12 PL
Małe ilości żywności
Niewielkie ilości żywności lub żywność
o niskiej zawartości wilgoci mogą się
przypalić, wyschnąć lub zapalić, jeśli
będą gotowane zbyt długo.
Jeśli dojdzie do zapłonu materiałów
wewnątrz piekarnika, zamknij
drzwiczki piekarnika, wyłącz
piekarnik i wyjmij wtyczkę z
gniazdka.
Żywność o niskiej
zawartości wilgoci
Kuchenka mikrofalowa jest
przeznaczona wyłącznie do
podgrzewania żywności i napojów.
Należy zachować ostrożność podczas
podgrzewania żywności o niskiej
wilgotności, np. pieczywa, czekolady,
herbatników i ciastek. Mogą się one
łatwo przypalić, wysuszyć lub zapalić,
jeśli będą gotowane zbyt długo.
Nie zalecamy podgrzewania
produktów o niskiej wilgotności, takich
jak popcorn lub poppodums.
Obróbka termiczna żywności, gazet
lub odzieży oraz podgrzewanie
poduszek rozgrzewających, kapci,
gąbek, wilgotnych tkanin, worków z
pszenicą, butelek z gorącą wodą itp.
może prowadzić do ryzyka obrażeń,
zapłonu lub pożaru.
Jajka
Nie przygotowuj jajek w skorupkach
ani całych jajek na twardo w kuchence
mikrofalowej. Może dojść do wzrostu
ciśnienia i eksplozji jaj, nawet po
zakończeniu podgrzewania
mikrofalowego.
Przekłuwanie skórki
Żywność z nieporowatą skórką, taką
jak ziemniaki, żółtka jaj i kiełbasy,
należy przekłuć przed obróbką
termiczną w trybie MIKROFALÓWKI
(MICROWAVE), aby zapobiec jej
pękaniu.
Termometr do mięsa
Termometru do mięsa należy używać
do sprawdzania stopnia upieczenia
pieczeni i drobiu wyłącznie po wyjęciu
mięsa z piekarnika. Nie używaj
konwencjonalnego termometru do
mięsa w kuchence mikrofalowej,
ponieważ może to spowodować
iskrzenie.
Płyny
Podczas podgrzewania płynów, np.
zup, sosów i napojów w kuchence
mikrofalowej, może dojść do
przegrzania płynu powyżej temperatury
wrzenia bez oznak bulgotania.
Może to spowodować nagłe
zagotowanie gorącego płynu.
Aby temu zapobiec, należy podjąć
następujące kroki:
a Unikaj stosowania pojemników o
prostych ściankach i wąskich
szyjkach.
b Nie dopuszczaj do przegrzewania.
c Wymieszaj płyn przed
umieszczeniem pojemnika w
piekarniku i ponownie w połowie
czasu gotowania.
d Po podgrzaniu odstaw na krótki
czas do piekarnika i ponownie
zamieszaj przed ostrożnym
wyjęciem pojemnika.
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa