniem do wszelkich prac instalacyjnych i konserwacyjnych
oraz wymiany !arówki, nale!y odczy& urzdzenie od zasilania elektrycz-
nego (wyczy& bd4 wykrci& bezpieczniki).
Istotne dla prawidowego funkcjonowania urzdzenia jest regularne kontro-
lowanie stanu filtrów i ich wymiana bd4 czyszczenie.
Nieprzestrzeganie terminów wymiany b)d: czyszczenia filtrów mo3e
spowodowa< zagro3enie po3arowe (zapalenie si> osadów tuszczo-
wych).
Wskazówki dla instalatorów
W przypadku pracy pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie po-
wietrza na zewntrz) *rednica rury wentylacyjnej musi wynosi& 150 mm.
Je*li w *cianie lub dachu jest ju! zamontowana rura wyprowadzajca po-
wietrze o *rednicy 125 mm, mo!na zastosowa& króciec redukcyjny
(150/125 mm) bdcy na wyposa!eniu. Praca pochaniacza bdzie wtedy
nieco go*niejsza.
Przy monta3u pochaniacza kuchennego nale3y przestrzega< minimal-
nych (ni3ej podanych) odst>pów pomi>dzy górn) kraw>dzi) pyty ku-
chennej, a doln) kraw>dzi) pochaniacza:
Kuchnia elektryczna............................500 mm
Kuchnia gazowa ..................................650 mm
Kuchnia olejowa i w>glowa................min. 700 mm
Podczas jednoczesnej pracy pochaniacza (w trybie wyprowadzenia powie-
trza na zewntrz) i innych urzdze( podczonych do przewodów komino-
wych, nale!y zapewni& odpowiedni wentylacj. Przepisy przeciwpo!arowe
dopuszczaj w takich pomieszczeniach maksymalne podci*nienie do 0,04
bar.