Aeg-Electrolux DD8891-AD Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
AEG
_____________________
Pochaniacz
kuchenny
DD 8891
_____________________
Instrukcja
obsugi i instalacji
2
3
SPIS TRE"CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE,STWA.................................5
WSKAWKI DOTYCZ*CE UTYLIZACJI.............................................7
TRYBY PRACY URZ*DZENIA...............................................................8
OBS4UGA URZ*DZENIA ...................................................................... 9
MYCIE I KONSERWACJA ................................................................... 11
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................ 14
DANE TECHNICZNE............................................................................ 15
POD4*CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ ........................... 15
MONTA8............................................................................................... 16
4
Szanowni Klienci!
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji urzdzenia prosimy o dokadne
zapoznanie si z instrukcj obsugi, w której podano wa ne informacje dotyczce
bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji.
Instrukcj obsugi nale y zachowa%, aby korzysta% z niej podczas u ytkowania urz-
dzenia.
W przypadku sprzeda y urzdzenia nale y pamita% równie o przekazaniu instrukcji
obsugi nowemu u ytkownikowi.
Producent jest otwarty na yczenia i krytyczne uwagi Pa(stwa.
Dymy do ulepszania naszych wyrobów i podnoszenia jako*ci *wiadczonych usug.
Personel autoryzowanych zakadów serwisowych su y Pa(stwu pomoc w usuwa-
niu usterek technicznych.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE,STWA
Wskazówki dla u>ytkownika
Nale y zwraca% uwag, aby palniki gazowe lub pola grzejne na pycie do
gotowania byy podczas pracy pochaniacza nakryte, gdy wskutek inten-
sywnej kumulacji gorcego powietrza mo e doj*% do uszkodzenia urzdze-
nia. Nale y bezwzgldnie unika% otwartego ognia w pobli u pochaniacza w
przypadku u ytkowania pieców olejowych, gazowych i wglowych.
Podczas przyrzdzania na kuchence lub pycie do gotowania potraw wyma-
gajcych sma enia na tuszczu (np. sma enie frytek), nie wolno pozosta-
wia% wczonego pochaniacza bez nadzoru.
Olej znajdujcy si we frytownicy mo e si samoistnie zapali%.
Zanieczyszczony olej atwo ulega zapaleniu. Zagro>enie po>arem.
PrzyrzAdzanie potraw pod pochaniaczem z otwartym pomieniem
(flambirowanie) jest niedozwolone.
Przed przystpieniem do wszelkich prac instalacyjnych i konserwacyjnych
oraz wymiany arówki nale y odczy% urzdzenie od zasilania elektryczne-
go (wyczy% bd1 wykrci% bezpieczniki).
Istotne dla prawidowego funkcjonowania urzdzenia jest regularne kontro-
lowanie stanu filtrów i ich wymiana bd1 czyszczenie.
Nieprzestrzeganie terminów wymiany bAdE czyszczenia filtrów mo>e
spowodowaF zagro>enie po>arowe (zapalenie siG osadów tuszczo-
wych).
Wskazówki dla instalatora
W przypadku pracy pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie po-
wietrza na zewntrz) *rednica rury wentylacyjnej musi wynosi% 150 mm.
Je*li w *cianie lub dachu jest ju zamontowana rura wyprowadzajca po-
wietrze o *rednicy 125 mm, mo na zastosowa% króciec redukcyjny (150/125
mm) bdcy na wyposa eniu. Praca pochaniacza bdzie wtedy nieco go-
*niejsza.
Na zamówienie dostpne s rury o ró nych wielko*ciach i ksztatach oraz
systemy powietrzne do wyprowadzenia powietrza na zewntrz (teleskopowe
skrzynki *cienne). O szczegóy prosz pyta% w autoryzowanych zakadach
serwisowych.
Przy monta>u pochaniacza kuchennego nale>y przestrzegaF minimal-
nych (ni>ej podanych) odstGpów pomiGdzy górnA krawGdziA pyty ku-
chennej a dolnA krawGdziA pochaniacza:
o Kuchnia elektryczna ......................... 600 mm
o Kuchnia gazowa................................ 650 mm
o Kuchnia olejowa i wGglowa ............. min. 700 mm
6
Podczas jednoczesnej pracy pochaniacza (w trybie wyprowadzenia powie-
trza na zewntrz) i innych urzdze( podczonych do przewodów komino-
wych nale y zapewni% odpowiedni wentylacj. Przepisy przeciwpo arowe
dopuszczaj w takich pomieszczeniach maksymalne podci*nienie o warto-
*ci do 4 PA (4x10
-5
bar).
Powietrza nie wolno odprowadza% do przewodów kominowych. Niedozwo-
lone jest równie odprowadzanie powietrza do szybu wentylacyjnego su-
cego do wyprowadzenia spalin z pomieszcze(, w których znajduj si pale-
niska.
Przy wyprowadzeniu powietrza do nieczynnego komina lub szybu wentyla-
cyjnego zaleca si wezwanie kominiarza. Nale>y przestrzegaF obowiAzu-
jAcych przepisów.
Podczas pracy pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie powietrza
na zewntrz) nale y zapewni% odpowiedni wentylacj tzn. ilo*% powietrza
wyprowadzanego na zewntrz musi równa% si ilo*ci powietrza napywaj-
cego.
Obowizujce przepisy budowlane ograniczaj prac w tym samym po-
mieszczeniu pochaniacza oraz innych urzdze( podczonych do przewo-
dów kominowych np.: piece wglowe lub olejowe, gazowe podgrzewacze
wody.
Bezpieczne funkcjonowanie urzdze( pracujcych jednocze*nie jest za-
pewnione, je*li do pomieszczenia (lub mieszkania) jest doprowadzane po-
wietrze zewntrzne przez otwór o powierzchni ok. 500-600 cm
2
. Taka wen-
tylacja zapobiega wytworzeniu si podci*nienia podczas pracy pochania-
cza.
W razie wtpliwo*ci nale y zasign% opinii wzgl. uzyska% zgod kominia-
rza lub lokalnych wadz budowlanych.
Poniewa w pomieszczeniach, w których nie ma palenisk, obowizuje za-
sada „Otwór doprowadzajcy musi mie% tak sam powierzchni jak otwór
odprowadzajcy powietrze”, otwór o powierzchni wikszej ni 500-600 cm
2
bdzie wpywa% ujemnie na skuteczno*% pracy urzdze( odprowadzajcych
powietrze.
Praca pochaniacza w obiegu zamknitym (recyrkulacja powietrza) jest
bezpieczna (wg opisanych warunków) i nie dotycz jej wymogi wymienio-
nych przepisów.
Praca pochaniacza w obiegu otwartym (wyprowadzenie powietrza na ze-
wntrz) jest skuteczna, je*li przestrzegane s nastpujce zalecenia:
kanay odprowadzajce s krótkie i proste,
przewód odprowadzajcy posiada jak najmniej zaama(,
przewód posiada mo liwie jak najwiksz *rednic,
przy ukadaniu przewodu nale y unika% ostrych zaama( przewodu na
rzecz ukowatych wygi%.
Nieprzestrzeganie powy szych wskazówek spowoduje obni enie sprawno-
*ci dziaania urzdzenia oraz zwikszony poziom szumu podczas pracy.
7
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE UTYLIZACJI
Utylizacja opakowania
Wszystkie materiay, z których wykonane jest opakowanie urzdzenia, s eko-
logiczne, nadaj si do recyklingu i ponownego wykorzystania. Cz*ci opako-
wania z tworzywa sztucznego oznaczono, np. ›PE‹, ›PS‹, itd. Prosz zutylizo-
wa% opakowanie zgodnie z oznaczeniami w miejscach zbiórki dla niego prze-
widzianych.
Utylizacja zu>ytego urzAdzenia
Urzdzenia elektryczne wymagaj specjalistycznej utylizacji ze wzgldu na
ochron *rodowiska.
Usuwanie zu>ytych urzAdzeK
Symbol
na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa% tak, jak innych odpadów domowych. Nale y odda% go do wa*ciwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si zomowanym sprztem
elektrycznym i elektronicznym. Wa*ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na *rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska% szczegóowe dane dotyczce mo liwo*ci
recyklingu tego urzdzenia, nale y skontaktowa% si z lokalnym urzdem mia-
sta, su bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
Ostrze>enie!
Stare urzdzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domowego na-
le y unieruchomi% w taki sposób, aby nie mo na go byo wczy%. Wyj%
wtyczk z gniazdka i odci% przewód zasilajcy.
8
TRYBY PRACY URZ*DZENIA
Wskazówki ogólne
Pochaniacz kuchenny jest fabrycznie ustawiony do pracy w obiegu otwar-
tym (wyprowadzenie powietrza na zewntrz), a po zamontowaniu filtra z
chemicznie aktywnym wglem (wyposa enie dodatkowe) mo e równie
pracowa% w obiegu zamknitym (recyrkulacja).
Do pracy pochaniacza w obiegu zamknitym (recyrkulacja) konieczny jest
oryginalny filtr wglowy marki AEG (patrz wyposa enie dodatkowe).
Praca w trybie wyprowadzenia powietrza na zewnAtrz
(cyrkulacja zewnGtrzna)
Powietrze zostaje odprowadzone na zewntrz
przez rur A przymocowan do konierza kró%ca
wylotowego (rys. 1).
Rura odprowadzajca powietrze na zewntrz w
przypadku pracy w obiegu otwartym (wyprowa-
dzenie powietrza na zewntrz) musi posiada% tak
sam *rednic jak króciec wylotu nawiewu, aby
osign% prawidow moc.
Je*li w *cianie lub dachu jest ju zamontowana
rura odprowadzajca powietrze o *rednicy
125 mm, mo na zastosowa% króciec redukcyjny
(150/125 mm) bdcy na wyposa eniu. Razem z
kró%cem redukcyjnym mo na zamontowa% rur
wyprowadzajc powietrze o *rednicy 125 mm.
Rys. 1
Praca w obiegu zamkniGtym (recyrkulacja powietrza)
Filtr wglowy oczyszcza powietrze, które powraca
do kuchni przez kratk w szybie wentylacyjnym.
Do pracy pochaniacza w trybie recyrkulacji powie-
trza konieczne jest zamontowanie oryginalnego fil-
tra marki AEG z chemicznie aktywnym wglem
KF20, który mo na zamówi% i zakupi% jako wyposa-
enie dodatkowe w autoryzowanych zakadach
serwisowych.
9
OBS4UGA URZ*DZENIA
Pochaniacz wyposa ony jest w silnik z regulowan prdko*ci obrotow.
Zaleca si wczenie pochaniacza na kilka minut przed rozpoczciem go-
towania. Pochaniacz powinien pracowa% jeszcze przez ok. 15 minut po za-
ko(czeniu gotowania, aby usun% wszystkie opary.
W cz*ci przedniej urzdzenia znajduj si wczniki:
Rys. 2
1. Przycisk wcznika „Wczony/Wyczony”. Przycisk wcznika naciska%
krócej ni przez ok. 1,5 sekundy. Pochaniacz wczy si na tryb gotowo*ci
„Standby” (za*wieci si punkt b).
Przycisk wcznika naciska% du ej ni przez ok. 1,5 sekundy. Pocha-
niacz wyczy si, wszystkie funkcje (z wyjtkiem wcznika o*wietlenia)
zostaj zablokowane. Wy*wietlacz jest cakowicie wyczony.
Ponownie naciska% przycisk du ej ni 1,5 sekundy, aby przestawi% po-
chaniacz do trybu gotowo*ci „Standby”.
2. Wczanie / Wyczanie o*wietlenia.
3. Wczanie i regulacja mocy wentylatora – stopie( 1 – 2 – 3.
4. Wy*wietlacz.
5. Wcznik intensywnego stopnia mocy wentylatora.
Po 5 minutach intensywny stopie( mocy wentylatora zostaje przeczony na
poprzednio ustawion moc lub wycza si, je*li nie zosta ustawiony inny
stopie(.
Aby wyczy% intensywny nawiew przed upywem 5 minut, nale y nacisn%
przycisk 1 lub 5.
Na wy*wietlaczu pojawi si litera P oraz pozostay czas (punkt a pulsuje),
nastpnie rozlega si sygna d1wikowy.
6. Zegar „timer”. We wszystkich stopniach mocy wentylatora mo na ustawi%
okre*lony czas pracy wentylatora (punkt b pulsuje). Po upywie ustawionego
czasu pracy, pochaniacz wyczy si.
Regulacja wczania czasowego wentylatora:
1. stopie( mocy - 20 minut.
2. stopie( mocy - 15 minut.
3. stopie( mocy - 10 minut.
10
Na wy*wietlaczu pojawi si pozostay czas pracy, nastpnie rozlega si sy-
gna d1wikowy. Funkcj t mo na wyczy%, naciskajc ponownie przycisk.
Je*li pochaniacz lub elementy sterujce nie funkcjonuj, nale y przynajmniej
na 5 sekund wyczy% zasilanie elektryczne pochaniacza i ponownie wczy%
urzdzenie. Zaczeka% 15 sekund i sprawdzi%, czy pochaniacza prawidowo
pracuje.
WskaEnik kontrolny filtra tuszczowego i wGglowego
Pochaniacz wyposa ony jest we wska1nik kontrolny, który sygnalizuje, e na-
le y umy% filtr tuszczowy (praca w obiegu otwartym) lub wymieni% filtr wglowy
(praca w obiegu zamknitym).
Pochaniacz dostarczony jest fabrycznie bez filtra wglowego, dlatego wska1-
nik nasycenia jest wyczony.
Je*li pochaniacz bdzie pracowa% z filtrem wglowym, wtedy nale y wczy%
wska1nik nasycenia w nastpujcy sposób:
Przycisk 4 i 5 nale y jednocze*nie wcisn% i przytrzyma% przez ok. 3 se-
kundy. Najpierw zostanie pod*wietlony tylko wska1nik LED filtra tuszczo-
wego F, zaraz po pod*wietleniu wska1nika LED filtra wglowego C, wska1-
nik nasycenia zostaje wczony.
W celu wyczenia wska1nika nale y ponownie wcisn% i przytrzyma% przy-
ciski 4 i 5 przez ok. 3 sekundy do momentu, a wska1nik LED filtra wglo-
wego C zga*nie.
WskaEnik LED filtra tuszczowego (F)
Wska1nik LED F pulsuje, sygnalizujc, e nale y umy% filtr tuszczowy.
Filtr nale y my% po ka dych 40 godzinach pracy pochaniacza. Zapozna% si
ze wskazówkami dotyczcymi mycia i konserwacji filtrów tuszczowych.
WskaEnik LED filtra wGglowego (C)
Wska1nik filtra wglowego C pulsuje, sygnalizujc, e nale y zregenerowa%
lub wymieni% filtr wglowy (w zale no*ci od czasu pracy pochaniacza).
Filtr wglowy nale y zregenerowa% lub wymieni% po okoo 160 godzinach pracy
pochaniacza.
Zapozna% si ze wskazówkami dotyczcymi wymiany filtrów wglowych.
Przestawienie wskaEnika nasycenia filtra do pozycji wyjOciowej
Po umyciu filtra tuszczowego lub wymianie filtra wglowego nale y ponownie
nacisn% i przytrzyma% przycisk 1 przez ok. 3 sekundy do momentu, a
wska1nik LED filtra tuszczowego F lub wska1nik filtra wglowego C przestanie
pulsowa%.
11
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przystApieniem do czyszczenia lub konserwacji nale>y wyA-
czyF urzAdzenie i wyjAF wtyczkG z gniazdka.
Metalowe filtry tuszczowe
Metalowe filtry tuszczowe su do pochaniania czstek tuszczu powstaych
podczas gotowania. Filtry te stosuje si zarówno w trybie pracy wyprowadzenia
powietrza na zewntrz jak i recyrkulacji.
Metalowe filtry tuszczowe nale y wyj% i my% *rednio raz na cztery tygodnie (w
zmywarce do naczy( lub rcznie).
Wyjmowanie filtrów metalowych
Aby wyj% metalowy filtr tuszczowy, nale y przesun%
blokad filtra najpierw do tyu urzdzenia, a nastpnie
wyj%, pocigajc w dó (rys. 3).
RGczne mycie filtrów
KasetG z metalowym filtrem tuszczowym nale y na-
moczy% w gorcej wodzie z dodatkiem *rodka czysz-
czcego, rozpuszczajcego tuszcze i pozostawi% na 1
godzin, a nastpnie spuka% gorc wod. W razie po-
trzeby nale y powtórzy% t czynno*%. Wyschnit kase-
t wo y% do pochaniacza.
Rys. 3
Mycie filtrów w zmywarce do naczyK
Kaset z metalowym filtrem tuszczowym wo y% do zmywarki. Ustawi% inten-
sywny program do zmywania mocno zabrudzonych naczy( z temperatur
przynajmniej 65
o
C. W razie potrzeby umy% kaset jeszcze raz. Wyschnit ka-
set wo y% do pochaniacza.
Filtry metalowe myte w zmywarce do naczyK mogA siG lekko przebarwiF,
co nie ma jednak ujemnego wpywu na sprawne dziaanie pochaniacza.
Wntrze obudowy nale y my% tylko ciepym roztworem wody ze *rodkiem do
mycia (nie wolno u ywa% *rodków rcych, szczotek ani szorujcych *rodków
czyszczcych).
Filtr z chemicznie aktywnym wGglem
Je*li pochaniacz pracuje w obiegu zamknitym (recyrkulacja), nale y u ywa%
oryginalnych filtrów wglowych marki AEG (wyposa enie dodatkowe, do naby-
cia w autoryzowanych serwisach).
12
Regeneracja i wymiana filtra wGglowego
W odró nieniu od innych filtrów z chemicznie aktywnym wglem, filtr w-
glowy LONG LIFE mo na my% i regenerowa%.
W warunkach normalnego u ytkowania pochaniacza nale y my% filtr w-
glowy *rednio raz na dwa miesice, w zmywarce do naczy(, (je*li pocha-
niacz pracuje dziennie *rednio 2,5 godziny). Stosowa% detergenty przezna-
czone do zmywania w zmywarkach i ustawi% najwy sz temperatur (65
o
C).
Filtr powinien by% myty osobno, aby resztki potraw nie osadzay si na nim,
gdy spowoduje to powstawanie nieprzyjemnych zapachów.
Aby aktywowa% wkad wglowy, filtr nale y wysuszy% w piekarniku (nagrze-
wanie górn i doln grzak, temperatura maksymalnie 100
o
C, filtr suszy%
10 minut).
Po upywie ok. 3 lat filtr nale y wymieni%, poniewa jego zdolno*% pocha-
niania oparów zostaje zredukowana o okoo 50%.
Monta> filtra wGglowego
Wyj% ramk (i), która zabezpiecza filtr (h), obracajc uchwyty blokady (g)
o 90°. Wo y% kaset z filtrem wglowym do ramki i ponownie zamocowa%,
wykonujc opisane czynno*ci w odwrotnej kolejno*ci (rys. 4).
Aby wyjc filtr wglowy, nale y wykona% opisane czynno*ci w odwrotnej ko-
lejno*ci.
Wntrze obudowy umy% tylko ciepym roztworem wody ze *rodkiem czysz-
czcym. Do mycia nie wolno stosowa% ostrych *rodków czyszczcych,
szczotek i piasku!
Przy skadaniu zamówienia i zakupie nowego filtra nale y poda% model,
numer produktu i numer seryjny pochaniacza. Dane znajduj si na tablicz-
ce znamionowej w wewntrznej cz*ci urzdzenia.
Filtry wglowe mo na zamówi% w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Rys. 4
13
UWAGA!
Nale>y przestrzegaF podanych w instrukcji wskazówek dotyczAcych
mycia i terminów czyszczenia oraz wymiany filtrów. Nieprzestrzeganie
tych zaleceK mo>e spowodowaF zagro>enie po>arowe i zapalenie siG
osadów tuszczowych.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoOci za uszkodzenia silnika oraz
inne szkody spowodowane nieodpowiedniA konserwacjA lub nieprze-
strzeganiem podanych wskazówek.
Wymiana >arówki
Przed przystpieniem do wymiany arówki na-
le y wyczy% pochaniacz kuchenny z sieci za-
silajcej.
Oson arówki nale y odchyli% za pomoc *ru-
bokrta i wyj% (rys. 5).
Spalon arówkwymieni% na now tego sa-
mego typu.
Ponownie zao y% oson arówki.
Je*li po wymianie arówki o*wietlenie nadal nie
dziaa, nale y przed zgoszeniem usterki w za-
kadzie serwisowym sprawdzi%, czy arówka zo-
staa prawidowo wo ona.
Rys. 5
Czyszczenie pochaniacza
Przed przystpieniem do czyszczenia pochaniacza kuchennego nale y wy-
czy% go z sieci z zasilania elektrycznego, wyjmujc wtyczk z gniazdka.
Nie wkada% i nie przesuwa% ostrych przedmiotów po kratce osaniajcej sil-
nik.
Cz*ci zewntrzne czy*ci% roztworem wody z agodnym *rodkiem do mycia.
Do mycia nie stosowa% rcych i szorujcych *rodków czyszczcych oraz
szczotek i piasku.
Panel z przecznikami i kratk filtra tuszczowego nale y czy*ci% tylko wil-
gotn szmatk z agodnym *rodkiem czyszczcym.
Nale y przestrzega% terminów czyszczenia i wymiany filtrów. Opó1nienia
mog doprowadzi% do powstania zagro enia po arowego spowodowanego
osadami tuszczów.
WYPOSAENIE DODATKOWE
Filtr z chemicznie aktywnym wglem KF 20 Numer katalogowy 942 120 600
Skrzynka cienna Z o!y" zapytanie w autoryzowanym zak adzie serwisowym.
Rura wylotu powietrza Z o!y" zapytanie w autoryzowanym zak adzie serwisowym.
14
AUTORYZOWANY SERWIS
W przypadku wtpliwo*ci lub wystpienia usterek nale y skontaktowa% si z
personelem autoryzowanego zakadu serwisowego.
Przy zgoszeniu telefonicznym nale y opisa% objawy usterki i poda%:
1. Model lub typ.
2. Numer produktu.
3. Numer seryjny.
Dane te znajduj si na tabliczce znamionowej, znajdujcej si wewntrz urz-
dzenia za filtrem tuszczowym.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania
zmian technicznych i konstrukcyjnych urzAdzenia.
W przypadku wystpienia usterek technicznych nale y zwróci% si do autory-
zowanego zakadu serwisowego.
W celu ustalenia uszkodzenia pochaniacza nale y poda% pracownikowi serwi-
su nastpujce informacje:
Opisa% objawy usterki.
Poda% okoliczno*ci wystpowania usterki.
Prosimy o zanotowanie poni ej nastpujcych danych (znajduj si na tablicz-
ce znamionowej):
Model: ..............................
Numer produktu (9 cyfr): ..............................
Numer seryjny (8 cyfr): ..............................
Tabliczka znamionowa jest dostpna po wyjciu metalowych filtrów tuszczo-
wych, na wewntrznej stronie urzdzenia.
Podanie wszystkich informacji cznie z opisem objawów usterki umo liwi per-
sonelowi zakadu serwisowego szybkie wykonanie naprawy oraz terminow
realizacj zamówienia cz*ci zamiennych, je*li zajdzie taka konieczno*%.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoOci za szkody oraz ich konsekwen-
cje, spowodowane nieprawidowA obsugA i instalacjA urzAdzenia.
Naprawy urzAdzenia mogA byF dokonywane wyAcznie przez personel au-
toryzowanych zakadów serwisowych.
W przypadku uszkodzenia urzAdzenia wskutek nieprawidowej obsugi,
koszty bezzasadnego wezwania serwisanta (nawet w okresie trwania
gwarancji) ponosi Klient.
15
DANE TECHNICZNE
Wymiary Model DD 8891
Wysoko" 72 - 114 cm
Szeroko" 89,8 cm
Gboko" 45 cm
#$czna warto*+ pod-$czenia 215 W
Silnik wentylatora 175 W
O*wietlenie 2 x 20 W
D-ugo*+ przewodu zasilaj$cego 150 cm
Napi5cie elektrycznej sieci zasilaj$cej 220 – 240 V
POD4*CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Wskazówki bezpieczeKstwa dla instalatora
Przed przystpieniem do podczenia urzdzenia do instalacji elektrycznej
nale y sprawdzi%, czy dane zamieszczone na tabliczce znamionowej po-
chaniacza zgadzaj si z parametrami instalacji domowej, do której zosta-
nie podczony pochaniacz (napicie, czstotliwo*%, zabezpieczenie).
Je*li urzdzenie wyposa one jest we wtyczk, wtedy mo na je podczy%
do ka dego, prawidowo zainstalowanego gniazdka sieciowego z uziemie-
niem.
Nale y zapewni% atwy dostp do gniazdka, aby w razie konieczno*ci bez
przeszkód wyczy% urzdzenie z sieci zasilajcej.
Stae podczenie pochaniacza do sieci zasilajcej mo e wykona% wycz-
nie elektryk z odpowiednimi uprawnieniami. Stae podczenie urzdzenia
do instalacji elektrycznej musi by% wykonane zgodnie z obowizujcymi
przepisami i wymogami zakadu energetycznego.
W instalacji elektrycznej nale y zamontowa% wielobiegunowy wycznik z
rozwarciem styków powy ej 3 mm.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoOci za ewentualne
usterki i inne szkody powstae wskutek nieprzestrzegania
wskazówek podanych w instrukcji i naruszenia
obowiAzujAcych przepisów.
PodAczenie stae mo>e wykonaF wyAcznie elektryk z wymaganymi
uprawnieniami.
16
MONTA8
Wyposa> enie i materiay monta>owe
Ilo*+ Wyposa8enie
1 Deflektor
1 Wspornik os ony komina
1 Wieszak okapu
1
Króciec redukcyjny 125 / 120 mm
1 Klucz do wkrtów TORX
6
Ko ki 8 (do zamocowania na cianie)
6 Wkrty do drewna 5 x 45 mm (do zamocowania na cianie)
4 Wkrty 3,5 x 9,5 (do przykrcenia deflektora)
2 Wkrty 2,9 x 6,5 (do przykrcenia os ony komina)
Prace monta>owe – rys. 6
Przygotowanie urzAdzenia do monta>u
Ustali%, w jakim trybie ma pracowa% pochaniacz (w obiegu otwartym - wy-
prowadzenie powietrza na zewntrz, czy w obiegu zamknitym - recyrkula-
cja).
W trybie pracy pochaniacza w obiegu otwartym mo na obróci% górn cz*%
rury wentylacyjnej tak, aby szczeliny wylotu powietrza zostay schowane w
dolnej cz*ci komina i stay si niewidoczne. W przypadku pracy pochania-
cza w obiegu zamknitym szczeliny musz by% skierowane do góry. (zob.
rys. 6 A-C).
17
Rys. 6
Monta> rys. 7
Narysowa% na *cianie lini *rodkow (1) i przyo y% szablon tak, aby linia na
*cianie pokrya si z lini na szablonie (2). Dolna krawd1 szablonu wyzna-
cza doln krawd1 okapu po zamontowaniu.
Wywierci% dwa otwory 8 mm i zamontowa% wieszak okapu przy pomocy
koków rozporowych i *rub (3). Zawiesi% okap (4) i za pomoc *rub regula-
cyjnych wyrówna% jego poo enie na wieszaku (5 – 6).
Narysowa% oówkiem ostateczny punkt mocowania od strony wewntrznej
obudowy silnika (7).
Zdj% pochaniacz ze *ciany (8), nawierci% dwa otwory (9) i wo y% do nich
dwa koki (10).
Zastosowa% uchwyt osony komina G jako szablon i wywierci% dwa otwory
8 mm, aby zamocowa% uchwyt osony blisko pod sufitem (11 – 12).
Dotyczy tylko pracy w trybie recyrkulacji:
przed zamocowaniem wspornika
przykrci% do niego czterema *rubami deflektor F.
Pochaniacz ponownie zawiesi% (13) i zamocowa% ostatecznie dwiema *ru-
bami (14).
Podczy% spiraln rur odprowadzenia powietrza do otworu wylotowego B,
a drugi jej koniec do szybu wentylacyjnego. W przypadku pracy okapu w try-
bie recyrkulacji koniec rury nale y poczy% z deflektorem F.
Wykona% podczenie elektryczne (16).
18
Zamocowa% górncz*% osony (17a) do wspornika G (17b), nastpnie
przesun% doln cz*% osony w i nao y% j prawidowo na obudow
(18).
Rys. 7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Aeg-Electrolux DD8891-AD Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi