4
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE BEZPIECZE-STWA
Pochaniacz jest przeznaczony do montau ciennego nad pyt do gotowania. Po-
chaniacz moe pracowa w obiegu zamkni"tym (recyrkulacja) lub w obiegu otwartym
(powietrze jest odprowadzane na zewntrz).
Ze wzgl"dów bezpiecze(stwa zalecamy, aby pochaniacz zamontowa instalator z od-
powiednimi uprawnieniami.
Instalacja urzdzenia musi by wykonana zgodnie z obowizujcymi przepisami bez-
piecze(stwa oraz zaleceniami lokalnych sub i urz"dów, dotyczcych sposobu wy-
prowadzenia powietrza.
Za szkody powstae wskutek nieprzestrzegania przepisów
bezpiecze<stwa i nieprawidowy monta> urz?dzenia,
producent nie ponosi odpowiedzialnoAci.
• Pochaniacza nie wolno pod?czaB do przewodów kominowych lub innych
przewodów wentylacyjnych, su>?cych do wyprowadzania spalin, które two-
rz? siD podczas spalania przy otwartym pomieniu (np. gazowe podgrzewa-
cze wody i piece centralnego ogrzewania). Przy wyprowadzeniu powietrza na
zewn?trz nale>y przestrzegaB obowi?zuj?cych przepisów. W przypadku w?t-
pliwoAci nale>y zasiDgn?B porady kominiarza.
• Przed pod?czeniem pochaniacza do instalacji elektrycznej nale>y spraw-
dziB, czy napiDcie w sieci elektrycznej, do której ma byB pod?czone urz?-
dzenie, odpowiada wartoAciom podanym na tabliczce znamionowej, znajdu-
j?cej siD wewn?trz okapu.
• OdstDp pomiDdzy pyt? do gotowania, a pochaniaczem musi wynosiB, ze
wzglDdów bezpiecze<stwa, przynajmniej 65cm.
• Przyrz?dzanie potraw przy otwartym pomieniu bezpoArednio pod wyci?giem
pochaniacza jest zabronione. Zagro>enie po>arem.
• Nie nale>y pozostawiaB bez nadzoru frytownicy, w której sma>y siD potrawy
bezpoArednio pod wyci?giem pochaniacza, poniewa> rozgrzany olej mo>e
spowodowaB zapalenie siD pochaniacza. Zagro>enie po>arem.
• JeAli w pomieszczeniu, oprócz pochaniacza, pracuj? inne urz?dzenia o zasi-
laniu innym ni> elektryczne (np. piece gazowe, wDglowe, olejowe), nale>y za-
pewniB prawidow? wentylacjD oraz wystarczaj?cy dopyw powietrza, gdy>
podczas pochaniania oparów przez wyci?g zostaje zu>ywane powietrze z
pomieszczenia. Powietrze jest niezbDdne do palenia i podtrzymania pomie-
nia np. w gazowym podgrzewaczu wody lub na kuchence gazowej.
• Bezpieczna praca urz?dzenia jest zagwarantowana, jeAli w pomieszczeniu, w
którym pracuj? jednoczeAnie pochaniacz i urz?dzenia z otwartym pomie-
niem, podciAnienie powietrza nie przekracza 0,04mbar. W ten sposób unie-
mo>liwia siD powrót spalin z przewodu kominowego. Zapewnienie prawido-
wego ciAnienia jest mo>liwe, jeAli np. przez otwarte drzwi, okna, b?dH kratki
wentylacyjne, powietrze mo>e swobodnie przepywaB.