PL17
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
TABELA OPISÓW FUNKCJI
Funkcje tradycyjne
KONWENCJO-
NALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
drugiej półki. Ta
funkcja automatycznie aktywuje fazę wstępnego nagrzania piekarnika. Produkty
żywnościowe mogą zostać umieszczone w piekarniku dopiero po zakończeniu nagrzewania.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub tostowania
pieczywa. Zaleca się umieszczenie potrawy na 4.
poziomie. Podczas grillowania mięs zaleca się
używanie blachy-ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na
trzecim
poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia różnych potraw wymagających tej samej temperatury, na
dwóch półkach (np. ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się na jednej półce,
należy korzystać z poziomu 2.
W przypadku pieczenia na dwóch półkach, należy używać półek
na poziomach 1 i 3. Ta funkcja automatycznie aktywuje fazę wstępnego nagrzania piekarnika.
Produkty żywnościowe mogą zostać umieszczone w piekarniku dopiero po zakończeniu
nagrzewania.
PIECZ. KONWEK-
CYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym poziomie.
Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora, zapobiegający
nadmiernemu przesychaniu potraw. Należy używać
drugiej półki. Ta funkcja automatycznie
aktywuje fazę wstępnego nagrzania piekarnika. Produkty żywnościowe mogą zostać
umieszczone w piekarniku dopiero po zakończeniu nagrzewania.
Funkcje 6
th
Sense
6
th
Sense -
ZAPIEKANY
MAKARON
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszy tryb przyrządzania potraw i temperaturę do
przygotowania dań z zapiekanym makaronem (lasagne, cannelloni itp.). Temperatura może
być modyfikowana w określonym zakresie, aby można ją było idealnie dopasować do różnych
przepisów i indywidualnego gustu. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
6
th
Sense - MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszy tryb przyrządzania potraw i temperaturę do
przygotowania pieczonych dań z różnego rodzaju mięs (drób, wołowina, cielęcina,
wieprzowina, jagnięcina itp.). Temperatura może być modyfikowana w określonym zakresie,
aby można ją było idealnie dopasować do różnych przepisów i indywidualnego gustu. Funkcja
ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu
przesychaniu potraw. Należy używać
drugiej półki. Piekarnik nie musi być wstępnie
nagrzewany.
6
th
Sense -
PIECZENIE
DUŻYCH PORCJI
Funkcja ta automatycznie wybiera najlepszy tryb przyrządzania potraw i temperaturę
pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas
pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu
należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia. Korzystać z 1.
lub 2.
poziomu w zależności od wielkości potrawy. Piekarnik nie musi być wstępnie nagrzewany.
6
th
Sense - CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszy tryb i temperaturę do wypiekania pieczywa
(bagietki, bułki, chleb itp). Temperatura może być modyfikowana w określonym zakresie, aby
można ją było idealnie dopasować do różnych przepisów i indywidualnego gustu. Należy
używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
6
th
Sense - PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszy tryb i temperaturę do pieczenia pizzy (pizza na
cienkim i grubym cieście, focaccia itp). Temperatura może być modyfikowana w określonym
zakresie, aby można ją było idealnie dopasować do różnych przepisów i indywidualnego
gustu. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
6
th
Sense -
CIASTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszy tryb i temperaturę do pieczenia danego rodzaju
ciasta (herbatniki, biszkopty, tarty owocowe itp). Temperatura może być modyfikowana w
określonym zakresie, aby można ją było idealnie dopasować do różnych przepisów i
indywidualnego gustu. Korzystać z 2.
lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.