być dokładnie zamknięte podczas
pieczenia.
Korzystanie z metalowych naczyń
pozwala oszczędzać energię, ale tylko w
przypadku użycia innych funkcji niż
kuchenka mikrofalowa.
Jeśli to możliwe, nie należy wstępnie
nagrzewać piekarnika przez
umieszczeniem w nim potrawy.
Podczas pieczenia trwającego ponad 30
minut należy zmniejszyć temperaturę do
minimum na ostatnie 3-10 minut
pieczenia (odpowiednio do czasu
pieczenia). Ciepło resztkowe
zgromadzone w piekarniku pozwoli
dokończyć pieczenie.
Używać ciepła resztkowego do
podgrzewania innych potraw.
Pieczenie z wykorzystaniem funkcji
termoobiegu
Jeśli to możliwe, w celu oszczędzania
energii należy korzystać z funkcji
termoobiegu.
Ciepło resztkowe
W niektórych funkcjach piekarnika, gdy
włączono program z wyborem czasu
(Czas lub Koniec), a czas pieczenia
przekracza 30 minut, grzałki wyłączają
się automatycznie po upływie 90%
ustawionego czasu.
Wentylator i oświetlenie nadal działają.
Podtrzymywanie temperatury potraw
Wybrać najniższe możliwe ustawienie
temperatury, aby wykorzystać ciepło
resztkowe i podtrzymać temperaturę
potrawy. Na wyświetlaczu pokazywany
jest wskaźnik ciepła resztkowego lub
temperatura.
Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
Należy wyłączać oświetlenie podczas
pieczenia i włączać je tylko w razie
potrzeby.
7. TRYB KUCHENKI MIKROFALOWEJ
7.1 Kuchenka mikrofalowa
Informacje ogólne:
UWAGA!
Urządzenie nie może
pracować, gdy nie ma w nim
żywności.
• Po wyłączeniu urządzenia pozostawić
w nim żywność na kilka minut. Patrz
tabele gotowania przy użyciu funkcji
kuchenki mikrofalowej: czas
odczekania.
• Przed rozpoczęciem przyrządzania
potrawy należy usunąć opakowanie z
folii aluminiowej, metalową tackę itp.
• Zaleca się, aby podczas korzystania z
trybu kuchenki mikrofalowej
umieszczać potrawy tylko na jednym
poziomie.
• Jeśli nie podano inaczej, potrawy
należy umieszczać na talerzu na dnie
komory.
• Jeśli to możliwe, należy zawsze
zamieszać potrawę przed podaniem.
Gotowanie:
• W miarę możliwości należy gotować
produkty pod przykryciem w
naczyniach odpowiednich do
używania w kuchence mikrofalowej.
Potrawy można gotować bez
przykrycia, jeśli ich wierzch ma być
przypieczony.
• Należy uważać, aby nie rozgotować
potrawy poprzez ustawienie za
wysokiego poziomu mocy lub zbyt
długiego czasu gotowania. Może to
spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu jajek w
skorupkach, ponieważ mogą
eksplodować. Przed smażeniem jajek
należy nakłuć ich żółtka.
• Przed przystąpieniem do gotowania
produktów ze „skórką”, takich jak
ziemniaki, pomidory czy kiełbaski,
należy kilkakrotnie nakłuć je
widelcem, aby nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność
należy gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają
okresowego mieszania.
www.aeg.com16