Electrolux EKK513506W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK513506W
Kuchenka
Instrukcja obsługi
PL
P=
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego
produktu firmy Electrolux. Mamy
nadzieję, że korzystanie z niego będzie
dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy
Electrolux jest oferowanie klientom
bogatego wyboru wysokiej jakości
produktów, które pomogą uczynić
Twoje życie jeszcze bardziej
wygodnym. Ich przykłady znajdziesz
na okładce niniejszej instrukcji obsługi.
Zachęcamy do przeczytania niniejszej
instrukcji tak, aby optymalnie
wykorzystać wszystkie zalety Twojego
nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety
i wygodę użytkowania. Powodzenia!
PL
Q=
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa..........................
Panel sterujący...............................................................
Obsługa urządzenia........................................................
Przed pierwszym użyciem..............................................
Piekarnik elektryczny......................................................
Pokrętło termostatu piekarnika........................................
Pieczenie w piekarniku....................................................
Rozmrażanie..................................................................
Zegar LED z minutnikiem................................................
Tabele pieczenia.............................................................
Obsługa płyty..................................................................
Czyszczenie i konserwacja………………………………...
Wymiana żarówki piekarnika...........................................
Co zrobić, gdy................................................................
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa...........................
Dane techniczne.............................................................
Instalacja.........................................................................
Ustawienie......................................................................
Podłączenie do zasilania elektrycznego...........................
Podłączenie do zasilania gazem......................................
Przestawienie na inny rodzaj gazu...................................
5
7
8
8
9
9
10
12
12
14
16
18
19
20
21
21
22
23
24
25
26
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
R=
=
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać
się z instrukcją, w której podano
wskazówki i zalecenia dotyczące
prawidłowego użytkowania i obsługi
sprzętu.
Instrukcję obsługi należy
przechowywać przez cały czas
użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia
należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych
w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez dzieci
oraz osoby z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Urządzenie to nie jest podłączone
do przewodów odprowadzających
spaliny.Powinno być zainstalowane i
przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi.W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj
i ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do
którego kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także tabliczka
znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwię
kszonej zawartości tlenku węgla w
pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy
i pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu garnków i
naczyń z kuchni.
S=
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje
ciepło i wilgoć. Należy zapewnić
prawidłową wentylację w
pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby ich
przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie
zosta
ły przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju
lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru,
ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika, gdyż
może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się
w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest u
żytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w
piekarniku nie należy używać
plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika
folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z
tyłu, w środkowej części płyty) nie może
być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliż
u kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt
drzwi piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany
zakład serwisowy posiada oryginalne
części zamienne.
T=
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar elektroniczny
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
U=
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie,
zarówno znajdujące się wewnątrz, jak i
na zewnątrz urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik
należy rozgrzać bez potraw w środku.
W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. To całkowicie
normalne.
· Wyjąć akcesoria piekarnika.
· Usunąć wszelkie ewentualne
nalepki oraz folię zabezpieczającą.
· Rozgrzać piekarnik ustawiając
pokrętło wyboru funkcji na pozycję
oraz pokrętło termostatu piekarnika na
pozycję “250” na ok. 45 min.
Procedurę tę należy powtórzyć
ustawiając pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycję
na ok. 5-10
min.
Akcesoria należy oczyścić łagodnym
detergentem. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Tabliczka znamionowa
Numer modelu kuchenki znajduje się
na tabliczce znamionowe z tyłu
kuchenki.
Informacja o kondensacji i parze
W czasie podgrzewania, potrawy
powodują powstanie pary podobnie
jak gotująca się woda w czajniku.
Otwory wentylacyjne w piekarniku
pozwalają na odprowadzenie tej pary.
Jednakże, należy odsunąć się od
piekarnika w momencie otwierania jego
drzwi w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub ciepło mogły
się swobodnie wydostać.
Jeśli para wejdzie w styczność z zimną
powierzchnią poza piekarnikiem, np. z
listwą, dojdzie do kondensacji i powstaną
kropelki wody. Jest to zjawisko normalne
i nie wynika z awarii piekarnika.
Aby nie dopuścić do przebarwień, należy
regularnie wycierać kondensat oraz
resztki potraw ze wszystkich
powierzchni.
Naczynia
Do pieczenia należy stosować naczynia
przeznaczone do pieczenia w piekarniku
i wytrzymujące temperaturę 250
°
C.
Nie należy kłaść naczyń do pieczenia, itp.
bezpośrednio na dnie piekarnika.
Podczas pracy urządzenie drzwi
piekarnika bardzo się nagrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie bawiły się w
pobliżu.
V=
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0- Wył
Pieczenie konwencjonalne -
wykorzystuje się górną i dolną grzałkę;
funkcja ta pozwala na stosowanie
ulubionych przepisów bez
konieczności ustawiania temperatury.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Grill - Grill nie może pracować
równocześnie z piekarnikiem. Drzwi
piekarnika musza być zamknięte
podczas grillowania. Uwaga: Przy
funkcji Grill temperatura maksymalna
to 235°C.
Dolna grzałka - pozwala na
przypieczenie potrawy jedynie od dołu.
Górna i dolna grzałka piekarnika –
Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika.
Rozmrażanie – (NIE jest to pozycja
pieczenia). Pozycja ta pomaga w
rozmrażaniu zamrożonej żywności.
Ostrzeżenie
Nie umieszczać naczyń, tacek, form,
blach ani folii aluminiowej bezpośrednio
na dnie piekarnika. Może to prowadzić
do nadmiernego wzrostu temperatury,
co może negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika.
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w
stronę zgodną z ruchem wskazówek
zegara pozwala na ustawienie
temperatury pieczenia.
Temperatury są wyświetlane na panelu
sterowania.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie między 50°C a 250°C.
Zauważ!
Po wybraniu temperatury piekarnika
włącza się kontrolka termostatu
piekarnika. Będzie się palić do
momentu osiągnięcia prawidłowego
ustawienia, a następnie będzie
migać na zmianę z termostatem
wskazując, czy temperatura jest
utrzymywana.
NM=
Kontrolka piekarnika włączy się, gdy
pokrętło wyboru funkcji piekarnika jest
ustawione i będzie się świecić przez cały
czas działania piekarnika.
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie bardzo się
nagrzewa. Należy uważać, aby nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie konwencjonalne polega na
naturalnej konwekcji podgrzanego
powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w
zakresie od 50˚C do 150˚C;
- na ok. 15 min na temperaturę w
zakresie od 175˚C do 250˚C;
2. Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło
termostat piekarnika na oraz na żądaną
temperaturę.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min.
2,5 cm między górą potrawy a
grzałką. Pozwala to na osiągnięcie
optymalnych wyników pieczenia oraz
zapewnia miejsce na wyrośnięcie
ciast
drożdżowych, puddingów itp.
Przygotowując ciastka, biszkopty,
chleb, itp. blachę lub formę umieścić
centralnie pod grzałką.
Sprawdzić, czy potrawa jest
umieszczona centralnie na półce, oraz
czy jest wystarczająco miejsca wokół
blachy/formy, aby umożliwić swobodną
cyrkulację gorącego powietrza.
Potrawy umieszczać w
formach/blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło do
wyrastania ciasta i zanieczyszczania
wnętrza piekarnika, co pozwoli na
zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszczące aluminiowe lub z
polerowanej stali formy odbijają ciepło i
powodują mniejsze przyrumienienie od
spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory
piekarnika, ponieważ nagrzewa się ona
i może spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do
grillowania ani puszek po konserwach
jako form do pieczenia, ponieważ
zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika
powinny być otwarte przez możliwie
najkrótszy czas, szczególnie podczas
wkładania potrawy do rozgrzanego
piekarnika.
NN=
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne części
urządzenia są gorące, więc urządzenie
nie może zostać pozostawione bez
nadzoru. Należy uważać, aby dzieci nie
bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji
grilla korzystać przy maksymalnej
temperaturze 235°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
,
a następnie ustawić pokrętło termostatu
piekarnika na temperaturę 235°C.
Większość potraw należy umieszczać na
ruszcie na patelni do grillowania, aby
zapewnić maksymalną cyrkulację
powietrza, aby zapewnić wytopienie
tłuszczu i soków z potrawy. Potrawy takie
jak ryby, wątróbka, nerki, można
umieszczać bezpośrednio na patelni do
grillowania, wg gustu.
Wyregulować pozycję rusztu oraz
prowadnicy patelni do grillowania tak, aby
uwzględnićżną grubość potraw.
Potrawy należy całkowicie osuszyć przed
grillowanie, w celu zmniejszenia
rozpryskiwania się tłuszczu i soku. Lekko
natrzeć chude mięso i ryby niewielką
ilością oleju lub stopionego masła, aby
były nieco wilgotne podczas pieczenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas
grillowania mi
ęsa.
Sugerujemy, aby chleb tostować na
najwyższej półce, gdy grill znajduje się
w pozycji "wysokiej".
Wstępnie rozgrzewać grill przez kilka
minut przed rozpoczęciem grillowania
steków lub przygotowywaniem tostów.
W razie potrzeby wyregulować
wysokośćłki.
Potrawę należy obracać podczas
pieczenia, wg smaku.
UWAGA: Dla bezpieczeństwa obsługi,
termostat kontroluje grzałkę grilla.
Podczas pieczenia, grill cyklicznie
włącza się i wyłącza, aby zapobiec
przegrzaniu.
Czas pieczenia zależy od grubości
mięsa, a nie od jego wagi.
Uwaga: Podczas pracy grilla dostępne
części urządzenia mogą być gorące.
Dzieci nie powinny znajdować się w
pobliżu.
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy
przy pomocy rozgrzanego powietrza
poprzez wentylator znajdujący się na
tylnej ścianie piekarnika. W ten sposób
ciepło szybko dociera do każdego
zakątka piekarnika i równocześnie
podgrzewa kilka potraw na żnych
łkach. Dzięki eliminacji wilgoci oraz
dzięki suchemu powietrzu, ten rodzaj
pieczenia zapobiega przenoszeniu
zapachów. Jednakże z piekarnika
można korzystać również do pieczenia
tylko na jednej półce. W takim
przypadku zaleca się korzystać z
niższej półki, aby można było lepiej
kontrolować pieczenie.
NO=
- Ustawić pokrętło wyboru funkcji na
pozycję
.
- Ustawić pokrętło termostatu
piekarnika na wybraną temperaturę.
Rozmrażanie
Funkcja rozmrażania pozwala na
rozmrażanie zamrożonej żywności.
Wentylator piekarnika pracuje bez
ciepła i rozprowadza powietrze w
temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika. Zwiększa to szybkość
rozmrażania.
Funkcja ta jest szczególnie zalecana
dla delikatnych potraw, na które ciepło
może mieć niekorzystny wpływ, np.
ciasta z kremem, ciasta z lukrem,
chleb lub inne produkty drożdżowe.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
, aby włączyć
silnik wentylatora, co pozwoli na
szybkie rozmrożenie poprzez
rozprowadzenie zimnego powietrza
wewnątrz piekarnika.
Gdy pokrętło wyboru funkcji
piekarnika jest ustawione w tej pozycji,
obrócić pokrętło termostatu piekarnika
na pozycję «0 ».
Porady i wskazówki
Przykryć potrawę przykrywką, folią
aluminiową lub plastikową, aby nie
dopuścić do jej wyschnięcia podczas
rozmrażania.
Umieścić rozmrażaną potrawę w
jednej warstwie, o ile to możliwe, i
obrócić w połowie procesu
rozmrażania.
NIE pozostawiać żywności w
temperaturze pokojowej po rozmrożeniu.
Natychmiast ugotować surową potrawę
lub włożyć potrawę ugotowaną do
chłodziarki.
Przestrzegać podstawowych zasad
higieny podczas pracy ze świeżą,
surową, mrożon
ą lub gotowaną
żywnością.
Kontrolka termostatu piekarnika
Kontrolka zapali się, wybrana zostanie
temperatura i pozostanie włączona, gdy
wybrana temperatura zostanie
osiągnięta. Następnie cyklicznie włącza
się i wyłącza, co oznacza, że
temperatura jest utrzymywana.
Oświetlenie piekarnika
Zapala się, gdy przekręcone zostanie
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pozostaje włączone przez cały czas
pracy piekarnika.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
, Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
NP=
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na
wyświetlaczu pojawia się wskazanie
godziny: 12.00, a wskaźnik LED
pulsuje. W trakcie pulsowania
wskaźnika można zmienić czas
posługując się przyciskami
i .
Ustawiona godzina zostanie
wprowadzona do pamięci w ciągu 5
sekund od ostatniego wciśnięcia
przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać
zmienione w każdej chwili. Należy
wciskać przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik
zacznie pulsować, a
następnie ustawić aktualną godzinę.
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć
kilkakrotnie, aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Wtedy ustawić
zakres czasu używając przycisków
” i „ ”. Ustawiony czas będzie
wyświetlony, a wskaźnik LED
, który
poprzednio pulsował, będzie
podświetlony stale. Po upływie
ustawionego czasu rozlega się alarm
akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć
alarm I pulsowanie należy wcisnąć
jeden z przycisków, wskaźniki LED
zgasną, a na wyświetlaczu pojawi się
aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji
należy kilkakrotnie wcisnąć przycisk
trybu pracy, aż wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić pożądany czas
trwania funkcji (w zakresie od 0.01h do
10.00h), za pomocą przycisków “plus” i
„minus”. Czas zostanie wprowadzony do
pamięci po upływie ok. 5 sekund, a
wskaźnik LED
będzie podświetlony
stale. Na wyświetlaczu pojawi się
aktualna godzina. Po upływie
ustawionego czasu funkcji rozlega się
alarm akustyczny (4 dźwięki) a wskaźnik
LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie
można wyłączyć wciskając jeden z
przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie – stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara
należy kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu
pracy, aż wskaźnik LED
będzie
pulsował. Następnie ustawić czas
zatrzymania pracy (ramka pomiędzy
aktualną godziną + 1 minuta oraz
aktualna godzina – 1 minuta) wciskając
przyciski „plus” i „minus”. Wprowadzony
czas zostanie zachowany po upływie ok.
5 sekund, a wskaźnik LED
pozostaje
podświetlony stale. Na wyświetlaczu
pojawia się aktualna godzina. Po
osiągnięci ustawionego czasu funkcja
zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie
można wyłączyć wciskając jeden z
przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
NQ=
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
NR=
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
Kruchy spód 2+4 - 150-170 25-35
Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4 - 170-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60
Ciastka 2+4 - 160-170 20-30
Biszkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
Ciasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10**
Crumble 2 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
NS=
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają
symbolom na panelu kontrolnym (patrz
opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać
do zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania
w cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem, nigdy nie ustawiać pokrętła
pomiędzy płomieniem maksymalnym, a
pozycją: wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys.), aż
pojawi się płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika
zapaloną np. zapa
łkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy
palnik działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Przed zamknięciem szklanej pokrywy
należy sprawdzić, czy wszystkie pokrętła
są ustawione w położeniu: wyłączony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
podpalnikowa jest jeszcze gorąca (można
uszkodzić pokrywę). Na płycie nie stawiać
materiałów, które mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
symbol odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o
wielkości odpowiedniej do średnicy
garnka używanego do gotowania. Aby nie
dopuścić do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń o
wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
NT=
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować,
należy zmniejszyć płomień tak, aby
tylko podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy
utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 2,90 160 280
Średni 2,10 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest
używana należy ją wyjąć z piekarnika
blachę do pieczenia
Poza oryginalnym wyposażeniem
kuchni zalecamy używanie
żaroodpornych naczyń (zgodnie ze
wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu.
W szufladzie nie należy przechowywać
Materiały łatwo palne (rękawice, ręczniki,
ścierki, plastikowe naczynia, spraye) nie
powinny być przechowywane w
szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do
pieczenia, również ulegną rozgrzaniu.
Zachować szczególną ostrożność
podczas wyjmowania tac z szuflady w
trakcie pieczenia lub wtedy, gdy
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć
do przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją
maksymalnie wysunąć, lekko podnieść I
pociągnąć, wyjmując z obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu
pracy urz
ądzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując
powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go
włożyć do szuflady piekarnika.
NU=
Po zakończeniu pracy urządzenia
zbiornik należy opróżnić / oczyścić.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy sprawdzić, czy wszystkie
pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”, urządzenie jest
ostudzone i odłączone do zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać
noża lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyś
cić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć
ciepłą wodą z dodatkiem
detergentu. Nie wolno używać
środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia
piekarnika można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do
przodu dźwigienki na obu zawiasach
drzwiowych, aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu
i unie
ść w górę, aby zdjąć je z
zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika,
tylko w odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas
osadzania zawiasów zwrócić uwagę, aby
zostały ułożone właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł. Dopilnować, aby w trakcie
odchylania kant drzwiczek nie uderzył w
dole o ramę (w takim wypadku
ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki
na zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika
(d). Aby drzwiczki zamknęły się
prawidłowo, docisnąć dźwigienki (e) jakimś
przedmiotem (np. śrubokrętem).
Sprawdzić
(powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
NV=
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać
dźwigienki zawiasów drzwiowych, gdyż
działanie sprężyny może spowodować
obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła
(później usunięcie zanieczyszczeń
będzie trudniejsze). Do czyszczenia
bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków
do tego przeznaczonych. Dokładnie
opłukać i wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości
po gotowaniu należy natychmiast
namoczyć i usunąć, ponieważ emalia na
podpalnikowej płycie kuchenki może się
trwale przebarwić. Nie używać ostrych
narzędzi lub ściernych środków
czyszczących. Plamy z octu, kwasów
owocowych należy natychmiast usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania,
wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i
zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są ustawione
w położeniu „wyłączony”. Odłączyć
urządzenie do zasilania. Kuchnia musi
być ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania
elektrycznego.
OM=
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia
nieprawidłowości w funkcjonowaniu
kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie
serwisowym sprawdzić poniższe
usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo
technika z autoryzowanego zakładu
serwisowego do usunięcia opisanej
poniżej usterki (lub naprawy szkody
powstałej w wyniku nieprawidłowej
instalacji, obsług itp., wizyta będzie
odpłatna nawet w czasie trwania
gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały
prawidłowo założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały
prawidłowo założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura
pieczenia zostały prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego)
w instalacji jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub
zbyt szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Nie działa oświetlenie piekarnika - Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową,
postępując zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer
seryjny urządzenia, objawy usterki.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKK513506W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi