HOTPOINT/ARISTON FI6 874 SP IX HA instrukcja

Typ
instrukcja
Zasady bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz
Instrukcje instalacji, obsługi i konserwacji urządzenia
www.hotpoint.eu/register
2
POLSKI ............................................3
PL
3
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA ...........................................................................4
OCHRONA ŚRODOWISKA .................................................................................6
DEKLARACJA ZGODNOŚCI ................................................................................6
OPIS PRODUKTU ..........................................................................................7
PANEL STEROWANIA .......................................................................................8
OPIS WYŚWIETLACZA ......................................................................................8
AKCESORIA ................................................................................................9
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW ............................................................9
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC .........................................................10
UŻYWANIE ROŻNA ........................................................................................11
FUNKCJE ..................................................................................................12
JAK KORZYSTAĆ Z PIEKARNIKA ..........................................................................14
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA ...........................................................................14
CODZIENNA EKSPLOATACJA ...............................................................................15
PRAKTYCZNE PORADY ....................................................................................18
TABELA GOTOWANIA ......................................................................................19
SPRAWDZONE PRZEPISY ..................................................................................22
CZYSZCZENIE ............................................................................................23
CZYSZCZENIE KOMORY PIEKARNIKA ZA POMOCĄ CYKLU CZYSZCZENIA PIRO ...............................24
KONSERWACJA ..........................................................................................25
DEMONTAŻ DRZWI ........................................................................................25
ZAKŁADANIE DRZWICZEK .................................................................................26
WYMIANA ŻARÓWKI ......................................................................................27
USUWANIE USTEREK .....................................................................................28
KARTA PRODUKTU ........................................................................................30
SERWIS TECHNICZNY ......................................................................................30
Instrukcje instalacji urządzenia ...........................................................................31
POLSKI
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA,
OBSŁUGI i MONTAŻU
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA HOTPOINT  ARISTON .
Aby uzyskać kompleksową pomoc,
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie www.hotpoint.eu/register
Spis treści
Instrukcja bezpieczeństwa
Instrukcja obsługi i konserwacji
4
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE
PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do
ytkowania urządzenia należy
zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa.
Prosimy o zachowanie ich do
wgdu na przyszłość.
W niniejszej instrukcji oraz na
samym urządzeniu znajdują s
ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy
zawsze uwzględniać.
Producent urządzenia nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek
szkody wynikłe z
nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów
sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i
małe dzieci (od 3 do 8 lat) nie
powinny przebywać w pobliżu
urządzenia, chyba że znajdują s
pod ciągłym nadzorem osoby
dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze,
osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub
umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i
wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod
nadzorem lub po otrzymaniu
odpowiednich instrukcji
dotyczących bezpiecznego
użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją
zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Nie pozwalać, by
urządzeniem bawiły się dzieci.
Dzieci nie mogą czyścić ani
konserwować urządzenia bez
nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ
urządzenie i jego dostępne części
nagrzewają się podczas
użytkowania, dzieci do lat 8 nie
mogą znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać dotykania
elementów grzewczych i
powierzchni wewnętrznych –
ryzyko oparzenia.
Nigdy nie pozostawiać bez
nadzoru urządzenia podczas
procesu suszenia żywności.
Jeśli urządzenie nadaje się do
stosowania sondy, używaj tylko
sondy temperaturowej
przeznaczonej dla tego
piekarnika.
Nie naly dotykać piekarnika w
trakcie cyklu pirolizy. Podczas
trwania cyklu pirolizy dzieci nie
powinny znajdować się w pobliżu
urządzenia (aż do całkowitego
wywietrzenia pokoju).
Ścierki kuchenne i inne
łatwopalne materiały powinny
być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego
podzespoły całkowicie nie
ostygną.
Przed przeprowadzeniem cyklu
czyszczenia należy usuć z
piekarnika wszelkie większe
zabrudzenia i ewentualne
przedmioty znajdujące się w jego
komorze.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą
się łatwo zapal. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się
potrawy zawierające dużo
tłuszczu, oleju lub alkoholu (np.
rumu, koniaku, wina) – ryzyko
pożaru.
Do wyjmowania naczyń oraz
innych akcesoriów z kuchenki
należyywać odpowiednich
rękawic, unikając dotykania
nagrzanych elementów.
Po zakończeniu pieczenia
ostrożnie otworzyć drzwiczki
urdzenia, wypuszczając
stopniowo gorące powietrze i
parę z wnętrza urządzenia.
Nie zakłócać przeywu gorącego
powietrza z przodu kuchenki.
W trakcie cyklu pirolizy i po jego
zakończeniu należy upewnić się,
że zwierzęta nie mają dostępu do
strefy, w której znajduje s
urządzenie.
DOZWOLONE
ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE: Urządzenie nie
zostało przeznaczone do obsługi
za pomocą zewnętrznego timera
ani niezależnego systemu
zdalnego sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego,
a nie komercyjnego.
Nie używać urządzenia na
zewnątrz budynku.
W pobliżu urządzenia nie wolno
przechowywać żadnych
substancji wybuchowych ani
łatwopalnych, takich jak
pojemniki z aerozolami.
Zabronione jest też
przechowywanie i używanie
benzyny lub innych materiałów
łatwopalnych w sąsiedztwie
urządzenia: w razie
przypadkowegoączenia
urządzenia mogłoby dojść do
pożaru.
Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są
zabronione.
INSTALACJA
Urdzenie musi być
przytrzymywane oraz
montowane przez co najmniej
dwie osoby. Rozpakowując i
instalując urządzenie, używać
rękawic ochronnych.
Instalacja lub naprawa powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi
przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać
ani nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to
wyraźnie dozwolone w instrukcji
obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać
czynności montażowych. Dzieci
powinny pozostawać w
bezpiecznej odległości od
urządzenia podczas instalacji.
Części opakowania (torebki
plastikowe, kawałki styropianu
itd.) należy przechowywać z dala
PL
5
od dzieci w trakcie i po
zakończeniu instalacji.
Po rozpakowaniu urządzenia
należy sprawdzić, czy nie zostało
uszkodzone podczas transportu.
W przypadku problemów należy
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
montażowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się, czy
urządzenie nie spowoduje
uszkodzenia przewodu
zasilającego.
Urządzenie można uruchomić
dopiero po zakończeniu instalacji.
Po zainstalowaniu, dolna część
urządzenia nie powinna być już
dostępna.
Przed wprowadzeniem
urządzenia szafkę należy
odpowiednio przyciąć, a
następnie usuć trociny i wióry.
Nie zatykać minimalnej szczeliny
między blatem roboczym a górną
krawędzią kuchenki.
Kuchenkę należy wyjąć ze
styropianowej podstawy tuż
przed instalacją.
Nie umieszczać urządzenia za
dekoracyjnymi drzwiczkami -
ryzyko paru.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ELEKTRYCZNOŚCI
Aby instalacja była zgodna z
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa, należy
zamontować wyłącznik
wielobiegunowy o minimalnym
odstępie styków wynoszącym 3
mm. Urządzenie musi być równi
uziemione.
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić
na identyczny. Wymiana
przewodu powinna zost
przeprowadzona przez technika
specjalistę, zgodnie z instrukcjami
producenta oraz obowiązucymi
przepisami bezpieczeństwa.
Skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym.
Musi istnieć mliwość odłączenia
urządzenia od źródła zasilania
przez wyjęcie wtyczki (jeśli
wtyczka jest dostępna) lub za
pomocą dostępnego przełącznika
wielobiegunowego,
zainstalowanego w przewodzie
do gniazda zasilania zgodnie
z obowiązującymi normami
krajowymi.
Tabliczka znamionowa znajduje
się na przedniej krawędzi
kuchenki (widoczna przy
otwartych drzwiczkach).
W przypadku konieczności
wymiany przewodu zasilającego
należy skontaktować z
autoryzowanym serwisem
technicznym.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę,
która nie pasuje do gniazdka w
domowej instalacji elektrycznej,
należy skontaktować się z
wykwalifikowanym technikiem.
Przewód zasilający powinien mieć
wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do
sieci. Nie ciągnąć za przewód
zasilający.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy i złączy pośrednich.
Nie naly uruchamiać
urządzenia, jeśli nie działa
prawidłowo, zostało uszkodzone,
spadło albo jeśli przewód
zasilający lub wtyczka
uszkodzone. Przewód zasilający
należy trzymać z dala od
nagrzanych powierzchni.
Po zakończeniu instalacji
ytkownik nie powinien mieć
dostępu do podzespołów
elektrycznych urządzenia.
Nie dotykać urządzenia mokrymi
częściami ciała i nie obsługiw
go boso.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Nigdy nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
OSTRZEŻENIE: Przed wymianą
lampy należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby
uniknąć niebezpieczeństwa
porażenia prądem elektrycznym.
Nie używać żrących środków
czyszczących do mycia kuchenki
ani ostrych metalowych
drapaków do czyszczenia szybki
drzwiczek, gdyż mogą one
porysować powierzchnię i
doprowadzić do rozbicia się szkła.
Przed włączeniem pirolizy należy
wyjąć akcesoria z urządzenia (w
tym boczne kratki).
Przeprowadzając czyszczenie i
konserwację urządzenia należy
ywać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Przed przeprowadzeniem
jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych lub przed
czyszczeniem należy zawsze
upewnić się, że urządzenie
ostyo.
Jeżeli piekarnik został
zainstalowany pod płytą
kuchenną, należy upewnić się, czy
podczas trwania cyklu
automatycznego czyszczenia
(pirolizy) palniki lub pola
elektryczne są wyłączone.
6
OCHRONA ŚRODOWISKA
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał z opakowania w 100% nadaje
się do recyklingu i jest oznaczony
symbolem
. Poszczególne elementy
opakowania należy usuwać,
przestrzegając miejscowe przepisy
dotyczące utylizacji odpadów.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
W przypadku utylizacji urządzenia
należy uniemożliwić jego dalsze
ytkowanie, odcinając przewód
zasilający oraz wyjmując drzwiczki i
łki (zależnie od wyposażenia), aby
uniemożliwić dzieciom zatrzaśnięcie
się w środku.
Urządzenie zostało wykonane z
materiałów nadających się do
recyklingu
lub do ponownego
użycia. Urządzenie należy utylizować
zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na
temat utylizacji, odzyskiwania oraz
recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim
lokalnym urzędem gminy, punktem
skupu złomu lub sklepem, w którym
zakupiono urdzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako
zgodne z Dyrekty Europejską
2012/19/WE (WEEE) dotyczącą
zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynia się do
ograniczenia ryzyka negatywnego
wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, który może wystąpić w
przypadku nieodpowiedniej utylizacji
produktu.
Symbol
na urządzeniu lub w
dołączonej do niego dokumentacji
oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu
domowego. Należy je przekazać do
punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Urządzenie należy wstępnie
nagrzewać jedynie w przypadkach, w
których jest to zalecane w tabeli
gotowania lub w przepisie.
ywać ciemnych lub emaliowanych
na czarno form do pieczenia, gdyż
znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
1. Cykl energooszczędny (PIROLIZA
EXPRESS/ECO): zużywa około 25%
mniej energii niż cykl standardowy.
ywaj tej funkcji regularnie (po
dwóch-trzech razachycia
piekarnika do pieczenia mięsa).
2. Cykl standardowy (PIROLIZA): jest
odpowiedni do czyszczenia nawet
bardzo zabrudzonego piekarnika.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
To urządzenie zostało
zaprojektowane, wykonane i jest
rozprowadzane zgodnie z
dyrektywami europejskimi:
LVD 2014/35/EU, EMC 2014/30/EU i
RoHS 2011/65/ EU.
To urządzenie jest przeznaczone do
kontaktu z żywnością i spełnia
wymogi przepisów europejskich (
)
nr 1935/2004.
To urządzenie spełnia wymogi dot.
ekoprojektu określone w
Rozporządzeniach Komisji nr 65/2014 i
66/2014, zgodnie z Normą Europejską
60350-1.
PL
7
OPIS
PRODUKTU
Instrukcja obsługi i konserwacji
Uwaga:
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może uruchamiać się co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika, wentylator chłodzący przez pewien czas może nadal pracować.
Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie wnętrza
8. Podłączenie sondy do mięsa
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Dolna grzałka okrągła
(niewidoczna)
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
7
6
10
8
OPIS WYŚWIETLACZA
1. Symbol wybranej funkcji,
wskaźnik poziomu gotowania
2. Funkcje: rozmrażanie,
utrzymywanie w cieple,
wyrastanie, przyrumienianie,
czyszczenie
3. Ustawienia funkcji
(temperatura, poziom grilla itd.)
4. Blokada drzwiczek
(włącza się podczas oraz po
zakończeniu działania funkcji
automatycznego czyszczenia)
5. Automat
6. Kontrolka funkcji, ECO,
nagrzewanie
7. Wyświetlacz
cyfrowy
8. Ustawienie timera, czasu
gotowania, opóźnionego
startu i zegara
PANEL STEROWANIA
1. ON/OFF
Do włączania lub wyłączania
kuchenki mikrofalowej, a także
wyłączania lub wstrzymania
wykonywania funkcji.
2. FUNKCJE USTAWIANE
AUTOMATYCZNIE
Do przewijania listy funkcji
ustawionych automatycznie.
3. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu ustawień.
4. FUNKCJE USTAWIANE
RĘCZNIE
Do przewijania listy funkcji
ustawianych ręcznie.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Do zmiany ustawień i wartości
danej funkcji.
.
7. PRZYCISK POTWIERDZENIA
Do potwierdzania wyboru danej
funkcji lub ustawień.
8. START
Do włączania funkcji z użyciem
specjalnych lub podstawowych
ustawień.
1 432 5 76
8
1
2
7
3
5
6
8
4
PL
9
AKCESORIA
PODSTAWKA DRUCIANA
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA ROŻEN
Służy do pieczenia potraw
lub jako miejsce do
położenia patelni, form do
pieczenia i innych nacz
żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha
do pieczenia mięsa, ryb,
warzyw, podpłomyków,
itp. lub w przypadku
umieszczenia pod rusztem,
do zbierania ociekającego
tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, ryb w folii
itd.
Do równomiernego
pieczenia dużych kawałków
mięsa i drobiu, w połączeniu
z funkcją „Turbogrill”.
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
1. Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po
prowadnicach i pilnując, aby strona z zawiniętym
brzegiem była skierowana ku górze.
2. Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający
tłuszcz czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo,
w taki sam sposób jak ruszt.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
10
1. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść
(1), a następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z
miejsca zamocowania (2): teraz ruszt można wyjąć.
2
1
1. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania.
2. Trzymając je w górnej pozycji, należy wsunąć je do
komory piekarnika.
3. Opuścić do dolnego miejsca zamocowania.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
PL
11
1. Wbić szpikulec przez środek mięsa i przesunąć
mięso tak, aż mocno oprze się o widełki.
2. Wcisć drugie widełki na szpikulec i przesunąć je
tak, aby mocno przytrzymywały mięso.
3. Dokręcić śrubę mocującą, aby zabezpieczyć mięso
w odpowiednim położeniu.
4. W przypadku pieczenia drobiu, należy dobrze
owiązać mięso sznurkiem.
5. Umieścić podpórkę na drugim poziomie, a
następnie wprowadzić czubek szpikulca do otworu
znajducego się w tylnej ściance komory piekarnika.
6. Oprzeć okrągłą część szpikulca w odpowiednim
miejscu podpórki.
Poniżej rożna trzeba umieścić specjalną blachę na
ściekający tłuszcz i nalać do niej ok. 500 ml wody.
Aby uniknąć poparzeń, gdy szpikulec jest gorący,
należyywać specjalnego uchwytu z tworzywa
sztucznego (który trzeba zdć przed włożeniem
rożna do piekarnika).
UŻYWANIE ROŻNA
12
INSTRUKCJE
STATYCZNE* 1-9
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie. Używać poziomu 3. Do pieczenia
pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać
poziomu 1. lub 2. Przed umieszczeniem potrawy w
piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
PIECZ. KONWEKCYJNE 2-9
Do pieczenia mięsa i ciast z płynnym
nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym
poziomie. Używać poziomu 3. Podgrzać piekarnik
przed pieczeniem.
TERMOOBIEG 3-9
Do jednoczesnego pieczenia na kilku
poziomach (maks. trzech) różnych potraw
wymagacych tej samej temperatury (np. ryby,
warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Podczas pieczenia na jednej
półce zaleca się korzystanie z 3. poziomu Gdy
pieczenie odbywa się na dwóch półkach, zaleca s
użycie poziomu 1. i 4 a gdy pieczenie odbywa się na
trzech półkach, zaleca się użycie poziomu 1., 3. i 5.
Przed umieszczeniem potrawy w piekarniku należy
go wstępnie nagrzać.
GRILL 4-9
Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do
przyrumieniania pieczywa. Zaleca się umieszczenie
potrawy na poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania
mięsa zaleca się stosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: umieścić blachę na 3. lub 4. poziomie i
wlać do niej około 500 ml wody pitnej. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać komory kuchenki. Podczas
pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL 5-9
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym
poziomie. Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: należy ją wsunąć na poziom 1.
lub 2. i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać komory kuchenki. Podczas
pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć
rożna (zależnie od wyposażenia).
SZYBKIE NAGRZEWANIE 6-9
Do szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO TERMOOBIEG 7-9
Do pieczenia nadziewanych kawałków
mięsa i filetów na jednej półce. Potrawy są
zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem
dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi
powietrza. Jeżeli funkcja ECO jest włączona,
światełko kontrolki pozostaje zgaszone przez cały
czas gotowania. Aby skorzystać z funkcji ECO i tym
samym zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki
piekarnika nie powinny być otwierane, dopóki
potrawa nie będzie gotowa.
PIRO
SAMOCZYSZCZENIE 8-9
Do usuwania zabrudzeń powstałych
w wyniku pieczenia, przy użyciu cyklu w bardzo
wysokiej temperaturze. Można wybrać jeden z
dwóch cykli samoczyszczenia: cykl pełny (PYRO)
oraz cykl skrócony (ECO). Zaleca się stosowanie
cyklu pełnego wyłącznie w przypadku bardzo
silnych zabrudzeń piekarnika i regularne stosowanie
krótszego cyklu.
SETTING 9-9
Pozwalają zmienić ustawienia
piekarnika (czas, język, poziom głośności sygnałów
dźwiękowych, jasność, tryb ECO, jednostki miary,
moc).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb ECO, jasność wyświetlacza
zostanie po kilku sekundach zmniejszona, aby oszczędzać
energię . Wyświetlacz włączy się ponownie automatycznie,
gdy tylko zostanie wciśnięty któryś z przycisków, itp.
FUNKCJE
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
PL
13
TRYBY AUTOMATYCZNE
MIESO
MIĘSO 1-9
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę gotowania mięsa
(wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina itp.).
Temperatura może być modyfikowana w określonym
zakresie, aby można ją było idealnie dopasować do
różnych przepisów i indywidualnego gustu. Funkcja
włącza co jakiś czas wentylator na niskich obrotach,
aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
Należy używać drugiej półki. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać komory kuchenki.
DROB
DRÓB 2-9
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia drobiu.
Temperatura może być modyfikowana w określonym
zakresie, aby można ją było idealnie dopasować do
różnych przepisów i indywidualnego gustu. Funkcja
włącza co jakiś czas wentylator na niskich obrotach,
aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
Należy używać drugiej półki. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać komory kuchenki.
ZAPIE
ZAPIEKANKA 3-9
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb przyrządzania potraw i temperaturę
do przygotowania dań z zapiekanym makaronem
(lasagne, cannelloni itp.). Temperatura może być
modyfikowana w określonym zakresie, aby można
ją było idealnie dopasować do różnych przepiw i
indywidualnego gustu. Należyywać drugiej półki.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
CHLEB
CHLEB 4-9
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb i temperaturę do wypiekania
pieczywa (bagietki, bułki, chleb itp). Temperatura
może być modyfikowana w określonym zakresie,
aby można ją było idealnie dopasować do różnych
przepisów i indywidualnego gustu. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
PIZZA
PIZZA 5-9
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb i temperaturę do pieczenia różnych
rodzajów pizzy (pizza na cienkim i grubym
cieście, podpłomyk itp). Temperatura może być
modyfikowana w określonym zakresie, aby można
ją było idealnie dopasować do różnych przepiw i
indywidualnego gustu. Należyywać drugiej półki.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
CIAST
CIASTA KRUCHE 6-9
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę pieczenia
wszystkich rodzajów ciasta (drożdżowe, nadziewane,
tarty itp.). Temperatura może być modyfikowana
w określonym zakresie, aby można ją było idealnie
dopasować do różnych przepisów i indywidualnego
gustu. Korzystać z 2. lub 3. poziomu pieczenia. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
WYRAS
WYRASTANIE 7-9
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich
i słonych. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki. Aby
zachować doskonałą jakość wyrastania, nie należy
włączać tej funkcji, kiedy piekarnik jest wciąż gorący
po poprzednim cyklu pieczenia.
UTRZY
UTRZYM. W CIEPLE 8-9
Do utrzymywania temperatury i
chrupkości chwilę wcześniej przygotowanych potraw
(np. mięsa, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca
się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie.
Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65 °C.
DUSZE
DUSZENIE 9-9
Do delikatnego duszenia mięsa
(w 90°C) i ryb (w 85°C). W tej funkcji proces
przygotowania potrawy jest powolny i pozwala
zachować jej kruchość i soczystość. Ze względu
na niską temperatu, potrawa nie zostaje
przyrumieniona na zewnątrz, a rezultat końcowy jest
zbliżony do efektu ugotowania na parze.
Zalecamy najpierw podsmażyć kawałki mięsa lub
ryby na patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu.
Czasy pieczenia wahają się od dwóch godzin dla ryb
o wadze 300 g, do czterech lub pięciu godzin dla ryb
o wadze 3 kg oraz od czterech godzin dla kawałków
mięsa o wadze 1 kg, do sześciu lub siedmiu godzin
dla kawałków mięsa o wadze 3 kg.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, nie należy otwier
drzwiczek piekarnika podczas gotowania ponieważ
to pozwala na ucieczkę ciepła. Za pomocą sondy
do mięsa (jeśli jest dostępna) lub standardowego
termometru do pomiaru temperatury żywności. Do
delikatnego duszenia mięsa (w 90°C) i ryb (w 85°C).
14
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
JAK KORZYSTAĆ
Z PIEKARNIKA
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Na wyświetlaczu będzie
przesuwał się napis „ENGLISH”.
lub , aby przewinąć listę dostępnych
języków i wybrać żądany język.
Nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Uwaga: Język można wybrać ponownie, korzystając z menu
„Setting”.
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka należy ustawić bieżący
czas. Na wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
Za pomocą lub ustawić prawidłową godzinę i
nacisnąć
, aby potwierdzić: na wyświetlaczu będą
migać dwie cyfry minut.
Za pomocą lub ustawić minuty i nacisć ,
aby potwierdzić.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość
zmniejsz.
Naciskać przycisk
, aż na wyświetlaczu pokaże
się napis „SETTING”, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić.
Nacisnąć
lub , aby wybrać menu „Power”, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Za pomocą lub wybrać „NISKI” i nacisć ,
aby potwierdzić.
NISKI
4. WYGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200°C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne).
Aby prawidłowo ustawić tę funkc, naly
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
PL
15
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Nacisnąć , aby włączyć urządzenie, a następnie
lub , aby przewijać menu funkcji
ustawianych ręcznie i automatycznie.
Nacisnąć i przytrzymać
lub , aż żądana
funkcja pojawi się na wyświetlaczu, a następnie
nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić.
STATY
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Gdy na wyświetlaczu miga wartość ustawienia,
można ją zmienić za pomocą
lub , a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić. Powtarzać te
czynności, aby zmienić kolejne ustawienia (jeśli są
możliwe).
Uwaga: Po włączeniu funkcji można regulować temperaturę
za pomocą lub .
CZAS TRWANIA
Gdy symbol miga na wyświetlaczu,
za pomocą
lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec
w trybie ręcznym: nacisć
, aby potwierdzić i
rozpocząć wykonywanie funkcji.
W tym przypadku nie można ustawić czasu
zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: można zmienić wybrany czas pieczenia, także gdy
pieczenie jest już w toku, wciskając : Za pomocą lub
zmienić ustawienie i nacisnąć , aby potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKCZENIA PIECZENIA
OPÓŹNIONY START
Dla wielu funkcji po ustawieniu czasu pieczenia
można opóźnić włączenie się funkcji poprzez
zaprogramowanie czasu jej zakończenia.
Gdy symbol
miga, wyświetlacz pokazuje czas
zakończenia pieczenia.
Za pomocą przycisku lub ustawić żądany czas
zakończenia pieczenia i potwierdzić, wciskając
.
Umieścić potrawę w piekarniku, zamknąć drzwiczki i
wcisnąć
, by włączyć funkcję: piekarnik włączy się
automatycznie po upłynięciu czasu obliczonego tak,
by cykl pieczenia zakończył się o ustawionej godzinie.
Uwaga: w każdym przypadku można włączyć tę funkcję
natychmiast, pomijając ustawiony czas opóźnienia, wciskając
.
To ustawienie wyłącza również fazę wstępnego nagrzewania
piekarnika.
W dowolnym momencie można zmienić poprzednio
ustawioną wartość, naciskając .
3. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawi
nacisnąć
, aby włączyć funkcję.
PRESS
Aby wstrzymać wykonywanie bieżącej funkcji, w
dowolnym momencie można nacisnąć
.
16
4. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wyświetlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
PRE
Kiedy ta faza zostanie zakończona, będzie słych
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego nagrzewania
wstrzyma nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
Zawsze można zmienić ustawienie żądanej temperatury,
naciskając lub .
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
END
Nacisnąć , aby kontynuować pieczenie w trybie
ręcznym (bez programowania czasu pieczenia), albo
za pomocą
przedłużyć czas pieczenia ustawiac
jego nową wartość.
W obu przypadkach ustawienia temperatury lub
poziomu grilla zostaną zachowane.
PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
PRESS
Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat, w razie potrzeby nacisnąć
, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania.
Aby zatrzymać wykonywanie aktywnej funkcji w
dowolnym momencie, nacisnąć przycisk
.
. TIMER
Kiedy urządzenie jest wyłączone, wyświetlacz może
być używany jako timer. Aby włączyć tę funkcję,
należy upewnić się, że piekarnik jest wyłączony
i nacisnąć
lub : Symbol będzie migać na
wyświetlaczu.
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie czasu.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie się
sygnałwiękowy.
Uwaga: Timer nie włącza żadnego z cykli gotowania/
pieczenia.
Za pomocą lub można zmienić ustawienie timera; aby
w dowolnym momencie wyłączyć timer, należy nacisnąć .
Gdy timer jest aktywny, można także wybrać i włącz
funkcję.
Nacisnąć
, aby włączyć piekarnik, a następnie
wybrać żądaną funkcję.
Po uruchomieniu funkcji timer będzie niezależnie
kontynuował odliczanie, bez ingerencji w działanie
samej funkcji.
STATY
Aby wyłączyć timer należy najpierw nacisć , aby
zatrzymać aktywną funkcję, a następnie nacisnąć
.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiatu, należy wcisć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie
blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia.
Ze względów bezpieczeństwa piekarnik można w każdym
momencie wyłączyć, naciskając i przytrzymując przycisk .
PL
17
. AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE  PIROLIZA
Przed włączeniem tej funkcji zaleca się wyjęcie z
piekarnika wszystkich akcesoriów, w tym prowadnic
półek.
By wybrać „PIRO" z głównego menu, kilkakrotnie
nacisnąć
i potwierdzić, wciskając .
Dostępne są dwa cykle samoczynnego czyszczenia:
cykl pełny (PYRO) oraz cykl skrócony (ECO). Nacisć
lub , by wybrać żądany cykl, a następnie
nacisnąć
.
Nacisnąć : piekarnik rozpocznie cykl
samoczynnego czyszczenia i drzwiczki zamkną się
automatycznie: na wwietlaczu pojawi się komunikat
z ostrzeżeniem i rozpocznie się odliczanie czasu,
wskazuce stan cyklu.
Po ukończeniu cyklu drzwiczki pozostaną zamknięte
do czasu, aż temperatura wewnątrz piekarnika
powróci do bezpiecznego poziomu.
ZIMNY
Wtedy wyświetlacz pokaże aktualny czas.
Uwaga: tak jak w przypadku innych funkcji ustawianych
ręcznie, można ustawić czas zakończenia cyklu
samoczynnego czyszczenia.
18
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów.
Początkowo należy stosować najniższe sugerowane
ustawienia, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należyyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
wnież naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Funkcja “Termoobieg” umożliwia pieczenie różnych
potraw (takich jak ryby, warzywa) na różnych półkach,
w tym samym czasie.
Potrawy wymagające krótszego pieczenia należy
wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec
się dłużej.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji Pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję „Termoobiegu" i ustawiać formy do pieczenia
na różnych poziomach w taki sposób, aby zapewnić
swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsuć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może niewno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami (takimi
jak serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
Piecz. Konwekcyjne.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać
z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem
nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący.
Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułoż
mozzarellę na pizzy.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca s
przykrycie go wilgotną ściereczką.
Czas wyrastania przy użyciu tej funkcji jest krótszy o
ok. jedną trzecią w porównaniu z czasem wyrastania
w temperaturze pokojowej (2025°C).
Czas wyrastania ciasta na pizzę to mniej więcej
godzina na 1 kg ciasta.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy do pieczenia lub
naczynia żaroodporne, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa.
W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać mu smaku. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 1015 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzki grilla,
umieszczając na niższym poziomie. Obrócić mięso po
upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Aby zebrać ociekający tłuszcz i soki, wlać pół litra
wody na blachę na ociekający tłuszcza i umieścić
bezpośrednio pod rusztem z mięsem. W razie
potrzeby uzupełniać wodę.
PRAKTYCZNE PORADY
PL
19
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
CIAST
- 160 - 180 30 - 90
2 / 3
Tak 160 - 180 30 - 90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
CIAST
- 160 - 200 30 - 85
3
Tak 160 - 200 35 - 90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
CIAST
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160 - 170 20 - 45
4
1
Tak 160 - 170 20 - 45 ***
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 200 30 - 40
3
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 ***
5
3
1
Bezy
Tak 90 110 - 150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 ***
5
3 1
Pizza (Na cienkim cieście, na grubym
cieście, podpłomyk)
PIZZA
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20 - 40
4
1
Tak 220 - 240 25 - 50 ***
5
3
1
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIANE
AUTOMATYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciasta kruche
AKCESORIA
Podstawka druciana
Blacha do pieczenia
lub tortownica na
ruszcie
Blacha na ociekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia / Blacha do
pieczenia na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
Blacha do pieczenia
20
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Bochenek chleba 1 kg
CHLEB
- 180 - 220 50 - 70
2
Bułki
CHLEB
- 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180 - 200 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
PIZZA
Tak 250 10 - 20
3
Tak 250 10 - 20
4
1
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 40 - 55
2 / 3
Tak 180 - 190 45 - 60
4
1
Tak 180 - 190 45 - 70 ***
5
3 1
Vols-au-vent /krakersy
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Tak 180 - 190 20 - 40
4
1
Tak 180 - 190 20 - 40 ***
5
3 1
Lazania/suflet
ZAPIE
- 190 - 200 40 - 65
3
Zapiekanka makaronowa/
cannelloni
ZAPIE
- 190 - 200 25 - 45
3
Jagnięcina / cielęcina /
wołowina / wieprzowina
1 kg
MIESO
- 190 - 200 60 - 90
3
Drób/królik/kaczka 1 kg
DROB
- 200 - 230 50 - 80
3
Indyk/gęś 3 kg
DROB
- 190 - 200 90 - 150
2
Ryba pieczona w całości (filet,
całość)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIANE
AUTOMATYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciasta kruche
AKCESORIA
Podstawka druciana
Blacha do pieczenia
lub tortownica
na ruszcie
Blacha na ociekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia / Blacha do
pieczenia na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
Blacha do pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

HOTPOINT/ARISTON FI6 874 SP IX HA instrukcja

Typ
instrukcja