4
Skrócony poradnik
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP
PRODUKTU KITCHENAID
Aby uzyskać kompleksową pomoc, prosimy zarejestrować
urządzenie na stronie www. kitchenaid.eu/register
Przed użyciem urządzenia
należy uważnie przeczytać te
instrukcje.
Pierwsze użycie
Po instalacji pozostawić urządzenie w bezruchu na co najmniej dwie godziny przed podłączeniem go do sieci.
Natychmiast po podłączeniu do sieci urządzenie uruchomi się automatycznie. Po włączeniu urządzenia należy
zaczekać 4 do 6 godzin, aż zostanie osiągnięta prawidłowa temperatura przechowywania, przewidziana dla
przeciętnie wypełnionego urządzenia.
! Przed podłączeniem urządzenia, dobrze wyczyść komory i akcesoria ciepłą wodą i sodą oczyszczoną.
1. Umieścić wtyczkę w gniazdku i upewnić się, że włącza się wewnętrzne oświetlenie.
2. Umieścić pokrętło REGULACJI TEMPERATURY w pozycji wskazującej średnią wartość. Po kilku godzinach
będzie można włożyć żywność do lodówki.
Ustawienie temperatury
Temperatura wewnątrz komory chłodziarki automatycznie dostosowuje się zgodnie z ustawieniem pokrętła termostatu.
1 = najcieplej MAX = najzimniej
Zalecamy jednak używanie średniego ustawienia.
Sekcja chłodząca chłodziarki znajduje się wewnątrz tylnej ściany komory, aby zapewnić większą przestrzeń oraz
ze względów estetycznych. Tylna ściana może pokryć się szronem lub kroplami wody, w zależności od tego, czy
sprężarka pracuje, czy znajduje się w trybie czuwania. Nie jest to niepokojące zjawisko; chłodziarka działa normalnie.
Jeśli pokrętło REGULACJI TEMPERATURY zostało ustawione na dużej wartości, przy czym w chłodziarce znajduje
się duża ilość żywności, a na zewnątrz panuje wysoka temperatura, urządzenie będzie pracowało w sposób
nieprzerwany, co spowoduje wytworzenie się dużej ilości szronu oraz duże zużycie energii elektrycznej można temu
przeciwdziałać, ustawiając pokrętło na niższej wartości (wystąpi automatyczne odszranianie).
Najlepszy sposób wykorzystania chłodziarki
• Używać pokrętła REGULACJI TEMPERATURY w celu dostosowania temperatury (patrz Części szuady i funkcje
urządzenia).
• Wkładać do komory chłodziarki tylko zimne lub chłodne produkty spożywcze, nie wkładać gorących (patrz
Wskazówki bezpieczeństwa).
• Należy pamiętać, że ugotowana żywność nie jest bardziej trwała od surowej.
• Nie przechowywać płynów w otwartych pojemnikach. Zwiększy to poziom wilgotności w chłodziarce i
spowoduje tworzenie się skroplin.
Higiena związana z żywnością
1. Po zakupieniu żywności należy usunąć całe opakowanie zewnętrzne wykonane z papieru/kartonu lub inny rodzaj
opakowania, który może spowodować wprowadzenie bakterii lub brudu do wnętrza chłodziarki.
2. Unikać umieszczania blisko siebie produktów spożywczych (zwłaszcza łatwo psujących się lub o silnym zapachu);
dzięki temu ogranicza się ryzyko skażenia drobnoustrojami lub bakteriami, a także rozprzestrzenianie silnych
zapachów w chłodziarce.
3. Przechowywać żywność w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację powietrza między poszczególnymi
produktami.
4. Utrzymywać wnętrze chłodziarki w czystości, pamiętając, aby nie stosować środków o właściwościach
utleniających lub ściernych.
5. Usuwać z chłodziarki wszelkie produkty żywnościowe po upływie ich terminu ważności.
6. W celu prawidłowej ochrony żywności wszystkie łatwo psujące się produkty (miękkie sery, surowe ryby, surowe
mięso itd.) powinny być przechowywane w najzimniejszej stree komory chłodziarki, to znaczy w dolnej
szuadzie po lewej stronie, gdzie umieszczona jest kontrolka temperatury.