2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w której
podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
• Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń gazowych
z odpowiednimi uprawnieniami.
• Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
• Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
•
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
•
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
•
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
wę
gla w pomieszczeniu kuchennym.
•
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
•
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
•
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
• Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
•
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
•
W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych
lub niestabilnych naczyń do gotowania, gdyż
mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
•
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
•
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jes
użytkowana.
• Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru!
• Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji
obsługi.
• Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie należy
używać plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika folią
aluminiową.
• Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być zasłonięty,
gdyż zapewnia prawidłową wentylację komory
piekarnika.
•
Piekarnik należy wyłączyć przed wyj
ęciem
filtra. Po oczyszczeniu filtra należy włożyć go
na miejsce, postępując zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi.