• Przed gotowaniem produktów ze
„skórką”, takich jak ziemniaki, pomido‐
ry czy kiełbaski, należy kilkakrotnie po‐
nakłuwać je widelcem, aby nie eksplo‐
dowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność na‐
leży gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają okres‐
owego mieszania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie
jak marchew, groszek czy kalafior,
muszą być gotowane w wodzie.
• Większe kawałki należy obrócić na
drugą stronę po upływie połowy czasu
gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić
warzywa na kawałki podobnej wielkoś‐
ci.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany, cera‐
miki lub fajansu zaopatrzonych w małe
otwory (np. na uchwytach) lub mający‐
mi nieszkliwione dna. Wilgoć znajdują‐
ca w otworach może po podgrzaniu
spowodować pęknięcie naczynia.
• Szklane dno pełni funkcję powierzchni
służącej do podgrzewania potraw i
płynów. Jest ono niezbędne do działa‐
nia kuchenki mikrofalowej.
• Podgrzewając płyn, należy zawsze
umieszczać w naczyniu szklany paty‐
czek, aby zapobiec jego wykipieniu
lub pryskaniu.
• Podgrzewając płyn, należy zawsze
umieszczać w naczyniu szklany paty‐
czek (jeśli dostarczono go wraz
z urządzeniem), aby zapobiec jego
wykipieniu lub pryskaniu.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
• Mrożone, pozbawione opakowania
mięso położyć na odwróconym małym
talerzu, umieszczonym w większym
pojemniku lub na ruszcie do rozmraża‐
nia bądź plastikowym sicie, tak aby
umożliwić spływanie cieczy powstają‐
cej podczas rozmrażania.
• Obrócić produkt w połowie czasu roz‐
mrażania. W miarę możliwości podzie‐
lić a następnie wyjąć kawałki, które za‐
częły się rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i
twarogu:
• Nie rozmrażać tych produktów całko‐
wicie w urządzeniu, lecz dokończyć
rozmrażanie w temperaturze pokojo‐
wej. Zapewnia to bardziej równomier‐
ne efekty. Przed rozpoczęciem roz‐
mrażania należy usunąć wszystkie
metalowe lub aluminiowe elementy
opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
• Nie rozmrażać całkowicie w urządze‐
niu warzyw i owoców, które będą pod‐
dawane dalszej obróbce jako produkty
surowe. Dokończyć ich rozmrażanie w
temperaturze pokojowej.
• Można użyć wyższej mocy mikrofal,
aby gotować warzywa i owoce bez ich
uprzedniego rozmrażania.
Dania gotowe:
• Gotowe dania w metalowych lub plas‐
tikowych opakowaniach (z metalowymi
pokrywkami) można rozmrażać lub
podgrzewać za pomocą mikrofal, jeśli
producent wyraźnie zaznaczył, że
nadają się one do kuchenek mikrofalo‐
wych.
• Należy przestrzegać wskazówek pro‐
ducenta żywności podanych na opa‐
kowaniu (np. zdjąć metalową pokryw‐
kę i nakłuć plastikową folię).
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grill
Rozmraża‐
nie
Pod‐
grzewa‐
nie
Gotowa‐
nie
Szkło i porcelana odporne na wy‐
soką temperaturę (bez metalowych
elementów, np. Pyrex, szkło ża‐
roodporne)
X X X X
POLSKI 15