Zanussi ZHC96X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZANUSSI
_____________________
Pochaniacz
kuchenny
ZHC 96
_____________________
Instrukcja
obsugi i instalacji
2
3
SPIS TRE$CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE BEZPIECZE-STWA......................................... 4
ELEMENTY URZ+DZENIA............................................................................. 5
INSTALACJA URZ+DZENIA .......................................................................... 6
TRYBY PRACY POCH4ANIACZA.................................................................. 9
EKSPLOATACJA.......................................................................................... 10
KONSERWACJA I MYCIE............................................................................ 12
AUTORYZOWANY SERWIS......................................................................... 14
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE BEZPIECZE-STWA
Pochaniacz jest przeznaczony do montau ciennego nad pyt do gotowania. Po-
chaniacz moe pracowa w obiegu zamkni"tym (recyrkulacja) lub w obiegu otwartym
(powietrze jest odprowadzane na zewntrz).
Ze wzgl"dów bezpiecze(stwa zalecamy, aby pochaniacz zamontowa instalator z od-
powiednimi uprawnieniami.
Instalacja urzdzenia musi by wykonana zgodnie z obowizujcymi przepisami bez-
piecze(stwa oraz zaleceniami lokalnych sub i urz"dów, dotyczcych sposobu wy-
prowadzenia powietrza.
Za szkody powstae wskutek nieprzestrzegania przepisów
bezpiecze<stwa i nieprawidowy monta> urz?dzenia,
producent nie ponosi odpowiedzialnoAci.
Pochaniacza nie wolno pod?czaB do przewodów kominowych lub innych
przewodów wentylacyjnych, su>?cych do wyprowadzania spalin, które two-
rz? siD podczas spalania przy otwartym pomieniu (np. gazowe podgrzewa-
cze wody i piece centralnego ogrzewania). Przy wyprowadzeniu powietrza na
zewn?trz nale>y przestrzegaB obowi?zuj?cych przepisów. W przypadku w?t-
pliwoAci nale>y zasiDgn?B porady kominiarza.
Przed pod?czeniem pochaniacza do instalacji elektrycznej nale>y spraw-
dziB, czy napiDcie w sieci elektrycznej, do której ma byB pod?czone urz?-
dzenie, odpowiada wartoAciom podanym na tabliczce znamionowej, znajdu-
j?cej siD wewn?trz okapu.
OdstDp pomiDdzy pyt? do gotowania, a pochaniaczem musi wynosiB, ze
wzglDdów bezpiecze<stwa, przynajmniej 65cm.
Przyrz?dzanie potraw przy otwartym pomieniu bezpoArednio pod wyci?giem
pochaniacza jest zabronione. Zagro>enie po>arem.
Nie nale>y pozostawiaB bez nadzoru frytownicy, w której sma>y siD potrawy
bezpoArednio pod wyci?giem pochaniacza, poniewa> rozgrzany olej mo>e
spowodowaB zapalenie siD pochaniacza. Zagro>enie po>arem.
JeAli w pomieszczeniu, oprócz pochaniacza, pracuj? inne urz?dzenia o zasi-
laniu innym ni> elektryczne (np. piece gazowe, wDglowe, olejowe), nale>y za-
pewniB prawidow? wentylacjD oraz wystarczaj?cy dopyw powietrza, gdy>
podczas pochaniania oparów przez wyci?g zostaje zu>ywane powietrze z
pomieszczenia. Powietrze jest niezbDdne do palenia i podtrzymania pomie-
nia np. w gazowym podgrzewaczu wody lub na kuchence gazowej.
Bezpieczna praca urz?dzenia jest zagwarantowana, jeAli w pomieszczeniu, w
którym pracuj? jednoczeAnie pochaniacz i urz?dzenia z otwartym pomie-
niem, podciAnienie powietrza nie przekracza 0,04mbar. W ten sposób unie-
mo>liwia siD powrót spalin z przewodu kominowego. Zapewnienie prawido-
wego ciAnienia jest mo>liwe, jeAli np. przez otwarte drzwi, okna, b?dH kratki
wentylacyjne, powietrze mo>e swobodnie przepywaB.
5
UWAGA!
Przy ocenie warunków wentylacji nale>y uwzglDdniB wszystkie po?czenia wen-
tylacyjne mieszkania.
W przypadku w?tpliwoAci nale>y zwróciB siD o poradD do kominiarza.
ELEMENTY URZ+DZENIA
Pochaniacz skada si" z nast"pu-
jcych elementów (rys.1):
1 korpus okapu C z przeczni-
kami, owietlenie i grupa na-
wiewu
1 rura teleskopowa skadajca
si" z nast"pujcych elemen-
tów:
1 górna rura S
1 dolna rura I
2 kratki wentylacyjne G
1 konierz redukcyjny
150- 120 A
1 przystawka recyrkulacyjna R
2 boczne przeduenia recyrku-
lacyjne P1
1 boczne przeduenie recyrku-
lacyjne P
Rys. 1
1 woreczek z wyposaeniem:
2 uchwyty cienne 2 do zamocowania rury wentylacyjnej
ruby
koki
dokumentacja
1 tylna cianka B (opcjonalnie)
6
INSTALACJA URZ+DZENIA
Wskazówki dotycz?ce instalacji
Kolejno czynnoci instalacyjnych:
Monta uchwytu i tylnej cianki.
Monta korpusu okapu.
Podczenie elektryczne i kontrola funkcji.
Podczenie urzdzenia do pracy w obiegu otwartym (wyprowadzenie powietrza na
zewntrz), lub obiegu zamkni"tym (recyrkulacja).
Monta rury teleskopowej.
Monta> uchwytu i tylnej Acianki (rys.2 a-b)
Zaznaczy na cianie pionow lini" do sufitu (po rodku w miejscu montowania
okapu), która suy do wyrównania w pionie poszczególnych elementów.
Rys. 2
7
Wyrównanie uchwytu 2
Jeden z dwóch uchwytów 2 naley przyoy do ciany w odlegoci okoo 1 do 2
mm od sufitu lub górnego ograniczenia na cianie i wyrówna jego punkt rodkowy
w linii pionowej.
Zaznaczy na cianie oba otwory na ruby oczkowate do zamocowania uchwytu.
Drugi wieszak 2 przyoy do ciany i wyrówna w linii pionowej. Pami"ta o za-
chowaniu odst"pu X (zob. rys.2), który odpowiada górnej rurze wentylacyjnej S,
b"dcej na wyposaeniu. Wymiar X zmienia si", w zalenoci od dugoci monto-
wanej rury wentylacyjnej
Zaznaczy punkt rodkowy otworów na ruby oczkowate do zamocowania uchwy-
tu.
Ustalenie otworów do zamocowania uchwytu 1
Na linii pionowej zaznaczy punkt, który musi znajdowa si" w nast"pujcych od-
st"pach do pyty do gotowania:
d = minimum 1039 mm (wymiar bez tylnej Acianki)
d = wysokoAB tylnej Acianki + 380 mm (wymiar z tyln? Aciank?)
Wymiar H jest minimaln odlegoci pomi"dzy pyt do gotowania i doln kraw"dzi
okapu.
Przy zaznaczonym punkcie narysowa lini" poziom, przebiegajc równolegle do
pyty do gotowania.
Wiertem 8 mm wywierci w cianie dwa otwory 1 (rys.2 a) i zamocowa koki
lub ruby ustalajce w otworach 1 (ruby 4,2 x 44,4). Przy dokr"caniu rub pozo-
stawi woln przestrze( 5-6 mm, która jest konieczna do zawieszenia korpusu
okapu. Niewielkie zmiany w pooeniu okapu mona wykona za pomoc rub re-
gulacyjnych. Pooenie okapu mona zmienia na dugoci maksymalnie do
20mm.
Tylna Acianka (opcjonalnie)
Odst"p okapu od pyty do gotowania okrelony jest przez wysoko tylnej cianki B i
nakadki na blat roboczy, o ile nakadka taka jest przewidziana do montau.
Tyln ciank" naley zamocowa przed montaem korpusu okapu. Jeli cianka tylna
ma by skr"cona u góry i u dou ze cian, wtedy naley wyrówna jej pooenie i do-
pasowa wysoko przed zamontowaniem dolnej szafki lub blatu roboczego.
Prace montaowe okapu s czynnociami skomplikowanymi, przy których dodatkowo
naley dokona oblicze( wymiarów, dlatego zalecamy, aby monta urzdzenia powie-
rzy instalatorowi mebli kuchennych.
W przypadku tylko górnego mocowania okapu naley wykona nast"pujce czynno-
ci:
Tyln ciank" oprze na powierzchni roboczej i wyrówna w stosunku do ciany,
jak pokazano na rysunku 2.
Zaznaczy punkty rodkowe obu otworów górnej kraw"dzi na cianie.
Wiertem 8 mm wywierci w cianie otwory i wyrówna pooenie tylnej cianki
za pomoc koków i rub, b"dcych na wyposaeniu.
Wyrównanie dolnego obszaru naley powierzy instalatorowi.
8
Monta> korpusu okapu
Przed przystpieniem do instalacji okapu naley naj-
pierw wyregulowa uchwyty S1, pokr"cajc rubami
regulacyjnymi do oporu w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara (rys.3).
Rys. 3
Okap zawiesi na wczeniej zamontowanych ru-
bach 1 (4,2 x 44,4) (rys.4).
Wyrówna pooenie okapu za pomoc rub regu-
lacyjnych, a nast"pnie dokr"ci ruby.
Rys. 4
Pod?czenie do instalacji elektrycznej i kontrola funkcji
Pochaniacz naley podczy do sieci prdu przemiennego o napi"ciu 220V.
=czna warto podczenia (silnik i owietlenie) podane s na tabliczce znamio-
nowej.
Przy podczeniu naley zwróci szczególn uwag" na wskazówki dotyczce bez-
piecze(stwa.
Po podczeniu urzdzenia do instalacji elektrycznej naley przeprowadzi kontrol"
funkcjonowania owietlenia, wczania silnika i zmiany stopni mocy nawiewu.
Monta urzdzenia naley wykona w taki sposób, aby wtyczka z kontaktem
ochronnym bya dost"pna, w przeciwnym razie naley zainstalowa dwubiegunowy
wycznik z rozwarciem styków minimum 3 mm dla kadego bieguna.
9
TRYBY PRACY POCH4ANIACZA
Praca w obiegu otwartym – cyrkulacja
Praca okapu w obiegu otwartym polega na wyprowa-
dzeniu powietrza na zewntrz.
Okap mona podczy za pomoc rury lub w"a
120 lub 150 mm do zewn"trznej rury wentylacyjnej,
wedug uznania instalatora.
Przy podczeniu rur 120 mm naley zamontowa
konierz redukcyjny A na górnej cz"ci okapu przy
otworze wylotu powietrza (rys.5).
Wyj filtr w"glowy, o ile znajduje si" w pochaniaczu.
Rys. 5
Praca w obiegu zamkniDtym – recyrkulacja
Po podczeniu okapu do pracy w
obiegu zamkni"tym, pochaniane po-
wietrze jest filtrowane i odprowadzane
z powrotem do pomieszczenia przez
obie boczne kratki wentylacyjne z
plastiku G, znajdujce si" w dolnej
cz"ci rury wentylacyjnej I.
Przeduenie P naley podczy na
okrgym wylocie nawiewu, naciska-
jc do dou i naoy element pod-
czeniowy R (sprawdzi, czy oba
przeduenia recyrkulacyjne P1 zosta-
y zamontowane na elemencie R).
Sprawdzi, czy wysoko obu po-
czonych cz"ci R + P odpowiada du-
goci osony rury wentylacyjnej
(rys.6).
Rys. 6
Wyj filtr w"glowy, o ile znajduje si" w pochaniaczu.
Nie zakada kratek wentylacyjnych. Kratki naley zaoy dopiero po zainstalowa-
niu rury wentylacyjnej.
10
Rys. 7
Monta> rury teleskopowej
Przy montau górnej rury S naley lekko odchy-
li od siebie boczne ramiona, zawiesi uchwyty
metalowe 2 i wsun do oporu. Rur" górn S
zamocowa na uchwytach metalowych 2 za
pomoc czterech rub, b"dcych na wyposa-
eniu (rys.7).
Rys. 8
Doln cz" rury I naley zawiesi w taki sam sposób, pomi"dzy górn rur S i
okapem C zamocowa dwoma rubami, b"dcymi na wyposaeniu.
Rura wentylacyjna z kratkami: obie kratki wentylacyjne naley wcisn do bocz-
nych otworów. Strzaka powinna by skierowana do góry, a strzaka powinna
by skierowana do przodu.
Uwaga! Przy pracy pochaniacza w obiegu zamkni"tym (recyrkulacja) kada kratka
powinna by prawidowo woona z boku przystawki recyrkulacyjnej R (rys.8).
EKSPLOATACJA
Wskazówki dotycz?ce bezpiecze<stwa
Podczas u>ytkowania pochaniacza nale>y przestrzegaB wszystkich wskazówek
dotycz?cych bezpiecze<stwa.
Poni>ej podajemy równie> wskazówki dotycz?ce sposobu obsugi i konserwacji
urz?dzenia.
KonserwacjD filtrów tuszczowych i wymianD aktywnego filtra wDglowego na-
le>y przeprowadzaB w regularnych odstDpach czasu, zaleconych przez pro-
11
ducenta, lub czDAciej, w przypadku wydu>onej pracy pochaniacza tj. powy-
>ej 4 godzin dziennie. Mocno nasycone filtry s? atwopalne.
Przed przyst?pieniem do mycia pochaniacza, wymiany filtra, lub innych prac
konserwacyjnych nale>y wy?czyB urz?dzenie, wyjmuj?c wtyczkD z gniazdka
zasilaj?cego, wy?czyB w?cznik gówny, lub wykrDciB zabezpieczenie.
Nie pozostawiaB du>ego pomienia na kuchni gazowej bez przykrycia, jeAli
pochaniacz jest w?czony. Po zdjDciu garnka z palnika nale>y wy?czyB po-
mie<, lub na krótki czas ustawiB na najni>sz? pozycjD. Nie pozostawiaB urz?-
dzenia bez nadzoru.
RegulowaB odpowiednio pomie<, aby nie rozszerzy siD pod dnem garnka. W
ten sposób mo>na zaoszczDdziB energiD i zapobiec niebezpiecznej kumulacji
ciepa.
Pochaniacz przewidziany jest wy?cznie do pochaniania oparów kuchen-
nych, tworz?cych siD podczas gotowania w warunkach gospodarstwa do-
mowego. W przypadku stosowania pochaniacza niezgodnie z jego przezna-
czeniem gwarancja zostaje uniewa>niona.
Opis pochaniacza
Rys.9
Panel steruj?cy z przyciskami (rys.9)
Przycisk L = suy do wczania i wyczania owietlenia.
Przyciski V = su do ustawiania wybranej mocy silnika nawiewu.
Przycisk V 1 = najni>sza moc nawiewu
Nadaje si" do cigej i szczególnie cichej wymiany powietrza przy niewielkiej iloci
oparów kuchennych.
Przycisk V2 = Arednia moc nawiewu
Arednia pr"dko; do uywania w normalnych warunkach (najbardziej optymalny sto-
pie( oddziaywania mocy powietrza do poziomu szumu).
Przycisk V3 = najwy>sza moc nawiewu
Nadaje si" do usuwania bardzo mocnych oparów kuchennych (równie przez duszy
czas).
12
KONSERWACJA I MYCIE
Regularna konserwacja urzdzenia gwarantuje jego bezawaryjn prac" oraz opty-
maln wydajno. Szczególn uwag" naley zwróci na konserwacj" filtrów metalo-
wych i aktywnych filtrów w"glowych (tylko w trybie recyrkulacji).
Metalowy filtr tuszczowy
Mycie
Metalowe filtry tuszczowe naley my co 2 miesice, stosujc dost"pne w handlu
rodki do mycia. Filtry mona równie my w zmywarce do naczy(.
Wyjmowanie filtra
Rys. 10
Wyj jeden filtr po drugim, podnie r"k i na-
cisn przycisk uchwytu w kierunku do maty fil-
tra (rys.10).
Przy ponownym zakadaniu filtra zwróci uwa-
g", aby przyciski uchwytu znajdoway si" po wi-
docznej stronie.
Aktywny filtr wDglowy
Zasada funkcjonowania
Aktywny filtr w"glowy pochania zapachy, a do
momentu nasycenia.
Aktywnego filtra w"glowego nie mona my ani
regenerowa. Filtr ten naley wymienia przy-
najmniej co 4 miesice lub cz"ciej w przypad-
ku wyduonej i cz"stej pracy pochaniacza.
Wymiana aktywnego filtra wDglowego
Najpierw wyj filtr tuszczowy (rys.10), a na-
st"pnie po odkr"ceniu mocowania wyj filtr
w"glowy (rys.11). Woy nowy filtry w"glowy, a
nast"pnie filtr tuszczowy.
Rys. 11
UWAGA!
Filtry pochaniacza nale>y czyAciB, lub wymieniaB w regularnych odstDpach
czasu. Filtry mocno nasycone tuszczem s? atwopalne.
OAwietlenie
Owietlenie moe si" skada:
z jednej neonówki o mocy 15 W,
lub z dwóch arówek o mocy 40 W kada,
bdE z dwóch arówek halogenowych o mocy 20 W kada.
13
Wymiana neonówki
Zdj listw" z tworzywa sztucznego
T. Element szklany opiera si" na na-
kadce Z (rys.12).
LuEny element szklany najpierw prze-
sun w bok (strzaka 1) tak, aby
zwolni przeciwn stron". Nast"pnie
opuci lekko element szklany
(strzaka 2), przesun w kierunku
przeciwnym (strzaka 3), a nast"pnie
zdj.
Wyj uszkodzon neonówk", a na-
st"pnie zaoy now neonówk", wy-
konujc opisane czynnoci w odwrot-
nej kolejnoci.
Rys. 12
Wymiana >arówek halogenowych
Metalow opraw" arówek zdj w
taki sam sposób, jak oson" owie-
tlenia (rys.13).
Rys. 13
Zaoy arówk" halogenow tego
samego typu (12 V – 20 W) (rys.14).
Przy ponownym zakadaniu arówki
zwróci uwag", aby oba bolce zosta-
y prawidowo wprowadzone w opra-
w" arówki.
Rys. 14
14
Mycie
Pochaniacz naley my wilgotn ciereczk lub gbk.
Nie spryskiwa pochaniacza strumieniem wody.
Do mycia lakierowanej powierzchni pochaniacza nie stosowa rodków z zawarto-
ci substancji rozpuszczajcych i alkoholu. Nie stosowa rodków szorujcych do
czyszczenia oksydowanej powierzchni stalowej.
Urz?dzenie nale>y czyAciB wilgotn? Aciereczk? i agodnym Arodkiem do my-
cia.
AUTORYZOWANY SERWIS
W przypadku wystpienia usterek naley skontaktowa si" z personelem autoryzo-
wanego zakadu serwisowego.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley poda:
1. Model
2. Numer seryjny
3. Objawy usterki
Dane te znajduj si" na tabliczce znamionowej.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian technicznych,
które nie wpywaj? ujemnie na obsugD urz?dzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoci za szkody oraz ich konsekwencje spowo-
dowane nieprawidow obsug lub instalacj urzdzenia.
Naprawy urzdzenia mog by dokonywane wycznie przez personel autoryzo-
wanych zakadów serwisowych.
Zgaszajc usterk" lub skadajc zamówienie na cz"ci w autoryzowanym zaka-
dzie serwisowym, naley poda model oraz numer seryjny urzdzenia (dane te
znajduj si" na tabliczce znamionowej).
Koszt nieuzasadnionego wezwania serwisanta (w okresie trwania gwarancji) pono-
si Klient.
Gama modeli w asortymencie moe ulega zmianom.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian technicznych,
nie wpywaj?cych ujemnie na obsugD pochaniacza.
Warunki udzielonej gwarancji na zakupiony pochaniacz znajduj? siD
w Karcie Gwarancyjnej, któr? otrzymuje siD przy zakupie.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Zanussi ZHC96X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi