Whirlpool AKM 613/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja
AKM 613
PL
400011091808
INSTRUKCJE PŁYTY KUCHENNEJ
1. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
2. Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
3. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
4. Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
5. Wskaźnik ciepła resztkowego
6. Pokrętło regulacyjne prawego tylnego pola grzewczego
7. Pokrętło regulacyjne lewego tylnego pola grzewczego
8. Pokrętło regulacyjne lewego przedniego pola grzewczego
9. Pokrętło regulacyjne prawego przedniego pola grzewczego
Aby włączyć płytę kuchenną, należy obrócić pokrętła w kierunku ruchu
wskazówek zegara i ustawić żądany poziom mocy.
Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić pokrętła z powrotem w
pozycji “0”.
Płyta jest wyposażona we wskaźniki ciepła resztkowego. Świecą one gdy
pola grzewcze osiągają temperaturę mogącą spowodować oparzenia.
Wskaźniki te świecą nadal po wyłączeniu pól grzewczych i gasną jedynie
wówczas, gdy temperatura pól grzewczych nie powoduje już zagrożenia.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU (mm)
Należy upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej jest
takie samo, jak napięcie sieci elektrycznej. Dane techniczne podano
na tabliczce znamionowej znajdującej się na krawędzi płyty kuchannej,
a także poniżej:
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Przewody
(ilość i przekrój)
230 V ~
3 x 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 x 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
Typ PLEVS 230 V~/400 V 3 N~ 50 Hz 5,8 kW
USUWANIE OPAKOWANIA
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony
symbolem .
Nie należy dowolnie wyrzucać części opakowania, lecz utylizować je
zgodnie z lokalnymi przepisami ochrony środowiska.
UTYLIZACJA STARYCH URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską
2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego kontenera na odpady. Takie
oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytkowania nie
może być umieszczany łącznie z innymi odpadami pochodzącymi
z gospodarstwa domowego. Użytkownik jest zobowiązany do
oddania go prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający
oddanie tego sprzętu. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z
obecności składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania
i przetwarzania takiego sprzętu.
OSZCZĘDZANIE ENERGII
Należy stosować garnki i patelnie o średnicy dna równej lub nieznacznie
większej od średnicy strefy grzewczej.
Stosować jedynie naczynia i garnki o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, w trakcie gotowania garnki powinny być nakryte.
Warzywa, ziemniaki itp. należy gotować w niewielkiej ilości wody, co
skróci czas gotowania.
Stosując naczynia ciśnieniowe można zmniejszyć pobór mocy oraz
czas gotowania.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej, nie należy używać:
garnków, których dna nie są idealnie płaskie,
garnków metalowych z emaliowanymi dnami,
Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach zycznych, sensorycznych
lub mentalnych, ani przez osoby niedoświadczone lub nieposiadające
wystarczającej wiedzy, chyba że obsługują one urządzenie pod
nadzorem lub po uprzednim przeszkoleniu na temat prawidłowej
obsługi przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z zewnętrznym zegarem ani
oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Jeśli płyta uległa uszkodzeniu lub pojawiły się pęknięcia, nie wolno jej
używać i niezwłocznie należy wezwać Serwis Techniczny.
Jeśli płyta jest wyposażona w pola halogenowe, należy unikać intensywnego
patrzenia na lampy.
Płyta kuchenna przeznaczona jest wyłącznie do gotowania żywności
w warunkach domowych. Wszelkie inne zastosowania zabronione.
Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia oraz
straty spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub niezastosowaniem
się do poleceń.
Nie wolno narażać płyty kuchennej na działanie warunków atmosferycznych.
Ewentualne naprawy oraz inne interwencje mogą być przeprowadzane
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
nalepki obecne na płycie;
kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę plastykową;
sprawdzić, czy płyta kuchenna nie została uszkodzona w czasie
transportu. W razie wątpliwości, zwrócić się do punktu serwisowego.
Element chroniący dzieci AMH 122 Można
go zamówić w serwisie technicznym, kod
4819 310 18436 lub u sprzedawcy, kod
017124.
jedynie przez autoryzowanego technika.
Unikać dotykania płyty kuchennej wilgotnymi częściami ciała i nie
obsługiwać jej boso.
Nie pozwalać dzieciom na kontakt z:
- płyta kuchenną, co zapobiegnie odniesieniu przez nie obrażeń ciała.
Podczas pracy oraz bezpośrednio po jej zakończeniu, płyta kuchenna
osiąga bardzo wysoką temperaturę;
- opakowaniem (worki, styropian, części metaliczne, itp.);
- płytą kuchenną przeznaczoną na złomowanie.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń
wykorzystywanych w pobliżu płyty kuchennej nie stykają się z gorącymi
częściami płyty.
Kontrolować przebieg gotowania potraw z użyciem dużej ilości tłuszczu lub
oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i zapalić się!
Nie należy stosować płyty kuchennej jako podpory, ani jako blatu roboczego.
Nie uruchamiać pustych pól grzewczych.
Nie opierać plastiku, folii aluminiowej, ściereczek, papieru, itp. na gorących
polach/strefach grzewczych.
Płyta kuchenna posiada pola/strefy grzewcze o różnych wymiarach. Należy
stosować naczynia o średnicy dna równej lub lekko większej od średnicy
pola/strefy grzewczej.
OSTRZEŻENIA
Ważne: do czyszczenia nie należy stosować sprzętu wykorzystującego
strumień wody pod wysokim ciśnieniem lub parę.
Płytę należy czyścić po każdym użyciu, upewniwszy się przedtem, że ostygła.
Dzięki temu nie dopuści się do akumulacji brudu i czyszczenie jest łatwiejsze.
Stosować czystą ściereczkę, papierowe ręczniki kuchenne, delikatny płyn
do mycia naczyń lub produkty przeznaczone specjalnie do mycia płyt
witroceramicznych.
Uporczywe zabrudzenia usuwać specjalnym zbierakiem (jeśli dołączono)
oraz za pomocą specjalnych produktów.
Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw.
Nie stosować produktów ściernych, antykorozyjnych na bazie chloru, sprayów
do czyszczenia piekarników ani metalowych myjek.
Zalecamy okresowe czyszczenie płyty produktami dostępnymi na rynku,
zgodnie z instrukcjami producentów.
POKRĘTŁA TELESKOPOWE (W ZALEŻNOŚCI OD MODELU)
Specjalne urządzenie umożliwia uniesienie pokręteł o 1 cm, co umożliwia
oczyszczenie przestrzeni poniżej.
Po zakończeniu czyszczenia, ustawić pokrętło w pierwotnej pozycji.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PŁYTY KUCHENNEJ
AKCESORIA
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA USUWANIE USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie.
Wyłączyć i ponownie włączyć płytę sprawdzając, czy usterka ustąpiła.
Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na pozycji “0”. Przekręcić
i pozostawić wyłącznik przez kilka minut w pozycji “Off”, a następnie
ponownie ustawić na pozycję “On”.
Nie można wyłączyć płyty:
natychmiast wyjąć przewód zasilający płyty z gniazda.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwisem Technicznym:
Sprawdzić, czy możliwe jest samodzielne rozwiązanie problemu,
postępując zgodnie z punktami opisanymi w rozdziale “Usuwanie
usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów płyta nadal nie działa
prawidłowo, skontaktować się z najbliższym punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty kuchennej;
numer serwisowy (jest to numer po słowie SERVICE na tabliczce
znamionowej, umieszczonej pod płytą). Numer serwisowy jest również
podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli naprawa okaże się konieczna, należy zwrócić się do autoryzowanego
Centrum Serwisowego (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może prowadzić do
zagrożenia bezpieczeństwa podczas użytkowania oraz obniżyć jakość
produktu.
Rys. 1
Rys.
2R
ys. 3
INSTALOWANIE
ZALECENIA
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz konserwacyjne należy
wykonywać, gdy płyta odłączona jest od zasilania.
Połączenia elektryczne powinny zostać wykonane przed podłączeniem
płyty do sieci zasilającej.
Piekarnik powinien zainstalować wykwalifikowany technik zgodnie z
instrukcjami producenta oraz lokalnymi przepisami.
Po rozpakowaniu płyty kuchennej należy sprawdzić, czy urządzenie nie
zostało uszkodzone w czasie transportu. W razie wątpliwości, zwrócić
się do sprzedawcy lub najbliższego punktu serwisowego.
PRZYGOTOWANIE MEBLI DO ZABUDOWY
Blat należy przyciąć przed włożeniem płyty kuchennej. Dokładnie wyjąć
trociny i wióry, które mogłyby uniemożliwić prawidłową pracę urządzenia.
Uwaga: aby zainstalować płytę kuchenną w powierzchni innej niż drewniana,
(np. marmurowej, plastykowej, ceramicznej, kamiennej, itp.) należy zabezpieczyć
ją wspornikami (rys. 2) dostępnymi w Serwisie, kod 4819 404 78697.
Płytę kuchenną należy zabudować w blacie o grubości min. 20 a maks.
50 mm.
Umieścić panel izolacyjny w odległości minimalnie 90 mm od płyty, tak aby
użytkownik nie miał do niej dostępu.
Jeżeli płyta kuchenna ma być zabudowana ponad piekarnikiem, powinien
to być piekarnik naszej produkcji, wyposażony w specjalny system
schładzający.
Nie wolno wkładać żadnych materiałów pomiędzy płytę kuchenną a
piekarnik (np. przekładek, podpórek, itp.).
Jeśli płyta kuchenna ma być zamontowana obok meblościanki, między
krawędzią płyty a meblościanką należy zachować odległość wynoszącą
minimalnie 100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o podanych wymiarach.
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych krawędzi blatu roboczego klejem
do drewna lub silikonem.
Po dokładnym oczyszczeniu powierzchni, zainstalować w płycie kuchennej
dostarczoną uszczelkę (jeśli nie została wcześniej zainstalowana).
PŁYTA WITROCERAMICZNA
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej usunąć folię zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie przeznaczony na płytę kuchenną został wycięty
zgodnie z wymiarami podanymi na rysunku, z zachowaniem tolerancji. Nie
należy wciskać płyty kuchennej na siłę do blatu. Może to spowodować pęknięcie
blatu witroceramicznego wywołane naprężeniami (nawet po pewnym czasie)!
Jeśli blat jest wykonany z drewna, użyć specjalnych zacisków i śrub
dostarczonych w zestawie.
1. Zabezpieczyć zaciski (A) (rys. 1) specjalnymi śrubami z dołączonego
zestawu (B) (rys. 1) tak jak to pokazano na rysunku, zachowując
podane odległości.
2. Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Jeśli blat jest wykonany z marmuru, plastiku, ceramiki, kamienia, itp.,
płytę należy wzmocnić specjalnymi wspornikami (C) (rys. 2).
1. Zamocować płytę kuchenną w blacie (rys. 1).
2. Ustawić 4 wsporniki (C) zgodnie z rysunkiem 2 w zależności od
grubości blatu.
3. Przykręcić 4 śruby (D) w pozycjach (E) (rys. 2).
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Uziemienie urządzenia jest wymagane przez prawo.
Podłączenie do zasilania powinien wykonać wykwalikowany technik,
zgodnie z instrukcjami producenta oraz zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe podłączenie do zasilania oraz
za przestrzeganie norm bezpieczeństwa.
Aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci, przewód
zasilający płyty powinien mieć wystarczającą długość.
Aby spełnić wymagania przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć
rozłącznika wszystkich biegunów o minimalnym odstępie między stykami
wynoszącym 3 mm.
Nie wolno stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji dostęp do elementów podłączenia elektrycznego
powinien być zamknięty.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Uwaga: żółty/zielony przewód uziemienia powinien zostać podłączony do śruby
oznaczonej symbolem .
Zdjąć osłonę zewnętrzną kabla zasilającego (G) na odcinku długości
około 70 mm.
Zdjąć osłonę zewnętrzną przewodów na odcinku długości około 10 mm.
Włożyć kabel (G) do otworu pokrywy (F).
Włożyć kabel zasilający do elementu mocującego i podłączyć przewody
do skrzynki zaciskowej, postępując zgodnie ze wskazówkami widocznymi
na pokrywie.
Naciągnąć kabel zasilający (G) za pomocą elementu mocującego.
Zdjąć i ponownie zamontować pokrywę ochronną (F).
Po dokonaniu podłączeń elektrycznych, włożyć płytę od góry i umocować
ją za pomocą wsporników, jak na rysunku.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Ta plyta kuchenna jest dopuszczona do kontaktu z produktami spozywczymi i jest
zgodna z wymogami zawartymi w Rozporzadzeniu WE nr 1935/2004.
Płyta kuchenna (Klasa Y) została zaprojektowana wyłącznie jako urządzenie
służące do gotowania. Każde inne zastosowanie (na przykład ogrzewanie
pomieszczenia) jest niewłaściwe i, w konsekwencji, niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wykonana i wprowadzona do obrotu
zgodnie z:
wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w Dyrektywie “Niskie napiecia”
2006/95/WU (która zastepuje Dyrektywe 73/23/EWG wraz z jej pózniejszymi
modykacjami).
Wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy “EMC” (Kompatybilność
Elektromagnetyczna) 2004/ 108/WU.
Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian technicznych.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3

Whirlpool AKM 613/IX/01 instrukcja

Typ
instrukcja