Electrolux EFC1436X/S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ELECTROLUXPOLANDSp.zo.o.
ul.Kolejowa5/7
01-217Warszawa
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych
urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu.
Ka¿degorokusprzedajeponad55milionówproduktów(takichjaklodówki,kuchenki,
pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy)
o³¹cznejwartoœciok.14miliardówUSDwponad150krajachœwiata.
TheElectroluxGroup. Theworld`sNo.1choice
EFCR-143/EFC-1436
P och³aniaczkuchenny
3
SPIS TRE#CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE UTYLIZACJI.............................................4
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE BEZPIECZE2STWA................................. 4
TRYBY PRACY URZ,DZENIA...............................................................7
OBS5UGA URZ,DZENIA ...................................................................... 8
MYCIE I KONSERWACJA ................................................................... 11
USUWANIE USTEREK......................................................................... 13
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................ 13
AKCESORIA (WYPOSA:ENIE DODATKOWE)................................... 14
DANE TECHNICZNE............................................................................ 14
INSTALACJA........................................................................................ 15
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE UTYLIZACJI
Opakowanie urz@dzenia
Wszystkie materiay uyte do produkcji poszczególnych elementów opako-
wania - folia i cz !ci z pianki s" przyjazne dla !rodowiska naturalnego i na-
daj" si do recyklingu - przetworzenia i powtórnego zastosowania.
Elementy te oznaczono symbolami, które s" pomocne w prawidowej selek-
cji odpadów.
Opakowanie urz"dzenia naley usun"( zgodnie z obowi"zuj"cymi przepi-
sami o ochronie !rodowiska.
Wskazówki dotycz@ce utylizacji urz@dzenia
Urz"dzenia nie wolno usuwa( razem z odpadami z gospodarstwa domowe-
go.
Informacji o miejscu zbiórki urz"dze+ przeznaczonych do utylizacji udzielaj"
odpowiednie wadze lokalne lub suby miejskie.
OSTRZE:ENIE!
Stare urz"dzenie przeznaczone do usuni cia z gospodarstwa domowego na-
ley unieruchomi( w taki sposób, aby nie mona go byo w"czy(. Wyj"(
wtyczk z gniazdka lub zdemontowa( pod"czenie stae (czynno!( t moe
wykona( wy"cznie uprawniony technik), a nast pnie odci"( przewód zasilaj"-
cy.
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE BEZPIECZE2STWA
Ogólne wskazówki bezpieczeDstwa
Pochaniacz kuchenny przeznaczony jest do uytkowania w gospodarstwie
domowym.
Pochaniacz kuchenny nie jest urz"dzeniem profesjonalnym i nie mona go
stosowa( na skal przemysow".
Urz"dzenie spenia mi dzynarodowe wymogi w zakresie bezpiecze+stwa i ja-
ko!ci. Jednake nie mona wykluczy( wyst"pienia usterki lub innego ryzyka
podczas eksploatacji urz"dzenia.
Informacje o szczególnym znaczeniu dla bezpiecze+stwa uytkownika ozna-
czono w instrukcji obsugi trójk"tem ostrzegawczym .
Przed przyst"pieniem do pod"czenia i eksploatacji urz"dzenia prosimy o do-
kadne zapoznanie si z instrukcj" obsugi, w której podano wane informacje
dotycz"ce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji.
Instrukcj obsugi naley zachowa(, aby korzysta( z niej podczas uytkowania
urz"dzenia.
5
W przypadku sprzeday urz"dzenia naley pami ta( równie o przekazaniu
instrukcji obsugi nowemu uytkownikowi.
Producent jest otwarty na yczenia i krytyczne uwagi Pa+stwa.
D"ymy do ulepszania naszych produktów i podnoszenia jako!ci !wiadczo-
nych usug.
Personel autoryzowanych zakadów serwisowych suy Pa+stwu pomoc"
w usuwaniu usterek technicznych.
Wskazówki dla instalatora
W przypadku pracy pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie po-
wietrza na zewn"trz) !rednica rury wentylacyjnej powinna by( taka sama jak
oryginalna !rednica w urz"dzeniu.
Przy montaFu pochaniacza kuchennego naleFy przestrzegaG minimal-
nych, niFej podanych odstJpów pomiJdzy górn@ krawJdzi@ pyty ku-
chennej a doln@ krawJdzi@ pochaniacza:
- Kuchnia elektryczna/ceramiczna..…….500 mm
- Kuchnia gazowa.............................. ……650 mm
Je!li w instrukcji instalacji pyty lub kuchenki do gotowania zalecono zacho-
wanie wi kszych odst pów, naley dostosowa( si do tych wymogów.
W przypadku jednoczesnej pracy pochaniacza (w trybie wyprowadzenia
powietrza na zewn"trz) i innych urz"dze+ pod"czonych do przewodów ko-
minowych naley zapewni( odpowiedni" wentylacj . Przepisy przeciwpoa-
rowe dopuszczaj" w takich pomieszczeniach maksymalne podci!nienie o
warto!ci do 4 Pa (4x10
-5
bar).
Powietrza nie wolno odprowadza( do przewodów kominowych. Niedozwo-
lone jest równie odprowadzanie powietrza do szybu wentylacyjnego su"-
cego do wyprowadzenia spalin z pomieszcze+, w których znajduj" si
paleniska.
Przy wyprowadzeniu powietrza do nieczynnego komina lub szybu wentyla-
cyjnego zaleca si wezwanie kominiarza. NaleFy przestrzegaG obowi@zu-
j@cych przepisów.
Podczas pracy pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie powietrza
na zewn"trz) naley zapewni( odpowiedni" wentylacj tzn. ilo!( powietrza
wyprowadzanego na zewn"trz musi równa( si ilo!ci powietrza napywaj"-
cego.
Obowi"zuj"ce przepisy budowlane ograniczaj" prac w tym samym po-
mieszczeniu pochaniacza oraz innych urz"dze+ pod"czonych do przewo-
dów kominowych (np.: piece w glowe lub olejowe, gazowe podgrzewacze
wody).
Bezpieczne funkcjonowanie urz"dze+ pracuj"cych jednocze!nie jest za-
pewnione, je!li do pomieszczenia (lub mieszkania) jest doprowadzane z
zewn"trz powietrze przez otwór o powierzchni ok. 500-600 cm
2
. Taka wen-
6
tylacja zapobiega wytworzeniu si podci!nienia podczas pracy pochania-
cza.
W razie w"tpliwo!ci naley uzyska( opini ewentualnie zgod kominiarza
lub lokalnych wadz budowlanych.
Poniewa w pomieszczeniach, w których nie ma palenisk, obowi"zuje za-
sada „Otwór doprowadzaj"cy musi mie( tak" sam" powierzchni jak otwór
odprowadzaj"cy powietrze”, otwór o powierzchni wi kszej ni 500-600 cm
2
b dzie wpywa( ujemnie na skuteczno!( pracy urz"dze+ odprowadzaj"cych
powietrze.
Praca pochaniacza w obiegu zamkni tym (recyrkulacja powietrza) jest bez-
pieczna w opisanych warunkach i nie dotycz" jej wymogi wymienionych
przepisów.
Praca pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie powietrza na ze-
wn"trz) jest skuteczna, je!li przestrzegane s" nast puj"ce zalecenia:
- kanay odprowadzaj"ce s" krótkie i proste,
- przewód odprowadzaj"cy posiada moliwie jak najmniej zaama+,
- przewód posiada moliwie jak najwi ksz" !rednic ,
- przy ukadaniu przewodu naley unika( ostrych zaama+ przewodu na
rzecz ukowatych wygi (.
Nieprzestrzeganie powyszych wskazówek spowoduje znaczne obnienie
sprawno!ci dziaania urz"dzenia oraz zwi kszony poziom szumu podczas
pracy.
Wskazówki dla uFytkownika
Naley zwraca( uwag , aby palniki gazowe lub pola grzejne na pycie do
gotowania byy podczas pracy pochaniacza nakryte, gdy wskutek inten-
sywnej kumulacji gor"cego powietrza moe doj!( do uszkodzenia urz"dze-
nia. Naley bezwzgl dnie unika( otwartego ognia w pobliu pochaniacza w
przypadku uytkowania pieców olejowych, gazowych i w glowych.
Podczas przyrz"dzania na kuchence lub pycie do gotowania potraw wyma-
gaj"cych smaenia na tuszczu (np. smaenie frytek), nie wolno pozosta-
wia( w"czonego pochaniacza bez nadzoru.
Olej znajduj"cy si we frytownicy moe si samoistnie zapali(.
Zanieczyszczony olej atwo ulega zapaleniu. ZagroFenie poFarem.
Przyrz@dzanie potraw pod pochaniaczem z otwartym pomieniem
(flambirowanie) jest niedozwolone!
Przed przyst"pieniem do wszelkich prac instalacyjnych i konserwacyjnych
oraz wymiany arówki naley od"czy( urz"dzenie od zasilania elektryczne-
go (wy"czy( b"d> wykr ci( bezpieczniki).
Istotne dla prawidowego funkcjonowania urz"dzenia jest regularne kontro-
lowanie filtrów i ich wymiana b"d> czyszczenie.
7
Nieprzestrzeganie terminów wymiany b@dP czyszczenia filtrów moFe
spowodowaG zagroFenie poFarowe wskutek zapalenia siJ osadów
tuszczowych.
TRYBY PRACY URZ,DZENIA
Pochaniacz kuchenny jest przystosowany do pracy w dwóch trybach:
- Wyprowadzenie powietrza na zewn"trz (obieg zamkni ty) przez zestaw
przewodów wentylacyjnych (opcjonalnie) i poprzez rur wentylacyjn" na
zewn"trz.
- Recyrkulacja (obieg zamkni ty) z filtrem w glowym (opcjonalnie).
Wskazówka:
Model EFCR 143 zosta skonstruowany wy"cznie do pracy w trybie wyprowa-
dzenia powietrza na zewn"trz (obieg otwarty) i musi by( po"czony z ze-
wn trznym systemem wentylacyjnym.
Pochaniacza nie wolno pod"cza( do przewodów kominowych i wentyla-
cyjnych innych urz"dze+, które s" zasilane innym >ródem ni energia elek-
tryczna (np. koty grzewcze lub kominki).
WyposaFenie
- 1 kompletny pochaniacz kuchenny z panelem steruj"cym, o!wietlenie i sil-
nik wentylatora (model EFCR 143 nie jest wyposaony w silnik i musi by(
pod"czony do zewn trznego systemu wentylacyjnego)
- 1 pyta okapu
- 1 obudowa kompletna do komina z systemem nawiewu
- 1 szablon montaowy
- 1 zwrotnica recyrkulacyjna (dotyczy tylko modelu EFC 1436)
- 1 plastikowa torebka z kokami, !rubami i dokumentacj"
- 2 filtry tuszczowe
W autoryzowanych zakadach serwisowych mona zamówi( nast puj"ce wy-
posaenie dodatkowe:
- Filtr w glowy typ 160. Je!li pochaniacz b dzie pracowa( w obiegu za-
mkni tym (recyrkulacja), wtedy musi by( zaoony filtr w glowy.
8
Praca w trybie wyprowadzenia powietrza na zewn@trz
(cyrkulacja zewnJtrzna)
Powietrze zostaje odprowadzone
na zewn"trz przez rur przymoco-
wan" do konierza kró(ca wyloto-
wego A (rys. 1).
Rura odprowadzaj"ca powietrze
na zewn"trz musi posiada( tak"
sam" !rednic jak króciec wylotu
nawiewu, aby osi"gn"( prawidow"
moc.
Praca w obiegu zamkniJtym
(recyrkulacja powietrza)
Uwaga! Model EFCR 143 zosta
skonstruowany wy"cznie do pracy
w obiegu otwartym i musi by( pod-
"czony do zewn trznego przewo-
du wentylacyjnego.
Filtr w glowy oczyszcza powietrze,
które powraca do kuchni przez
kratk w szybie wentylacyjnym
(rys. 2).
Do pracy pochaniacza w obiegu
zamkni tym (recyrkulacja) ko-
nieczne jest zaoenie oryginalne-
go filtra marki Electrolux, typ 160,
który mona zamówi( i zakupi( w
autoryzowanych zakadach serwi-
sowych (wyposaenie dodatkowe).
Rys. 1
Rys. 2
OBS5UGA URZ,DZENIA
Najlepsze rezultaty pracy pochaniacza uzyskuje si , kiedy urz"dzenie pracuje
na niskim stopniu mocy pochaniania w przypadku normalnego gotowania i na
wysokim stopniu mocy pochaniania, gdy wyst"pi due nagromadzenie opa-
rów.
Zaleca si w"czenie pochaniacza na kilka minut przed rozpocz ciem gotowa-
nia. Pochaniacz powinien pracowa( jeszcze przez ok. 15 minut po zako+cze-
niu gotowania, aby skutecznie usun"( wszystkie opary.
9
Panel steruj@cy
Na przedniej cz !ci obudowy urz"dzenia znajduj" si nast puj"ce elementy
steruj"ce:
A – Przycisk do wy@czania silnika
B – Przycisk do w@czania i regulacji mocy wentylatora 1 – 2 – 3 stopieD
C – WskaPnik 1 stopnia mocy wentylatora (wskaPnik kontrolny LED)
D – WskaPnik 2 stopnia mocy wentylatora i wskaPnik nasycenia filtra
tuszczowego (wskaPnik kontrolny LED)
E – WskaPnik 3 stopnia mocy wentylatora i wskaPnik nasycenia filtra
tuszczowego (wskaPnik kontrolny LED)
F – WskaPnik intensywnego stopnia mocy wentylatora
G – Przycisk do w@czania intensywnego stopnia mocy wentylatora
Po 5 minutach pracy wentylatora na intensywnym stopniu mocy prze"czy
si on na poprzednio ustawion" moc lub wy"czy si , je!li nie zosta usta-
wiony inny stopie+. Zaleca si w"czenie intensywnego stopnia mocy wen-
tylatora bezpo!rednio po zako+czeniu gotowania, aby szybko i skutecznie
usun"( opary z kuchni.
H – Przycisk do wy@czania oSwietlenia
I – Przycisk do w@czania oSwietlenia
Je!li pochaniacz lub elementy steruj"ce nie funkcjonuj", naley przynajmniej
na 5 sekund od"czy( zasilanie elektryczne i ponownie w"czy( urz"dzenie.
WskaPnik kontrolny nasycenia filtra tuszczowego i wJglowego
Pochaniacz wyposaony jest we wska>nik kontrolny, który sygnalizuje, e na-
ley umy( filtr tuszczowy lub wymieni( filtr w glowy.
Fabrycznie pochaniacz dostarczony jest bez filtra w glowego, dlatego wska>-
nik nasycenia jest wy"czony.
Je!li pochaniacz b dzie pracowa( z filtrem w glowym, wtedy naley w"czy(
wska>nik nasycenia w nast puj"cy sposób:
Przycisk B i G naley jednocze!nie wcisn"( i przytrzyma( przez ok. 3 se-
kundy. Najpierw zostanie pod!wietlony tylko wska>nik filtra tuszczowego D,
10
za chwil take wska>nik filtra w glowego E. Wska>nik nasycenia zostaje
w"czony.
W celu wy"czenia wska>nika naley ponownie wcisn"( i przytrzyma( przy-
ciski B i G przez ok. 3 sekundy do momentu, a zga!nie lampka kontrolna
filtra w glowego E.
Lampka kontrolna filtra tuszczowego D
Lampka kontrolna D pulsuje, sygnalizuj"c, e naley umy( filtr tuszczowy. Na-
st puje to po okoo 40 godzinach pracy pochaniacza.
Zapozna( si ze wskazówkami dotycz"cymi mycia i konserwacji filtrów tusz-
czowych.
Lampka kontrolna filtra wJglowego E
Lampka kontrolna filtra w glowego E pulsuje, sygnalizuj"c, e naley wymieni(
filtr w glowy.
Filtr w glowy naley wymieni( po okoo 160 godzinach pracy pochaniacza.
Zapozna( si ze wskazówkami dotycz"cymi wymiany filtrów w glowych.
Przestawienie wskaPnika nasycenia filtra do pozycji wyjSciowej
Po umyciu filtra tuszczowego lub wymianie filtra w glowego naley nacisn"( i
przytrzyma( przycisk A przez ok. 3 sekundy do momentu, a lampka kontrolna
filtra tuszczowego D lub lampka kontrolna filtra w glowego E przestanie pul-
sowa(.
Uwaga!
Przestawienie wska>nika nasycenia moliwe jest tylko w trybie w"czonego
czuwania pochaniacza „Stand-by” i dlatego nie naley od"cza( urz"dzenia od
sieci zasilaj"cej.
Prawidowa wentylacja
Do prawidowej pracy urz"dzenia musi by( zapewniony wa!ciwy przepyw po-
wietrza w kuchni. Pochaniacz b dzie pracowa efektywnie, gdy okna w kuchni
b d" zamkni te, natomiast w pomieszczeniu obok otwarte.
Wskazówka!
Je!li w tym samym mieszkaniu lub domu pochaniacz uywany jest razem z
np. otwartym kominkiem, który pobiera powietrze z wn trza budynku, istnieje
ryzyko pojawienia si ci"gu wstecznego, który moe przenie!( opary do po-
mieszczenia. Naley wtedy otworzy( okno.
Wskazówka ta nie dotyczy pochaniaczy pracuj"cych w obiegu zamkni tym
(recyrkulacja) z filtrem w glowym.
11
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst@pieniem do czyszczenia i konserwacji naleFy wy@-
czyG urz@dzenie i wyj@G wtyczkJ z gniazdka sieciowego.
NaleFy przestrzegaG podanych w instrukcji wskazówek dotycz@cych my-
cia i terminów czyszczenia oraz wymiany filtrów. Nieprzestrzeganie tych
zaleceD moFe spowodowaG zagroFenie poFarowe wskutek zapalenia siJ
osadów tuszczowych.
Czyszczenie pochaniacza
Przed przyst"pieniem do czyszczenia pochaniacza kuchennego naley wy-
"czy( go z sieci zasilania elektrycznego, wyjmuj"c wtyczk z gniazdka.
Obudow pochaniacza naley my( roztworem wody z agodnym !rodkiem
czyszcz"cym. Do mycia pochaniacza nie wolno stosowa( r"cych i szoru-
j"cych !rodków czyszcz"cych oraz szczotek i piasku.
Panel z prze"cznikami i kratk filtra tuszczowego naley czy!ci( tylko wil-
gotn" szmatk" z agodnym !rodkiem czyszcz"cym.
Naley przestrzega( terminów czyszczenia i wymiany filtrów. Opó>nienia
mog" doprowadzi( do zagroenia poarowego, które powstaje wskutek na-
gromadzenia osadów tuszczowych.
Czyszczenie filtra tuszczowego
Filtr tuszczowy naley czy!ci( raz w miesi"cu lub raz na dwa miesi"ce, w za-
leno!ci od cz stotliwo!ci eksploatacji pochaniacza. Im cz !ciej filtr b dzie
czyszczony, tym efektywniej b dzie w stanie pochania( opary.
Wyjmowanie filtrów (rys. 4)
Wcisn"( do tyu zacisk na metalowym filtrze tusz-
czowym i wyj"( filtr.
Filtr skada si z aluminiowej siatki, na której groma-
dzony jest tuszcz.
Filtr naley czy!ci(, zanurzaj"c go w gor"cej wodzie
lub umy( w zmywarce.
Filtr mona woy( do pochaniacza dopiero, kiedy
wyschnie.
Uwaga!
Mycie filtra w zmywarce moe spowodowa( jego lekkie
przebarwienia.
Rys. 4
Filtr z chemicznie aktywnym wJglem
Filtr z chemicznie aktywnym w glem naley obowi"zkowo woy( w przy-
padku pracy pochaniacza w obiegu zamkni tym (recyrkulacja).
12
Do prawidowej pracy pochaniacza w trybie zamkni tym (recyrkulacja) wy-
ci"gu niezb dny jest oryginalny filtr w glowy marki Electrolux (do nabycia w
autoryzowanym serwisie).
Filtry w glowe nie nadaj" si do czyszczenia i regeneracji.
W normalnych warunkach pracy wyci"gu filtr w glowy naley wymieni( raz
na cztery miesi"ce.
Wkadanie filtra wJglowego (rys. 5)
Wyj"( filtr tuszczowy. Wyj"( filtr w -
glowy, odkr caj"c dwie !ruby od po-
chaniacza. Uwaga! Pami ta( o re-
gularnym myciu filtra tuszczowego.
W celu ponownego woenia filtra na-
ley post powa( w odwrotnej kolej-
no!ci.
Przy skadaniu zamówienia i zakupie
nowego filtra naley poda( model,
numer produktu i numer seryjny po-
chaniacza. Dane znajduj" si na ta-
bliczce znamionowej w wewn trznej
cz !ci urz"dzenia.
Rys. 5
Filtry w glowe mona zamówi( w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
UWAGA!
NaleFy przestrzegaG podanych w instrukcji wskazówek dotycz@cych my-
cia i terminów czyszczenia oraz wymiany filtrów. Nieprzestrzeganie tych
zaleceD moFe spowodowaG zagroFenie poFarowe wskutek zapalenia siJ
osadów tuszczowych.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoSci za uszkodzenia silnika oraz in-
ne szkody spowodowane nieodpowiedni@ konserwacj@ lub nieprzestrze-
ganiem podanych wskazówek.
Wymiana Farówki
Przed przyst"pieniem do wymiany arówki naley wy-
"czy( pochaniacz kuchenny z sieci zasilaj"cej.
Oson arówki naley odchyli( za pomoc" !rubokr -
ta i wyj"( (rys. 6).
Wykr ci( spalon" arówk i wymieni( na now" tego
samego typu.
Ponownie zaoy( oson arówki.
Je!li po wymianie arówki o!wietlenie nadal nie funk-
cjonuje, naley przed zgoszeniem usterki w zakadzie
serwisowym sprawdzi(, czy arówka zostaa prawi-
dowo woona.
Rys. 6
13
USUWANIE USTEREK
W przypadku wyst"pienia zakóce+ w pracy pochaniacza naley post powa(
zgodnie ze wskazówkami podanymi w tabeli.
Usterka Rozwizanie
Sprawdzi, czy urzdzenie podczone jest do sieci zasi-
lajcej. Pochaniacz nie wcza si
Sprawdzi, czy zosta wybrany stopie mocy wentylatora.
Sprawdzi, czy wybrany stopie mocy wentylatora jest
wystarczajco wysoki do pochaniania nagromadzonych
oparów.
Sprawdzi, czy filtry tuszczowe s czyste.
Upewni si, &e w kuchni jest zapewniona wentylacja,
zapewniajca dopyw 'wie&ego powietrza.
Je'li pochaniacz pracuje w trybie recyrkulacji, upewni
si, &e filtr wglowy jest jeszcze skuteczny.
Pochaniacz nie funkcjonuje…
Je'li pochaniacz pracuje w obiegu otwartym, sprawdzi
czy kanay wentylacyjne nie s zablokowane.
Wczya si automatyczna blokada. Odczeka chwil i
ponownie wczy urzdzenie.
Pochaniacz wyczy si samoczynnie
podczas pracy…
Je'li nie zachowano odpowiedniej odlego'ci pomidzy
kuchenk a urzdzeniem, silnik bdzie wycza si cz-
sto, co w konsekwencji doprowadzi do uszkodzenia po-
chaniacza.
AUTORYZOWANY SERWIS
W przypadku w"tpliwo!ci lub wyst"-
pienia usterek naley skontaktowa(
si z personelem autoryzowanego
zakadu serwisowego.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley
opisa( objawy usterki i poda(:
1. Model lub typ urz@dzenia
2. Numer produktu (E)
3. Numer seryjny (F)
Dane te znajduj" si na tabliczce
znamionowej znajduj"cej si we-
wn"trz urz"dzenia za filtrami tusz-
czowymi.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania
zmian technicznych i konstrukcyjnych urz@dzenia.
14
Podanie wszystkich informacji "cznie z opisem objawów usterki umoliwi per-
sonelowi zakadu serwisowego szybkie wykonanie naprawy oraz terminow"
realizacj zamówienia cz !ci zamiennych, je!li zajdzie taka konieczno!(.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoSci za szkody oraz ich konsekwen-
cje spowodowane nieprawidow@ obsug@ i instalacj@ urz@dzenia.
Naprawy urz@dzenia mog@ byG dokonywane wy@cznie przez techników z
autoryzowanych zakadów serwisowych.
W przypadku uszkodzenia urz@dzenia wskutek nieprawidowej obsugi
koszty nieuzasadnionego wezwania serwisanta - nawet w okresie trwania
gwarancji - ponosi klient.
AKCESORIA (WYPOSA:ENIE DODATKOWE)
Filtr z chemicznie aktywnym wglem typ 160
Silnik zewntrzny (do instalacji zewntrznej) 942 121 135
Silnik zewntrzny (do wewntrznej instalacji) 942 121 182
DANE TECHNICZNE
EFCR 143 EFC 1436
Wymiary (cm)
Wysoko' 75,2 – 93 75,2 – 93
Szeroko' 100 100
Gboko' 70 70
O'wietlenie 4 x 20 W 4 x 20 W
Filtry tuszczowe 2 2
Napicie 220 – 240 V 220 – 240 V
Moc 270 W** 240 W
**Silnik zewn trzny (do instalacji zewn trznej) 942 121 135
Silnik zewn trzny (do wewn trznej instalacji) 942 121 182
15
INSTALACJA
Rozpakowanie urz@dzenia
Wskazówka!
Po rozpakowywaniu urz"dzenia naley sprawdzi(, czy nie jest ono uszkodzone
i czy wszystkie elementy wyposaenia znajduj" si w opakowaniu.
Uszkodzenia powstae w trakcie transportu naley niezwocznie zgosi( w miej-
scu zakupu urz"dzenia.
Inne uszkodzenia, wady fabryczne i ewentualnie brakuj"ce cz !ci prosz zgo-
si( w serwisie.
Miejsce zainstalowania urz@dzenia
Przy montau pochaniacza kuchennego naley
przestrzega( minimalnych, niej podanych odst -
pów pomi dzy górn" kraw dzi" pyty kuchennej a
doln" kraw dzi" pochaniacza:
- Kuchnia elektryczna/ceramiczna......... 50 cm
- Kuchnia gazowa.................................... 65 cm
Je!li w instrukcji instalacji pyty lub kuchenki do go-
towania zalecono zachowanie wi kszych odst pów,
naley dostosowa( si do tych wymogów.
Rys. 7
Pochaniacz nie moe by( pod"czony do kanau wentylacyjnego, su"ce-
go do wyprowadzania oparów z urz"dze+ innych ni zasilane pr"dem, np. boj-
lery, kominki, itp.
Pod@czenie do instalacji elektrycznej
Gniazdko elektryczne, do którego zostanie pod"czony pochaniacz, musi by(
zamontowane wewn"trz osony przewodu wentylacyjnego.
Pochaniacz jest fabrycznie wyposaony w przewód zasilaj"cy z wtyczk" z
uziemieniem i jest przystosowany do zasilania pr"dem o napi ciu 230 V.
16
MONTA:
Najpierw naley ustali( wysoko!( obudowy
rury teleskopowej.
Obie cz !ci osony rury teleskopowej na-
ley po"czy( ze sob" 8 !rubami „a”
(rys. 8).
Naley pami ta(, e sam pochaniacz ma
wysoko!( 290 mm i zachowa( wa!ciwy
odst p od kuchenki do gotowania (zob.
rys. 7).
Przygotowanie pochaniacza
do montaFu
Praca w trybie wyprowadzenia powietrza
na zewn@trz (obieg otwarty)
Zamocowa( rur lub elastyczny w" o
!rednicy 150 mm do wyprowadzania po-
wietrza na zewn"trz o dugo!ci umoliwia-
j"cej po"czenie pier!cienia "cz"cego z
otworem wentylacyjnym.
Praca w trybie recyrkulacji
(obieg zamkniJty)
Zainstalowa( zwrotnic recyrkulacyjn"
powietrza z jednej strony przez otwory w
górnej cz !ci osony rury teleskopowej
(rys. 9).
Wskazówka!
Otwory musz@ byG uoFone prostok@tnie
w stosunku do górnych punktów „c” na
zamontowanej rurze wentylacyjnej
(rys. 8).
Zwrotnic recyrkulacyjn" powietrza za-
mocowa( za pomoc" uchwytu i czterech
!rub b d"cych na wyposaeniu (rys. 9).
Pier!cie+ "cz"cy zamocowa( od dou na
zwrotnicy recyrkulacyjnej (zamek bagne-
towy – przekr ci( w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara i przykr ci(
!rub") (rys. 10).
Zamocowa( rur (lub w") 150 mm o
odpowiedniej dugo!ci.
Rys. 8
Rys. 9
Rys. 10
17
Wskazówki dotycz@ce pracy pochaniacza w trybie wyprowadzenia
powietrza na zewn@trz i w obiegu zamkniJtym
Wywierci( otwór w suficie zgodnie z szablonem montaowym.
Stela zamocowa( na suficie czterema !rubami i kokami „b” (rys. 8).
Boki z punktami ustalaj"cymi zewn trznej osony rury teleskopowej odpo-
wiadaj" punktom ustalaj"cym „c” stelaa (rys. 8).
Pochaniacz wyposaony jest w koki do mocowania, które nadaj" si z reguy
do kadego sufitu.
Jednake prace zwi"zane z montaem pochaniacza na suficie naley zleci(
uprawnionemu instalatorowi, który musi zadecydowa( po ogl dzinach miejsca i
warunków instalacji, jaki rodzaj montau b dzie najbardziej korzystny.
Przed przyst@pieniem do prac montaFowych naleFy sprawdziG, czy
urz@dzenie jest wy@czone z elektrycznej sieci zasilaj@cej.
Po"czy( prowizorycznie górn" i doln" cz !(
osony rury !rub" „a” (rys. 11).
Górn" cz !( osony rury przymocowa( do
stelaa „b” (rys. 11).
Przykr ci( nakr tki na cztery !ruby znajduj"-
ce si w górnej cz !ci pochaniacza
(rys. 12).
Pochaniacz zawiesi( na stelau, wprowa-
dzaj"c !ruby z nakr tkami do szczeliny w
dolnej cz !ci stelaa. Przekr ci( pochaniacz
do pozycji, a zostanie prawidowo zamoco-
wany element „a” (rys. 13).
Dokr ci( cakowicie nakr tki „b” (rys. 13).
Zablokowa( pochaniacz !rub" „c” (rys. 13).
Pod"czy( rur wentylacyjn" do pochania-
cza. Je!li zostanie zastosowana klapka za-
pobiegaj"ca powrotnemu napywowi oparów,
naley sprawdzi(, czy funkcjonuje prawido-
wo i nie jest zablokowana przez w".
Woy( wtyczk przewodu zasilaj"cego do
gniazdka sieciowego.
Zdj"( !rub , która przytrzymuje obie ze-
wn trzne osony rury wentylacyjnej.
Doln" cz !( osony rury wentylacyjnej prze-
sun"( w dó i woy( w przewidziane do tego
miejsce w górnej cz !ci pochaniacza
(rys. 14).
Rys. 11
Rys. 12
18
Rys. 13 Rys. 14
WoFenie filtra tuszczowego
Filtr woy( do tylnej cz !ci pochaniacza i uchwyt przesun"( do góry tak, aby
filtr si zablokowa.
Pod@czenie do silnika zewnJtrznego
Dotyczy tylko modelu EFCR 143
Pochaniacz nie jest wyposaony w
silnik wewn trzny i musi by( pod"-
czony do silnika zewn trznego (do
nabycia jako wyposaenie dodat-
kowe).
Pod"czenie elektryczne musi by(
przeprowadzone przy uyciu odpo-
wiednich "czy.
Uwaga!
NaleFy uFywaG tylko oryginalne-
go silnika zewnJtrznego, dostar-
czanego przez producenta.
Pod@czanie rury wentylacyjnej
do silnika zewnJtrznego
Silnik zewn trzny musi by( umiesz-
czony w atwo dost pnym miejscu.
Silnik naley pod"czy( do pocha-
niacza za pomoc" rury odprowa-
dzaj"cej o odpowiedniej !rednicy
(min. 150 mm).
Rys. 15
19
Naley uwzgl dni( fakt, e im dusza jest rura odprowadzaj"ca, tym sabsza
b dzie moc pochaniania oparów. Maksymalna dopuszczalna dugo!( rury wy-
nosi 7 metrów.
Wszystkie elementy niezb dne do pod"czenia pochaniacza do silnika ze-
wn trznego (kable elektryczne, przewody, itd.) nie znajduj" si na wyposae-
niu standardowym i naley je zakupi( jako wyposaenie dodatkowe.
Pod@czenie elektryczne do silnika zewnJtrznego
Sprawdzi( pozycj skrzynki rozdzielczej B nad pochaniaczem.
Wykr ci( !ruby S i otworzy( puszk B.
Otworzy( oson przewodu, wykr caj"c !ruby L.
3 !ruby 0,75 x 16 (do bocznego zamocowania pochaniacza).
Klemy przewodu silnika pod"czy( do listwy w puszce rozdzielczej B na po-
chaniaczu.
Zamkn"( oson przewodu !rubami L.
Zamkn"( pokryw puszki rozdzielczej B, dokr caj"c !ruby S.
Pod"czy( pochaniacz do sieci elektrycznej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Electrolux EFC1436X/S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi