AKL 499/02 INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY
PL
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
5019 519 01030
HUSKCZ GBHRSLROBG
PL
obsługa pól grzewczych
pokrętła regulacyjne płyty kuchennej znajdują się
na panelu sterowania piekarnika.
• Ustawić pokrętło w jedno z położeń 1-6;
położeniom tym odpowiadają różne temperatury.
• Aby wyłączyć pola grzewcze, należy ustawić
pokrętło(a) na “0”.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej,
nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie.
- metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO
(mm)
2
1
3
4
1. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
2. Promiennikowe pole grzewcze Ø 210
3. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
4. Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie domowej
instalacji elektrycznej. Dane techniczne podane są na
tabliczce znamionowej na krawędzi płyty grzewczej oraz
poniżej:
Typ PFEVS 230 V ~ 50 Hz 6,2 kW
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiały z opakowania nadają się do recyklingu, o czym
świadczy symbol .
• Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz oddać do
punktu zbiórki surowców wtórnych zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Utylizacja starych urządzeń AGD
• Urządzenie spełnia zasadnicze wymagania podane w
dyrektywie europejskiej 2002/96/WE, Waste Electrical
and Electronic Equipment (WEEE) tj. w dyrektywie
dotyczącej zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Właściwa utylizacja urządzenia pomoże
zapobiec ewentualnym negatywnym skutkom dla
środowiska oraz zdrowia ludzkiego.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że
tego produktu nie wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy go natomiast oddać do wyznaczonego
punktu zbiórki zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego w celu recyklingu. Urządzenie należy
złomować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczących
ochrony środowiska oraz utylizacji odpadów.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji,
odzyskiwania oraz recyklingu tego urządzenia, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy,
punktem prowadzącym zbiórkę lub sklepem, w którym
zakupiono urządzenie.
Oszczędzanie energii
• Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy palników lub minimalnie większa.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• W miarę możliwości należy przykrywać naczynia.
• Warzywa, ziemniaki, itp. należy gotować z niewielką
ilością wody tak, aby skrócić czas gotowania.
• Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć pobór
mocy oraz skrócić czas gotowania.
PRZESTROGA:
• Jeśli płyta jest pęknięta lub uszkodzona, przerwać pracę i
bezzwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
• Jeśli w płycie zamontowane są grzałki halogenowe, nie
wpatrywać się w nie.
• Płyta jest przeznaczona wyłącznie do użytku domowego, do
przygotowywania potraw. Jakiekolwiek inne użycie jest
zabronione. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności
za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym
użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
• Nie narażać płyty na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy i regulacje powinny być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowanego technika.
• Nie dotykać płyty grzewczej mokrymi rękami. Nie
obsługiwać płyty, stojąc boso.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, postrzegania lub umysłowych, a także osoby
nie posiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia,
chyba że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi
urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
• Nie pozwalać dziediom dotykać:
- płyty, aby nie dopuścić do oparzeń.
W trakcie gotowania i tuż po jego zakończeniu płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur;
- Uważać, aby materiały z opakowania (worki, styropian,
części metalowe, itp.);
- nie zarysowały płyty.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń elektrycznych znajdujących się blisko płyty
grzewczej nie stykały się z jej gorącymi częściami.
• Należy zwracać szczególną uwagę na piekarnik podczas
gotowania potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju. Olej i
tłuszcz mogą osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się!
• Nie należy używać płyty kuchennej jako podparcia ani
jako blatu roboczego.
• Nie zostawiać włączonych pól grzewczych ani włączonej
kuchenki, jeśli nie ma na nich żadnych naczyń.
• Na gorących polach grzewczych nie należy kłaść
przedmiotów z plastiku, folii aluminiowej, ściereczek,
papieru, itp
• Płyta posiada pola grzewcze różnych wielkości.
Należy używać takich garnków, których średnica dna jest
taka sama lub nieco większa niż średnica pola
grzewczego.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki z płyty;
- kartonowe zabezpieczenia oraz zabezpieczającą
warstwę folii;
- sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu.
W przypadku wątpliwości należy skontaktować się z
zakładem serwisowym.
AKCESORIA
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH
122
Można zamówić w zakładzie
serwisowym, podając numer
katalogowy części 4819 310 18436
lub u sprzedawcy, podając numer
referencyjny 017124.
Czyszczenie i konserwacja
Ważne: Do czyszczenia nie wolno stosować myjek
ciśnieniowych lub parowych.
• Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym
użyciu, po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to
gromadzeniu się brudu i uczyni czyszczenie łatwiejszym.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
• Usunąć zapieczony brud przy pomocy skrobaka (jeśli jest
w zestawie) i odpowiedniego środka czyszczącego.
• Rozlane resztki potraw należy wytrzeć przed wyschnięciem.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać środków
ściernych, na bazie chloru, w aerozolu (przeznaczonych
do piekarników) ani drucianych myjek do garnków.
• Płyta powinna być okresowo impregnowana za pomocą
markowych środków ochronnych zgodnie z zaleceniami
podanymi przez ich producentów.
IDENTYFIKACJA I NAPRAWA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy jest podłączona do zasilania.
- Wyłączyć, a następnie włączyć płytę, aby sprawdzić, czy
problem nie został rozwiązany.
- Upewnić się, że pokrętło nie jest ustawione w pozycji “0”.
Ustawić przełącznik wielobiegunowy w położenie
wyłączone na kilka minut, po czym ponownie obrócić
go do pozycji włączonej.
SERWIS TECHNICZNY
Przed zadzwonieniem na serwis należy:
• Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
problemu postępując zgodnie z zaleceniami podanymi w
rozdziale “Identyfikacja i naprawa usterek”.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka utrzymuje
się, należy skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym.
Należy podać:
• krótki opis usterki;
• dokładny typ i model płyty;
• numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą). Numer serwisowy jest
także podany w karcie gwarancyjnej;
• Państwa dokładny adres;
• numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym (zapewnia to użycie
oryginalnych części zamiennych oraz prawidłowe wykonanie
naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
zmniejszyć bezpieczeństwo eksploatacji oraz obniżyć
jakość produktu.