Instalacja i obsługa
610857 15 / 36
• Należy zadbać o to, aby urządzenie zostało zainstalowane bezpośrednio przy
ścianie o powierzchni odpornej na wysokie temperatury, tak aby nikt nie mógł
dotykać bezpośrednio tylnej ścianki urządzenia. Ryzyko poparzenia!
• Urządzenie powinno znajdować się w odległości co najmniej 2 m od radia,
telewizora itp., aby nie zakłócać odbioru.
Podłączenie do prądu
• Sprawdzić, czy dane techniczne urządzenia (zob. tabliczka znamionowa) pasują
do danych lokalnej sieci energetycznej.
• Podłączyć urządzenie do pojedynczego, wystarczająco zabezpieczonego
gniazdka ze stykiem ochronnym. Nie podłączać urządzenia do gniazda
wielokrotnego.
• Przewód przyłączeniowy ułożyć tak, aby nikt nie mógł po nim chodzić ani się o
niego potknąć.
5.2 Podstawy gotowania w kuchence mikrofalowej
Zamiast tradycyjnego źródła ciepła w kuchence mikrofalowej zastosowana jest
elektronowa lampa nadawcza fal elektromagnetycznych. Fale te, tak jak fale
radiowe, są niewidzialne, można zaobserwować jedynie skutek ich działania. Fale
mogą przenikać przez takie materiały jak szkło, porcelana, tworzywo sztuczne i
papier. Ponieważ materiały te nie zawierają wody, tłuszczu ani oleju, nie są
podgrzewane przez mikrofale.
Mówiąc wprost, mikrofale przenikają do gotowanej potrawy i doprowadzają
molekuły wody, tłuszczu lub oleju do drgania i na skutek tarcia wytwarzają ciepło,
które wykorzystywane jest do rozmrażania, podgrzewania lub gotowania.
Podczas gotowania przy użyciu mikrofali ciepło powstaje wewnątrz gotowanego
produktu, odwrotnie niż w zwykłym procesie gotowania lub grillowania, gdzie ciepło
wnika do potrawy od zewnątrz.
Jeżeli urządzenie nie jest uszkodzone, energia wytwarzana przez mikrofale
pozostaje wewnątrz urządzenia i nie zagraża użytkownikowi:
• Potrawę do gotowania należy ostrożnie wstawić do kuchenki mikrofalowej,
większe kawałki potrawy układać od zewnętrznej strony.
• Pamiętać o czasie gotowania. Najlepiej ustawić najkrótszy z podanych czasów,
a w razie potrzeby czas gotowania wydłużyć. Zbyt długo gotowana potrawa
może się zapalić lub zacząć dymić.
• W trakcie gotowania należy przykrywać potrawy. Dzięki temu potrawa gotuje się
równomiernie i nie rozpryskuje się.
• Podczas gotowania potrawę obrócić jeden raz. W ten sposób zostaje
przyspieszony proces gotowania, np. kurczaka czy hamburgera. Duże kawałki
takie, jak np. pieczeń, należy obrócić co najmniej jeden raz.