KitchenAid KCBWX 45600 Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Thanks for choosing
This story begins with
a cool glimpse of light
which easily burns into
a creative mind.
A story of timeless
moments of a serious
passion prepared to
become a delicious
art creation.
Quick Reference Guide
Spis treści
PL str. 3
3
PL
This story begins with
a cool glimpse of light
which easily burns into
a creative mind.
A story of timeless
moments of a serious
passion prepared to
become a delicious
art creation.
Dziękujemy za wybór
naszego produktu
Chłodziarka do wina do
zabudowy 45 cm
Skrócona instrukcja obsługi
4
Skrócona instrukcja obsługi
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP
PRODUKTU KITCHENAID
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . whirlpool . eu/ register
Przed użyciem urządzenia
należy uwnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
Pierwsze użycie
Po podłączeniu do zasilania chłodziarki do wina wyświetlacz pokazuje temperaturę wewnątrz chłodziarki:
System regulacji temperatury jest ustawiony na 15°C i ma za zadanie utrzymywanie stałej temperatury.
W przypadku, gdy konieczna jest modykacja temperatury, należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami:
1. Po podłączeniu do zasilania chłodziarki do wina wyświetlacz pokazuje temperaturę, która została
ustawiona
2. Nacisnąć przycisk
przez jedną sekundę (patrz panel sterowania). Wyświetlana temperatura zacznie
migać.
3. Nacisnąć przycisk
lub do momentu uzyskania żądanej temperatury.
4. Odczekać 5 sekund, aż temperatura przestanie migać.
5. Przed wstawieniem butelek wina do chłodziarki odczekać, aż w chłodziarce zostanie osiągnięta żądana
temperatura.
Oświetlenie wewnętrzne nie włączy się (lub wyłączy się czasowo), jeśli temperatura wewnętrzna przekracza
24°C. Dzięki temu chłodziarka szybciej osiągnie zaprogramowaną temperaturę.
Elementy i funkcje urządzenia
Komora leżakowania
Głównym zadaniem komory leżakowania jest zagwarantowanie, aby Państwa wina były przechowywane
w optymalnych warunkach.
Chłodziarka do wina posiada fabryczną nastawę temperatury o wartości, która - jak ustalono - jest
optymalna w większości przypadków i wynosi 15°C w górnej komorze.
Wino to produkt złożony, będący wynikiem długiego i powolnego procesu produkcji. Wymaga bardzo
specycznych warunków, aby można było w sposób optymalny wydobyć jego zalety.
Wszystkie wina są przechowywane w tej samej temperaturze, jednak w zależności od swoich cech
są podawane i degustowane w bardzo różnych temperaturach (patrz tabela optymalnych wartości
temperatury dla wina).
Zatem, podobnie jak w piwnicach producentów win, dla przechowywania wina nie tyle jest ważna
wartość bezwzględna temperatury w chłodziarce, ile zachowanie stałej temperatury na przestrzeni
czasu. Istotne znaczenie ma raczej utrzymywanie stałej temperatury na przestrzeni czasu. Wino
przechowuje się idealnie w każdej temperaturze pod warunkiem, że temperatura nie ulega wahaniom.
PANEL STEROWANIA DRZWICZKI
TABLICZKA ZNAMIONOWA
PÓŁKI
KOMORA
LEŻAKOWANIA
5
Panel sterowania
ZMNIEJSZANIE
TEMPERATURY
ZWIĘKSZANIE
TEMPERATURY
KONTROLKA PILOTOWA
WYŚWIETLACZ
KONTROLKA PILOTOWA CHŁODZENIA
KONTROLKA
ZASILANIA
CHŁODZIARKI
PRZYCISK
WŁ./WYŁ.
Tabela optymalnych wartości temperatury dla wina
Tabela wskazuje przybliżoną temperaturę, w której należy podawać wino. Jeśli dane wino należy podać
w temperaturze wyższej niż temperatura panująca w chłodziarce, zaleca się, aby przed podaniem wina
wyjąć je na pewien czas z chłodziarki i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Amarone 17°C Wytrawne i słodkie wina musujące 6°C
Barbaresco 17°C
Verdicchio di Matelica
oraz wina Castelli di Jesi 8°C
Barolo 17°C Białe wina z Trentino Alto Adige 11°C
Beaujolais 13°C Białe wina Franciacorta 11°C
Białe wzmacniane bordeaux 6°C Wytrawne, aromatyczne białe wina 10°C
Wytrawne białe bordeaux 8°C
Wytrawne, młode białe wina o owocowym
aromacie 8°C
Czerwone bordeaux 17°C Białe wina z regionu Friuli Venezia Giulia 11°C
Białe burgundy 11°C Wina Rodano 15°C
Czerwone burgundy 18°C Wytrawne białe wina z doliny Loary 10°C
Brunello 17°C Wina wzmacniane z doliny Loary 7°C
Szampan 6°C Czerwone wina z doliny Loary 14°C
Klasyczne Chianti 16°C Wina wzmacniane Passito 8-18°C
Wina z regionu Languedoc-Roussillon 13°C Wina różowe, nowe wina 12°C
Passito di Pantelleria 6°C Lekkie czerwone wina, łagodnie taniczne 14°C
Wina różowe Rosé Provence 12°C
Czerwone wina, raczej taniczne,
średnio zbudowane 16°C
6
Składowanie zapasu butelek
wina
Standardowy zapas 24 butelek wina
Zapas 24 butelek (dla butelek standardowych,
mieszanych i Renana) zaleca się w przypadku win,
które powinny być widoczne i w łatwy sposób
wyjmowane.
Umieścić każdą butelkę w odpowiednich
otworach w trzech drewnianych półkach. W
najniższej części chłodziarki można umieścić
sześć butelek wina.
Zaleca się, aby umieścić butelki Renana na
dolnej półce oraz w najniższej części chłodziarki,
ponieważ została ona specjalnie zaprojektowana
w celu przechowywania większych butelek.
! Drewniana półka może bezpiecznie pomieścić
do 22 butelek.
Zapas butelek szampana
Butelki szampana są większe niż standardowe
butelki. Powinny zostać umieszczone w najniższej
części chłodziarki, która może pomieścić do
pięciu butelek.
Jeśli zamierza się przechowywać więcej niż pięć
butelek szampana w chłodziarce, należy wyjąć
trzecią półkę i ułożyć butelki jedne na drugich w
dwóch rzędach (kładąc butelki w drugim rzędzie
pomiędzy butelkami tworzącymi rząd w najniższej
części chłodziarki). W ten sposób można
pomieścić do dziewięciu butelek.
Proponowane konguracje przechowywania
butelek
STANDARDOWA
24 butelki (wszystkie w
pozycji leżącej)
3 półki
PRZECHOWYWANIE
28 butelki (wszystkie w
pozycji leżącej)
7
Rozwiązywanie problemów
Przed skontaktowaniem się z Centrum Obsługi Klienta:
Zrestartować urządzenie, aby sprawdzić, czy w ten sposób problem nie zostanie samoistnie usunięty.
W razie potrzeby powtórzyć ten krok po upływie godziny. W razie potrzeby powtórzyć tę operację po
upływie godziny.
Jeśli problem utrzymuje się, skontaktować się z najbliższym Centrum Obsługi Klienta.
W tym przypadku należy opisać problem technikowi oraz podać dokładny typ i model posiadanego
urządzenia, a także kod Assistance umieszczony na tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
komory chłodziarki. Dzięki tym informacjom technik będzie mógł natychmiast określić rodzaj
czynności, którą należy wykonać.
W przypadku konieczności naprawy zaleca się kontakt z Autoryzowanym Centrum Pomocy Technicznej.
Problem Możliwe przyczyny/rozwiązania:
Sprężarka nie działa Wtyczka nie jest wsunięta do gniazdka w ścianie lub
jest wsunięta niedostatecznie głęboko, powodując brak
kontaktu. Ewentualnie mogła wystąpić awaria dostawy
prądu w domu.
Gniazdko w ścianie jest uszkodzone. Aby sprawdzić,
wsunąć wtyczkę chłodziarki do winna do innego
gniazdka w ścianie.
Sprężarka nie wyłącza się Skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta
Krótkotrwałe usterki, takie jak awaria dostawy prądu, nie stanowią zagrożenia dla jakości wina.
Zagrożenie dla jakości wina stanowią jedynie usterki, które pozostaną nienaprawione przez dłuższy
okres czasu.
Czyszczenie
Przed przystąpieniem do mycia lub do innych czynności konserwacyjnych wyjąć wtyczkę z gniazda
zasilania lub odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Nie stosować substancji ściernych. Nie czyścić elementów urządzenia środkami łatwopalnymi.
Nie stosować parowych urządzeń do czyszczenia.
Przycisków i wyświetlacza panelu sterowania nie należy czyścić przy użyciu alkoholu lub środków
na bazie alkoholu. Należy używać do tego celu wyłącznie suchej szmatki.
Od czasu do czasu należy czyścić urządzenie za pomocą szmatki oraz roztworu ciepłej wody
i neutralnych środków przeznaczonych do czyszczenia wnętrza chłodziarki.
Zachęcamy do skorzystania z naszej strony internetowej www.kitchenaid.eu, aby zapoznać się z
pełną instrukcją obsługi.
Dodatkowo, znajdą tam Państwo wiele użytecznych informacji, na przykład: inspirujące przepisy wymy-
ślone i przetestowane przez ambasadorów naszej marki, lub najbliższą szkołę gotowania KitchenAid.
PL
400011189395
Wydrukowano we Włoszech
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

KitchenAid KCBWX 45600 Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide