AEG BPK742320M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
USER
MANUAL
PL Instrukcja obsługi
Piekarnik
BPK742320M
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA..............................................3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...............................................5
3. OPIS URZĄDZENIA..............................................................................................9
4. PANEL STEROWANIA....................................................................................... 10
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM........................................................................12
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA..........................................................................13
7. FUNKCJE ZEGARA............................................................................................19
8. PROGRAMY AUTOMATYCZNE........................................................................ 20
9. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW......................................................................20
10. DODATKOWE FUNKCJE.................................................................................23
11. WSKAZÓWKI I PORADY..................................................................................25
12. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.................................................................. 43
13. ROZWIĄZANIE PROBLEMÓW........................................................................ 47
14. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA................................................................49
Z MYŚLĄ O DOSKONAŁYCH EFEKTACH
Dziękujemy za wybór produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej
bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne rozwiązania techniczne
ułatwiające życie – nie wszystkie z nich można znaleźć w zwykłych urządzeniach.
Prosimy o poświęcenie kilku minut na zapoznanie się z niniejszą instrukcją, aby
jak najlepiej wykorzystać możliwości urządzenia.
Zapraszamy do naszej witryny internetowej, aby:
Uzyskać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.aeg.com/support
Zarejestrować produkt, aby otrzymać lepszą obsługę serwisową:
www.registeraeg.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
urządzenia:
www.aeg.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA I SERWIS
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Te informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.aeg.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
dołączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją produktu.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu w celu wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń. Dzieci w wieku
poniżej 8 lat i osoby o znacznym stopniu
niepełnosprawności nie powinny zbliżać się
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym
nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
OSTRZEŻENIE: Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać
się do pracującego lub stygnącego urządzenia.
Podczas pracy urządzenia niektóre jego elementy
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
Dzieci nie powinny zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od
zasilania.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć porażenia prądem,
przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy
upewnić się, że urządzenie jest wyłączone.
Nie uruchamiać urządzenia przed zainstalowaniem go
w zabudowie.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go
wymienić producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec ryzyku porażenia prądem.
Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego
należy usunąć nadmiar zanieczyszczeń. Wyjąć
wszystkie akcesoria z piekarnika.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
Należy stosować wyłącznie termosondę zalecaną do
danego modelu urządzenia.
www.aeg.com4
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zainstalować urządzenie w
odpowiednim i bezpiecznym miejscu,
które spełnia wymagania instalacyjne.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Przed zamontowaniem urządzenia
należy sprawdzić, czy drzwi otwierają
się bez oporu.
Urządzenie wyposażono w
elektryczny układ chłodzenia.
Wymaga on zasilania elektrycznego.
Meble przeznaczone do zabudowy
urządzenia muszą spełniać wymogi
dotyczące odporności zawarte w
normie DIN 68930.
Minimalna wysokość
szafki (minimalna wy‐
sokość szafki pod
blatem)
578 (600) mm
Szerokość szafki 560 mm
Głębokość szafki 550 (550) mm
Wysokość przedniej
części urządzenia
594 mm
Wysokość tylnej
części urządzenia
576 mm
Szerokość przedniej
części urządzenia
595 mm
Szerokość tylnej
części urządzenia
559 mm
Głębokość urządze‐
nia
567 mm
Głębokość części
urządzenia do zabu‐
dowy
546 mm
Głębokość z otwarty‐
mi drzwiami
1027 mm
Minimalna wielkość
otworu wentylacyjne‐
go. Otwór umiejsco‐
wiony w tylnej dolnej
części szafki
560 x 20 mm
Długość przewodu
zasilającego Przewód
jest umiejscowiony w
prawym tylnym rogu
1500 mm
Wkręty mocujące 4 x 25 mm
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na
tabliczce znamionowej odpowiadają
parametrom znamionowym źródła
zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać
wyłącznie w naszym autoryzowanym
centrum serwisowym.
POLSKI 5
Przewody zasilające nie mogą
dotykać ani przebiegać w pobliżu
drzwi urządzenia lub wnęki pod
urządzeniem, zwłaszcza gdy
urządzenie działa i drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby po zakończeniu instalacji
urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowoprądowych
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki
przewodu zasilającego do gniazda
elektrycznego należy całkowicie
zamknąć drzwi urządzenia.
Urządzenie wyposażono w przewód
zasilający oraz wtyczkę.
2.3 Sposób używania
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem,
porażeniem prądem lub
wybuchem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie uszkodzeniem
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
przebarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
www.aeg.com6
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), nie wolno zamykać drzwi
podczas pracy urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki do czasu
całkowitego ostygnięcia urządzenia.
2.4 Konserwacja i
czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
używać produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na jego opakowaniu.
2.5 Czyszczenie pyrolityczne
OSTRZEŻENIE!
W trybie pirolizy występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń ciała/pożarem/
wydzielaniem substancji
chemicznych (oparów).
Przed włączeniem funkcji czyszczenia
pirolitycznego lub przed pierwszym
użyciem urządzenia należy usunąć
z komory piekarnika:
większe resztki żywności, rozlany
olej lub tłuszcz.
wszystkie dające się wyjąć
przedmioty (ruszty, prowadnice
itp. dostarczone wraz
z urządzeniem), w szczególności
garnki, patelnie, tace i inne
przybory kuchenne z powłoką
zapobiegającą przywieraniu.
Należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją czyszczenia pirolitycznego.
Gdy działa funkcja czyszczenia
pirolitycznego, dzieci nie powinny
zbliżać się do urządzenia.
Urządzenie mocno się nagrzewa, a z
otworów wentylacyjnych wydostaje
się gorące powietrze.
Czyszczenie pirolityczne jest
procesem przebiegającym w wysokiej
temperaturze, podczas którego resztki
żywności oraz materiały, z których
wykonano urządzenie, mogą uwalniać
opary. W związku z tym:
podczas czyszczenia
pirolitycznego oraz po jego
zakończeniu należy dokładnie
przewietrzyć pomieszczenie.
podczas pierwszego nagrzewania
urządzenia do maksymalnej
temperatury oraz po zakończeniu
nagrzewania należy zapewnić
dobrą wentylację pomieszczenia.
W odróżnieniu od ludzi niektóre ptaki
oraz gady są bardzo wrażliwe na
opary, które mogą uwalniać się
POLSKI 7
podczas czyszczenia pirolitycznego
piekarnika.
Podczas czyszczenia
pirolitycznego oraz po jego
zakończeniu w pobliżu urządzenia
nie powinny przebywać zwierzęta
domowe (szczególnie ptaki); na
początku wybrać najwyższą
temperaturę, pamiętając
o konieczności zapewnienia
dobrej wentylacji pomieszczenia.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe
mogą być wrażliwe na miejscowe
zmiany temperatury, które występują
w pobliżu piekarników z funkcją
czyszczenia pirolitycznego podczas
działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca
podczas czyszczenia pirolitycznego
może uszkodzić powierzchnie
garnków, patelni, tac i innych
przyborów kuchennych z powłoką
zapobiegającą przywieraniu; ponadto
powłoki te mogą być źródłem oparów
o niewielkim stopniu toksyczności.
Opary uwalniane podczas
czyszczenia pirolitycznego lub
wypalania resztek potraw klasyfikuje
się jako nieszkodliwe dla ludzi, w tym
dla dzieci lub osób z problemami
zdrowotnymi.
2.6 Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie porażeniem
prądem.
Informacja dotycząca oświetlenia w
urządzeniu i elementów
oświetleniowych sprzedawanych
osobno jako części zamienne:
Zastosowane elementy oświetleniowe
są przystosowane do pracy w
wymagających warunkach fizycznych
(temperatura, drgania, wilgotność) w
urządzeniach domowych lub są
przeznaczone do sygnalizacji stanu
działania urządzenia. Nie są one
przeznaczone do innych zastosowań i
nie nadają się do oświetlania
pomieszczeń domowych.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.7 Serwis
Aby naprawić urządzenie, należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
2.8 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem
obrażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
www.aeg.com8
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
2
7
1
8
4
3
5
6
5
4
3
2
1
1
Panel sterowania
2
Sterowanie elektroniczne
3
Gniazdo termosondy
4
Grzałka
5
Oświetlenie
6
Wentylacja
7
Prowadnice blach, wyjmowane
8
Poziomy umieszczenia potrawy
3.2 Wyposażenie
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Termosonda
Do pomiaru temperatury wewnątrz
produktu.
Prowadnice teleskopowe
Ułatwiają wkładanie i wyjmowanie
rusztów i blach.
POLSKI 9
4. PANEL STEROWANIA
4.1 Sterowanie elektroniczne
21 3 4 5 8 9 10 1176
Urządzenie obsługuje się, dotykając pól czujników.
Pole
czujnika
Funkcja Uwagi
1
- Wyświetlacz Przedstawia bieżące ustawienia piekarnika.
2
WŁĄCZONE /
WYŁĄCZONE
Włączanie i wyłączanie piekarnika.
3
Funkcje pieczenia
lub Gotowanie
wspomagane
Aby wybrać funkcję pieczenia lub pozycję menu,
należy jednokrotnie nacisnąć pole czujnika: Goto‐
wanie wspomagane. Ponowne naciśnięcie pola
czujnika umożliwia przełączanie pomiędzy pozy‐
cjami menu: Funkcje pieczenia, Gotowanie wspo‐
magane. Aby włączyć lub wyłączyć oświetlenie
piekarnika, należy nacisnąć i przytrzymać pole
czujnika przez 3 sekundy. Oświetlenie można włą‐
czyć również wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
4
Ulubione Zapisywanie i dostęp do ulubionych programów.
5
Wybór temperatu‐
ry
Ustawianie temperatury lub wyświetlanie aktualnej
temperatury w piekarniku. Nacisnąć i przytrzymać
pole czujnika przez 3 sekundy, aby włączyć lub
wyłączyć funkcję: Szybkie nagrzewanie.
6
Strzałka w dół Służy do przemieszczania się w dół menu.
7
Strzałka w górę Służy do przemieszczania się w górę menu
8
OK Potwierdzenie wyboru lub ustawienia.
www.aeg.com10
Pole
czujnika
Funkcja Uwagi
9
Przycisk Powrót Powrót do poprzedniego poziomu menu. Aby wy‐
świetlić menu główne, należy nacisnąć pole czuj‐
nika przez 3 sekundy.
10
Godzina i dodat‐
kowe funkcje
Ustawianie różnych funkcji. Gdy działa funkcja
pieczenia, należy nacisnąć pole czujnika, aby us‐
tawić zegar lub funkcje: Blokada panelu, Ulubione,
Pieczenie + utrzymanie temperatury, Ustaw +
start. Można także zmienić ustawienia czujki tem‐
peratury.
11
Minutnik Aby ustawić funkcję: Minutnik.
4.2 Wyświetlacz
A
DE
B C
A. Funkcja pieczenia
B. Aktualny czas
C. Wskaźnik rozgrzania
D. Temperatura
E. Czas trwania lub czas zakończenia
działania funkcji
Inne wskazania wyświetlacza:
Symbol Funkcja
Minutnik Funkcja działa.
Aktualny czas Wyświetlacz pokazuje aktualną godzi‐
nę.
Czas Wyświetlacz wskazuje wymagany
czas pieczenia.
Godzina zakończenia Wyświetlacz wskazuje czas zakończe‐
nia pieczenia.
Temperatura Wyświetlacz wskazuje temperaturę.
Wskazanie czasu Wyświetlacz wskazuje czas działania
funkcji pieczenia. Nacisnąć jednocześ‐
nie i , aby wyzerować czas.
Obliczanie Piekarnik oblicza czas pieczenia.
Wskaźnik rozgrzania Wyświetlacz wskazuje temperaturę w
piekarniku.
POLSKI 11
Symbol Funkcja
Szybkie nagrzewanie Funkcja jest włączona. Zapewnia ona
krótszy czas nagrzewania.
Automatyka wagowa Wskazanie informuje, że system auto‐
matycznego ważenia jest włączony
lub można zmienić ciężar.
Pieczenie + utrzymanie
temperatury
Funkcja jest włączona.
5. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Czyszczenie wstępne
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Wyjąć z piekarnika wszyst‐
kie akcesoria i prowadnice
blach.
Umyć piekarnik i akcesoria
miękką szmatką zwilżoną
ciepłą wodą z dodatkiem ła‐
godnego detergentu.
Umieścić akcesoria i wyjmo‐
wane prowadnice blach w
piekarniku.
5.2 Pierwsze połączenie
Przed pierwszym użyciem należy ustawić:
Język
Kontrast wyświetla‐
cza
Jasność wyświetla‐
cza
Aktualna godzina
5.3 Wstępne nagrzewanie
Przed pierwszym użyciem należy wstępnie nagrzać pusty piekarnik.
Krok 1 Wyjąć z piekarnika wszystkie akcesoria i prowadnice blach.
Krok 2
Ustawić maksymalną temperaturę dla funkcji: .
Pozostawić włączony piekarnik na 1 godz.
www.aeg.com12
Przed pierwszym użyciem należy wstępnie nagrzać pusty piekarnik.
Krok 3
Ustawić maksymalną temperaturę dla funkcji: .
Pozostawić włączony piekarnik na 15 min.
Podczas nagrzewania z piekarnika może wydobywać się nieprzyjemny zapach i dym.
Należy zapewnić odpowiednią wentylację w pomieszczeniu.
6. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Obsługa menu
1. Włączyć piekarnik.
2. Nacisnąć lub , aby wybrać
opcję menu.
3. Nacisnąć , aby przejść do
podmenu lub zaakceptować
ustawienie.
Aby w dowolnej chwili
powrócić do menu
głównego, należy użyć .
6.2 Ustawianie funkcji
pieczenia
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać menu: Funkcje pieczenia.
3. Nacisnąć , aby potwierdzić.
4. Wybrać funkcję pieczenia.
5. Nacisnąć , aby potwierdzić.
6. Ustawić temperaturę.
7. Nacisnąć
, aby potwierdzić.
6.3 Wskaźnik podgrzewania.
Po włączeniu funkcji pieczenia pasek
pokazuje, że temperatura rośnie. Gdy
zostanie osiągnięta temperatura,
rozlegnie się trzykrotnie sygnał
dźwiękowy, pasek zacznie migać i
zniknie.
6.4 Używanie: Szybkie
nagrzewanie
Funkcji tej należy używać przed
włożeniem żywności do piekarnika.
Funkcja ta skraca czas nagrzewania.
Funkcja nie jest dostępna w niektórych
funkcjach piekarnika.
– nacisnąć i przytrzymać.
6.5 Ciepło resztkowe
Po wyłączeniu piekarnika na
wyświetlaczu pokazany jest poziom
ciepła resztkowego. Ciepło resztkowe
można wykorzystać do utrzymania
temperatury potraw.
6.6 Przegląd menu
Menu główne
Symbol/element
menu
Zastosowanie
Funkcje piecze‐
nia
Zawiera listę funkcji
pieczenia.
Przepisy
Zawiera listę progra‐
mów automatycznych.
Ulubione
Zawiera listę ulubio‐
nych programów pie‐
czenia utworzonych
przez użytkownika.
Czyszczenie
Zawiera listę progra‐
mów czyszczenia.
POLSKI 13
Symbol/element
menu
Zastosowanie
Ustawienia pod‐
stawowe
Służy do konfiguracji
urządzenia.
Specjalne
Zawiera listę dodatko‐
wych funkcji pieczenia.
Gotowanie wspo‐
magane
Zawiera zalecane us‐
tawienia piekarnika dla
wielu potraw. Wybierz
danie i rozpocznij pro‐
ces gotowania. Pod‐
ane wartości tempera‐
tury i czasu mają jed‐
nie charakter orienta‐
cyjny i można je zmie‐
niać. Zależą one od
przepisu, jakości oraz
ilości użytych składni‐
ków.
Podmenu opcji: Ustawienia podstawowe
Symbol/element
menu
Opis
Ustaw aktualną
godzinę
Ustawianie aktualnej
godziny na zegarze.
Wskazanie czasu
Gdy opcja jest WŁĄ‐
CZONA, po wyłącze‐
niu urządzenia na wy‐
świetlaczu widoczna
jest aktualna godzina.
Szybkie nagrze‐
wanie
Gdy opcja jest WŁĄ‐
CZONA, funkcja za‐
pewnia krótszy czas
nagrzewania.
Ustaw + start
Umożliwia ustawienie
funkcji i włączenie jej
w późniejszym czasie
poprzez naciśnięcie
dowolnego symbolu na
panelu sterowania.
Symbol/element
menu
Opis
Pieczenie +
utrzymanie tem‐
peratury
Umożliwia utrzymywa‐
nie temperatury potra‐
wy przez 30 minut po
zakończeniu piecze‐
nia.
Wydłużenie cza‐
su
Włącza i wyłącza funk‐
cję wydłużenia czasu.
Kontrast wy‐
świetlacza
Stopniowa regulacja
kontrastu wyświetla‐
cza.
Jasność wyświet‐
lacza
Stopniowa regulacja
jasności wyświetlacza.
Ustawienie języ‐
ka
Wybór języka komuni‐
katów na wyświetla‐
czu.
Głośność sygna‐
łu
Stopniowa regulacja
głośności dźwięku
przycisków oraz syg‐
nałów.
Dźwięki przycis‐
ków
Włączanie i wyłącza‐
nie dźwięku pól doty‐
kowych. Nie można
wyłączyć dźwięku to‐
warzyszącemu do‐
tknięciu pola WŁ./
WYŁ.
Alarm/sygnał błę‐
du
Włączanie i wyłącza‐
nie sygnałów alarmo‐
wych.
Przypominanie o
czyszczeniu
Przypominanie o ko‐
nieczności wyczy‐
szczenia urządzenia.
Tryb demo
Kod włączenia/wyłą‐
czenia: 2468.
Usługi
Wyświetlanie informa‐
cji o wersji oprogramo‐
wania i konfiguracji.
www.aeg.com14
Symbol/element
menu
Opis
Ustawienia fa‐
bryczne
Przywracanie ustawień
fabrycznych.
6.7 Funkcje pieczenia
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Termoobieg
Do jednoczesnego pie‐
czenia na trzech pozio‐
mach i do suszenia
żywności.Ustawić tem‐
peraturę o 20-40°C niż‐
szą niż dla funkcji: Pie‐
czenie tradycyjne.
Funkcja Pizza
Do pieczenia na jednym
poziomie dań wymaga‐
jących intensywnego
przyrumienienia i kru‐
chego spodu. Ustawić
temperaturę o 20-40°C
niższą niż dla funkcji:
Pieczenie tradycyjne.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia i opieka‐
nia żywności na jednym
poziomie piekarnika.
Potrawy mrożo‐
ne
Do przyrządzania pro‐
duktów gotowych (np.
frytek, pieczonych
ziemniaków w ćwiart‐
kach, sajgonek itp.), tak
aby nadać im chrup‐
kość.
Grill
Do grillowania cienkich
porcji potraw i opieka‐
nia chleba.
Turbo grill
Do pieczenia dużych
kawałków mięsa lub
drobiu z kośćmi na jed‐
nym poziomie. Do przy‐
rządzania zapiekanek i
przyrumieniania.
Funkcja pie‐
czenia
Zastosowanie
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast na
kruchym spodzie oraz
do pasteryzowania żyw‐
ności.
Termoobieg wil‐
gotny
Funkcja zapewnia
oszczędność energii
podczas pieczenia.
Podczas używania tej
funkcji temperatura w
komorze może się róż‐
nić od temperatury us‐
tawionej. Wykorzysty‐
wane jest ciepło reszt‐
kowe. Może nastąpić
zmniejszenie mocy
grzania. Więcej infor‐
macji można znaleźć w
rozdziale „Codzienna
eksploatacja”, Uwagi
dotyczące funkcji: Ter‐
moobieg wilgotny.
Podczas działania
niektórych funkcji piekarnika
oświetlenie może wyłączyć
się automatycznie przy
temperaturze poniżej 60°C.
6.8 Specjalne
Funkcja piecze‐
nia
Zastosowanie
Odstawić w ciep‐
łe miejsce
Do utrzymywania tem‐
peratury potraw.
Podgrzewanie ta‐
lerzy
Do wstępnego ogrze‐
wania talerzy przed
podaniem potraw.
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania
warzyw (np. pikli).
POLSKI 15
Funkcja piecze‐
nia
Zastosowanie
Suszenie
Do suszenia krojonych
owoców, warzyw i
grzybów.
Wyrastanie cias‐
ta
Do przyspieszenia wy‐
rastania ciasta droż‐
dżowego. Zapobiega
wysychaniu powierzch‐
ni ciasta i zachowuje
jego elastyczność.
Wolne gotowanie
Do przygotowywani
delikatnych soczystych
pieczeni.
Pieczenie chleba
Tej funkcji można użyć
do wypieku chleba i
bułek, dzięki czemu
zyskają chrupiącą
skórkę, połysk i kolor
jak pieczywo z profe‐
sjonalnej piekarni.
Rozmrażanie
Do rozmrażania żyw‐
ności (warzyw i owo‐
ców). Czas rozmraża‐
nia uzależniony jest od
ilości i grubości mrożo‐
nej potrawy.
Zapiekanki
Do przyrządzania po‐
traw takich potraw, jak
lasagne lub zapiekana
ziemniaczana. Do
przyrządzania zapieka‐
nek i przyrumieniania.
6.9 Uwagi dotyczące funkcji:
Termoobieg wilgotny
Funkcji tej użyto w celu potwierdzenia
zgodności z wymogami rozporządzeń
UE 65/2014 i UE 66/2014, dotyczących
klasy efektywności energetycznej i
ekoprojektu. Testy przeprowadzono
zgodnie z normą EN 60350-1.
Drzwi piekarnika powinny być zamknięte
podczas pieczenia, tak aby działanie
funkcji nie było zakłócane, a piekarnik
działał z najwyższą możliwą wydajnością
energetyczną.
Podczas korzystania z tej funkcji
oświetlenie wyłącza się automatycznie
po 30 sekundach.
Wskazówki dotyczące pieczenia – patrz
rozdział „Wskazówki i porady”,
Termoobieg wilgotny. Ogólne zalecenia
dotyczące oszczędzania energii znajdują
się w rozdziale „Wydajność
energetyczna”, Oszczędzanie energii.
6.10 Gotowanie wspomagane
Kategoria potraw: Ryba/Owoce morza
Potrawa
Ryby Ryba pieczona
Paluszki rybne
Filet rybny, mrożony
Cała ryba, mała,
grillowana
Cała ryba, grillowa‐
na
Cała ryba, grillowa‐
na
Łosoś, cały -
Kategoria potraw: Drób
Potrawa
Filet drobiowy -
Kurczak
Skrzydełka kurcz.,
świeże
Skrzydełka kurcz.,
mroż.
Udka kurczaka,
świeże
Udka kurczaka,
mrożone
Kurczak, 2 połówki
www.aeg.com16
Kategoria potraw: Mięso
Potrawa
Wołowina
Duszone mięso
Klops
Pieczeń wołowa
Lekko wypieczone
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Dobrze wypieczone
Wołowina po skan‐
dynaw.
Lekko wypieczone
Średnio wypieczone
Dobrze wypieczone
Wieprzowina
Żeberka
Golonka wieprz.,
podgot.
Pieczeń wieprzowa
Karczek wieprzowy
Karkówka
Łopatka wieprzowa
Cielęcina
Gicz cielęca
Górka cielęca
Pieczeń cielęca
Jagnięcina
Udziec jagnięcy
Comber jagnięcy
Pieczeń jagnięca
średnia
Potrawa
Dziczyzna
Zając
Udziec zajęczy
Comber zajęczy
Sarnina
Udziec z sarny
Comber z sarny/
jelenia
Pieczeń z dziczyzny
Karczek z dziczyzny
Kategoria potraw: Potrawy z piekarnika
Potrawa
Lasagna/cannelloni
mrożone
-
Zapiekanka wa‐
rzywna
-
Dania słodkie -
Kategoria potraw: Pizza / Quiche
Potrawa
Pizza
Pizza na cienkim
cieście
Pizza, dużo dodat‐
ków
Pizza, mrożona
Pizza American,
mrożona
Pizza, schłodzona
Pizza snacks mro‐
żone
Bagietki z serem -
Flammkuchen -
Tarta szwajcarska
na słono
-
Quiche lorraine -
POLSKI 17
Potrawa
Tarta pikantna -
Kategoria potraw: Ciasto/Ciastka
Potrawa
Kołacz -
Ciasto z jabłkami,
przykryte
-
Biszkopt -
Szarlotka -
Sernik w foremce -
Brioszki -
Tort biszkoptowy -
Tarta -
Tarta szwajc. na
słodko
-
Ciasto migdałowe -
Babeczki -
Ciasta -
Ciasta przekładane -
Ptysie -
Ciasto francuskie -
Eklery -
Makaroniki -
Kruche ciasteczka -
Strucla bożonar. -
Strudel jabłkowy,
mrożony
-
Ciasto na blasze
Ciasto biszkoptowe
Ciasto drożdżowe
Sernik na blasze -
Brownies -
Rolada biszkoptowa -
Potrawa
Placek drożdżowy -
Placek z kruszonką -
Ciasto cukrowe -
Spód tarty
Kruchy spód tarty
Spód placka, ciasto
ukręc.
Tarta owocowa
Tarta owoc., kruchy
spód
Tarta owoc., ciasto
ukręc.
Ciasto drożdżowe
Kategoria potraw: Chleb / Bułki
Potrawa
Bułki Bułki, mrożone
Ciabatta -
Chleb
Chałka
Chałka drożdżowa
Przaśny chleb
Kategoria potraw: Przystawki
Potrawa
Frytki, cienkie -
Frytki, grube -
Frytki, mrożone -
Krokiety -
Pieczone ziemniaki,
ćwiartki
-
Zapiekane mięso i
ziemniaki
-
Aby zmienić temperaturę
wewnątrz produktu lub
ciężar, należy użyć lub
w celu ustawienia
nowych wartości.
www.aeg.com18
7. FUNKCJE ZEGARA
7.1 Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik
Ustawianie odliczania
czasu (maks. 2 godz.
30 min). Funkcja ta nie
ma wpływu na działanie
piekarnika.
Czas
Do ustawienia czasu
pracy piekarnika (maks.
23 godziny i 59 minut).
Nie jest dostępna dla:
Termosonda.
Godzina zakoń‐
czenia
Ustawianie czasu wyłą‐
czenia funkcji pieczenia
(maks. 23 godz. 59
min). Nie jest dostępna
dla: Termosonda.
Po ustawieniu czasu dla funkcji zegara
odliczanie czasu rozpoczyna się po 5
sekundach.
Czas, Godzina zakończenia – przed
użyciem funkcji należy ustawić funkcję
pieczenia i temperaturę. Piekarnik
wyłącza się automatycznie.
Czas, Godzina zakończenia – można
jednocześnie korzystać z tych funkcji,
aby automatycznie włączyć i wyłączyć
piekarnik w późniejszym czasie.
7.2 Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję pieczenia.
2.
– nacisnąć kilkakrotnie, aż na
wyświetlaczu pojawi się żądana
funkcja zegara i odpowiedni symbol.
3. , – nacisnąć, aby ustawić
czas.
4. Nacisnąć: .
Po upływie czasu zostanie wyemitowany
sygnał. Piekarnik wyłączy się. Na
wyświetlaczu pojawi się komunikat.
5. Nacisnąć dowolny symbol, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
7.3 Pieczenie + utrzymanie
temperatury
Warunki działania funkcji:
Ustawiona temperatura musi
przekraczać 80°C.
Funkcja: Czas jest ustawiona.
Funkcja: Pieczenie + utrzymanie
temperatury umożliwia utrzymywanie
temperatury gotowej potrawy na
poziomie 80°C przez 30 minut. Funkcja
włącza się po zakończeniu procesu
pieczenia.
Funkcję można włączyć i wyłączyć w
menu: Ustawienia podstawowe.
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać funkcję pieczenia.
3. Ustawić temperaturę powyżej 80°C.
4. Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na
wyświetlaczu pojawi się wskazanie:
Pieczenie + utrzymanie temperatury.
5. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Po zakończeniu działania funkcji
zostanie wyemitowany sygnał.
7.4 Wydłużenie czasu
Funkcja: Wydłużenie czasu sprawia, że
funkcja pieczenia pozostaje włączona po
zakończeniu Czas.
Dotyczy wszystkich funkcji
pieczenia z funkcją Czas lub
Automatyka wagowa.
Funkcja nie działa z
termosondą.
1. Po zakończeniu czasu pieczenia
rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć dowolny symbol.
Na wyświetlaczu pojawi się komunikat.
2. Nacisnąć , aby włączyć lub ,
aby anulować.
3. Ustawić czas działania funkcji.
4. Nacisnąć przycisk .
POLSKI 19
8. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
8.1 Przepisy w Internecie
Przepisy dla programów automatycznych
można znaleźć w naszej witrynie
internetowej. Aby znaleźć odpowiednią
książkę kucharską, należy sprawdzić
numer produktu (PNC) podany na
tabliczce znamionowej umieszczonej na
obramowaniu komory piekarnika.
8.2 Przepisy z opcją
Automatyczne przepisy
Piekarnik umożliwia wybranie
zaprogramowanych przepisów. Przepisy
są ustalone i nie można ich zmieniać.
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać menu: Przepisy. Nacisnąć
, aby potwierdzić.
3. Wybrać kategorię i potrawę.
Nacisnąć , aby potwierdzić.
4. Wybrać przepis. Nacisnąć , aby
potwierdzić.
9. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
9.1 Termosonda
Termosonda mierzy temperaturę
wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie
ustawioną temperaturę, piekarnik
wyłącza się.
Dostępne są dwa ustawienia
temperatury:
temperatura piekarnika (co najmniej
120°C),
temperatura wewnątrz produktu.
UWAGA!
Należy używać wyłącznie
termosondy dostarczonej
wraz z urządzeniem oraz
oryginalnych części
zamiennych.
Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia:
Składniki powinny mieć temperaturę
pokojową.
Termosondy nie można używać do
potraw płynnych.
Podczas pieczenia termosonda
powinna znajdować się w potrawie, a
wtyczka w gnieździe.
Przestrzegać zalecanych temperatur
wewnątrz produktu. Patrz rozdział
„Wskazówki i porady”.
Piekarnik oblicza przybliżony
czas zakończenia pieczenia.
Zależy on od ilości potrawy,
ustawionej funkcji pieczenia i
temperatury.
Kategorie potraw: mięso,
drób i ryba
1. Włączyć urządzenie.
2. Włożyć końcówkę termosondy w
środek mięsa lub ryby, jeśli to
możliwe – w środkową część.
Upewnić się, że co najmniej 3/4
termosondy znajduje się w potrawie.
3. Włożyć wtyczkę termosondy do
gniazda znajdującego się w przedniej
ramie urządzenia.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

AEG BPK742320M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi