Philips HD9020 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
115

Gratulujemy zakupu i witamy wśród użytkowników produktów Philips! Aby w pełni skorzystać z oferowanej przez rmę Philips pomocy,
zarejestruj swój produkt na stronie www.philips.com/welcome.

Otwory wentylacyjne
Panel sterowania
1 Lista programów
2 Wskaźniki wagi
3 Wyświetlacz
4 Wskaźniki koloru skórki
5 Przycisk uruchamiania/zatrzymania/anulowania
6 Przycisk wyboru koloru skórki
7 Przycisk skracania czasu
8 Przycisk wydłużania czasu
9 Przycisk wyboru wagi
10 Przycisk wyboru programu
Zdejmowana pokrywka
Okienko umożliwiające obserwację
Otwory wylotu pary
Wałek obrotowy
Forma do chleba z nieprzywierającą powłoką
Uchwyt formy do chleba
Ostrze do wyrabiania ciasta z nieprzywierającą powłoką
Miarka
Metalowy haczyk
Kubek z miar
Element grzejny
Uchwyt na przewód
Przewód sieciowy

Przed pierwszym użyciem urządzenia zapoznaj się dokładnie z jego instrukcją obsługi i zachowaj ją na wypadek konieczności użycia w przyszłości.

- Nigdy nie zanurzaj obudowy wypiekacza do chleba w wodzie ani innym płynie. Nie opłukuj jej pod bieżącą wodą.
- Nie przykrywaj otworów wentylacyjnych i otworów wylotu pary podczas działania wypiekacza do chleba.

- Przed podłączeniem urządzenia upewnij się, że napięcie podane na urządzeniu jest zgodne z napięciem w sieci elektrycznej.
- Urządzenie podłączaj tylko do uziemionego gniazdka elektrycznego. Zawsze sprawdzaj, czy wtyczka pewnie tkwi w gniazdku.
- Nie korzystaj z urządzenia, jeśli jego wtyczka, przewód sieciowy, obudowa urządzenia lub forma do chleba są uszkodzone.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach zycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane na temat korzystania z tego urządzenia przez opiekuna.
- Nie pozwalaj dzieciom bawić się urządzeniem.
- Ułóż przewód sieciowy w miejscu niedostępnym dla dzieci. Nie pozwól, aby przewód sieciowy zwisał z krawędzi stołu czy blatu, na którym
ustawione jest urządzenie.
- Ze względów bezpieczeństwa wymianę uszkodzonego przewodu sieciowego należy zlecić autoryzowanemu centrum serwisowemu rmy
Philips lub odpowiednio wykwalikowanej osobie.
- Przed umieszczeniem wtyczki w gniazdku elektrycznym upewnij się, że element grzejny, wałek obrotowy formy do chleba oraz zewnętrzna
część formy do chleba są czyste i suche.
- Używaj urządzenie zgodnie z jego przeznaczeniem, opisanym w tej instrukcji obsługi.
- Nie podłączaj urządzenia ani nie obsługuj panelu sterowania mokrymi rękami.
- W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji urządzenia nie należy podłączać do innych urządzeń zewnętrznych np. automatycznego
wyłącznika.
- Nie zbliżaj twarzy ani rąk do otworów wentylacyjnych i otworów wylotu pary podczas działania urządzenia.
- Nie podnoś pokrywki podczas wypiekania, ponieważ może to doprowadzić do opadnięcia ciasta lub chleba.
- Podczas wypiekania urządzenie i jego pokrywka nagrzewają się do bardzo wysokiej temperatury. Uważaj, aby się nie oparzyć.
- Nie wyjmuj formy do chleba z urządzenia podczas jego działania.
- Nie korzystaj z przyborów kuchennych do mieszania składników w formie do chleba podczas programu pieczenia.
- Wystarczy, że umieścisz składniki w formie do chleba. Nie wkładaj ani nie wlewaj żadnych składników ani dodatków do wnętrza urządzenia;
pozwoli to uniknąć uszkodzenia elementu grzejnego.
- Aby wylać gorący dżem z formy do chleba, najpierw załóż rękawice kuchenne i unieś formę, trzymając ją obiema rękoma.

- Nigdy nie używaj akcesoriów ani części zamiennych innych producentów ani takich, które nie są zalecane przez rmę Philips. W przypadku
użycia takich akcesoriów lub części gwarancja traci ważność.
- Nie dotykaj formy do chleba ostrymi przyborami kuchennymi, aby uniknąć powstania uszkodzeń.
- Nie wystawiaj urządzenia na działanie wysokich temperatur ani nie stawiaj go na włączonym lub gorącym palniku albo kuchence.
- Zawsze stawiaj urządzenie na stabilnej, równej i poziomej powierzchni.
- Zawsze umieszczaj formę do chleba w urządzeniu przed jego podłączeniem do gniazdka elektrycznego oraz jego włączeniem.
- Zawsze po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego.
- Przed rozpoczęciem mycia lub przenoszenia urządzenia zawsze poczekaj, aż urządzenie zupełnie ostygnie.
- Nie umieszczaj formy do chleba w tradycyjnym piekarniku w celu wypiekania chleba.

- Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Używanie go w profesjonalnych lub półprofesjonalnych punktach
gastronomicznych bądź w sposób niezgodny z niniejszą instrukcją spowoduje unieważnienie gwarancji. Firma Philips nie ponosi
odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe w takich przypadkach.
- Powierzchnia urządzenia podczas pracy może się nagrzewać. Przed podniesieniem formy do chleba za uchwyt lub dotknięciem formy do
chleba, ostrza do wyrabiania ciasta lub gorącego chleba zawsze załóż rękawice kuchenne.
- Uważaj na gorącą parę, która wydostaje się z otworów wylotu pary podczas pieczenia lub z wypiekacza do chleba po otwarciu pokrywki
podczas trwania lub po za kończeniu procesu pieczenia.
- Nie podnoś ani nie przesuwaj urządzenia podczas jego działania.
- Nie dotykaj ruchomych części urządzenia.
- Nie wystawiaj urządzenia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych;
- Nie wkładaj metalowych przedmiotów ani obcych substancji do otworów wylotu pary.
- Nie używaj formy do ciasta w przypadku jej uszkodzenia.
- Zawsze czyść urządzenie po użyciu.
- Nie myj urządzenia w zmywarce.
- Nie korzystaj z urządzenia na dworze.
- Aby zapobiec powstaniu uszkodzeń wynikających z działania ciepła emitowanego przez urządzenie, zostaw przynajmniej 10 cm wolnej
przestrzeni z tyłu i z obu stron urządzenia.
- Aby zapobiec uszkodzeniu urządzenia, nie kładź na nim formy do chleba ani żadnych innych przedmiotów.

Niniejsze urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy dotyczące pól elektromagnetycznych. W przypadku prawidłowej obsługi zgodnie z
zaleceniami zawartymi w instrukcji urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu, co potwierdzają badania naukowe dostępne na dzień dzisiejszy.

Urządzenie jest wyposażone w funkcję zapamiętywania stanu urządzenia sprzed przerwy w dostawie prądu w przypadku, gdy zasilanie zostanie
ponownie podłączone w ciągu 7 minut. Jeśli przerwa w dostawie prądu ma miejsce podczas procesu wypiekania, odliczanie czasu pieczenia
zostanie po ponownym podłączeniu zasilania wznowione od momentu, w którym zostało przerwane. Jeśli przerwa w dostawie prądu trwa dłużej
niż 7 minut i jeśli ma ona miejsce podczas trwania procesu wypiekania, po powtórnym podłączeniu prądu wypiekacz do chleba zostaje
automatycznie zresetowany i przywrócone zostają wstępnie określone ustawienia. Otwórz wypiekacz do chleba, wyjmij jego zawartość i zacznij
proces od nowa. Jeśli został ustawiony minutnik, a wstępnie ustawiony proces wypiekania nie rozpoczął się jeszcze przed wystąpieniem przerwy
w dostawie prądu, wypiekacz do chleba automatycznie powróci do wstępnie określonych ustawień, gdy zostanie powtórnie podłączone zasilanie.
Otwórz wypiekacz do chleba, wyjmij z niego zawartość i zacznij proces od nowa.

1 Usuń z urządzenia wszystkie elementy opakowania. Uważaj, aby nie wyrzucić ostrza do wyrabiania ciasta.
2 Zdejmij wszystkie etykiety z obudowy urządzenia.
3 Aby usunąć wszelki kurz, jaki mógł nagromadzić się na urządzeniu, przetrzyj obudowę urządzenia, formę do chleba oraz ostrze do
wyrabiania ciasta wilgotną szmatką.
Do czyszczenia urządzenia nigdy nie używaj czyścików, środków ściernych ani żrących płynów, takich jak benzyna lub aceton.
4 Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia osusz dokładnie wszystkie jego elementy.


Na wyświetlaczu są wyświetlane następujące pozycje:
- Numer programu (1-12)
- Ikona menu lub czasu
- Wybrana waga oraz wybrany kolor skórki
- Czas wypiekania odliczany w minutach
- Komunikat „Fin” po zakończeniu programu
- Komunikat „OFF”, jeśli program został anulowany lub zresetowany
- Komunikat „Err”, jeśli wystąpił błąd
- Komunikat „Add”, jeśli można dodać dodatkowe składniki stałe (np. owoce lub orzechy)
- Animacja utrzymywania ciepła, jeśli proces wypiekania dobiegł końca

Możesz użyć przycisków skracania i wydłużania czasu minutnika, jeśli chcesz, aby chleb był gotów później. Maksymalne opóźnienie, jakie można
ustawić, to 13 godzin.
Możesz na przykład ustawić minutnik na 13 godzin o godzinie 19:00, dzięki czemu chleb będzie gotów następnego dnia rano, o godzinie 08:00.

- Naciśnij przycisk, aby uruchomić program lub rozpocząć odliczanie minutnika
- Naciśnij przycisk na 2 sekundy do czasu, aż usłyszysz 1 długi sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawi się komunikat „OFF”. Spowoduje to
anulowanie bieżącego programu oraz przywrócenie w urządzeniu domyślnego ustawienia (np. Program 1 – Zwykły biały chleb, 750 g, średnio
przypieczona skórka). Nie spowoduje to wyłączenia urządzenia.

Za pomocą przycisku wyboru menu możesz wybrać jedno z 12 różnych menu. Numer wybranego menu oraz optymalny czas wypiekania dla
tego menu zostanie wyświetlony na wyświetlaczu.

Za pomocą przycisku wyboru koloru skórki możesz wybrać jeden z trzech dostępnych kolorów skórki: jasny, średni lub ciemny. Wybrany kolor
skórki zostanie wyświetlony na wyświetlaczu.

Za pomocą przycisku wyboru wagi bochenka możesz wybrać jedną z trzech wag chleba: 500 g, 750 g lub 1000 g. Waga bochenka jest
wyświetlana na wyświetlaczu.
116


1 Ustaw urządzenie na płaskiej, stabilnej i równej powierzchni.
2 Obróć formę do chleba w lewo i wyjmij ją z urządzenia. (rys. 2)
Uwaga: Zawsze wyjmuj formę do chleba przed włożeniem do niej składników, co pozwoli uniknąć wysypaniu składników do urządzenia.
3 Upewnij się, że otwór w ostrzu do wyrabiania ciasta oraz wałek obrotowy wewnątrz formy do chleba są całkowicie czyste.
Uwaga: Jeśli części te nie są czyste, prawidłowe założenie ostrza do wyrabiania ciasta może nie być możliwe.
4 Zbliż płaską stronę ostrza do wyrabiania ciasta do płaskiej strony wałka w formie do chleba. Następnie załóż ostrze do wyrabiania ciasta
na wałek, mocno je dociskając (rys. 3).
Uwaga: Upewnij się, że ostrze do wyrabiania ciasta jest założone prawidłowo, ponieważ w przeciwnym razie ostrze może odpaść podczas obsługi
urządzenia, co może mieć wpływ na proces mieszania lub zagniatania ciasta.
Uwaga: Gdy ostrze do wyrabiania ciasta jest prawidłowo założone na wałek, w poziomym położeniu występuje luz na wałku. To normalne zjawisko.
5 Odmierz składniki potrzebne według przepisu, z którego chcesz skorzystać (patrz część „Standardowe przepisy na chleb” poniżej).
Uwaga: Zawsze dokładnie odmierzaj składniki. Patrz część „Odmierzanie składników” w rozdziale „Składniki”.
6 Umieść składniki w formie do chleba w kolejności wymienionej w przepisie.
- Zawsze dokładnie odmierzaj składniki. Patrz część „Odmierzanie składników” w rozdziale „Składniki”.
- Zawsze dodawaj drożdże w ostatniej kolejności. Zrób wgłębienie w środku mąki i umieść w nim drożdże.
Nie mieszaj drożdży z mokrymi składnikami, ponieważ może to spowodować, że chleb nie wyrośnie dobrze, szczególnie jeśli korzystasz z
minutnika.
- Jeśli składnik trzeba dodać podczas wypiekania, urządzenie emituje trzykrotnie krótki i długi sygnał dźwiękowy po 30 minutach, a na
wyświetlaczu pojawia się komunikat „ADD”. Jeśli składnik nie zostanie dodany, wypiekanie chleba będzie kontynuowane.
7 Umieść formę do chleba w urządzeniu. Obróć formę do chleba w prawo, aż zatrzaśnie się w odpowiedniej pozycji (rys. 4).
Jeśli forma do chleba nie zostanie prawidłowo założona, ostrze do wyrabiania ciasta nie będzie działać.
8 Złóż uchwyt formy do chleba i zamknij pokrywkę urządzenia.
9 Włóż wtyczkę przewodu sieciowego do gniazdka elektrycznego.
, Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu zostanie wyświetlony komunikat „1”, który odnosi się do programu „Zwykły
biały chleb”.

1 Naciskaj przycisk wyboru menu, aż na wyświetlaczu pojawi się numer programu właściwy dla wybranego przepisu (rys. 5).
, Z każdym naciśnięciem przycisku wyboru menu liczba na wyświetlaczu zwiększy się o 1.
, Po 2 sekundach na wyświetlaczu zacznie pojawiać się na przemian numer wybranego programu oraz czas wypiekania.
Uwaga: Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy, jeśli przez przypadek zostanie naciśnięty niewłaściwy przycisk, na przykład gdy przycisk wyboru wagi
zostanie naciśnięty podczas trwania programu Ciasto.
2 Naciśnij przycisk wyboru wagi raz lub kilkakrotnie, aby wybrać właściwą wagę bochenka (rys. 6).
Upewnij się, że wybrana waga jest właściwa dla ilości składników z wybranego przepisu, co pozwoli zapobiec zbytniemu wyrośnięciu chleba
lub jego przypaleniu. Patrz część „Standardowe przepisy na chleb” poniżej.
Jeśli np. wybrana zostanie waga bochenka 750 g, czyli wstępnie ustawiona waga dla białego chleba, konieczne będzie użycie 455 g lub 3¼ szklanki
białej mąki.
W przypadku programów od 1 do 8 wstępnie ustawiona waga to 750 g.
, Punkt po lewej stronie wyświetlacza wskazuje wybraną wagę. Na wyświetlaczu jest także widoczny numer wybranego menu (rys. 7).
3 Jeśli chcesz, możesz nacisnąć przycisk wyboru koloru skórki raz lub kilkakrotnie, aby wybrać odpowiedni kolor skórki (rys. 8).
W przypadku programów od 1 do 8 wstępnie wybranym kolorem skórki jest średni.
, Punkt po prawej stronie wyświetlacza wskazuje wybrany kolor skórki. Na wyświetlaczu jest także widoczny numer wybranego
menu (rys. 9).
, Na wyświetlaczu jest widoczny również czas pieczenia dla wybranego programu, waga oraz kolor skórki. Czas pieczenia jest wyświetlany
w godzinach i minutach (rys. 10).
4 Naciśnij przycisk uruchamiania/zatrzymania/anulowania, aby rozpocząć proces wypiekania chleba. (rys. 11)
Podczas wypiekania urządzenie i jego pokrywka nagrzewają się do bardzo wysokiej temperatury. Uważaj, aby się nie oparzyć.
Uwaga: Możesz obserwować proces mieszania, wyrabiania i pieczenia ciasta przez okienko. Od czasu do czasu po wewnętrznej stronie okienka może
zebrać się pewna ilość wody. Można w takim przypadku unieść pokrywkę, aby zajrzeć do wnętrza podczas mieszania i wyrabiania ciasta, ale NIE
WOLNO UNOSIĆ POKRYWKI PODCZAS PIECZENIA (czyli w ciągu ostatniej godziny procesu przygotowywania chleba), ponieważ może to
doprowadzić do opadnięcia chleba.
, Na wyświetlaczu odliczany jest czas w minutach, aż chleb będzie gotowy.
, Co pięć sekund na wyświetlaczu zamiast czasu przygotowywania ciasta pojawia się numer wybranego programu.
, Po zakończeniu pieczenia urządzenie emituje sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu, aż do naciśnięcia dowolnego przycisku, jest
wyświetlany na przemian komunikat „Fin” przez 1 sekundę oraz animacja utrzymywania ciepła przez 5 sekund. (rys. 12)
Uwaga: Tryb utrzymywania ciepła nie działa w przypadku programu Ciasto. Zbyt długie pozostawienie przygotowanego ciasta w urządzeniu może
prowadzić do jego przerośnięcia oraz do słabych rezultatów pieczenia. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wyjmij ciasto pod koniec programu i postępuj
zgodnie z instrukcjami dotyczącymi formowania, odstawiania i pieczenia zawartymi w przepisie.
Uwaga: Jeśli nie wyjmiesz ciasta podczas trwania lub natychmiast po wyłączeniu trybu utrzymywania ciepła, skórka stanie się wilgotna i utraci
chrupkość. Tryb utrzymywania ciepła NIE POWODUJE przepieczenia chleba ani przyciemnienia skórki.
 117

Możesz użyć minutnika, jeśli chcesz, aby chleb był gotowy później. Maksymalne opóźnienie, jakie można ustawić, to 13 godzin.
Możesz na przykład ustawić minutnik na 13 godzin o godzinie 19:00, dzięki czemu chleb będzie gotów następnego dnia rano, o godzinie 08:00.
Uwaga: Nie korzystaj z funkcji minutnika w przypadku przepisów zawierających świeże składniki, które mogą się zepsuć, na przykład jajka, świeże
mleko, kwaśna śmietana lub ser.
Aby skorzystać z minutnika:
1 Umieść wszystkie składniki w formie do chleba.
2 Wybierz właściwy program oraz rozmiar bochenka i kolor skórki odpowiednie dla przepisu.
, Całkowity czas przygotowania dla wybranych ustawień jest wyświetlany na wyświetlaczu.
3 Oblicz różnicę w czasie (w godzinach) pomiędzy aktualną godziną a godziną, o której chcesz, aby chleb był gotowy.
Jeśli na przykład jest godzina 19:00, a chleb ma być gotowy na godzinę 07:00 następnego dnia, różnica czasu wynosi 13 godzin.
4 Naciskaj przycisk wydłużania lub skracania czasu minutnika do czasu, gdy na wyświetlaczu pojawi się właściwa godzina czasu (rys. 13).
, Każde naciśnięcie przycisku wydłużania/skracania czasu minutnika powoduje wydłużenie/skrócenie czasu o 10 minut. Przytrzymanie
naciśniętego przycisku powoduje szybsze wydłużenie/skrócenie czasu.
Uwaga: Gdy czas na wyświetlaczu dojdzie do 13 godzin, a przycisk wydłużania czasu będzie w dalszym ciągu naciskany, na wyświetlaczu ponownie
pojawi się czas wypiekania dla ustawionego programu.
Uwaga: Jeśli przekroczysz czas, jaki chcesz ustawić, naciśnij przeciwny przycisk, aby skrócić lub wydłużyć czas.
5 Naciśnij przycisk uruchamiania/zatrzymania/anulowania.
, Minutnik odlicza ustawiony czas w minutach.
, Chleb jest gotowy, gdy licznik dojdzie do wartości 00:00, a urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

Wnętrze wypiekacza do chleba, forma do chleba, ostrze do wyrabiania ciasta oraz chleb są bardzo gorące. Przed wyjęciem formy do chleba
pod koniec cyklu wypiekania lub w dowolnym momencie w trybie utrzymywania ciepła zawsze zakładaj rękawice kuchenne.
1 Aby zatrzymać tryb utrzymywania ciepła, naciśnij przycisk uruchamiania/zatrzymania/anulowania na 2 sekundy. Na wyświetlaczu pojawi
się komunikat „OFF”, bieżący program zostanie anulowany i nastąpi przejście do ustawienia domyślnego.
2 Aby wyłączyć urządzenie, wyjmij wtyczkę przewodu sieciowego z gniazdka elektrycznego.
3 Załóż rękawice kuchenne, otwórz pokrywkę i obróć formę do chleba w lewo. Następnie chwyć formę do chleba za uchwyt, unieś i
wyjmij ją z urządzenia.
4 Aby łatwiej wyjąć chleb, pozostaw go na 5 minut w pionowej pozycji. Następnie obróć formę do góry dnem, chwyć za uchwyt i
wytrząśnij chleb na drucianą podstawkę, aby wystygł, oraz w celu szybszego uwolnienia ciepła i wilgoci z chleba.
Jeśli będzie to konieczne, przesuń wzdłuż boków formy płaską gumową lub plastikową łopatkę, aby ułatwić wyjęcie bochenka z formy.
Do wyjmowania chleba nie należy używać metalowych przyborów kuchennych, ponieważ mogłoby to spowodować uszkodzenie
nieprzywierającej powłoki formy do chleba.
Uważaj — forma do chleba i chleb są gorące.
5 Jeśli ostrze do wyrabiania ciasta znajduje się na spodzie chleba, użyj dostarczonego wraz z urządzeniem metalowego haczyka, aby wyjąć
ostrze do wyrabiania ciasta.
Zawsze upewnij się, że ostrze do wyrabiania ciasta nie pozostało wewnątrz bochenka, ponieważ próba pokrojenia bochenka, w którym znajduje
się ostrze, może spowodować uszkodzenie tego ostrza.
Do wyjmowania ostrza do wyrabiania ciasta nie należy używać metalowych przyborów kuchennych, ponieważ mogłoby to spowodować
uszkodzenie nieprzywierającej powłoki ostrza do wyrabiania ciasta.
Uważaj — ostrze do wyrabiania ciasta i chleb są gorące.
6 Natychmiast wyjmij ostrze do wyrabiania ciasta z formy do chleba, aby zapobiec jego utknięciu.
Uwaga: Jeśli ostrze utknęło, wypełnij formę do chleba wodą do poziomu nad ostrzem do wyrabiania ciasta i odstaw namoczoną formę na 30 minut.
Następnie zdejmij ostrze do wyrabiania ciasta z wałka.
7 Przed rozpoczęciem krojenia nożem do chleba lub elektrycznym nożem pozostaw chleb do ostygnięcia na drucianej podstawce na 30–
60 minut.
8 Przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenia lub upieczeniem kolejnego bochenka chleba odstaw urządzenie do ostygnięcia.

- Chleb należy jeść, gdy jest świeży, ponieważ nie zawiera on żadnych konserwantów. Chleb można przechowywać przez 1–2 dni.
- Chleb należy przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym, zamkniętym, plastikowym woreczku lub w hermetycznym pojemniku.
- Pokrojony chleb traci swoją świeżość i wysycha szybciej, niż chleb niepokrojony.
- Bagietki należy przechowywać w papierowych torbach lub w warunkach, w których są wystawione na działanie powietrza, aby zachować
chrupiącą skórkę. Tego typu pieczywo najlepiej zjeść w dniu, w którym zostało upieczone.

- Chleb można zamrozić w hermetycznym pojemniku na 4–6 tygodni.
- Możesz pokroić chleb przed zamrożeniem, aby za jednym razem móc wyjąć tylko kilka kawałków chleba.
- Jeśli rozmrażasz cały bochenek, rozmrażaj go w tym samym pojemniku, w którym był on zamrażany, aby chleb mógł ponownie wchłonąć
wilgoć.
- Rozmrażaj chleb w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej, na niskim ustawieniu.
118


Program: Zwykły biały chleb 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) lub mleko 220 ml 280 ml 350 ml
Mleko w proszku (jeśli używasz
wody)
1 łyżka 1½ łyżki 2 łyżki
Olej 1 łyżka 1½ łyżki 2 łyżki
Sól 2/3 łyżeczki 1 łyżeczka 1½ łyżeczki
Cukier 1 łyżka 1½ łyżki 2 łyżki
Biała mąka 350 g (2½ szklanki) 455 g (3¼ szklanki) 560 g (4 szklanki)
Drożdże w proszku 1 łyżeczka 1 łyżeczka 1 łyżeczka

Program: Chleb pszenny razowy 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) 230 ml 280 ml 350 ml
Olej 1 łyżka 1 łyżka 2 łyżki
Sól 1 łyżeczka 1 łyżeczka 2 łyżeczki
Miód LUB cukier 2 łyżki 2 łyżki 2 łyżki
Mąka pszenna razowa 350 g 450 g 560 g
Drożdże w proszku 1 łyżeczka 1 łyżeczka 1 łyżeczka

Program: Bagietki 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) 200 ml 260 ml 330 ml
Olej 1 łyżka 1½ łyżki 2 łyżki
Sól 1 łyżeczka 1½ łyżeczki 2 łyżeczki
Biała mąka 350 g (2½ szklanki) 450 g (3¼ szklanki) 560 g (4 szklanki)
Drożdże w proszku 1 łyżeczka 1 łyżeczka 1 łyżeczka

Program: Pieczywo słodkie 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) lub mleko 180 ml 240 ml 300 ml
Mleko w proszku (jeśli używasz
wody)
1 łyżka 1½ łyżki 2 łyżki
Olej 1½ łyżki 2 łyżki 3 łyżki
Sól 2/3 łyżeczki 1 łyżeczka 1 łyżeczka
Cukier 3 łyżki 4 łyżki 5 łyżek
Biała mąka 300 g (2 szklanki) 400 g (2 i 2/3 szklanki) 500 g (3 i 1/3 szklanki)
Drożdże w proszku 1 łyżeczka 1 łyżeczka 1 łyżeczka

Program: Super szybki chleb 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) lub mleko - 280 ml 350 ml
Mleko w proszku (jeśli używasz
wody)
- 1½ łyżki 2 łyżki
Olej - 1½ łyżki 2 łyżki
Sól - ½ łyżeczki 1 łyżeczka
Cukier - 1½ łyżki 2 łyżki
Biała mąka - 450 g (3¼ szklanki) 560 g (4 szklanki)
Drożdże w proszku - 1 łyżeczka 4 łyżeczki
 119

Program: Bezglutenowy 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) lub mleko - - 340 ml
Mleko w proszku (jeśli używasz
wody)
- - 2 łyżki
Olej - - 2 łyżki
Sól - - 1½ łyżeczki
Cukier - - 2 łyżki
Mąka bezglutenowa - - 560 g (4 szklanki)
Drożdże w proszku - - 2¼ łyżeczki

Program: Ciasto 500 g 750 g 1000 g
Woda (27°C) lub mleko - - 330 ml
Mleko w proszku (jeśli używasz
wody)
- - 2 łyżki
Olej - - ¼ szklanki
Sól - - 2 łyżeczki
Cukier - - 4 łyżki
Biała mąka - - 560 g (4 szklanki)
Drożdże w proszku - - 2 łyżeczki

Program: Ciasto na makaron
Kasza manna 2 szklanki
Duże jajka 3
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sól ½ łyżeczki

Program: Dżem
Świeże lub mrożone (rozmrożone) owoce 2 szklanki
Cukier 1½ szklanki

Program: Dżem
Świeże lub mrożone (rozmrożone) owoce 2 szklanki
Cukier 1½ szklanki
Sok z cytryny 2 łyżki

łyżek/łyżeczek/szklanek ml
¼ łyżeczki 1 ml
½ łyżeczki 2 ml
1 łyżeczka 5 ml
1 łyżka 15 ml
¼ szklanki 50 ml
1/3 szklanki 75 ml
½ szklanki 125 ml
2/3 szklanki 150 ml
3/4 szklanki 175 ml
1 szklanka 250 ml
120

Standardowa temperatura dla trybu utrzymywania ciepła dla podanych rodzajów chleba oraz temperatura dla trybu Tylko pieczenie w
poniższych tabelach to 60°C.
Temperatura dla trybu utrzymywania ciepła dla dżemu to 20°C.
Maksymalny czas opóźnienia, jaki można ustawić dla wszystkich rodzajów chleba oprócz super szybkiego chleba oraz chleba bezglutenowego to
13 godzin.
Maksymalny czas opóźnienia, jaki można ustawić dla trybu Tylko pieczenie to 1 godz. 30 min.

Typ Czas/
Temp.
PH K1 Reszta K2 R1 K3 R2 K4 R3
Zwykły biały Temp. 25°C 30°C 34°C
Czas 0 min 18 min 25 min 16 min 46 min 30 s 25 min 15 s 55 min
Szybki biały Temp. 35°C 35°C nie dot.
Czas 0 min 3 min 0 min 31 min 26 min 15 s 55 min 0 s 0 min
Razowy Temp. 25°C 25°C 33°C nie dot.
Czas 30 min 5 min 5 min 20 min 40 min 20 s 80 min 0 s 0 min
Szybki razowy Temp. 25°C 35°C 35°C nie dot.
Czas 5 min 3 min 0 min 25 min 30 min 0 s 46 min 0 s 0 min
Bagietka Temp. 20°C 25°C 25°C
Czas 0 min 14 min 10 min 16 min 100 min 20 s 60 min 15 s 95 min
Słodki Temp. 25°C 30°C 32°C
Czas 0 min 3 min 0 min 31 min 31 min 15 s 30 min 15 s 50 min
Super szybki Temp. 30°C 35°C nie dot.
Czas 0 min 3 min 0 min 12 min 0 min 18 min 0 min 0 min 25 min
Bezglutenowy Temp. 35°C nie dot. nie dot.
Czas 8 min 4 min 0 min 19 min 48 min 0 s 0 min 0 s 0 min
Ciasto Temp. nie dot. nie dot. nie dot.
Czas 0 min 3 min 0 min 27 min 60 min 0 s 0 min 0 s 0 min
Ciasto na makaron Temp. nie dot. nie dot. nie dot.
Czas 0 min 3 min 0 min 11 min 0 min 0 s 0 min 0 s 0 min
Dżem Temp. nie dot. nie dot. nie dot.
Czas 0 min 0 min 0 min 15 min 0 min 0 min 0 min 0 s 0 min
Tylko pieczenie Temp. nie dot. nie dot. nie dot.
Czas 0 min 0 min 0 min 0 min 0 min 0 min 0 min 0 s 0 min
- PH: nagrzewanie w sekundach.
- K1-4: etap wyrabiania ciasta 1–4
- R1-3: etap wyrośnięcia ciasta 1–3

Program Dodawanie dodatkowych składników (po wyemitowaniu przez
urządzenie sygnału dźwiękowego)
Zwykły biały Po 45 min
Szybki biały Po 20 min
Razowy Po 46 min
Szybki razowy Po 19 min
Słodki Po 20 min
Bezglutenowy Po 17 min
Ciasto Po 16 min

Typ Skórka Temp. pieczenia Waga Czas pieczenia Czas przygotowania
Biały Jasna 110°C 500 g 45 min 3 godz. 50 min
750 g 50 min 3 godz. 55 min
1000 g 55 min 4 godz.
 121
Typ Skórka Temp. pieczenia Waga Czas pieczenia Czas przygotowania
Średnia 120°C 500 g 45 min 3 godz. 50 min
750 g 50 min 3 godz. 55 min
1000 g 55 min 4 godz.
Ciemna 130°C 500 g 60 min 4 godz. 5 min
750 g 65 min 4 godz. 10 min
1000 g 70 min 4 godz. 15 min
Szybki biały Jasna 110°C 500 g 45 min 2 godz. 40 min
750 g 50 min 2 godz. 45 min
1000 g 55 min 2 godz. 50 min
Średnia 120°C 500 g 45 min 2 godz. 40 min
750 g 50 min 2 godz. 45 min
1000 g 55 min 2 godz. 50 min
Ciemna 130°C 500 g 55 min 2 godz. 50 min
750 g 60 min 2 godz. 55 min
1000 g 65 min 3 godz.
Razowy Jasna 120°C 500 g 45 min 3 godz. 45 min
750 g 50 min 3 godz. 50 min
1000 g 55 min 3 godz. 55 min
Średnia 130°C 500 g 50 min 3 godz. 50 min
750 g 55 min 3 godz. 55 min
1000 g 60 min 4 godz.
Ciemna 140°C 500 g 60 min 4 godz.
750 g 65 min 4 godz. 5 min
1000 g 70 min 4 godz. 10 min
Szybki razowy Jasna 120°C 500 g 45 min 2 godz. 34 min
750 g 50 min 2 godz. 39 min
1000 g 55 min 2 godz. 44 min
Średnia 130°C 500 g 50 min 2 godz. 39 min
750 g 55 min 2 godz. 44 min
1000 g 60 min 2 godz. 49 min
Ciemna 140°C 500 g 55 min 2 godz. 44 min
750 g 60 min 2 godz. 49 min
1000 g 65 min 2 godz. 54 min
Bagietka Jasna 115°C 500 g 50 min 5 godz. 45 min
750 g 55 min 5 godz. 50 min
1000 g 60 min 5 godz. 55 min
Średnia 125°C 500 g 55 min 5 godz. 50 min
750 g 60 min 5 godz. 55 min
1000 g 65 min 6 godz.
Ciemna 135°C 500 g 60 min 5 godz. 55 min
750 g 65 min 6 godz.
1000 g 70 min 6 godz. 5 min
Słodki Jasna 105°C 500 g 53 min 3 godz. 19 min
750 g 57 min 3 godz. 22 min
1000 g 58 min 3 godz. 23 min
Średnia 115°C 500 g 54 min 3 godz. 19 min
750 g 57 min 3 godz. 22 min
1000 g 60 min 3 godz. 25 min
Ciemna 135°C 500 g 58 min 3 godz. 23 min
750 g 61 min 3 godz. 26 min
122
Typ Skórka Temp. pieczenia Waga Czas pieczenia Czas przygotowania
1000 g 64 min 3 godz. 29 min
Super szybki Średnia 140°C nie dot. 25 min 58 min
Bezglutenowy Średnia 115°C 750 g 95 min 2 godz. 54 min
1000 g 100 min 2 godz. 59 min
Ciasto nie dot. nie dot. nie dot. 0 min 1 godz. 30 min
Ciasto na makaron nie dot. nie dot. nie dot. 0 min 14 min
Dżem nie dot. 115°C nie dot. 45 min 1 godz.
Tylko pieczenie nie dot. 120°C nie dot. 10 min 10 min

W tym rozdziale można znaleźć opis wielu składników i narzędzi wykorzystywanych podczas wypiekania chleba. Każdy ze składników jest ważny.
Pamiętaj, aby kupować wysokiej jakości składniki i używać ich w dokładnych ilościach określonych w przepisach. Niektóre ze składników można
stosować zamiennie, inne jednak powodują, że wypiek może nie być zadowalający.


Biała mąka zawiera wystarczającą ilość białka (glutenu), aby zapewnić dużą objętość i właściwą konsystencję chleba. To właśnie gluten tworzy
strukturę ściany komórkowej, zatrzymuje pęcherzyki powietrza i umożliwia rośnięcie chleba. Większość mąki jest bielona. Nie ma to wpływu na
wynik wypiekania chleba ani na czas, przez jaki chleb nadaje się do spożycia.

Mąka pszenna razowa to grubo mielona mąka z całych ziaren pszenicy – otrębów, kiełków i bielma. Bogate w błonnik otręby i kiełki nadają
brązowy kolor i orzechowy aromat. Bochenki chleba wypiekanego z mąki pszennej razowej są mniejsze i bardziej zbite.

Mąkę żytnią otrzymuje się poprzez drobne mielenie ziaren żyta. Jedynie mąka wyrabiana z pszenicy i żyta zawiera białka tworzące gluten. Gluten
zawarty w mące żytniej nie jest zbyt elastyczny, dlatego też mąkę żytnią wykorzystuje się w połączeniu z mąką pszenną.

Płatki zbożowe, ziarna i nasiona zapewniają różnice w konsystencji, smaku i wyglądzie chleba. Zawierają duże ilości błonnika, nie zawierają jednak
glutenu. Płatki trzy-, pięcio-, siedmio- lub dwunastozbożowe można zastąpić w przepisie jakimikolwiek płatkami wielozbożowymi. Śruta pszenna
to ziarno razowe, które jest rozbijane na różnej wielkości cząstki, od grubych, aż po drobne. Bulgur (kasza z ziarna pszennego) to ziarno pszenicy
pozbawione otrębów, gotowane na parze, suszone i mielone. Naturalne otręby, zarówno pszenicy, jak i owsa, przecinają nitki glutenu. Dlatego też
nie należy używać do wypieków więcej otrębów, niż jest podane w przepisie.

Kasza manna, jasnożółta i grubo mielona, pozyskiwana jest z twardej pszenicy durum i charakteryzuje się dużą zawartością białka. Wykorzystuje
się ją do przygotowywania świeżego makaronu. Ciasto na makaron z kaszy manny łatwiej się wyrabia, a podczas gotowania utrzymuje nadany mu
kształt lepiej niż makaron wyrabiany z uniwersalnej mąki. Możesz zastąpić część uniwersalnej mąki lub mąki pszennej razowej kaszą manną.

Tłuszcze zmiękczają ciasto, nadają aromat i wpływają na wydłużenie czasu, przez jaki chleb nadaje się do spożycia, poprzez zatrzymywanie wilgoci
wewnątrz chleba. Margarynę, masło lub olej można stosować w przepisach zamiennie. Bochenki chleba wypiekane z ich wykorzystaniem różnią
się nieznacznie. Unikaj niskokalorycznej miękkiej margaryny, ponieważ większa zawartość wody może znacznie wpłynąć na rozmiar bochenka i
konsystencję chleba.

Sól pozwala kontrolować aktywność drożdży oraz wzbogaca smak. Nigdy nie zapominaj dodać soli do ciasta. Ilość soli dodawanej do ciasta jest
niewielka, sól jest jednak niezbędna. Bez soli chleb mógłby zbyt mocno wyrosnąć lub opaść.

Cukry stanowią pokarm dla drożdży, zapewniają słodki smak chleba oraz odpowiedni kolor skórki. O ile nie ma innych wskazówek w przepisie,
dodawaj białego cukru kryształu. Miód, brązowy cukier i melasa nadadzą ciastu wyjątkowy aromat i kolor. Zamiana jednego z wymienionych
składników na inny może wpłynąć na wynik końcowy.
Możesz korzystać także z granulowanych zamienników cukru opartych na aspartamie (a nie na sacharynie). Zastępując jeden składnik drugim,
zachowaj ilości podane w przepisie.

Płyny łączą mąkę i pozwalają uzyskać sprężyste ciasto. Mleko pozwala uzyskać delikatną konsystencję, a woda bardziej chrupiącą skórkę.
Odtłuszczone mleko w proszku i maślanka w proszku zwiększają wartość odżywczą, jednocześnie umożliwiając uzyskanie gładkiej konsystencji
ciasta. Nie ma potrzeby dodawania wody do odtłuszczonego mleka w proszku lub maślanki w proszku. Dodając te składniki w proszku, możesz
zwiększyć liczbę przepisów przygotowywanych z użyciem funkcji minutnika. Nie korzystaj z funkcji minutnika w przypadku przepisów, które
wymagają dodania świeżego mleka. Maślanka w proszku będzie lepiej łączyć mąkę, jeśli dodasz ją po dodaniu mąki.
Jeśli chcesz zastąpić wodę i odtłuszczone mleko w proszku mlekiem, wklej tyle mleka, ile miało zostać użytej wody. Można dodać mleko
homogenizowane 2% lub 1% albo odtłuszczone. Soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru można wykorzystać w ilościach podanych w
przepisach. Zapoznaj się z informacjami zawartymi na etykietach tych soków, aby mieć pewność, że nie zawierają soli, cukru lub słodzików.

Jajka nadają kolor, wzbogacają smak i aromat. Zawsze używaj dużych jajek wyjętych wprost z lodówki. W przypadku przepisów z jajkami nie
korzystaj z funkcji minutnika.

Odmierzając ilość sera, nie wciskaj go do miarki. Dodanie niskotłuszczowych serów może wpłynąć na wysokość i kształt bochenka. Nie korzystaj
z funkcji minutnika w przypadku przepisów, które wymagają dodania sera.
 123

Drożdże, maleńkie jednokomórkowe organizmy żywe, żywią się węglowodanami zawartymi w mące i cukrze w celu wytworzenia dwutlenku
węgla, który powoduje, że chleb rośnie. Drożdże wymieszane z wodą i cukrem budzą się do życia podczas procesu wyrabiania ciasta i wypełniają
ciasto maleńkimi pęcherzykami powietrza, które powodują, że ciasto rośnie. Wstępne etapy pieczenia powodują, że ciasto rośnie wyżej do czasu,
aż drożdże stracą swoją aktywność. Wystawianie na działanie powietrza, ciepła i wilgoci zmniejsza aktywność drożdży. Zawsze wykorzystuj
drożdże przed upływem daty ważności. Po otwarciu drożdży można je przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu; należy zużyć je w
ciągu 6–8 tygodni. Dostępne są 3 typy drożdży — aktywne suszone drożdże, drożdże instant i drożdże piekarnicze. Drożdże piekarnicze
charakteryzują się szczególnie dużą aktywnością przy zwiększonym poziomie kwasu askorbinowego (witaminy C). Zostały one opracowane
specjalnie z myślą o ich wykorzystaniu w piekarniach. Aby zastąpić aktywne suszone drożdże lub drożdże instant drożdżami piekarniczymi,
zwiększ ilość drożdży wymienioną w przepisie o ¼ łyżeczki. Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj rodzaju drożdży określonego w przepisie. Ciepło
zabija drożdże. Podczas przygotowywania nadzienia ważne jest, aby pozwolić składnikom, takim jak stopione masło, wystygnąć przed ich użyciem.
Trzymaj drożdże z dala od płynów, tłuszczy i soli, ponieważ zmniejszają one aktywność drożdży. Nie zwiększaj ilości drożdży podanej w przepisie.
Zarówno cynamon, jak i czosnek powodują, że ciasto nie rośnie. Jeśli masz zamiar użyć tych składników, dodaj je w rogu formy do chleba,
aby mieć pewność, że nie dotykają one drożdży.

Rozpuść 1 łyżeczkę cukru w ½ liżanki letniej wody w miarce. Posyp powierzchnię 2 łyżeczkami drożdży. Delikatnie wymieszaj. Odstaw
mieszankę na 10 minut. Mieszanka powinna być pienista i wydzielać silny zapach drożdży. Jeśli tak nie jest, należy zakupić nowe drożdże.

Mieszanki chlebowe są dostępne w wielu sklepach. Mieszanki takie zawierają mąkę, sól, cukier i drożdże we właściwych proporcjach, są więc
wygodne w użyciu. Są także dostępne mieszanki różnego rodzaju i o różnym aromacie. W większości przypadków wystarczy dodać wody lub
mleka oraz masła lub oleju do formy do chleba w sposób opisany w instrukcjach zamieszczonych na opakowaniu mieszanki chlebowej, a
następnie dodać mieszankę do wypieku.

Idealne bochenki zależą od właściwej ilości i świeżości każdego ze składników. Dlatego też ważne jest, aby prawidłowo odmierzać składniki.
Nawet pomyłka o 1 lub 2 dwie łyżki odmierzonego składnika (za dużo lub za mało) robi wielką różnicę w wyniku końcowym. Nigdy nie
odmierzaj składników nad formą do chleba, ponieważ można w ten sposób rozlać/rozsypać nadmierną ilość składników w formie do chleba.
Wskazówka: Jeśli musisz dodać np. 280 ml wody, dodaj 1 szklankę (250 ml) wody, korzystając z kubka z miarką, a następnie dodaj 2 łyżki (30 ml)
wody za pomocą miarki.

Przechowuj mąkę w hermetycznym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu. Mąka wystawiona na działanie ciepła i wilgoci traci swoje
właściwości rośnięcia. Mąka szybko wchłania aromat, należy więc zawsze przechowywać ją z dala od cebuli i czosnku. Mąkę należy przechowywać
w szczelnie zamkniętych plastikowych woreczkach lub innych hermetycznych pojemnikach, w temperaturze pokojowej przez 1 do 2 dni. Bagietki
powinno się przechowywać w papierowych torbach, ponieważ gdy są one wystawione na działanie powietrza, zachowują chrupkość skórki.
Najlepiej spożywać bagietki w dniu, w którym zostaną wypieczone


- Dołączonej miarki można używać do odmierzania drożdży, cukru, soli, mleka w proszku i przypraw.
- Nie używaj miarki do odmierzania czubatych miarek suchych składników. Dodawaj płaskie miarki suchych składników (rys. 14).
- Wsyp składnik do miarki, a następnie odsyp poziomym ruchem nadmiar składnika, używając metalowej łopatki lub noża. Nie wciskaj składnika
do miarki i nie potrząsaj miarką, aby wyrównać poziom składnika (rys. 15).
- Jedynym składnikiem, który należy wciskać do miarki, jest brązowy cukier. Wciskaj cukier, aż nabierze kształtu miarki.

- Przezroczysty kubek ze skalą umożliwia odmierzanie wszystkich płynnych składników. Umieść kubek z miarką na płaskiej powierzchni i
odczytaj oznaczenie ze skali znajdującej się na poziomie oczu. Jeśli to konieczne, dodaj lub wylej trochę płynnego składnika (rys. 16).

W celu zachowania maksymalnego bezpieczeństwa utrzymuj urządzenie w czystości, w stanie nienatłuszczonym, bez osadów z resztek jedzenia.
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie ani innym płynie. Nie opłukuj go pod bieżącą wodą.
Do czyszczenia urządzenia nigdy nie używaj czyścików, środków ściernych ani żrących płynów, takich jak benzyna lub aceton.
1 Przed myciem urządzenia wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego i poczekaj, aż urządzenie ostygnie.
2 Po zakończeniu pieczenia natychmiast wyjmij ostrze do wyrabiania ciasta z formy do chleba, aby zapobiec jego utknięciu.
Uwaga: Jeśli ostrze utknęło, wypełnij formę do chleba wodą do poziomu nad ostrzem do wyrabiania ciasta i odstaw namoczoną formę na 30 minut.
Następnie zdejmij ostrze do wyrabiania ciasta z wałka.
3 Wyczyść ostrze do wyrabiania ciasta w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wyczyść otwór w ostrzu do wyrabiania
ciasta za pomocą drewnianej wykałaczki lub nylonowej szczoteczki do czyszczenia.
4 Wyczyść formę do chleba miękką ściereczką zwilżona gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Nie zanurzaj formy do chleba w wodzie i nie myj jej w zmywarce.
5 Wyczyść wałek wewnątrz formy do chleba miękką ściereczką.
6 Opłucz wnętrze formy do chleba świeżą wodą.
7 Aby zdjąć pokrywkę w celu łatwiejszego jej wyczyszczenia, unieś pokrywkę, aż utworzy kąt 90° z urządzeniem, a następnie podnieś ją i
wyjmij z zawiasu urządzenia. (rys. 17)
8 Wytrzyj pokrywkę wilgotną ściereczką.
Nie myj pokrywki w zmywarce.
9 Wytrzyj wewnętrzną i zewnętrzną część urządzenia wilgotną ściereczką.
124
Nie używaj chemicznych środków do czyszczenia piekarników.
10 Przed ponownym złożeniem urządzenia wysusz starannie wszystkie części miękką, suchą ściereczką.
11 Aby ponownie założyć pokrywkę, włóż pokrywkę w zawias i zamknij ją. (rys. 18)

1 Nawiń przewód sieciowy wokół haczyka na przewód sieciowy na spodzie urządzenia (rys. 19).
2 Przechowuj urządzenie w suchym i bezpiecznym miejscu.

- Zużytego urządzenia nie należy wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami gospodarstwa domowego — należy oddać je do punktu zbiórki
surowców wtórnych w celu utylizacji. Stosowanie się do tego zalecenia pomaga w ochronie środowiska (rys. 20).

W razie konieczności naprawy, jakichkolwiek pytań lub problemów prosimy odwiedzić naszą stronę internetową www.philips.com lub
skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta rmy Philips (numer telefonu znajduje się w ulotce gwarancyjnej). Jeśli w kraju Państwa zamieszkania
nie ma takiego Centrum, o pomoc należy zwrócić się do sprzedawcy produktów rmy Philips.

W tym rozdziale opisano najczęstsze problemy, z którymi można się zetknąć, korzystając z urządzenia. Jeśli poniższe wskazówki okażą się
niewystarczające do rozwiązania problemu, należy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta.

Woda lub
mleko
Sól Cukier lub
miód
Mąka Drożdże Inne
Bochenek rośnie,
a potem opada
Zmniejsz ilość
o 1–2 łyżki,
użyj
zimniejszego
płynu
Zwiększ ilość
składnika o
¼ łyżeczki
Zwiększ ilość
składnika o 1–
2 łyżki, użyj
świeższej mąki,
użyj właściwego
typu mąki
Zmniejsz ilość składnika o 1/8–
¼ łyżeczki, użyj świeżych drożdży,
użyj właściwego typu drożdży
przy zastosowaniu właściwego
ustawienia
Sprawdź
zasilanie
Chleb zbyt mocno
rośnie
Zmniejsz ilość
o 1–2 łyżki,
użyj
zimniejszego
płynu
Zwiększ ilość
składnika o
1/4 łyżeczki
Zmniejsz ilość
składnika o
½ łyżeczki
Zmniejsz ilość
składnika o 1–
2 łyżki
Zmniejsz ilość składnika o 1/8–
¼ łyżeczki, użyj właściwego typu
drożdży przy zastosowaniu
właściwego ustawienia
Bochenek nie
rośnie
wystarczająco
wysoko
Zwiększ ilość
składnika o 1–
2 łyżki
Zmniejsz
ilość składnika
o 1/4 łyżeczki
Zwiększ ilość
składnika o
½ łyżeczki
Użyj świeższej
mąki, użyj
właściwego typu
mąki
Zwiększ ilość składnika o 1/8–
¼ łyżeczki, użyj świeżych drożdży,
użyj właściwego typu drożdży
przy zastosowaniu właściwego
ustawienia
Bochenek jest
mały i ciężki
Użyj świeższej
mąki, użyj
właściwego typu
mąki
Dodaj drożdże, użyj świeżych
drożdży, użyj właściwego typu
drożdży przy zastosowaniu
właściwego ustawienia
Sprawdź
zasilanie
Skórka jest zbyt
jasna
Zwiększ ilość
składnika o
½ łyżeczki
Wybierz
właściwe
ustawienia
Chleb jest
niedopieczony
Sprawdź
zasilanie,
wybierz
właściwe
ustawienia
Chleb jest
przypieczony
Zmniejsz ilość
składnika o
½ łyżeczki
Wybierz
właściwe
ustawienia
Ciasto na chleb
jest
niewymieszane
Umieść
prawidłowo
formę do
chleba,
dopchnij
właściwie
ostrze do
wyrabiania
ciasta na wałek
formy do
chleba
 125
Woda lub
mleko
Sól Cukier lub
miód
Mąka Drożdże Inne
Z otworów
wydobywa się
dym
Wyczyść
element
grzejny
Regulacja dużej
wysokości
Zmniejsz ilość
składnika o 1–
2 łyżki
Zmniejsz ilość
składnika o
½ łyżeczki
Zmniejsz ilość składnika o 1/8–
¼ łyżeczki
Uwaga: Dokonując korekty w ilości składników, należy najpierw zmienić ilość drożdży. Jeśli wynik wciąż nie jest zadowalający, należy najpierw
dostosować ilość płynów, a następnie ilość suchych składników.
Problem Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Przyciski nie działają. Wtyczka nie jest włożona do
gniazdka elektrycznego.
Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego. Jeśli problem
będzie nadal występował, skontaktuj się z Centrum Obsługi
Klienta w swoim kraju.
Podczas pracy urządzenie wydaje odgłosy. Silnik wydaje dźwięki podczas
procesu wyrabiania ciasta. Jest to
zjawisko normalne.
Nie jest wymagana żadna czynność.
Urządzenie stukocze podczas działania. Forma do chleba jest nieprawidłowo
włożona.
Aby prawidłowo włożyć formę do chleba, obracaj ją w
lewo, aż zatrzaśnie się w odpowiednim położeniu.
Z otworów wylotu pary wydobywa się
dym, a urządzenie wydziela zapach
spalenizny.
Składniki lub okruchy chleba dostały
się na element grzejny lub do
wnętrza urządzenia.
Zawsze czyść urządzenie po użyciu. Przed rozpoczęciem
czyszczenia wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka
elektrycznego i pozostaw urządzenie do ostygnięcia.
Urządzenie nie zaczyna działać po
naciśnięciu przycisku uruchamiania/
zatrzymania/anulowania, a na
wyświetlaczu pojawia się komunikat
„ERR”.
Urządzenie przegrzało się. Odczekaj około 1 godziny, aż urządzenie ostygnie.

Pytanie Odpowiedź
Dlaczego bochenki czasami
różnią się wysokością i kształtem?
Chleb jest bardzo czuły na czynniki środowiska, takie jak temperatura, pogoda, wilgotność, wysokość,
zmiany w przepływie powietrza i wykorzystanie minutnika. Kształt chleba może zmieniać się w zależności
od tego, czy użyte zostaną świeże składniki i czy zostały one odpowiednio odmierzone.
W jaki sposób bochenki mogą
różnić się między sobą kształtem
w zależności od pory roku?
Latem bochenki mogą czasami opadać (w środku powstaje wgłębienie) lub zbytnio rosnąć. Zimą chleb
może nie wyrastać właściwie. Ten problem można rozwiązać, używając wody o temperaturze 20°C.
Dlaczego mąka czasami przylepia
się do boków bochenka?
Podczas wstępnych stadiów mieszania, niewielkie ilości mąki mogą czasem przylepiać się do boków formy
do chleba i są przypiekane do boków bochenka. Jeśli ma miejsce taka sytuacja, możesz zdrapać tę część
skórki za pomocą ostrego noża.
Dlaczego ciasto jest czasami
bardzo kleiste i trudne do
wyrobienia?
Ciasto może czasem być zbyt kleiste (tzn. zbyt mokre) w zależności od temperatury panującej w
pomieszczeniu oraz temperatury wody. Spróbuj dodać do ciasta zimniejszej wody.
Dlaczego górna część bochenka
wygląda czasami na rozdartą?
Czasami ciasto wyrasta zbyt mocno, co może spowodować powstanie pęknięć na powierzchni
wypiekanego chleba.
Czy mogę przygotowywać w
urządzeniu chleb z dodatkiem
jajek?
Tak, należy w takim przypadku zmniejszyć ilość wody i zamiast niej dodać jajka. Najpierw umieść jajka w
kubku z miarką, następnie wlej wody do poziomu określonego w przepisie. Jeśli dodajesz jajka, nie używaj
funkcji minutnika, ponieważ jajka mogą się zepsuć.
Czy mogę używać tego
wypiekacza do chleba do
przygotowywania potraw według
przepisów pochodzących z innych
książek kucharskich?
Tak. Jednakże, przepisy zawarte w tej broszurze zostały stworzone specjalnie z myślą o tym urządzeniu i
wyniki mogą różnić się w przypadku wykorzystania innych przepisów. Jeśli w przypadku innych przepisów
będą występować problemy, zapoznaj się z informacjami w rozdziale Rozwiązywanie problemów.
Dlaczego czasami chleb wydziela
dziwny zapach?
Zbyt duża ilość aktywnych suszonych drożdży lub nieświeżych składników (szczególnie mąki i wody) może
spowodować, że chleb będzie wydzielać dziwny zapach. Aby cieszyć się najlepszymi wynikami, zawsze
starannie odmierzaj składniki i używaj świeżych składników.
Czy mogę używać mąki zmielonej
w warunkach domowych?
W zależności od tego, jak grubo mielona jest mąka, rezultaty wypiekania chleba mogą nie być
zadowalające. Zalecamy mieszanie mąki mielonej w warunkach domowych ze zwykłą mąką w celu
uzyskania najlepszych wyników.
126
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204

Philips HD9020 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi