HB D50 S DZIAŁANIE PŁYTY DO STEKÓW
PL
5019 619 01062
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
ROCZ SK HUPLNO DK FISEES PT ITNLDE BE CH FR
• Aby użyć ceramicznej płyty do steków, należy
obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętła w położeniu
“0”
.
• Płyta jest wyposażona w 1 lampkę kontrolną, która
wskazuje, że płyta do steków jest WŁĄCZONA.
Należy upewnić się, że napięcie podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu sieci
elektrycznej. Dane techniczne umieszczone na
tabliczce znamionowej pod płytą grzewczą podano
również poniżej:
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1.
Promiennikowe pole grzewcze 1300W
2.
Lampka kontrolna zasilania
3.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłąCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania Przewody: liczba i przekrój
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Typ PLAVD 230 V - 50 Hz 1,3 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem recyklingu
.
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym
do lokalnych przepisów dotyczących usuwania
odpadów.
Złomowanie urządzeń AGD
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC dot. zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jak odpady
z gospodarstwa domowego. Urządzenie należy zdać
w odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji
dotyczących przetwarzania, odzyskiwania oraz
recyklingu niniejszego produktu należy skontaktować
się z odpowiednimi urzędami, punktami zbiórki
odpadów lub ze sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
OSTRZEŻENIA
• W miarę możliwości należy unikać rozlewania płynów
na gorącą płytę do steków.
• Płyta do steków jest przeznaczona wyłącznie do
przygotowywania żywności w warunkach domowych.
Jakiekolwiek inne użycie jest zabronione. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności za niewłaściwe
użytkowanie lub nieprawidłowe ustawienia wybrane
przez użytkownika.
• Należy unikać wystawiania płyty na działanie
czynników atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy muszą być wykonywane wyłącznie
przez autoryzowanego technika.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi
częściami ciała i zawsze podczas eksploatacji
urządzenia nosić obuwie.
• Podczas pracy płyty kuchennej, jej łatwodostępne
elementy nagrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury. Aby uniknąć poparzeń, należy
uniemożliwić dzieciom dostęp do urządzenia.
• Dzieci i osoby niedołężne nie powinny używać
płyty kuchennej bez nadzoru.
• Należy uniemożliwić dzieciom zabawę
urządzeniem.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, postrzegania lub
umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, chyba że
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności
obsługi.
• Po zakończeniu pracy, należy upewnić się, czy
wszystkie pokrętła znajdują się w pozycji
“0”
.
• Należy upewnić się, że przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej,
nie stykają się z gorącymi elementami.
• Należy zawsze obserwować proces gotowania, w
którym wykorzystywane są duże ilości tłuszczu lub
oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i zapalić
się!
• Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej
• Nie umieszczać przedmiotów z tworzyw sztucznych,
folii aluminiowej, materiałów tekstylnych, papieru itp.
na gorących płytach (polach) grzewczych/. i w ich
pobliżu.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO UŻYTKOWANIA
CERAMICZNEJ PŁYTY DO STEKÓW
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na powierzchni płyty kuchennej;
- tekturę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna
nie uległa uszkodzeniu. W przypadku wątpliwości
należy skontaktować się z punktem obsługi
konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia
wody pod ciśnieniem oraz urządzeń do czyszczenia
parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po jej
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i
ułatwi czyszczenie.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
mycia naczyń lub specjalnego środka do czyszczenia
płyt witroceramicznych.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić
specjalnie do tego celu przeznaczonymi środkami
dostępnymi w handlu.
• Nie pozostawiać na płycie kuchennej rozlanych
substancji kwaśnych ani zasadowych, takich jak np.
ocet, sól lub sok cytrynowy itd.
• Resztki jedzenia należy usunąć zanim przypieką się
na ceramicznej powierzchni płyty do steków.
• Nie kłaść na płycie do gotowania przedmiotów, które
mogą się stopić pod wpływem temperatury, takich jak
np. przedmioty z tworzyw sztucznych, folia
aluminiowa oraz produkty spożywcze zawierające
cukier. Jeżeli jakikolwiek produkt ulegnie stopieniu na
płycie do steków, należy go natychmiast usunąć przy
pomocy specjalnego skrobaka, aby nie dopuścić do
trwałych uszkodzeń powierzchni witroceramicznej.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, substancji żrących na bazie chloru,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
• Długotrwała eksploatacja płyty kuchennej może
spowodować przebarwienie powierzchni ceramicznej
wywołane wysoką temperaturą.
• Substancje kwaśne, jak np. sok z cytryny, pomidory,
ocet itp., pozostawione na dłuższy czas mogą
doprowadzić do utraty przezroczystości powierzchni.