Zanussi ZKT623LX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Szklano-ceramiczna p³yta kuchenna
ZKT 623 L
Instrukcja monta¿u i obs³ugi
o
2
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek dotycz¹cych obs ugi
oraz ich przechowanie na wypadek potrzeby skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek nastepnemu posiadaczowi
urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec uszkodzeniu obs³ugiwanego
urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie p³yty kuchennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie pola panelu sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Czujniki dotykowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
WskaŸniki. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Obs³uga urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Wybór pola grzejnego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ustawienie mocy grzania. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
W³¹czanie i wy³¹czanie podwójnego pola grzewczego.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Stosowanie blokady dzieciêcej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
W³¹czenie zabezpieczenia przed dzieæmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Czasowe anulowanie zabezpieczenia przed dzieæmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Wy³¹czenie zabezpieczenia przed dzieæmi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Naczynia kuchenne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Oszczêdzanie energii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Co zrobiæ, gdy …. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Instrukcja monta¿u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Monta¿ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
4
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
3 Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek. Je¿eli wyst¹pi¹ uszkodzenia
urz¹dzenia spowodowane nieprzestrzeganiem podanych zaleceñU¿ytkownik
traci prawo do roszczeñ gwarancyjnych.
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot. niskiego napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania i sma¿enia potraw
wy³¹cznie w gospodarstwie domowym.
P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ wykorzystywana jako powierzchnia robocza lub
odstawcza.
Dokonywanie zmian lub przebudowy urz¹dzenia jest zabronione.
Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych, ³atwopalnych materia³ów
lub przedmiotów topliwych (np. folii, tworzyw sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce dzieci
Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ dzieciom na przebywanie w pobli¿u
urz¹dzenia.
Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ urz¹dzenie wy³¹cznie po ponistruowaniu i
pod nadzorem osób doros³ych.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹ byæ dokonane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ u¿ywane wy³¹cznie po
zabudowaniu w blatach o odpowiednich wymiarach i odpowiadaj¹cych
normom.
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub uszkodzenia p³yty ceramicznej
(od³amania siê fragmentu p³yty, pêkniêcia lub zarysowania) nale¿y wy³¹czyæ
urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania, aby nie dopuœciæ do zagro¿enia
pora¿enia pr¹dem.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane wy³¹cznie przez autoryzowanych
specjalistów.
5
Zasady bezpiecznego korzystania z urz¹dzenia
Usun¹æ nalepki i folie z ceramiki p³yty kuchennej.
Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi oparzeniem.
Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ gor¹cej powierzchni
urz¹dzenia lub gor¹cych garnków.
Przegrzany t³uszcz i olej szybko ulega zap³onowi. Gotowanie lub sma¿enie (np.
frytek) przy u¿yciu t³uszczu lub oleju nie mo¿e odbywaæ siê bez nadzoru.
Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas czyszczenia urz¹dzenia
W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ i ostudziæ urz¹dzenie.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia strumieniem pary lub
wysokociœnieniowymi urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ urz¹dzenia, nale¿y pamiêtaæ,
¿e:
Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê ceramiczn¹.
Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ brzeg p³yty szklano-
ceramicznej.
¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub garnki z uszkodzonym
spodem mog¹ podczas przesuwania zarysowaæ powierzchniê p³yty szklano-
ceramicznej.
Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê przypaliæ na p³ycie ceramicznej
i powinny byæ natychmiast usuwane.
Unikaæ stawiania pustych garnków i patelni na gor¹cych polach grzejnych,
gdy¿ mo¿e to spowodowaæ uszkodzenia naczyñ kuchennych lub p³yty szklano-
ceramicznej.
Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach lub bez naczyñ
kuchennych.
6
Opis urz¹dzenia
Wyposa¿enie p³yty kuchennej
Wyposa¿enie pola panelu sterowania
Dwuobwodowa strefa grzejna
750/2200W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1800W
Jednoobwodowa strefa
gotowania 1200W
Pole panelu
sterowania
Jednoobwodowa strefa
gotowania 1200W
Obwód zewnêtrzny
W³./Wy³.
WskaŸnik
Wybieranie pól grzejnych i mocy grzania
W³./Wy³.
Lampka kontrolna
obwodu
podwójnego
7
Czujniki dotykowe
Obs³ugi urz¹dzenia dokonuje siê za pomoc¹ czujników dotykowych. Funkcje
urz¹dzenia sterowane s¹ poprzez dotykanie czujników i potwierdzane przez
urz¹dzenie wyœwietlaniem wskaŸników.
Czujników nale¿y dotykaæ z góry, nie przykrywaj¹c przy tym innych pól czujników.
WskaŸniki
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
1 Ostrze¿enie! Niebezpieczeñstwo oparzenia stygn¹cymi p³ytkami grzejnymi. Po
wy³¹czeniu strefy gotowania potrzebuj¹ pewnej iloœci czasu, aby ostygn¹æ.
Zwracaæ uwagê na wskaŸnik ciep³a pozosta³ego .
3 Ciep³o pozosta³e mo¿e byæ wykorzystywane do topienia i podtrzymywania
temperatury potraw.
Czujnik Funkcja
W³. / Wy³. W³¹czanie i wy³¹czanie urz¹dzenia
Zmiana ustawieñ Wybieranie pola grzejnego.
Zwiêkszanie mocy grzania.
Zmiana ustawieñ Zmniejszenie mocy grzania
W³¹czanie obwodu
podwójnego
W³¹czyæ i wy³¹czyæ zewnêtrzny obwód
grzejny.
WskaŸnik Opis
Strefa gotowania jest wy³¹czona.
- Moc grzania Moc grzania jest ustawiona
ER Usterka Wyst¹pi³a usterka w prawid³owym
funkcjonowaniu urz¹dzenia.
Ciep³o pozosta³e Strefa gotowania jest jeszcze ciep³a.
Blokada dzieciêca Blokada/Blokada dzieciêca jest
w³¹czona
8
Obs³uga urz¹dzenia
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia
Wybór pola grzejnego
3 Urz¹dzenie wyœwietli punkt dziesiêtny przy wybranym polu grzejnym. W ci¹gu 6
sekund od momentu wyœwietlenia przez urz¹dzenie punktu dziesiêtnego nale¿y
ustawiæ moc grzania, w przeciwnym razie konieczne bêdzie ponowne wybranie
pola grzejnego.
Ustawienie mocy grzania
3 Po wybraniu pola grzejnego na chwilê zwolniæ czujnik .
3 Je¿eli w ci¹gu 6 sekund nie zostan¹ wprowadzone ustawienia, urz¹dzenie
zignoruje wybór danego pola grzejnego i punkt dziesiêtny zgaœnie. W celu
wprowadzenia ustawieñ ponownie dokonaæ wyboru pola grzejnego.
Pole panelu sterowania WskaŸnik
W³¹czenie dotkn¹æ i przytrzymaæ przez
2 sekundy.
/ pulsuje punkt dziesiêtny.
Wy³¹czenie dotkn¹æ i przytrzymaæ przez
1 sekundê.
/ brak
Pole panelu sterowania WskaŸnik
Wybór Dotkn¹æ . Punkt dziesiêtny zostanie
podœwietlony.
Pole panelu sterowania WskaŸnik
Zwiêkszenie Dotkn¹æ . do
Zmniejszenie Dotkn¹æ . do
Wy³¹czenie Dotkn¹æ równoczeœnie i .
9
W³¹czanie i wy³¹czanie podwójnego pola grzewczego.
Podwójne pole grzewcze mo¿e dopasowaæ powierzchniê grzania do wielkoœci
naczynia do gotowania.
3 Po ustawieniu poziomu grzewczego obydwa pola grzewcze s¹ w³¹czone i œwieci
siê lampka kontrolna.
Pole panelu sterowania Lampka kontrolna
Wy³¹czanie Dotykaæ 1 sekundê gaœnie
W³¹czanie Dotykaæ 1 sekundê œwieci siê
10
Stosowanie blokady dzieciêcej
Blokada dzieciêca uniemo¿liwia niepo¿¹dane korzystanie z urz¹dzenia.
3 Zabezpieczenie przed dzieæmi mo¿e zostaæ aktywowane tylko bezpoœrednio po
w³¹czeniu urz¹dzenia.
W³¹czenie zabezpieczenia przed dzieæmi
3 W celu czasowego anulowania lub wy³¹czenia zabezpieczenia przed dzieæmi,
kroki obs³ugi nale¿y wykonaæ bezpoœrednio jeden po drugim. Podczas
wykonywania opisanych kroków obs³ugi nie wolno dotykaæ ¿adnych innych pól
czujników.
Czasowe anulowanie zabezpieczenia przed dzieæmi
Zabezpieczenie przed dzieæmi mo¿na wy³¹czyæ na czas jednego gotowania; po
jego zakoñczeniu zabezpieczenie bêdzie dalej aktywne.
Wy³¹czenie zabezpieczenia przed dzieæmi
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik
1.
W³¹czyæ urz¹dzenie (nie ustawiaæ
mocy grzania).
/ (w przypadku, gdy jest
gor¹ce)
2. dotkn¹æ na czas 5 sekund. Wyœwietla s .
Urz¹dzenie wy³¹czy siê.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik
1.
W³¹czyæ urz¹dzenie. / (w przypadku, gdy jest
gor¹ce)
2.
Dotkn¹æ równoczeœnie oba
przednich stref gotowania.
lub
punkty dziesiêtne pulsuj¹
Kuchenka mo¿e byæ normalnie u¿ywana do momentu kolejnego wy³¹czenia
urz¹dzenia.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik
1.
W³¹czyæ urz¹dzenie. / (w przypadku, gdy jest
gor¹ce)
2.
dotkn¹æ na czas 5 sekund. lub
punkty dziesiêtne pulsuj¹
Urz¹dzenie wy³¹czy siê.
11
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa
P³yta grzejna
Je¿eli po w³¹czeniu urz¹dzenia w ci¹gu ok. 10 sekund nie zostanie ustawiona
moc grzania dla ¿adnego pola grzejnego, urz¹dzenie wy³¹czy siê
automatycznie.
Je¿eli jedno lub kilka pól czujników bêdzie przytrzymywane d³u¿ej ni¿ ok. 10
sekund, p³yta grzejna wy³¹czy siê automatycznie.
Na wywietlaczu
urz¹dzenia bêdzie pulsowa komunikat Er03 lub , je¿eli w
urz¹dzeniu jest
jeszcze zgromadzona
energia
cieplna.
Je¿eli wszystkie pola grzejne zosta
w¹czone, p³yta grzejna
w¹czy siê
automatycznie po ok. 10 sekundach.
Pole panelu sterowania
3 Je¿eli pole panelu sterowania ulegnie zawilgoceniu (np. przez mokr¹ szmatkê
lub zalaniu kipi¹c¹ ciecz¹, urz¹dzenie wy³¹czy wszystkie pola grzejne.
Pola grzejne
Je¿eli po up³ywie okreœlonego czasu jedno z pól grzejnych nie zostanie
wy³¹czone lub nie zostanie zmieniona moc grzania, dane pole grzejne wy³¹czy
siê automatycznie. Urz¹dzenie wyœwietli .
Moc grzania
Urz¹dzenie wy³¹czy
siê po
1 - 2 6 godzinach
3 - 4 5 godzinach
5 4 godzinach
6 - 9 1,5 godziny
12
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez
akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i
niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia kuchenne mo¿na rozpoznaæ po ich spodzie. Spód garnka
powinien byæ mo¿liwie jak najgrubszy i jak najbardziej p³aski.
Naczynia ze stali emaliowanej lub ze spodami z aluminium, lub miedzi mog¹
zostawiaæ przebarwienia na p³ycie ceramicznej, których usuniêcie jest trudne
lub wrêcz niemo¿liwe.
Oszczêdzanie energii
2 Ustawiaæ naczynia kuchenne na strefie
gotowania przed w³¹czeniem strefy.
2 Je¿eli to mo¿liwe, zawsze nale¿y zamykaæ
garnki przykrywk¹.
2 Wy³¹czaæ strefy gotowania przed koñcem
czasu gotowania, aby wykorzystaæ ciep³o
pozosta³e.
2 Rozmiar spodu garnka powinien
odpowiadaæ rozmiarowi strefy gotowania.
13
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
0
Ciep³o
pozosta³e
wy³¹czenie
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych
potraw
W
zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a,
czekolady, ¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od
czasu do czasu
Œcinanie
Omlet piankowy,
œciête jajko
10-40 min.
Gotowaæ pod
przykrywk¹
2-3 Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i
potraw mlecznych
rozgrzewanie
potraw gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej
podwójn¹ iloœæ
wody, potrawy
mleczne mieszaæ
od czasu do
czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw,
ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku
warzyw dodaæ
niewielk¹ iloœæ
wody (kilka
ma³ych ³y¿eczek)
4-5 Gotowanie
Parowanie
ziemniaków
20-60 min.
Stosowaæ
niewielk¹ iloœæ
wody, np. maks.
1/4 l wody na
750 g ziemniaków
Gotowanie
wiêkszych iloœci
potraw, potraw
jednogarnkowych i
zup
60-150
min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
14
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli,
cordon bleu,
kotletów, klopsów,
sma¿onych
kie³bas, w¹tróbki,
zasma¿ek, jajek,
naleœników,
p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do
czasu obróciæ
7-8
Silne
sma¿enie
Placki
ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy,
steki, kluski
k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do
czasu obróciæ
9
Zagotowy-
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie
makaronu typu szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz,
pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
15
Czyszczenie i pielêgnacja
1 Uwaga! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em pozosta³ym.
1 Uwaga! ¯r¹ce œrodki do czyszczenia oraz œrodki o w³aœciwoœciach tr¹cych
mog¹ uszkodziæ urz¹dzenie. Czyœciæ wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
1 Uwaga! Pozosta³oœci œrodków czyszcz¹cych mog¹ uszkodziæ urz¹dzenia.
Usun¹æ pozosta³oœci œrodków wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
Czyœciæ urz¹dzenie po ka¿dym zastosowaniu.
1. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka myj¹cego.
2. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
Usuwanie zabrudzeñ
1. Skrobaka nale¿y u¿ywaæ pod k¹tem do powierzchni ceramicznej.
2. Usuwaæ zabrudzenia œliskim ostrzem.
3. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka myj¹cego.
4. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
*Skrobaki do czyszczenia, œrodki do czyszczenia ceramiki szklanej lub stali szlachetnej s¹ dostêpne w
handlu.
3 Uporczywe zabrudzenia usuwaæ przy pomocy œrodków do czyszczenia ceramiki
szklanej lub stali szlachetnej.
3 Powsta³e zarysowania lub ciemne plamy na ceramice szklanej nie dadz¹ siê ju¿
usun¹æ, jednak¿e nie maj¹ wp³ywu na funkcjonowanie urz¹dzenia.
Usuwaæ
Rodzaj zabrudzenia natychmiast
przy zimnym
urz¹dzeniu
przy pomocy
Cukier, potrawy zawieraj¹ce
cukier
tak ---
skrobaka do
czyszczenia*
Tworzywa sztuczne, folie
aluminiowe
tak ---
Zacieki z kamienia i wody --- tak œrodków do
czyszczenia
ceramiki szklanej
lub stali
szlachetnej*
Krople t³uszczu --- tak
Metalicznie po³yskuj¹ce
przebarwienia
--- tak
16
Co zrobiæ, gdy …
Usterka Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Pola grzejne nie w³¹czaj¹
siê.
Nie wybrano ¿adnego
pola grzejnego.
W ci¹gu 10 sekund od
momentu w³¹czenia
urz¹dzenia nale¿y
dokonaæ wyboru pola
grzejnego (urz¹dzenie
podœwietli punkt
dziesiêtny).
Nie mo¿na wybraæ pola
grzejnego. / Urz¹dzenie
nie reaguje na polecenia
pola panelu sterowania.
Od momentu w³¹czenia
urz¹dzenia up³ynê³o
ponad 10 sekund.
Ponownie w³¹czyæ
urz¹dzenie.
W ci¹gu 10 sekund od
w³¹czenia urz¹dzenia
nale¿y wybraæ pole
grzejne.
W³¹czy³a siê blokada
zabezpieczaj¹ca przed
dzieæmi
.
Wy³¹czyæ blokadê
zabezpieczaj¹c¹ przed
dzieæmi (patrz rozdzia³:
“Blokada
zabezpieczaj¹ca przed
dzieæmi“).
Czêœæ czujników zosta³a
przykryta mokr¹ szmatk¹
lub zalana.
Usun¹æ szmatkê lub
ciecz.
W³¹czy³ siê wy³¹cznik
bezpieczeñstwa.
Ponownie w³¹czyæ
urz¹dzenie.
WskaŸnik ciep³a
pozosta³ego nie
wskazuje ¿adnej
wartoœci.
Strefa gotowania by³a
stosowana przez krótki
czas i nie zd¹¿y³a siê
nagrzaæ.
Je¿eli strefa gotowania
jest gor¹ca, powiadomiæ
serwis.
Urz¹dzenie wyœwietla
kod usterki
Er03.
Dotkniêto kilka pól
czujników równoczeœnie.
Nale¿y dotkn¹æ tylko
jednego czujnika.
Urz¹dzenie wyœwietla
kod usterki
Er21.
Przegrzanie urz¹dzenia
spowodowa³o w³¹czenie
wy³¹cznika
bezpieczeñstwa.
Wystudziæ urz¹dzenie.
Zdj¹æ naczynia do
gotowania z p³yty.
17
3 W przypadku wszystkich innych pojawiaj¹cych siê kodów usterek nale¿y na kilka
sekund od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania (wyj¹æ lub wy³¹czyæ bezpieczniki
instalacji domowej). Je¿eli urz¹dzenie ponownie wyœwietli kod usterki nale¿y
wezwaæ serwis i podaæ serwisantowi wyœwietlaj¹cy siê kod.
Je¿eli uszkodzenie nie odpowiada ¿adnemu podanemu powy¿ej, nale¿y
skontaktowaæ siê z autoryzowanym serwisem.
1 Ostrze¿enie! Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne zagro¿enia dla
u¿ytkownika.
3 B³êdna obs³uga urz¹dzenia mo¿e spowodowaæ p³atn¹ wizytê technika serwisu
lub specjalisty nawet w okresie objêtym gwarancj¹.
Urz¹dzenie wyœwietla
kod usterki
Er25
(tylko 10 sekund).
Urz¹dzenie zosta³o
niew³aœciwie pod³¹czone.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od
zasilania i poprawnie
pod³¹czyæ.
Urz¹dzenie wyœwietla
kod usterki
Er40.
W³¹czy³o siê
zabezpieczenie
nadnapiêciowe
(niew³aœciwe pod³¹czenie
urz¹dzenia: patrz
powy¿ej Er25 lub
przegrzanie elektroniki:
patrz Er21)
Na kilka minut od³¹czyæ
urz¹dzenie od zasilania
(wyj¹æ lub wy³¹czyæ
bezpiecznik instalacji
domowej).
Wystudziæ urz¹dzenie.
Usterka Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
18
Recykling
2 Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie przetworzone.
Elementy z tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np. >PE<, >PS<, itd. Usuwaæ
materia³y opakowañ zgodnie z ich oznaczeniem w komunalnych zak³adach
utylizacyjnych, do przewidzianych w tym celu pojemników zbiorczych.
2 Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W na produkcie lub na opakowaniu oznacza, ¿e tego produktu nie
wolno traktowaæ tak, jak innych odpadów domowych. Nale¿y oddaæ go do
w³aœciwego punktu skupu surowców wtórnych zajmuj¹cego siê z³omowanym
sprzêtem elektrycznym i elektronicznym. W³aœciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego wp³ywu z³omowanych produktów na
œrodowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce
mo¿liwoœci recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nale¿y skontaktowaæ siê z
lokalnym urzêdem miasta, s³u¿bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt zosta³ zakupiony.
19
Instrukcja monta¿u
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Nale¿y przestrzegaæ praw, rozporz¹dzeñ, dyrektyw i norm obowi¹zuj¹cych w
danym kraju (w tym ustaleñ dotycz¹cych bezpieczeñstwa oraz w³aœciwego i
zgodnego z prawem recyklingu).
Monta¿u mo¿e dokonywaæ jedynie przeszkolony pracownik.
Nale¿y zachowywaæ minimalny odstêp od innych urz¹dzeñ i mebli.
Przy wbudowywaniu nale¿y uniemo¿liwiæ stykanie siê urz¹dzenia z innymi
elementami. Na przyk³ad szuflady wolno montowaæ bezpoœrednio pod
urz¹dzeniem tylko przy jednoczesnym zastosowaniu ochronnego dna.
Miejsca styku blatu roboczego nale¿y zabezpieczyæ przed wilgoci¹ specjalnym
materia³em uszczelniaj¹cym.
Uszczelka dok³adnie wype³nia przestrzeñ pomiêdzy urz¹dzeniem a blatem
roboczym.
Nie wype³niaæ przestrzeni pomiêdzy urz¹dzeniem a blatem roboczym
uszczelniaj¹c¹ mas¹ silikonow¹.
Unikaæ monta¿u urz¹dzenia bezpoœrednio obok drzwi i pod oknami. Otwieraj¹ce
siê drzwi i odchylaj¹ce siê okna mog¹ zrzuciæ gor¹ce naczynia z pola grzejnego.
1 OSTRZE¯ENIE!
Niebezpieczeñstwo pora¿enia pr¹dem.
Zacisk przy³¹czeniowy jest pod napiêciem.
Od³¹czyæ zacisk przy³¹czeniowy od napiêcia.
Przestrzegaæ schematu po³¹czeñ.
Przestrzegaæ zasad bezpieczeñstwa elektrotechnicznego.
Zadbaæ o izolacjê bezpieczeñstwa poprzez w³aœciwy monta¿.
Pod³¹czenie elektryczne mo¿e zostaæ wykonane wy³¹cznie przez specjalis
elektryka.
1 UWAGA!
Uszkodzenia spowodowane pr¹dem.
LuŸne i niew³aœciwie wykonane z³¹cza wtykowe mog¹ spowodowaæ przegrzanie
zacisków.
Wykonaæ w³aœciwe pod³¹czenie z³¹czy zaciskowych.
Odci¹¿yæ kable.
W przypadku pod³¹czenia 1 lub 2 fazowego nale¿y stosowaæ odpowiedni
przewód przy³¹czeniowy typu H05BB-F Tmaks. 90° (lub o wy¿szej wartoœci).
Je¿eli przewód przy³¹czeniowy urz¹dzenia jest uszkodzony, nalezy go zast¹piæ
specjalnym przewodem przy³¹czeniowym (typu H05BB-F Tmaks. 90°; lub o
wy¿szej wartoœci). Przewody tego typu s¹ dostêpne w serwisie.
W instalacji elektrycznej nale¿y zamontowaæ wielobiegunowy wy³¹cznik
oddzielaj¹cy p³ytê od sieci elektrycznej z rozwarciem styków powy¿ej 3 mm.
20
Do takich urz¹dzeñ wy³¹czaj¹cych nale¿¹ np. wy³¹czniki LS, zabezpieczenia
(zabezpieczenia wkrêcane mo¿na wyjmowaæ z oprawy), wy³¹czniki FI i inne
zabezpieczenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZKT623LX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi