AKT 315 IX INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 01783
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
RU BU ROHUPL CZ SKGRFR IT ES PT FISE DK NO UA
• Aby załączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętła z powrotem w pozycji “0”.
• Płyta kuchenna jest wyposażona w 2 lampki
kontrolne, które świecą gdy pola grzewcze są
gorące.
Lampki te zaczynają świecić gdy tylko pola
grzewcze osiągną wysoką temperaturę.
Omawiane lampki kontrolne świecą nadal nawet
jeżeli wyłączono dane pole grzewcze i gasną tylko
wtedy, gdy temperatura danego pola grzewczego
nie jest już niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty szklano-
ceramicznej, nie należy używać:
- garnków, których dna nie są całkowicie płaskie,
- naczyń metalowych z emaliowanym dnem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO
6
6
2
1
4 5
3
1. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
2. Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
3. Lampka kontrolna włączenia/wyłączenia
4. Pokrętło regulacyjne tylnego
pola grzewczego
5. Pokrętło regulacyjne przedniego
pola grzewczego
6. Wskaźnik ciepła resztkowego
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie
zasilania
Liczba przewodów i ich
przekroje
230 V ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela użycia pól grzewczych
Pokrętło
(1 - 12)
1-2 Roztapianie masła, czekolady itp. 1-2
2 Utrzymywanie temperatury
przygotowanych potraw oraz
odgrzewanie niewielkich ilości
płynów
2-3-4
3 Podgrzewanie większych ilości
żywności, przygotowywanie kremów
i sosów
4-5-6
3-4 Delikatne gotowanie “na wolnym
ogniu” takich potraw jak np.:
warzywa, spaghetti, zupy,
pieczenie, gulasze
6-7
4 Do wszelkiego rodzaju potraw
smażonych, kotletów, steków, do
gotowania bez przykrycia, np: risotto
7-8
4-5 Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, smażenie ryb oraz
gotowanie dużych ilości wody
8-9-10
6 Szybkie przysmażanie, przypiekanie
steków na ruszcie itp.
11-12
Typ PLAVD 230 V~/50 Hz 2,9 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
• Materiały z opakowania nadają się do całkowitej
utylizacji, co potwierdza symbol recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym do
lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Pozbywanie się zużytych urządzeń AGD.
• Urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi, które mogłoby zaistnieć w
przypadku niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie jest klasyfikowany jako odpad z
gospodarstwa domowego. Należy je zdać w
odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dot. utylizacji odpadów
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na
temat odzyskiwania, utylizacji i recyklingu wyrobu,
prosimy skontaktować się z urzędem miasta,
przedsiębiorstwem wywozu odpadów gospodarstwa
domowego lub sklepem, w którym urządzenie zostało
zakupione.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Należy używać rondli i garnków, których średnica dna
jest równa lub nieco większa niż średnica stref
grzewczych.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków
itp. należy używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas
gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje
dalsze oszczędności energii i
skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
mentalnych, ani przez osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że
obsługują one urządzenie pod nadzorem lub po
uprzednim przeszkoleniu na temat prawidłowej
obsługi przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo. Należy pilnować, aby dzieci nie
bawiły się urządzeniem.
• Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z
zewnętrznym zegarem ani oddzielnym systemem
zdalnego sterowania.
• Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub pęknie, należy
zaprzestać jej używania i niezwłocznie wezwać Serwis.
• Jeżeli płyta kuchenna zawiera halogenowe elementy
grzewcze, nie należy na nie patrzeć.
• Płyta kuchenna służy wyłącznie do gotowania potraw
w warunkach domowych. Wszelkie inne użycie jest
zabronione. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za niewłaściwe użytkowanie oraz
nieprawidłowe ustawienia elementów sterujących.
• Nie wystawiać płyty kuchennej na działanie warunków
atmosferycznych.
• Wszelkie czynności naprawcze i konserwacyjne
urządzenia muszą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych techników.
• Nigdy nie dotykać płyty kuchennej mokrymi częściami
ciała i nigdy nie obsługiwać jej z bosymi stopami.
• Dwa pola grzewcze są oznaczone okręgami na
powierzchni płyty ceramicznej. Przed włączeniem płyty
kuchennej należy sprawdzić, czy jest ona czysta.
• Podczas pracy płyty kuchennej, jej łatwodostępne
elementy nagrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury. Aby uniknąć oparzeń, należy
uniemożliwić dostęp dzieci do urządzenia.
• Dzieci oraz osoby niedołężne nie powinny używać
płyty kuchennej bez nadzoru.
• Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
• Upewnić się, czy przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej,
nie stykają się z jej gorącymi częściami.
• Podczas gotowania z użyciem oleju i tłuszczu, należy
zawsze obserwować patelnie. Olej i tłuszcz może ulec
przegrzaniu i zapalić się!
• Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej
ani wsporczej.
• Nie włączać płyt grzewczych (pól grzewczych), jeżeli
nie są ustawione na nich garnki.
• Nie umieszczać tworzyw sztucznych, folii aluminiowej,
materiałów tekstylnych, papieru itp. na płytach
(polach) grzewczych.
• Płyta kuchenna posiada płyty (pola) grzewcze różnej
wielkości. Należy używać garnków, których średnica
dna jest taka sama lub nieco większa niż średnica
płyty grzewczej/strefy gotowania.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed użyciem należy usunąć:
- elementy przylepne przyklejone do płyty kuchennej;
- osłony tekturowe i folie ochronne;
- Sprawdzić, czy płyta kuchenna nie uległa
uszkodzeniu podczas transportu. W razie
wątpliwości należy skontaktować się z Serwisem
Te c hniczny m.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne: urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia
wody pod ciśnieniem lub urządzeń do czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i
ułatwi czyszczenie.
• Do czyszczenia należy użyć czystej ściereczki,
chłonnej serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu
do mycia naczyń lub specjalnego środka do
czyszczenia płyt ceramicznych.
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy specjalnego
skrobaka (jeśli dostarczono w zestawie) i
odpowiednich środków czyszczących.
• Resztki jedzenia powinny być usunięte zanim
przypieką się na płycie ceramicznej.
• Nie używać materiałów ściernych, środków do
czyszczenia kuchenki w aerozolu ani druciaków do
garnków.
• Płyta powinna być okresowo impregnowana za pomocą
specjalnych środków dostępnych w handlu, zgodnie z
zaleceniami podanymi przez ich producentów.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy w gniazdku zasilającym jest prąd.
- Wyłączyć, a następnie ponownie włączyć płytę
kuchenną, aby sprawdzić, czy problem został
rozwiązany.
- Upewnić się, czy pokrętło nie jest ustawione w
położeniu “0”.
Przestawić wyłącznik wielobiegunowy w położenie
“Off” na kilka minut, a następnie ponownie w
położenie “On”.