Melissa 643-032 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
SE Bakmaskin ................................................................2
DK Bagemaskine ............................................................5
NO Bakemaskin ............................................................11
FI Leipäkone ..............................................................14
UK Bread maker............................................................18
DE Backmaschine ........................................................21
PL Robot do pieczenia pieczywa................................27
RU Хлебопекарная печь
..............................................31
643-032
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 1
Przed pierwszym u˝yciem urzàdzenia do wypieku pieczywa nale˝y
uwa˝nie przeczytaç instrukcj´ obs∏ugi. Instrukcj´ obs∏ugi warto jest
zachowaç na przysz∏oÊç.
WA˚NE INFORMACJE NA TEMAT BEZPIECZE¡STWA
- Nie nale˝y wyjmowaç wtyczki z gniazdka ciàgnàc za kabel
sieciowy.
- JeÊli urzàdzenie nie jest u˝ywane, nale˝y wyjàç wtyczk´
przewodu sieciowego z gniazdka.
- Przed czyszczeniem urzàdzenia nale˝y wyjàç wtyczk´
przewodu sieciowego z gniazdka.
- W ˝adnym wypadku nie wolno zanurzaç urzàdzenia w wodzie.
- JeÊli urzàdzenie zostanie przypadkowo zanurzone w wodzie
podczas u˝ywania, nale˝y natychmiast je wy∏àczyç i wyjàç
wtyczk´ przewodu sieciowego z gniazdka. Przed ponownym
u˝yciem urzàdzenia nale˝y sprawdziç jego dzia∏anie w
autoryzowanym serwisie. Nale˝y tak postàpiç równie˝ w
przypadku upuszczenia lub uszkodzenia urzàdzenia.
- Przewód sieciowy nie powinien znajdowaç si´ w pobli˝u
goràcych przedmiotów.
- Nale˝y uwa˝aç, aby nie uszkodziç przewodu sieciowego.
Przewodu sieciowego nie nale˝y zginaç ani zawijaç wokó∏
urzàdzenia.
- Uszkodzony przewód sieciowy powinien zostaç wymieniony
na identyczny typ lub model.
- Uszkodzone urzàdzenie lub przewód sieciowy mogà byç
naprawiane wy∏àcznie przez autoryzowany serwis.
- Urzàdzenie nale˝y przechowywaç w pomieszczeniu suchym i
o umiarkowanej temperaturze.
- Podczas pracy urzàdzenie powinno znajdowaç si´ w
odleg∏oÊci co najmniej 5 cm od Êcian lub innych urzàdzeƒ.
- W∏àczonego urzàdzenia nie wolno przykrywaç.
- Nale˝y zachowaç ostro˝noÊç podczas obs∏ugi urzàdzenia w
obecnoÊci dzieci.
- Nie nale˝y zdejmowaç obudowy urzàdzenia, gdy˝ nie zawiera
ono ˝adnych wymiennych cz´Êci.
- Nie nale˝y otwieraç obudowy przy u˝yciu metalowych
przedmiotów, takich jak no˝e, ig∏y itd.
- Nie nale˝y pod∏àczaç urzàdzenia przy u˝yciu przed∏u˝acza.
- Nie wolno w∏àczaç urzàdzenia stojàcego na mokrej
powierzchni.
- Nie wolno u˝ywaç urzàdzenia na wolnej przestrzeni.
- Nie nale˝y umieszczaç urzàdzenia na goràcych
powierzchniach lub w pobli˝u otwartego ognia.
- Ze wzgl´du na du˝y wzrost temperatury bardzo wa˝ne
jest, aby nie w∏àczaç urzàdzenia bez zamontowanego
pojemnika. Istnieje niebezpieczeƒstwo uszkodzenia
pokrywy urzàdzenia.
Instrukcj´ nale˝y przechowywaç w bezpiecznym miejscu.
Urzàdzenie powinno byç przekazywane innym osobom tylko wraz
z instrukcjà.
Je˝eli urzàdzenie nie jest u˝ywane zgodnie z instrukcjà, producent
nie odpowiada za powsta∏e szkody lub zniszczenia.
OGÓLNE INFORMACJE O URZÑDZENIU DO WYPIEKU
PIECZYWA
Urzàdzenie do wypieku pieczywa jest nowym urzàdzeniem
kuchennym s∏u˝àcym do wyrobu najstarszego produktu
spo˝ywczego - chleba. Pieczenie jest ∏atwe i bezpieczne. Chleb
mo˝na wzbogacaç o ziarna lub inne sk∏adniki.
Urzàdzenie to eliminuje koniecznoÊç r´cznego wyrabiania ciasta,
nadzorowania jego roÊni´cia i procesu pieczenia. Dzi´ki temu
urzàdzaniu Twoja rodzina b´dzie zawsze mia∏a pod dostatkiem
Êwie˝ego, domowego pieczywa.
ZAWARTOå OPAKOWANIA
Urzàdzenie do wypieku pieczywa
Instrukcja obs∏ugi
Pojemnik na ciasto
Mieszad∏a do wyrabiania ciasta
Pojemnik z podzia∏kà
¸y˝ka z podzia∏kà
WYPIEK CHLEBA
Zapoznanie si´ z przyciskami urzàdzenia.
Wybór menu.
Urzàdzenie jest wyposa˝one w 8 ró˝nych programów, które
mo˝na wybraç przez naciÊni´cie przycisku "select".
Dost´pne sà nast´pujàce programy:
1. BASIC (podstawowy) - 3 godziny
Jest to najcz´Êciej u˝ywany program do wypieku bia∏ego i
mieszanego pieczywa. Urzàdzenie wyrabia ciasto trzy razy. Po
zakoƒczeniu wyrabiania po raz drugi urzàdzenie nadaje sygna∏
dêwi´kowy. Oznacza to, ˝e mo˝na wzbogaciç ciasto o dodatkowe
sk∏adniki.
2. QUICK (szybki) - 2 godziny + 20 minut
Do wypieku bia∏ego i mieszanego pieczywa; urzàdzenie wyrabia
ciasto dwa razy i podczas drugiego wyrabiania nadaje sygna∏
dêwi´kowy oznaczajàcy, ˝e mo˝na dodaç nowe sk∏adniki. Czas
roÊni´cia ciasta jest krótszy, wi´c proces wypieku zajmuje mniej
czasu, chleb b´dzie jednak mniejszy ni˝ zazwyczaj.
3. FRENCH (program do wypieku ciasta francuskiego) - 3
godziny + 50 minut
Do wypieku bia∏ego i mieszanego pieczywa; urzàdzenie wyrabia
ciasto dwa razy, ale czas roÊni´cia i wypieku jest d∏u˝szy, co
umo˝liwia uzyskanie pieczywa o grubszej skórce.
4. RAPID (b∏yskawiczny) - 1 godzina +50 minut
Do wypieku normalnego pieczywa, ciasto jest wyrabiane przez 1
godzin´. Czas roÊni´cia jest krótszy ni˝ w programie szybkim.
Chleb b´dzie gotowy wczeÊniej, ale b´dzie równie˝ mniejszy.
5. WHOLE-WHEAT BREAD (program do wypieku chleba
razowego) - 3 godziny + 40 minut
Do wypieku pieczywa z pe∏noziarnistej màki z dodatkiem zakwasu
i dro˝d˝y; ciasto jest wyrabiane dwukrotnie, czas roÊni´cia i
wypieku jest d∏u˝szy. Zalecamy wybór ciemniejszej barwy
pieczywa w celu uzyskania chrupiàcej skórki.
6. CAKE (program do wypieku ciasta) - 58 minut
Do wypieku s∏odkiego ciasta dro˝d˝owego; ciasto wyrabiane jest
dwukrotnie, program trwa 2 godziny i 50 minut
7. DOUGH (program do wyrabiania ciasta) - 1 godzina +30
minut
Do wyrobu surowego ciasta pieczonego poza urzàdzeniem; forma
nie jest podgrzewana i nie nale˝y wybieraç stopnia zbràzowienia
skórki.
8. EXTRA BAKE (dodatkowe pieczenie)
Program do dodatkowego pieczenia wszystkich rodzajów ciasta
(bez wp∏ywu na czas wyrabiania i roÊni´cia).
Po zakoƒczeniu dzia∏ania urzàdzenie automatycznie w∏àcza
funkcj´ podgrzewania na 1 godzin´, nadajàc co 5 minut sygna∏
dêwi´kowy, za wyjàtkiem sytuacji, gdy wybrany zosta∏ program
surowego ciasta, nie wymagajàcy podgrzewania.
26
PL
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 26
Kolor skórki
Za wyjàtkiem programu numer 7 (surowe ciasto) ka˝dy program
oferuje trzy ró˝ne stopnie zbràzowienia skórki pieczywa, które
mo˝na wybraç poprzez naciÊni´cie przycisku koloru.
- Crust Light (jasna skórka)
- Crust Medium (Êrednia skórka)
- Crust Dark (ciemna skórka)
Podczas pierwszego wyrabiania ciasta silnik w∏àcza si´ i wy∏àcza
okresowo, a mieszad∏a obracajà si´ na zmian´.
Podczas pierwszego okresu roÊni´cia ciasta termostat w∏àcza si´ i
wy∏àcza okresowo, utrzymujàc temperatur´ 20∞C.
Podczas drugiego wyrabiania ciasta silnik i termostat dzia∏ajà
okresowo, utrzymujàc temperatur´ 30∞C.
W drugim etapie roÊni´cia ciasta termostat w∏àcza si´ i wy∏àcza
okresowo, utrzymujàc temperatur´ 32∞C.
W trzecim etapie roÊni´cia termostat w∏àcza si´ i wy∏àcza,
utrzymujàc temperatur´ 38∞C.
Podczas pieczenia termostat dzia∏a okresowo, utrzymujàc
minimalnà temperatur´ 121∞C.
* = Termostat w∏àcza si´ i wy∏àcza, jeÊli temperatura spada poni˝ej
121∞C.
# = Rozlegnie si´ dziesi´ciokrotny sygna∏ dêwi´kowy oznaczajàcy
mo˝liwoÊç uzupe∏nienia ciasta o dodatkowe sk∏adniki.
USTAWIANIE TIMERA
Istnieje mo˝liwoÊç opóênienia czasu uruchomienia wszystkich
programów, nie jest to jednak zalecane przy wypieku ciast i
herbatników. JeÊli stosowane sà sk∏adniki, takie jak Êwie˝e mleko,
owoce lub cebula, nie nale˝y opóêniaç momentu rozpocz´cia
momentu pieczenia.
- Nale˝y wybraç wymagane ustawienie za pomocà przycisków
MENU SELECTION i CRUST.
- Za pomocà dwóch przycisków strza∏ek TIMING mo˝na
opóêniç moment rozpocz´cia pieczenia do 13 godzin. Aby
przed∏u˝yç proces pieczenia pokazany na wyÊwietlaczu,
nale˝y nacisnàç lewy lub prawy przycisk strza∏ki.
- Czas trwania pieczenia pokazany na wyÊwietlaczu
sygnalizuje, kiedy pieczywo b´dzie gotowe. JeÊli pojemnik
zostanie nape∏niony na przyk∏ad o godzinie 10 wieczorem, a
chleb ma byç gotowy o godzinie 7 rano, wyÊwietlacz musi
wskazywaç 10:00.
- W tych 10 godzinach zawiera si´ 6-godzinny okres
oczekiwania i czas wypieku pieczywa (w tym wypadku 3
godziny). + 1 godzina podgrzewania.
- Urzàdzenie w∏àczy si´ automatycznie po 6 godzinach i
rozpocznie standardowy proces wypieku.
- Po ustawieniu timera nale˝y nacisnàç przycisk START. Czas
pozosta∏y do ukoƒczenia procesu wypieku b´dzie
wskazywany na wyÊwietlaczu.
Nale˝y pami´taç o naciÊni´ciu przycisku START, by rozpoczàç
odliczanie timera - w przeciwnym wypadku urzàdzenie si´ nie
w∏àczy!
W przypadku b∏´dnego ustawienia timera i naciÊni´cia przycisku
START urzàdzenie mo˝na wy∏àczyç i ustawiç timer ponownie, pod
warunkiem jednak, ˝e nie rozpoczà∏ si´ proces mieszania.
Start/stop
Ten przycisk s∏u˝y do w∏àczania lub wy∏àczania urzàdzenia.
NaciÊnij przycisk jednokrotnie, jeÊli wybrany zosta∏ program, kolor
skórki i ustawiony timer (opcjonalnie). Po naciÊni´ciu przycisku
rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy oznaczajàcy, ˝e urzàdzenie jest
w∏àczone i rozpocz´∏o si´ odliczanie.
Aby wy∏àczyç urzàdzenie, nale˝y nacisnàç i przytrzymaç ten
przycisk przez 3 sekundy. Z funkcji tej nale˝y korzystaç tylko w
nag∏ych wypadkach, poniewa˝ powoduje ona powrót urzàdzenia
do poczàtku programu. Nale˝y wtedy zaczàç ca∏y proces od nowa
i w∏o˝yç do pojemnika nowe sk∏adniki (poprzednie mogà okazaç
si´ ju˝ nieprzydatne).
JeÊli temperatura w urzàdzeniu jest za wysoka po poprzednim
u˝ytkowaniu, na wyÊwietlaczu pojawi si´ wskazanie "HOT"
(goràce) po rozpocz´ciu programu, a urzàdzenie b´dzie nadawa∏o
ciàg∏y sygna∏ dêwi´kowy. W takiej sytuacji nale˝y wyjàç form´ i
poczekaç, a˝ urzàdzenie ostygnie (nale˝y zostawiç otwartà
pokryw´).
Korzystanie z urzàdzenia do wypieku pieczywa
WSKAZÓWKA: Przed rozpocz´ciem wypieku dro˝d˝e muszà byç
suche.
- Otwórz pokryw´ i wyjmij form´ podnoszàc uchwyt i
przekr´cajàc go w stron´ przeciwnà do ruchu wskazówek
zegara. UmieÊç form´ na powierzchni roboczej.
- Upewnij si´, ˝e ∏opatka jest przymocowana wewnàtrz formy
(s∏u˝y ona do popychania sk∏adników).
- Odmierz wymaganà iloÊç sk∏adników i umieÊç je w formie,
urzàdzenie wymiesza je po w∏àczeniu.
- Wk∏adajàc do formy dro˝d˝e (suche lub Êwie˝e), upewnij si´,
˝e nie b´dà mia∏y kontaktu z cieczà, w przeciwnym wypadku
zacznà dzia∏aç natychmiast. Ma to szczególne znaczenie przy
opóênieniu procesu wypieku.
- Nie nale˝y wk∏adaç do formy zbyt du˝ej iloÊci sk∏adników.
Mo˝e mieç to niekorzystny wp∏yw na jakoÊç pieczywa i
doprowadziç do uszkodzenia urzàdzenia.
- Za pomocà uchwytu umieÊç form´ w urzàdzeniu i przekr´ç w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara a˝ do
zablokowania, a nast´pnie zamknij pokryw´.
- Pod∏àcz urzàdzenie do zasilania (us∏yszysz d∏ugi sygna∏
dêwi´kowy). Urzàdzenie automatycznie ustawi si´ na program
podstawowy z kolorem skórki ustawionym na poziom Êredni.
- Wybierz wymagany program, naciskajàc przycisk SELECT tak
d∏ugo, a˝ przy wymaganym programie zapali si´ odpowiednia
dioda. Nie zapomnij wybraç te˝ koloru skórki.
- NaciÊnij przycisk start/stop, aby w∏àczyç urzàdzenie. Po
zakoƒczeniu programu na wyÊwietlaczu pojawi si´ 0.00 i
rozlegnie si´ dziesi´ciokrotny sygna∏ dêwi´kowy.
W procesie produkcji niezb´dne by∏o nat∏uszczenie niektórych
cz´Êci urzàdzenia. Mo˝e to spowodowaç wydzielanie
specyficznego zapachu przy pierwszym u˝ytkowaniu
urzàdzenia.
- Po zakoƒczeniu programu i upieczeniu pieczywa zostanie
uruchomiona funkcja podgrzewania, która pozostaje aktywna
przez 1 godzin´. B´dzie o tym informowa∏ szeÊciokrotny
sygna∏ dêwi´kowy, emitowany co 5 minut przez 1 godzin´.
Nast´pnie funkcja zostanie wy∏àczona.
- Pieczywo nale˝y wyjmowaç ostro˝nie. Chleb jest bardzo
goràcy. Aby wyjàç form´, otwórz pokryw´ urzàdzenia.
Poniewa˝ urzàdzenie b´dzie goràce, przy wyjmowaniu formy
nale˝y u˝yç r´kawic. Za pomocy uchwytu przekr´ç form´ w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i wyjmij jà.
- Odwróç form´ do góry dnem i delikatnie wysuƒ pieczywo z
formy. Mo˝e si´ zdarzyç, ˝e w pieczywie zostanie ∏opatka. W
takiej sytuacji poczekaj, a˝ chleb ostygnie i wyjmij ∏opatk´ za
pomocà drewnianego przyrzàdu, aby uniknàç uszkodzenia
g∏adkiej powierzchni.
- Pozostaw pieczywo do ostygni´cia, najlepiej na kratce
zapewniajàcej wentylacj´ od spodu.
- Po zakoƒczeniu pieczenia zawsze od∏àczaj urzàdzenie od
zasilania.
Uwaga: nie nale˝y otwieraç pokrywy w∏àczonego urzàdzenia,
poniewa˝ mo˝e to mieç niekorzystny wp∏yw na jakoÊç
pieczywa, a zw∏aszcza stopieƒ wyroÊni´cia ciasta.
27
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 27
PRZEPISY
ZWYK¸E BIA¸E PIECZYWO
Woda : 1 1/4 fili˝anki
Mas∏o: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Màka pszenna: 3 fili˝anki
Mleko w proszku: 1 ∏y˝ka sto∏owa
Cukier: 2 ∏y˝eczki
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 2 1/2 ∏y˝eczki
Ustaw urzàdzenie na program standardowy (STANDARD) lub
szybki (QUICK).
CHLEB ˚YTNI
Woda : 1 fili˝anka
Mas∏o: 2 1/2 ∏y˝ki sto∏owej
Màka pszenna: 2 1/4 fili˝anki
Màka ˝ytnia: 3/4 fili˝anki
Cukier: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 3 ∏y˝eczki
Ustaw urzàdzenie na program standardowy (STANDARD) lub
program do wypieku chleba razowego (WHOLE-WHEAT).
PIECZYWO FRANCUSKIE
Woda : 1 1/2 fili˝anki
Mas∏o: 1 1/2 ∏y˝ki sto∏owej
Màka pszenna: 3 1/2 fili˝anki
Mleko w proszku: 1 ∏y˝ka sto∏owa
Cukier: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 2 ∏y˝eczki
Ustaw urzàdzenie na program do wypieku ciasta francuskiego
(FRENCH).
PIECZYWO ZIO¸OWE
Woda : 1 1/2 fili˝anki
Oliwa z oliwek: 1 1/2 fili˝anki
Màka pszenna: 3 fili˝anki
Mleko w proszku: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Cukier: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Estragon: 1 1/2 ∏y˝eczki
Bazylia: 1 1/2 ∏y˝eczki
Oregano: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 2 1/2 ∏y˝eczki
Ustaw urzàdzenie na program standardowy (STANDARD).
CHLEB Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Woda : 1 1/4 fili˝anki
Mas∏o: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Màka pszenna: 3 fili˝anki
Mleko w proszku: 1 1/2 fili˝anki
Cukier: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Cynamon: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 2 1/2 ∏y˝eczki
Rodzynki: 1/2 fili˝anki
Orzechy: 1/4 fili˝anki
Rodzynki i orzechy dodaj po pierwszej serii sygna∏ów
dêwi´kowych. Ustaw urzàdzenie na program standardowy
(STANDARD) lub program do wypieku ciasta francuskiego
(FRENCH).
CHLEB BANANOWY
Woda : 1 fili˝anka
Mas∏o: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Wanilia: 1/2 ∏y˝eczki
Banany: 1/2 fili˝anki startych
Màka pszenna: 2 1/2 fili˝anki
Màka
pe∏noziarnista: 3/4 fili˝anki
Mleko w proszku: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Miód: 3 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 2 1/2 ∏y˝eczki
Orzechy: 1/4 fili˝anki
Ustaw urzàdzenie na program standardowy (STANDARD).
CIASTO NA PIZZ¢
Woda : 1 fili˝anka
Màka pszenna: 3 fili˝anki
Mleko w proszku: 1 1/2 ∏y˝ki sto∏owej
Cukier: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 ∏y˝eczka
Dro˝d˝e: 2 1/2 ∏y˝eczki
Ustaw urzàdzenie na program do wyrobu ciasta (DOUGH).
Po sygna∏ach dêwi´kowych wyjmij ciasto z urzàdzenia. Podziel
ciasto na 6 cz´Êci (kul). Po∏ó˝ jednà cz´Êç na stole; rozwa∏kuj jà na
okràg∏y placek. UmieÊç na lekko nat∏uszczonej formie i nak∏uj
widelcem. Podobnie postàp z pozosta∏ymi cz´Êciami ciasta.
UmieÊç sk∏adniki wedle upodobaƒ. Piec w zwyk∏ym piecu w
temperaturze 180∞C.
BU¸ECZKI
Woda : 1 1/4 fili˝anki
Mas∏o: 3 fili˝anki
Jajko: 1 ubite jajko (+ 1 ubite jajko do posmarowania)
Màka pszenna: 3 fili˝anki
Mleko w proszku: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Cukier: 2 ∏y˝ki sto∏owe
Sól: 1 1/2 ∏y˝eczki
Dro˝d˝e: 2 1/2 ∏y˝eczki
Ustaw urzàdzenie na program standardowy (STANDARD).
Wyjmij ciasto po serii sygna∏ów dêwi´kowych. Podziel ciasto na 12
cz´Êci (kul), umieÊç ja na lekko nat∏uszczonej formie. Pozwól
ciastu rosnàç przez 40 minut. Posmaruj ka˝dà cz´Êç ubitym
jajkiem. Piec przez 15 minut w piecu nagrzanym do 180∞C lub do
osiàgni´cia z∏ocistobràzowego koloru.
ROZWIÑZYWANIE PROBLEMÓW
Poni˝ej podano typowe przyk∏ady êle upieczonego pieczywa.
Pieczywo zapada si´.
- Byç mo˝e ciasto jest zbyt p∏ynne. Zmniejsz iloÊç wody o 1/8
fili˝anki. JeÊli do pieczywa dodawane sà owoce lub warzywa z
puszki, nale˝y je starannie odsàczyç.
- Post´puj zgodnie z procesem pieczenia, wyjmij pieczywo z
pojemnika na ciasto natychmiast po upieczeniu. W
przeciwnym wypadku pieczywo nasiàknie wilgocià uwalnianà
podczas procesu och∏adzania.
- Spróbuj innego rodzaju màki.
Wn´trze pieczywa jest zbyt wilgotne.
- Tego typu problem spowodowany jest cz´sto przez rodzaj
màki, na przyk∏ad zbyt ci´˝kà màk´ ˝ytnià, otr´by i màk´
razowà. Wy∏àcz urzàdzenie po wst´pnej fazie roÊni´cia i
rozpocznij proces pieczenia od nowa. Dodatkowa faza
wyrabiania i roÊni´cia dodatkowo spulchni ciasto.
- Dodatek owoców z puszki, jogurtu lub jab∏ek powoduje, ˝e
ciasto jest zbyt p∏ynne. Zmniejsz iloÊç innych p∏ynów, takich
jak woda.
28
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 28
Pieczywo jest wyd´te jak balon.
- Zmniejsz iloÊç dro˝d˝y.
- Zbyt du˝a iloÊç cukru powoduje, ˝e dro˝d˝e rosnà zbyt
szybko. Zmniejsz zawartoÊç cukru i zachowaj ostro˝noÊç przy
dodawaniu suszonych owoców lub miodu.
- Zmniejsz iloÊç wody - dro˝d˝e nie wywo∏ajà takiego efektu
przy mniejszej iloÊci p∏ynów.
- Sprawdê màk´. Przy u˝yciu drobno mielonej màki potrzebna
jest mniejsza iloÊç dro˝d˝y ni˝ w przypadku màki
gruboziarnistej.
Pozosta∏ymi czynnikami wp∏ywajàcymi na wypiek chleba sà:
wilgotnoÊç, temperatura i jakoÊç u˝ytej wody. Spróbuj zmniejszaç
iloÊci ró˝nych sk∏adników w celu osiàgni´cia najlepszego rezultatu.
OCHRONA RODOWISKA
JeÊli urzàdzenie nie nadaje si´ ju˝ do dalszego u˝ytku, nale˝y si´
go pozbyç w sposób najmniej szkodliwy dla Êrodowiska
naturalnego. Nale˝y to uczyniç zgodnie z obowiàzujàcymi lokalnie
przepisami lub dostarczyç do najbli˝szego centrum utylizacji
odpadów.
GWARANCJA ZOSTANIE UNIEWA˚NIONA:
- jeÊli powy˝sze zalecenia nie by∏y przestrzegane;
- jeÊli urzàdzenie nie by∏o w∏aÊciwie konserwowane,
u˝ytkowane lub zosta∏o w inny sposób uszkodzone;
- jeÊli uszkodzenie lub nieprawid∏owe dzia∏anie by∏o skutkiem
niew∏aÊciwej dystrybucji;
- jeÊli naprawy lub jakiekolwiek modyfikacje urzàdzenia zosta∏y
dokonane przez osoby nieupowa˝nione.
Importer
Adexi group
Z zastrze˝eniem ew. b∏´dów w druku
29
BM-101 IM rev 29/11/04 13:11 Side 29
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

Melissa 643-032 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi