AEG BSE774220B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
USER
MANUAL
PL Instrukcja obsługi
Piekarnik parowy
BSE774220B
BSE774220M
BSK774220M
BSK77422YM
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA..............................................3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...............................................5
3. OPIS URZĄDZENIA..............................................................................................9
4. PANEL STEROWANIA....................................................................................... 10
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM........................................................................12
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA..........................................................................14
7. FUNKCJE ZEGARA............................................................................................21
8. PROGRAMY AUTOMATYCZNE........................................................................ 22
9. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW......................................................................23
10. DODATKOWE FUNKCJE.................................................................................25
11. WSKAZÓWKI I PORADY..................................................................................27
12. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.................................................................. 44
13. ROZWIĄZANIE PROBLEMÓW........................................................................ 51
14. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA................................................................53
Z MYŚLĄ O DOSKONAŁYCH EFEKTACH
Dziękujemy za wybór produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej
bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne rozwiązania techniczne
ułatwiające życie – nie wszystkie z nich można znaleźć w zwykłych urządzeniach.
Prosimy o poświęcenie kilku minut na zapoznanie się z niniejszą instrukcją, aby
jak najlepiej wykorzystać możliwości urządzenia.
Zapraszamy do naszej witryny internetowej, aby:
Uzyskać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.aeg.com/support
Zarejestrować produkt, aby otrzymać lepszą obsługę serwisową:
www.registeraeg.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
urządzenia:
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA I SERWIS
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Te informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.aeg.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
dołączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją produktu.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu w celu wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń. Dzieci w wieku
poniżej 8 lat i osoby o znacznym stopniu
niepełnosprawności nie powinny zbliżać się
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym
nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
OSTRZEŻENIE: Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać
się do pracującego lub stygnącego urządzenia.
Podczas pracy urządzenia niektóre jego elementy
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Dzieci nie powinny zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od
zasilania.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć porażenia prądem,
przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy
upewnić się, że urządzenie jest wyłączone.
Nie uruchamiać urządzenia przed zainstalowaniem go
w zabudowie.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go
wymienić producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec ryzyku porażenia prądem.
Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego
należy usunąć nadmiar zanieczyszczeń. Wyjąć
wszystkie akcesoria z piekarnika.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
Należy stosować wyłącznie termosondę zalecaną do
danego modelu urządzenia.
www.aeg.com4
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zainstalować urządzenie w
odpowiednim i bezpiecznym miejscu,
które spełnia wymagania instalacyjne.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Przed zamontowaniem urządzenia
należy sprawdzić, czy drzwi otwierają
się bez oporu.
Urządzenie wyposażono w
elektryczny układ chłodzenia.
Wymaga on zasilania elektrycznego.
Meble przeznaczone do zabudowy
urządzenia muszą spełniać wymogi
dotyczące odporności zawarte w
normie DIN 68930.
Minimalna wysokość
szafki (minimalna wy‐
sokość szafki pod
blatem)
578 (600) mm
Szerokość szafki 560 mm
Głębokość szafki 550 (550) mm
Wysokość przedniej
części urządzenia
594 mm
Wysokość tylnej
części urządzenia
576 mm
Szerokość przedniej
części urządzenia
595 mm
Szerokość tylnej
części urządzenia
559 mm
Głębokość urządze‐
nia
567 mm
Głębokość części
urządzenia do zabu‐
dowy
546 mm
Głębokość z otwarty‐
mi drzwiami
1027 mm
Minimalna wielkość
otworu wentylacyjne‐
go. Otwór umiejsco‐
wiony w tylnej dolnej
części szafki
560 x 20 mm
Długość przewodu
zasilającego Przewód
jest umiejscowiony w
prawym tylnym rogu
1500 mm
Wkręty mocujące 4 x 25 mm
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na
tabliczce znamionowej odpowiadają
parametrom znamionowym źródła
zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
POLSKI 5
Przewody zasilające nie mogą
dotykać ani przebiegać w pobliżu
drzwi urządzenia lub wnęki pod
urządzeniem, zwłaszcza gdy
urządzenie działa i drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby po zakończeniu instalacji
urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowoprądowych
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki
przewodu zasilającego do gniazda
elektrycznego należy całkowicie
zamknąć drzwi urządzenia.
Urządzenie wyposażono w przewód
zasilający oraz wtyczkę.
2.3 Sposób używania
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem,
porażeniem prądem lub
wybuchem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie uszkodzeniem
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
przebarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
www.aeg.com6
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), nie wolno zamykać drzwi
podczas pracy urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki do czasu
całkowitego ostygnięcia urządzenia.
2.4 Konserwacja i
czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
używać produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na jego opakowaniu.
2.5 Czyszczenie pyrolityczne
OSTRZEŻENIE!
W trybie pirolizy występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń ciała/pożarem/
wydzielaniem substancji
chemicznych (oparów).
Przed włączeniem funkcji czyszczenia
pirolitycznego lub przed pierwszym
użyciem urządzenia należy usunąć
z komory piekarnika:
większe resztki żywności, rozlany
olej lub tłuszcz.
wszystkie dające się wyjąć
przedmioty (ruszty, prowadnice
itp. dostarczone wraz
z urządzeniem), w szczególności
garnki, patelnie, tace i inne
przybory kuchenne z powłoką
zapobiegającą przywieraniu.
Należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją czyszczenia pirolitycznego.
Gdy działa funkcja czyszczenia
pirolitycznego, dzieci nie powinny
zbliżać się do urządzenia.
Urządzenie mocno się nagrzewa, a z
otworów wentylacyjnych wydostaje
się gorące powietrze.
Czyszczenie pirolityczne jest
procesem przebiegającym w wysokiej
temperaturze, podczas którego resztki
żywności oraz materiały, z których
wykonano urządzenie, mogą uwalniać
opary. W związku z tym:
podczas czyszczenia
pirolitycznego oraz po jego
zakończeniu należy dokładnie
przewietrzyć pomieszczenie.
podczas pierwszego nagrzewania
urządzenia do maksymalnej
temperatury oraz po zakończeniu
nagrzewania należy zapewnić
dobrą wentylację pomieszczenia.
W odróżnieniu od ludzi niektóre ptaki
oraz gady są bardzo wrażliwe na
opary, które mogą uwalniać się
POLSKI 7
podczas czyszczenia pirolitycznego
piekarnika.
Podczas czyszczenia
pirolitycznego oraz po jego
zakończeniu w pobliżu urządzenia
nie powinny przebywać zwierzęta
domowe (szczególnie ptaki); na
początku wybrać najwyższą
temperaturę, pamiętając
o konieczności zapewnienia
dobrej wentylacji pomieszczenia.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe
mogą być wrażliwe na miejscowe
zmiany temperatury, które występują
w pobliżu piekarników z funkcją
czyszczenia pirolitycznego podczas
działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca
podczas czyszczenia pirolitycznego
może uszkodzić powierzchnie
garnków, patelni, tac i innych
przyborów kuchennych z powłoką
zapobiegającą przywieraniu; ponadto
powłoki te mogą być źródłem oparów
o niewielkim stopniu toksyczności.
Opary uwalniane podczas
czyszczenia pirolitycznego lub
wypalania resztek potraw klasyfikuje
się jako nieszkodliwe dla ludzi, w tym
dla dzieci lub osób z problemami
zdrowotnymi.
2.6 Pieczenie parowe
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie oparzeniem i
uszkodzeniem urządzenia.
Wydostająca się para może wywołać
poparzenia:
Gdy funkcja jest włączona, należy
zachować ostrożność przy
otwieraniu drzwi urządzenia.
Może dojść do uwolnienia pary.
Po zakończeniu pieczenia
parowego otworzyć drzwi z
zachowaniem ostrożności.
2.7 Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie porażeniem
prądem.
Informacja dotycząca oświetlenia w
urządzeniu i elementów
oświetleniowych sprzedawanych
osobno jako części zamienne:
Zastosowane elementy oświetleniowe
są przystosowane do pracy w
wymagających warunkach fizycznych
(temperatura, drgania, wilgotność) w
urządzeniach domowych lub są
przeznaczone do sygnalizacji stanu
działania urządzenia. Nie są one
przeznaczone do innych zastosowań i
nie nadają się do oświetlania
pomieszczeń domowych.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.8 Serwis
Aby naprawić urządzenie, należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
2.9 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
www.aeg.com8
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
21
10
9
3
5
4
3
2
1
5
4
6
7
8
1
Panel sterowania
2
Sterowanie elektroniczne
3
Szuflada na wodę
4
Gniazdo termosondy
5
Grzałka
6
Oświetlenie
7
Wentylacja
8
Wylot rurki systemu odkamieniania
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Poziomy umieszczenia potrawy
3.2 Wyposażenie
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Termosonda
Do pomiaru temperatury wewnątrz
produktu.
POLSKI 9
4. PANEL STEROWANIA
4.1 Sterowanie elektroniczne
21 3 4 5 8 9 10 1176
Urządzenie obsługuje się, dotykając pól czujników.
Pole
czujnika
Funkcja Uwagi
1
- Wyświetlacz Przedstawia bieżące ustawienia piekarnika.
2
WŁĄCZONE /
WYŁĄCZONE
Włączanie i wyłączanie piekarnika.
3
Funkcje pieczenia
lub Gotowanie
wspomagane
Aby wybrać funkcję pieczenia lub pozycję menu,
należy jednokrotnie nacisnąć pole czujnika: Goto‐
wanie wspomagane. Ponowne naciśnięcie pola
czujnika umożliwia przełączanie pomiędzy pozy‐
cjami menu: Funkcje pieczenia, Gotowanie wspo‐
magane. Aby włączyć lub wyłączyć oświetlenie
piekarnika, należy nacisnąć i przytrzymać pole
czujnika przez 3 sekundy. Oświetlenie można włą‐
czyć również wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
4
Ulubione Zapisywanie i dostęp do ulubionych programów.
5
Wybór temperatu‐
ry
Ustawianie temperatury lub wyświetlanie aktualnej
temperatury w piekarniku. Nacisnąć i przytrzymać
pole czujnika przez 3 sekundy, aby włączyć lub
wyłączyć funkcję: Szybkie nagrzewanie.
6
Strzałka w dół Służy do przemieszczania się w dół menu.
7
Strzałka w górę Służy do przemieszczania się w górę menu
8
OK Potwierdzenie wyboru lub ustawienia.
www.aeg.com10
Pole
czujnika
Funkcja Uwagi
9
Przycisk Powrót Powrót do poprzedniego poziomu menu. Aby wy‐
świetlić menu główne, należy nacisnąć pole czuj‐
nika przez 3 sekundy.
10
Godzina i dodat‐
kowe funkcje
Ustawianie różnych funkcji. Gdy działa funkcja
pieczenia, należy nacisnąć pole czujnika, aby us‐
tawić zegar lub funkcje: Blokada panelu, Ulubione,
Pieczenie + utrzymanie temperatury, Ustaw +
start. Można także zmienić ustawienia czujki tem‐
peratury.
11
Minutnik Aby ustawić funkcję: Minutnik.
4.2 Wyświetlacz
A
DE
B C
A. Funkcja pieczenia
B. Aktualny czas
C. Wskaźnik rozgrzania
D. Temperatura
E. Czas trwania lub czas zakończenia
działania funkcji
Inne wskazania wyświetlacza:
Symbol Funkcja
Minutnik Funkcja działa.
Aktualny czas Wyświetlacz pokazuje aktualną godzi‐
nę.
Czas Wyświetlacz wskazuje wymagany
czas pieczenia.
Godzina zakończenia Wyświetlacz wskazuje czas zakończe‐
nia pieczenia.
Temperatura Wyświetlacz wskazuje temperaturę.
Wskazanie czasu Wyświetlacz wskazuje czas działania
funkcji pieczenia. Nacisnąć jednocześ‐
nie i , aby wyzerować czas.
Obliczanie Piekarnik oblicza czas pieczenia.
Wskaźnik rozgrzania Wyświetlacz wskazuje temperaturę w
piekarniku.
POLSKI 11
Symbol Funkcja
Szybkie nagrzewanie Funkcja jest włączona. Zapewnia ona
krótszy czas nagrzewania.
Automatyka wagowa Wskazanie informuje, że system auto‐
matycznego ważenia jest włączony
lub można zmienić ciężar.
Pieczenie + utrzymanie
temperatury
Funkcja jest włączona.
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Czyszczenie wstępne
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Wyjąć z piekarnika wszyst‐
kie akcesoria i prowadnice
blach.
Umyć piekarnik i akcesoria
miękką szmatką zwilżoną
ciepłą wodą z dodatkiem ła‐
godnego detergentu.
Umieścić akcesoria i wyjmo‐
wane prowadnice blach w
piekarniku.
5.2 Pierwsze połączenie
Przed pierwszym użyciem należy ustawić:
Język
Kontrast wyświetla‐
cza
Jasność wyświetla‐
cza
Aktualna godzina
5.3 Wstępne nagrzewanie
Przed pierwszym użyciem należy wstępnie nagrzać pusty piekarnik.
Krok 1 Wyjąć z piekarnika wszystkie akcesoria i prowadnice blach.
Krok 2
Ustawić maksymalną temperaturę dla funkcji: .
Pozostawić włączony piekarnik na 1 godz.
www.aeg.com12
Przed pierwszym użyciem należy wstępnie nagrzać pusty piekarnik.
Krok 3
Ustawić maksymalną temperaturę dla funkcji: .
Pozostawić włączony piekarnik na 15 min.
Podczas nagrzewania z piekarnika może wydobywać się nieprzyjemny zapach i dym.
Należy zapewnić odpowiednią wentylację w pomieszczeniu.
5.4 Jak ustawić: Twardość
wody
Po podłączeniu piekarnika do gniazda
zasilania należy ustawić twardość wody.
Twardość wody można sprawdzić za
pomocą paska testowego lub zapytać w
zakładzie wodociągowym.
Krok 1 Krok 2 Krok 3 Krok 4
Zanurzyć pasek
testowy w wodzie
na ok. 1 sekundę.
Nie umieszczać
paska testowego
pod bieżącą wodą.
Strząsnąć z paska
testowego nadmiar
wody.
Po upływie 1 minuty
sprawdzić twardość
wody w poniższej ta‐
beli.
Ustawić twardość wo‐
dy w menu: Ustawie‐
nia podstawowe
Kolory na pasku testowym będą w dalszym ciągu się zmieniać. Nie sprawdzać twar‐
dości później niż w ciągu 1 minuty od wykonania testu.
Ustawienie twardości wody można zmienić w menu: Ustawienia podstawowe / Twardość
wody.
Tabela przedstawia zakres twardości wody (dH) odpowiadający zwartości wapnia i
klasyfikacji wody. Ustawić twardość wody zgodnie z tabelą.
Twardość wody Pasek testo‐
wy
Zawartość
wapnia
(mmol/l)
Zawartość
wapnia (mg/l)
Klasyfikacja
wody
Poziom dH
1 0–7 0–1,3 0–50 miękka
2 8–14 1,4–2,5 51–100 średnio twar‐
da
3 15–21 2,6–3,8 101–150 twarda
4 ≥ 22 ≥ 3,9 ≥ 151 bardzo twar‐
da
POLSKI 13
Jeśli twardość wody wynosi 4, należy
napełniać szufladę na wodę wodą
butelkowaną.
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Obsługa menu
1. Włączyć piekarnik.
2. Nacisnąć lub , aby wybrać
opcję menu.
3. Nacisnąć , aby przejść do
podmenu lub zaakceptować
ustawienie.
Aby w dowolnej chwili
powrócić do menu
głównego, należy użyć .
6.2 Ustawianie funkcji
pieczenia
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać menu: Funkcje pieczenia.
3. Nacisnąć , aby potwierdzić.
4. Wybrać funkcję pieczenia.
5. Nacisnąć , aby potwierdzić.
6. Ustawić temperaturę.
7. Nacisnąć
, aby potwierdzić.
6.3 Pieczenie z użyciem
funkcji pieczenia parowego
Pokrywa szuflady na wodę znajduje się
na panelu sterowania.
OSTRZEŻENIE!
Używać wyłącznie zimnej
wody z kranu. Nie używać
filtrowanej
(zdemineralizowanej) ani
destylowanej wody. Nie
używać innych płynów. Nie
wlewać do szuflady na wodę
łatwopalnych cieczy ani
cieczy zawierających
alkohol.
1. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę,
aby ją otworzyć.
2. Napełnić szufladę na wodę zimną
wodą do maksymalnego poziomu
(około 950 ml), aż rozlegnie się
sygnał dźwiękowy lub pojawi się
komunikat na wyświetlaczu. Nie
przekraczać maksymalnej
pojemności szuflady na wodę. Grozi
to wyciekiem wody, jej rozlaniem i
uszkodzeniem mebli.
3. Wsunąć szufladę na wodę do
pierwotnego położenia.
4. Włączyć piekarnik.
5. Ustawić funkcję pieczenia parowego i
temperaturę.
6. W razie potrzeby ustawić funkcję:
Czas albo: Godzina zakończenia
.
Para pojawi się po około 2 minutach.
Gdy piekarnik osiągnie ustawioną
temperaturę, rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
Gdy woda w szufladzie kończy się,
rozlega się sygnał dźwiękowy. Aby
kontynuować pieczenie, należy
uzupełnić szufladę na wodę według
powyższego opisu.
Po zakończeniu pieczenia rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
7. Wyłączyć piekarnik.
8. Po zakończeniu pieczenia parowego
opróżnić szufladę na wodę.
Patrz funkcja czyszczenia:
Opróżnianie zbiornika.
UWAGA!
Piekarnik jest gorący.
Występuje zagrożenie
poparzeniem.
9. Po pieczeniu na dnie komory może
skraplać się woda. Należy osuszyć
komorę, gdy piekarnik ostygnie.
Pozostawić piekarnik do całkowitego
wyschnięcia z otwartymi drzwiami. W
celu przyspieszenia schnięcia można
zamknąć drzwi i nagrzać piekarnik,
korzystając z funkcji: Termoobieg
(temperatura 150°C przez około 15
minut).
www.aeg.com14
6.4 Wskaźnik podgrzewania.
Po włączeniu funkcji pieczenia pasek
pokazuje, że temperatura rośnie. Gdy
zostanie osiągnięta temperatura,
rozlegnie się trzykrotnie sygnał
dźwiękowy, pasek zacznie migać i
zniknie.
6.5 Używanie: Szybkie
nagrzewanie
Funkcji tej należy używać przed
włożeniem żywności do piekarnika.
Funkcja ta skraca czas nagrzewania.
Funkcja nie jest dostępna w niektórych
funkcjach piekarnika.
– nacisnąć i przytrzymać.
6.6 Ciepło resztkowe
Po wyłączeniu piekarnika na
wyświetlaczu pokazany jest poziom
ciepła resztkowego. Ciepło resztkowe
można wykorzystać do utrzymania
temperatury potraw.
6.7 Przegląd menu
Menu główne
Symbol/element
menu
Zastosowanie
Funkcje piecze‐
nia
Zawiera listę funkcji
pieczenia.
Przepisy
Zawiera listę progra‐
mów automatycznych.
Ulubione
Zawiera listę ulubio‐
nych programów pie‐
czenia utworzonych
przez użytkownika.
Czyszczenie
Czyszczenie pirolitycz‐
ne.
Ustawienia pod‐
stawowe
Służy do konfiguracji
urządzenia.
Symbol/element
menu
Zastosowanie
Specjalne
Zawiera listę dodatko‐
wych funkcji pieczenia.
Gotowanie wspo‐
magane
Zawiera zalecane us‐
tawienia piekarnika dla
wielu potraw. Wybierz
danie i rozpocznij pro‐
ces gotowania. Pod‐
ane wartości tempera‐
tury i czasu mają jed‐
nie charakter orienta‐
cyjny i można je zmie‐
niać. Zależą one od
przepisu, jakości oraz
ilości użytych składni‐
ków.
Podmenu opcji: Ustawienia podstawowe
Symbol/element
menu
Opis
Ustaw aktualną
godzinę
Ustawianie aktualnej
godziny na zegarze.
Wskazanie czasu
Gdy opcja jest WŁĄ‐
CZONA, po wyłącze‐
niu urządzenia na wy‐
świetlaczu widoczna
jest aktualna godzina.
Szybkie nagrze‐
wanie
Gdy opcja jest WŁĄ‐
CZONA, funkcja za‐
pewnia krótszy czas
nagrzewania.
Ustaw + start
Umożliwia ustawienie
funkcji i włączenie jej
w późniejszym czasie
poprzez naciśnięcie
dowolnego symbolu na
panelu sterowania.
Pieczenie +
utrzymanie tem‐
peratury
Umożliwia utrzymywa‐
nie temperatury potra‐
wy przez 30 minut po
zakończeniu piecze‐
nia.
POLSKI 15
Symbol/element
menu
Opis
Wydłużenie cza‐
su
Włącza i wyłącza funk‐
cję wydłużenia czasu.
Kontrast wy‐
świetlacza
Stopniowa regulacja
kontrastu wyświetla‐
cza.
Jasność wyświet‐
lacza
Stopniowa regulacja
jasności wyświetlacza.
Ustawienie języ‐
ka
Wybór języka komuni‐
katów na wyświetla‐
czu.
Głośność sygna‐
łu
Stopniowa regulacja
głośności dźwięku
przycisków oraz syg‐
nałów.
Dźwięki przycis‐
ków
Włączanie i wyłącza‐
nie dźwięku pól doty‐
kowych. Nie można
wyłączyć dźwięku to‐
warzyszącemu do‐
tknięciu pola WŁ./
WYŁ.
Symbol/element
menu
Opis
Alarm/sygnał błę‐
du
Włączanie i wyłącza‐
nie sygnałów alarmo‐
wych.
Twardość wody
Służy do ustawiania
poziomu twardości wo‐
dy (1-4).
Przypominanie o
czyszczeniu
Przypominanie o ko‐
nieczności wyczy‐
szczenia urządzenia.
Tryb demo
Kod włączenia/wyłą‐
czenia: 2468.
Usługi
Wyświetlanie informa‐
cji o wersji oprogramo‐
wania i konfiguracji.
Ustawienia fa‐
bryczne
Przywracanie ustawień
fabrycznych.
6.8 Podmenu opcji: Czyszczenie
Symbol Pozycja menu Opis
Opróżnianie zbiornika Procedura usuwania pozostałości wody z
szuflady na wodę po użyciu funkcji paro‐
wych.
Czyszczenie Procedura czyszczenia urządzenia.
Odkamienianie Procedura czyszczenia obwodu generatora
pary z pozostałości kamienia.
Płukanie Procedura czyszczenia obwodu generatora
pary po regularnym korzystaniu z funkcji
parowych.
www.aeg.com16
6.9 Funkcje pieczenia
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Termoobieg
Do jednoczesnego pie‐
czenia na trzech pozio‐
mach i do suszenia
żywności.Ustawić tem‐
peraturę o 20-40°C niż‐
szą niż dla funkcji: Pie‐
czenie tradycyjne.
Funkcja Pizza
Do pieczenia na jednym
poziomie dań wymaga‐
jących intensywnego
przyrumienienia i kru‐
chego spodu. Ustawić
temperaturę o 20-40°C
niższą niż dla funkcji:
Pieczenie tradycyjne.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia i opieka‐
nia żywności na jednym
poziomie piekarnika.
Potrawy mrożo‐
ne
Do przyrządzania pro‐
duktów gotowych (np.
frytek, pieczonych ziem‐
niaków w ćwiartkach,
sajgonek itp.), tak aby
nadać im chrupkość.
Grill
Do grillowania cienkich
porcji potraw i opiekania
chleba.
Turbo grill
Do pieczenia dużych
kawałków mięsa lub
drobiu z kośćmi na jed‐
nym poziomie. Do przy‐
rządzania zapiekanek i
przyrumieniania.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast na
kruchym spodzie oraz
do pasteryzowania żyw‐
ności.
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Termoobieg wil‐
gotny
Funkcja zapewnia
oszczędność energii
podczas pieczenia.
Podczas używania tej
funkcji temperatura w
komorze może się róż‐
nić od temperatury usta‐
wionej. Wykorzystywa‐
ne jest ciepło resztko‐
we. Może nastąpić
zmniejszenie mocy
grzania. Więcej informa‐
cji można znaleźć w
rozdziale „Codzienna
eksploatacja”, Uwagi
dotyczące funkcji: Ter‐
moobieg wilgotny.
Mała wilgotność
Do pieczenia chleba,
opiekania dużych ka‐
wałków mięsa lub pod‐
grzewania schłodzo‐
nych i zamrożonych po‐
traw.
Podczas działania
niektórych funkcji piekarnika
oświetlenie może wyłączyć
się automatycznie przy
temperaturze poniżej 60°C.
6.10 Specjalne
Funkcja piecze‐
nia
Zastosowanie
Odstawić w ciep‐
łe miejsce
Do utrzymywania tem‐
peratury potraw.
Podgrzewanie ta‐
lerzy
Do wstępnego ogrze‐
wania talerzy przed
podaniem potraw.
POLSKI 17
Funkcja piecze‐
nia
Zastosowanie
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania
warzyw (np. pikli).
Suszenie
Do suszenia krojonych
owoców, warzyw i
grzybów.
Wyrastanie cias‐
ta
Do przyspieszenia wy‐
rastania ciasta droż‐
dżowego. Zapobiega
wysychaniu powierzch‐
ni ciasta i zachowuje
jego elastyczność.
Wolne gotowanie
Do przygotowywani
delikatnych soczystych
pieczeni.
Pieczenie chleba
Tej funkcji można użyć
do wypieku chleba i
bułek, dzięki czemu
zyskają chrupiącą
skórkę, połysk i kolor
jak pieczywo z profe‐
sjonalnej piekarni.
Regeneracja pa‐
ry
Odgrzewanie potraw
przy użyciu pary zapo‐
biega wysychaniu po‐
wierzchni. Ciepło roz‐
prowadzane jest deli‐
katnie i równomiernie,
dzięki czemu smak i
aromat potraw są takie
same jak potraw świe‐
żo przyrządzonych. Tej
funkcji można użyć do
odgrzewania potraw
bezpośrednio na tale‐
rzu. Jednocześnie
można odgrzewać po‐
trawy na więcej niż
jednym talerzu, na róż‐
nych poziomach.
Funkcja piecze‐
nia
Zastosowanie
Rozmrażanie
Do rozmrażania żyw‐
ności (warzyw i owo‐
ców). Czas rozmraża‐
nia uzależniony jest od
ilości i grubości mrożo‐
nej potrawy.
Zapiekanki
Do przyrządzania po‐
traw takich potraw, jak
lasagne lub zapiekana
ziemniaczana. Do
przyrządzania zapieka‐
nek i przyrumieniania.
6.11 Uwagi dotyczące funkcji:
Termoobieg wilgotny
Funkcji tej użyto w celu potwierdzenia
zgodności z wymogami rozporządzeń
UE 65/2014 i UE 66/2014, dotyczących
klasy efektywności energetycznej i
ekoprojektu. Testy przeprowadzono
zgodnie z normą EN 60350-1.
Drzwi piekarnika powinny być zamknięte
podczas pieczenia, tak aby działanie
funkcji nie było zakłócane, a piekarnik
działał z najwyższą możliwą wydajnością
energetyczną.
Podczas korzystania z tej funkcji
oświetlenie wyłącza się automatycznie
po 30 sekundach.
Wskazówki dotyczące pieczenia – patrz
rozdział „Wskazówki i porady”,
Termoobieg wilgotny. Ogólne zalecenia
dotyczące oszczędzania energii znajdują
się w rozdziale „Wydajność
energetyczna”, Oszczędzanie energii.
www.aeg.com18
6.12 Gotowanie wspomagane
Kategoria potraw: Ryba/Owoce morza
Potrawa
Ryby Ryba pieczona
Paluszki rybne
Filet rybny, mrożony
Cała ryba, mała,
grillowana
Cała ryba, grillowa‐
na
Cała ryba, grillowa‐
na
Łosoś, cały -
Kategoria potraw: Drób
Potrawa
Filet drobiowy -
Kurczak
Skrzydełka kurcz.,
świeże
Skrzydełka kurcz.,
mroż.
Udka kurczaka,
świeże
Udka kurczaka,
mrożone
Kurczak, 2 połówki
Kategoria potraw: Mięso
Potrawa
Wołowina
Duszone mięso
Klops
Potrawa
Pieczeń wołowa
Lekko wypieczone
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Dobrze wypieczone
Wołowina po skan‐
dynaw.
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Wieprzowina
Żeberka
Golonka wieprz.,
podgot.
Pieczeń wieprzowa
Karczek wieprzowy
Karkówka
Łopatka wieprzowa
Cielęcina
Gicz cielęca
Górka cielęca
Pieczeń cielęca
Jagnięcina
Udziec jagnięcy
Comber jagnięcy
Pieczeń jagnięca
średnia
POLSKI 19
Potrawa
Dziczyzna
Zając
Udziec zajęczy
Comber zajęczy
Sarnina
Udziec z sarny
Comber z sarny/
jelenia
Pieczeń z dziczyzny
Karczek z dziczyzny
Kategoria potraw: Potrawy z piekarnika
Potrawa
Lasagna/cannelloni
mrożone
-
Zapiekanka wa‐
rzywna
-
Dania słodkie -
Kategoria potraw: Pizza / Quiche
Potrawa
Pizza
Pizza na cienkim
cieście
Pizza, dużo dodat‐
ków
Pizza, mrożona
Pizza American,
mrożona
Pizza, schłodzona
Pizza snacks mro‐
żone
Bagietki z serem -
Flammkuchen -
Tarta szwajcarska
na słono
-
Quiche lorraine -
Potrawa
Tarta pikantna -
Kategoria potraw: Ciasto/Ciastka
Potrawa
Kołacz -
Ciasto z jabłkami,
przykryte
-
Biszkopt -
Szarlotka -
Sernik w foremce -
Brioszki -
Tort biszkoptowy -
Tarta -
Tarta szwajc. na
słodko
-
Ciasto migdałowe -
Babeczki -
Ciasta -
Ciasta przekładane -
Ptysie -
Ciasto francuskie -
Eklery -
Makaroniki -
Kruche ciasteczka -
Strucla bożonar. -
Strudel jabłkowy,
mrożony
-
Ciasto na blasze
Ciasto biszkoptowe
Ciasto drożdżowe
Sernik na blasze -
Brownies -
Rolada biszkoptowa -
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

AEG BSE774220B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi