HOB D50 S DZIAŁANIE PŁYTY DO STEKÓW
PL
5019 619 62013
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać
niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
ROCZ SK HUPLNO DK FISEES PT ITNLDE BE CH FR
• Aby użyć ceramicznej płyty do steków, należy
obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawić żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętła w położeniu
“0”
.
• Płyta jest wyposażona w 1 lampkę kontrolną, która
wskazuje, że płyta do steków jest WŁĄCZONA.
Należy upewnić się, że napięcie podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu sieci
elektrycznej. Dane techniczne umieszczone na
tabliczce znamionowej pod płytą grzewczą podano
również poniżej:
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1.
Promiennikowe pole grzewcze 1300W
2.
Lampka kontrolna zasilania
3.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłąCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania Przewody: liczba i przekrój
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Typ PLAVD 230 V - 50 Hz 1,3 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym
do lokalnych przepisów dotyczących usuwania
odpadów.
Złomowanie urządzeń AGD
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie
z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC dot. zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jak
odpady z gospodarstwa domowego. Urządzenie
należy zdać w odpowiednim punkcie utylizacji w
celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. Urządzenie należy złomować
zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi
usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji
dotyczących przetwarzania, odzyskiwania oraz
recyklingu niniejszego produktu należy
skontaktować się z odpowiednimi urzędami,
punktami zbiórki odpadów lub ze sklepem, w
którym produkt został zakupiony.
OSTRZEŻENIA
• W miarę możliwości należy unikać rozlewania
płynów na gorącą płytę do steków.
• Płyta do steków jest przeznaczona wyłącznie do
przygotowywania żywności w warunkach domowych.
Jakiekolwiek inne użycie jest zabronione. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niewłaściwe
użytkowanie lub nieprawidłowe ustawienia wybrane
przez użytkownika.
• Należy unikać wystawiania płyty na działanie
czynników atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy muszą być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowanego technika.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi
częściami ciała i zawsze podczas eksploatacji
urządzenia nosić obuwie.
• Podczas pracy płyty kuchennej, jej
łatwodostępne elementy nagrzewają się do
bardzo wysokiej temperatury. Aby uniknąć
poparzeń, należy uniemożliwić dzieciom
dostęp do urządzenia.
• Dzieci i osoby niedołężne nie powinny używać
płyty kuchennej bez nadzoru.
• Należy uniemożliwić dzieciom zabawę
urządzeniem.
• Po zakończeniu pracy, należy upewnić się, czy
wszystkie pokrętła znajdują się w pozycji
“0”
.
• Należy upewnić się, że przewody elektryczne
innych urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty
kuchennej, nie stykają się z gorącymi elementami.
• Należy zawsze obserwować proces gotowania, w
którym wykorzystywane są duże ilości tłuszczu lub
oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec przegrzaniu i zapalić
się!
• Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej
• Nie umieszczać przedmiotów z tworzyw
sztucznych, folii aluminiowej, materiałów
tekstylnych, papieru itp. na gorących płytach
(polach) grzewczych/. i w ich pobliżu.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO UŻYTKOWANIA
CERAMICZNEJ PŁYTY DO STEKÓW
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na powierzchni płyty kuchennej;
- tekturę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
kuchenna nie uległa uszkodzeniu. W przypadku
wątpliwości należy skontaktować się z punktem
obsługi konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy
strumienia wody pod ciśnieniem oraz urządzeń do
czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po jej
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się
brudu i ułatwi czyszczenie.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki,
chłonnej serwetki kuchennej do wycierania oraz
płynu do mycia naczyń lub specjalnego środka do
czyszczenia płyt witroceramicznych.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić
specjalnie do tego celu przeznaczonymi środkami
dostępnymi w handlu.
• Nie pozostawiać na płycie kuchennej rozlanych
substancji kwaśnych ani zasadowych, takich jak
np. ocet, sól lub sok cytrynowy itd.
• Resztki jedzenia należy usunąć zanim przypieką
się na ceramicznej powierzchni płyty do steków.
• Nie kłaść na płycie do gotowania przedmiotów,
które mogą się stopić pod wpływem temperatury,
takich jak np. przedmioty z tworzyw sztucznych,
folia aluminiowa oraz produkty spożywcze
zawierające cukier. Jeżeli jakikolwiek produkt
ulegnie stopieniu na płycie do steków, należy go
natychmiast usunąć przy pomocy specjalnego
skrobaka, aby nie dopuścić do trwałych uszkodzeń
powierzchni witroceramicznej.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, substancji żrących na bazie chloru,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
• Długotrwała eksploatacja płyty kuchennej może
spowodować przebarwienie powierzchni
ceramicznej wywołane wysoką temperaturą.
• Substancje kwaśne, jak np. sok z cytryny,
pomidory, ocet itp., pozostawione na dłuższy czas
mogą doprowadzić do utraty przezroczystości
powierzchni.