upływie 90% czasu pieczenia (oś‐
wietlenie i wentylator nadal działa‐
ją). Aby możliwe było działanie tej
funkcji, czas pieczenia musi być
dłuższy niż 30 minut lub konieczne
jest użycie funkcji zegara ( Czas ,
Koniec ).
– Gdy urządzenie jest wyłączone,
ciepło resztkowe można wykorzys‐
tać do podtrzymywania temperatury
potraw. Na wyświetlaczu pokazywa‐
na jest aktualna temperatura.
• Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
– dotknąć i przytrzymać
przez 3 se‐
kundy, aby wyłączyć oświetlenie pod‐
czas pieczenia.
• Funkcje eko – patrz część „Funkcje
pieczenia” (dotyczy tylko wybranych
modeli).
7. TRYB KUCHENKI MIKROFALOWEJ
7.1 Kuchenka mikrofalowa
Wskazówki dotyczące
użytkowania
Informacje ogólne:
• Po wyłączeniu urządzenia należy po‐
zostawić w nim potrawę na kilka minut
(patrz „Tabele dla funkcji kuchenki mi‐
krofalowej: czas odczekania”).
• Przed rozpoczęciem przyrządzania
potrawy należy usunąć opakowanie z
folii aluminiowej, metalową tackę itp.
Gotowanie:
• Nie używać blachy do pieczenia ciasta
ani głębokiej blachy (jeśli dotyczy)
podczas korzystania z funkcji Kuchen‐
ka mikrofalowa.
• W miarę możliwości należy gotować
produkty pod przykryciem w naczy‐
niach odpowiednich do używania w
kuchence mikrofalowej. Potrawy moż‐
na gotować bez przykrycia, jeśli ich
wierzch ma być przypieczony.
• Należy uważać, aby nie rozgotować
potrawy poprzez ustawienie za wyso‐
kiego poziomu mocy lub zbyt długiego
czasu gotowania. Może to spowodo‐
wać wysuszenie, przypalenie lub za‐
palenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu jajek w sko‐
rupkach, ponieważ mogą eksplodo‐
wać. Przed smażeniem jajek należy
nakłuć ich żółtka.
• Przed gotowaniem produktów ze
„skórką”, takich jak ziemniaki, pomido‐
ry czy kiełbaski, należy kilkakrotnie po‐
nakłuwać je widelcem, aby nie eksplo‐
dowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność na‐
leży gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają okres‐
owego mieszania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie
jak marchew, groszek czy kalafior,
muszą być gotowane w wodzie.
• Większe kawałki należy obrócić na
drugą stronę po upływie połowy czasu
gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić
warzywa na kawałki podobnej wielkoś‐
ci.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany, cera‐
miki lub fajansu zaopatrzonych w małe
otwory (np. na uchwytach) lub mający‐
mi nieszkliwione dna. Wilgoć znajdują‐
ca w otworach może po podgrzaniu
spowodować pęknięcie naczynia.
• Szklane dno pełni (jeśli dotyczy) funk‐
cję powierzchni służącej do podgrze‐
wania potraw i płynów. Jest ono nie‐
zbędne do działania kuchenki mikrofa‐
lowej.
• Podgrzewając płyn, należy zawsze
umieszczać w naczyniu szklany paty‐
czek, aby zapobiec jego wykipieniu
lub pryskaniu.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
• Mrożone, pozbawione opakowania
mięso położyć na odwróconym małym
talerzu, umieszczonym w większym
pojemniku lub na ruszcie do rozmraża‐
nia bądź plastikowym sicie, tak aby
umożliwić spływanie cieczy powstają‐
cej podczas rozmrażania.
• Obrócić produkt w połowie czasu roz‐
mrażania. W miarę możliwości podzie‐
14
www.aeg.com