Whirlpool AKT 360/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKT 360 INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 300 00589
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję i zachować ją do korzystania w przyszłości.
CZ SK HUPLNO DK FIESDE GB FR NL SEPT IT GR RO LT LVBGRU EE
Aby załączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną
moc.
Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić pokrętła z
powrotem w pozycji
“0”
.
Płyta kuchenna jest wyposażona w 2 lampki kontrolne,
które świecą gdy pola grzewcze są gorące.
Lampki te zaczynają świecić gdy tylko pola grzewcze
osiągną wysoką temperaturę.
Omawiane lampki kontrolne świecą nadal nawet jeżeli
wyłączono dane pole grzewcze i gasną tylko wtedy, gdy
temperatura danego pola grzewczego nie jest już
niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodz płyty szklano-ceramicznej,
nie należy używać:
-
garnków, których dna nie są całkowicie płaskie,
-
naczyń metalowych z emaliowanym dnem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO
5
5
1
3 4
2
1.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
145
2.
Promiennikowe pole grzewcze
Ø
180
3.
Pokrętło regulacyjne tylnego
pola grzewczego
4.
Pokrętło regulacyjne przedniego
pola grzewczego
5.
Wskaźnik ciepła resztkowego
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Liczba przewodów i ich
przekroje
230 ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela użycia pól grzewczych
Pokrętło
(1 - 12)
1-2
Roztapianie masła, czekolady itp.
1-2
2
Utrzymywanie temperatury
przygotowanych potraw oraz
odgrzewanie niewielkich ilości płynów
2-3-4
3
Podgrzewanie większych ilości żywności,
przygotowywanie kremów i sosów
4-5-6
3-4
Delikatne gotowanie “na wolnym ogniu”
takich potraw jak np.: warzywa,
spaghetti, zupy, pieczenie, gulasze
6-7
4
Do wszelkiego rodzaju potraw
smażonych, kotletów, steków, do
gotowania bez przykrycia, np: risotto
7-8
4-5
Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, smażenie ryb oraz
gotowanie dużych ilości wody
8-9-10
6
Szybkie przysmażanie, przypiekanie
steków na ruszcie itp.
11-12
Typ PLCVD 230 V~/50 Hz 2,9 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
Materiały z opakowania nadają się do całkowitej utylizacji,
co potwierdza symbol recyklingu .
Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się materiałów
opakowaniowych, stosując się przy tym do lokalnych
przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Pozbywanie się zużytych urządzeń AGD.
Urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Zapewniając
prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią
się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie
ludzi, które mogłoby zaistnieć w przypadku niewłaściwej
utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie
jest klasyfikowany jako odpad z gospodarstwa domowego.
Należy je zdać w odpowiednim punkcie utylizacji w celu
recyklingu komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dot. utylizacji odpadów.
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat
odzyskiwania, utylizacji i recyklingu wyrobu, prosimy
skontaktować się z urzędem miasta, przedsiębiorstwem
wywozu odpadów gospodarstwa domowego lub sklepem,
w którym urządzenie zostało zakupione.
Porady dotyczące oszczędzania energii
Należy używać rondli i garnw, których średnica dna jest
wna lub nieco większa niż średnica stref grzewczych.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp.
należy używać niewielkiej ilości
wody, aby skrócić czas gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje
dalsze oszczędności energii i
skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub pęknie, należy
zaprzestać jej używania i niezwłocznie wezwać Serwis.
Jeżeli płyta kuchenna zawiera halogenowe elementy
grzewcze, nie należy na nie patrzeć.
Płyta kuchenna służy wyłącznie do gotowania potraw w
warunkach domowych. Wszelkie inne użycie jest zabronione.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
niewłaściwe użytkowanie oraz nieprawidłowe ustawienia
elementów sterujących.
Nie wystawiać płyty kuchennej na działanie warunków
atmosferycznych.
Wszelkie czynności naprawcze i konserwacyjne urządzenia
muszą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych techników.
Nigdy nie dotykać płyty kuchennej mokrymi częściami ciała i
nigdy nie obsługiwać jej z bosymi stopami.
Dwa pola grzewcze są oznaczone okręgami na powierzchni
płyty ceramicznej. Przed włączeniem płyty kuchennej należy
sprawdzić, czy jest ona czysta.
Podczas pracy płyty kuchennej, jej łatwodostępne
elementy nagrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury. Aby uniknąć oparzeń, należy uniemożliwić
dostęp dzieci do urządzenia.
Dzieci oraz osoby niedołężne nie powinny używać płyty
kuchennej bez nadzoru.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
postrzegania lub umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, chyba że osoba
odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i nadzorowała pierwsze
czynności obsługi.
Upewnić się, czy przewody elektryczne innych urządzeń
znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej, nie stykają się z
jej gorącymi częściami.
Podczas gotowania z użyciem oleju i tłuszczu, należy
zawsze obserwować patelnie. Olej i tłuszcz może ulec
przegrzaniu i zapalić się!
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej ani
wsporczej.
Nie włączać płyt grzewczych (pól grzewczych), jeżeli nie są
ustawione na nich garnki.
Nie umieszczać tworzyw sztucznych, folii aluminiowej,
materiałów tekstylnych, papieru itp. na płytach (polach)
grzewczych.
Płyta kuchenna posiada płyty (pola) grzewcze różnej
wielkości. Należy używać garnków, których średnica dna
jest taka sama lub nieco większa niż średnica płyty
grzewczej/strefy gotowania.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed użyciem należy usunąć:
- elementy przylepne przyklejone do płyty kuchennej;
- osłony tekturowe i folie ochronne;
- sprawdzić, czy płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu podczas
transportu. W razie wątpliwości należy skontaktować się z
Serwisem Technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia wody
pod ciśnieniem lub urządzeń do czyszczenia parowego.
Myć używając ciepłej wody i/lub neutralnych detergentów.
Spłukać i ostrożnie wytrzeć powierzchnię płyty kuchennej
miękką lub skórzaną ściereczką.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej może ulec odbarwieniu
lub korozji w przypadku długiego kontaktu ze ścierniwem,
detergentami zawierającymi chlor (lub jego związki
chemiczne), amoniak lub substancje o wysokiej
kwasowości. Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić
etykietę środka czyszczącego, aby uzyskać pełną
informacje o jego odpowiedniości.
Należy unikać długiego kontaktu z substancjami
kwasowymi lub zasadowymi np. octem, musztardą, solą
kuchenną lub sokiem cytrynowym.
Wszelkie rozlane płyny np. wodę, sosy, kawę itd. należy
niezwłocznie wycierać do sucha.
Nie używać ściernych środków i myjek.
Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i/
lub neutralnym detergentem.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy w gniazdku zasilającym jest prąd.
- Wyłączyć, a następnie ponownie włączyć płytę kuchenną,
aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany.
- Upewnić się, czy pokrętło nie jest ustawione w położeniu
“0”
.
Przestawić wyłącznik wielobiegunowy w położenie
“Off”
na kilka minut, a następnie ponownie w położenie
“On”
.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Przed zwróceniem się do Serwisu, należy:
•upewnić się, że nie można samodzielnie rozwiązać
problemu wykonując instrukcje opisane w rozdziale
“Instrukcja usuwania usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka nadal
występuje, należy skontaktowsię z najbliższym Serwisem
Technicznym.
Prosimy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty kuchennej;
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej, umieszczonej pod płytą kuchenną);
numer serwisowy jest także podany w karcie gwarancyjnej;
Państwa dokładny adres;
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z
serwisem technicznym,
(aby zagwarantować, że użyte zostaną
oryginalne części zamienne oraz że naprawy zostaną wykonane
prawidłowo).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
pogorszyć bezpieczeństwo użytkowania oraz obniżyć jakość
produktu.
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac
instalacyjnych lub konserwacyjnych, należy odłączyć płytę
kuchenną od zasilania.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania należy
wykonać wszystkie podłączenia elektryczne
Instalacja musi zostać wykonana przez wykwalifikowanego
montera zgodnie z instrukcjami producenta i wymaganiami
lokalnych przepisów.
Rozpakować płytę kuchenną i upewnić się, czy nie uległa
ona uszkodzeniu w czasie transportu.
W przypadku
wątpliwości, prosimy skontaktować się ze sprzedawcą
lub najbliższym punktem serwisowym.
Przygotowanie obudowy
W pulpicie roboczym należy wyciąć otwór pasujący do
urządzenia. Starannie usunąć wszelkie wióry i trociny, które
mogłyby uniemożliwić prawidłowe działanie urządzenia.
Płytę kuchenną należy umieścić w blacie roboczym o grubości
minimum 30 i maksimum 50 mm
Aby uniemożliwić dostęp do płyty kuchennej, w odległości
co najmniej 20 mm od dolnej krawędzi płyty, należy
zainstalować płytę oddzielającą
Jeśli pod płytą kuchenną znajduje się piekarnik, należy
upewnić się, że jest on produkcji firmy Whirlpool i został
wyposony w układ chłodzenia.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem powinna
być wolna od jakichkolwiek elementów (jak np. kable,
materiały izolacyjne itp.).
Sąsiedni słupek musi być zainstalowany w odległości co
najmniej 100 mm od krawędzi płyty kuchennej.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o podanych
wymiarach.
Zalecane jest uszczelnienie wewnętrznych krawędzi pulpitu
roboczego klejem do drewna lub silikonem.
Nałożyć dostarczone w komplecie uszczelki na płytę, (jeśli
nie zostały wcześniej nałożone), po wcześniejszym
dokładnym wyczyszczeniu powierzchni przylepnej.
Ceramiczna płyta kuchenna
Ważne: przed zainstalowaniem płyty kuchennej należy
usunąć wszelkie folie ochronne.
Upewnić się, czy otwór wycięty dla płyty kuchennej w blacie
roboczym jest zgodny z wymiarami podanymi na rysunku z
zachowaniem zakresu tolerancji.
2
3
1
Podłączenie elektryczne
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie z
przepisami prawa.
Podłączenie do sieci musi zostać wykonane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie z instrukcjami
producenta oraz lokalnymi przepisami prawa.
Technik wykonujący instalację jest odpowiedzialny za
prawidłowe podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej i
przestrzeganie przepisów dotyczących bezpieczeństwa.
Kabel zasilający musi być wystarczająco długi, aby
umożliwić podłączenie wbudowanej płyty do sieci
elektrycznej.
Przepisy dotyczące bezpieczeństwa wymagają
zainstalowania wyłącznika wielobiegunowego o przerwie
międzystykowej co najmniej 3 mm.
Nie używać rozgałęźników ani przedłużaczy.
Po zainstalowaniu urządzenia, podzespoły elektryczne
muszą być niedostępne.
Podłączanie płyty kuchennej do zasilania
elektrycznego
Uwaga:
żółto-zielony przewód uziemiający musi zostać
podłączony do wkrętu oznaczonego .
Jeżeli kabel zasilający nie jest jeszcze podłączony, należy:
Usunąć około 70 mm zewnętrznego płaszcza kabla.
Następnie usunąć około 10 mm izolacji wewnętrznej.
Otworzyć listwę zaciskową wciskając do wewnątrz boczne
zatrzaski przy pomocy narzędzia.
Umieścić kabel w zacisku i podłączyć przewody do listwy
zaciskowej.
Zamknąć pokrywę listwy zaciskowej.
Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy włożyć płytę
kuchenną od góry i zaczepić ją na sprężynach wsporczych, tak
jak to pokazano na rys. 1.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do przechowywania
artykułów spożywczych i zostało wyprodukowane zgodnie z
przepisami (WE) Nr 1935/2004.
Płyta grzewcza została zaprojektowana tylko do gotowania.
Jakiekolwiek inne użycie (np. ogrzewanie pomieszczeń) jest
niewłaściwe i niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i
sprzedana zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w Dyrektywie
“Niskie napiecia” 2006/95/WU (która zastepuje Dyrektywe
73/23/EWG wraz z jej pózniejszymi modyfikacjami);
- wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy “EMC”
(Kompatybilność Elektromagnetyczna) 2004/108/WU.
Rys. 5
Rys. 6
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKT 360/IX Program Chart

Typ
Program Chart