AKT 360 INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
5019 300 00589
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
CZ SK HUPLNO DK FIESDE GB FR NL SEPT IT GR RO LT LVBGRU EE
• Aby załączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną
moc.
• Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić pokrętła z
powrotem w pozycji
“0”
.
• Płyta kuchenna jest wyposażona w 2 lampki kontrolne,
które świecą gdy pola grzewcze są gorące.
Lampki te zaczynają świecić gdy tylko pola grzewcze
osiągną wysoką temperaturę.
Omawiane lampki kontrolne świecą nadal nawet jeżeli
wyłączono dane pole grzewcze i gasną tylko wtedy, gdy
temperatura danego pola grzewczego nie jest już
niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty szklano-ceramicznej,
nie należy używać:
-
garnków, których dna nie są całkowicie płaskie,
-
naczyń metalowych z emaliowanym dnem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO
1.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
145
2.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
180
3.
Pokrętło regulacyjne tylnego
pola grzewczego
4.
Pokrętło regulacyjne przedniego
pola grzewczego
5.
Wskaźnik ciepła resztkowego
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Liczba przewodów i ich
przekroje
230 ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela użycia pól grzewczych
Pokrętło
(1 - 12)
1-2
Roztapianie masła, czekolady itp.
1-2
2
Utrzymywanie temperatury
przygotowanych potraw oraz
odgrzewanie niewielkich ilości płynów
2-3-4
3
Podgrzewanie większych ilości żywności,
przygotowywanie kremów i sosów
4-5-6
3-4
Delikatne gotowanie “na wolnym ogniu”
takich potraw jak np.: warzywa,
spaghetti, zupy, pieczenie, gulasze
6-7
4
Do wszelkiego rodzaju potraw
smażonych, kotletów, steków, do
gotowania bez przykrycia, np: risotto
7-8
4-5
Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, smażenie ryb oraz
gotowanie dużych ilości wody
8-9-10
6
Szybkie przysmażanie, przypiekanie
steków na ruszcie itp.
11-12
Typ PLCVD 230 V~/50 Hz 2,9 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
• Materiały z opakowania nadają się do całkowitej utylizacji,
co potwierdza symbol recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się materiałów
opakowaniowych, stosując się przy tym do lokalnych
przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Pozbywanie się zużytych urządzeń AGD.
• Urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Zapewniając
prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią
się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie
ludzi, które mogłoby zaistnieć w przypadku niewłaściwej
utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie
jest klasyfikowany jako odpad z gospodarstwa domowego.
Należy je zdać w odpowiednim punkcie utylizacji w celu
recyklingu komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dot. utylizacji odpadów.
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat
odzyskiwania, utylizacji i recyklingu wyrobu, prosimy
skontaktować się z urzędem miasta, przedsiębiorstwem
wywozu odpadów gospodarstwa domowego lub sklepem,
w którym urządzenie zostało zakupione.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Należy używać rondli i garnków, których średnica dna jest
równa lub nieco większa niż średnica stref grzewczych.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp.
należy używać niewielkiej ilości
wody, aby skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje
dalsze oszczędności energii i
skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub pęknie, należy
zaprzestać jej używania i niezwłocznie wezwać Serwis.
• Jeżeli płyta kuchenna zawiera halogenowe elementy
grzewcze, nie należy na nie patrzeć.
• Płyta kuchenna służy wyłącznie do gotowania potraw w
warunkach domowych. Wszelkie inne użycie jest zabronione.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
niewłaściwe użytkowanie oraz nieprawidłowe ustawienia
elementów sterujących.
• Nie wystawiać płyty kuchennej na działanie warunków
atmosferycznych.
• Wszelkie czynności naprawcze i konserwacyjne urządzenia
muszą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych techników.
• Nigdy nie dotykać płyty kuchennej mokrymi częściami ciała i
nigdy nie obsługiwać jej z bosymi stopami.
• Dwa pola grzewcze są oznaczone okręgami na powierzchni
płyty ceramicznej. Przed włączeniem płyty kuchennej należy
sprawdzić, czy jest ona czysta.
• Podczas pracy płyty kuchennej, jej łatwodostępne
elementy nagrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury. Aby uniknąć oparzeń, należy uniemożliwić
dostęp dzieci do urządzenia.
• Dzieci oraz osoby niedołężne nie powinny używać płyty
kuchennej bez nadzoru.
• Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
postrzegania lub umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, chyba że osoba
odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i nadzorowała pierwsze
czynności obsługi.
• Upewnić się, czy przewody elektryczne innych urządzeń
znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej, nie stykają się z
jej gorącymi częściami.
• Podczas gotowania z użyciem oleju i tłuszczu, należy
zawsze obserwować patelnie. Olej i tłuszcz może ulec
przegrzaniu i zapalić się!
• Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej ani
wsporczej.
• Nie włączać płyt grzewczych (pól grzewczych), jeżeli nie są
ustawione na nich garnki.
• Nie umieszczać tworzyw sztucznych, folii aluminiowej,
materiałów tekstylnych, papieru itp. na płytach (polach)
grzewczych.
• Płyta kuchenna posiada płyty (pola) grzewcze różnej
wielkości. Należy używać garnków, których średnica dna
jest taka sama lub nieco większa niż średnica płyty
grzewczej/strefy gotowania.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed użyciem należy usunąć:
- elementy przylepne przyklejone do płyty kuchennej;
- osłony tekturowe i folie ochronne;
- sprawdzić, czy płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu podczas
transportu. W razie wątpliwości należy skontaktować się z
Serwisem Technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia wody
pod ciśnieniem lub urządzeń do czyszczenia parowego.
• Myć używając ciepłej wody i/lub neutralnych detergentów.
Spłukać i ostrożnie wytrzeć powierzchnię płyty kuchennej
miękką lub skórzaną ściereczką.
• Powierzchnia ze stali nierdzewnej może ulec odbarwieniu
lub korozji w przypadku długiego kontaktu ze ścierniwem,
detergentami zawierającymi chlor (lub jego związki
chemiczne), amoniak lub substancje o wysokiej
kwasowości. Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić
etykietę środka czyszczącego, aby uzyskać pełną
informacje o jego odpowiedniości.
• Należy unikać długiego kontaktu z substancjami
kwasowymi lub zasadowymi np. octem, musztardą, solą
kuchenną lub sokiem cytrynowym.
• Wszelkie rozlane płyny np. wodę, sosy, kawę itd. należy
niezwłocznie wycierać do sucha.
• Nie używać ściernych środków i myjek.
• Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
• Nie stosować produktów łatwopalnych.
• Części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i/
lub neutralnym detergentem.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy w gniazdku zasilającym jest prąd.
- Wyłączyć, a następnie ponownie włączyć płytę kuchenną,
aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany.
- Upewnić się, czy pokrętło nie jest ustawione w położeniu
“0”
.
Przestawić wyłącznik wielobiegunowy w położenie
“Off”
na kilka minut, a następnie ponownie w położenie
“On”
.