HOTPOINT/ARISTON FI7 871 SC IX HA instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obsługi i konserwacji
www.hotpoint.eu/register
2
POLSKI ............................................3
PL
3
POLSKI
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA,
OBSŁUGI i MONTAŻU
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA HOTPOINT  ARISTON
Aby móc korzystać z programu kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie www.hotpoint.eu/register
Spis treści
Instrukcja bezpieczeństwa
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA ..........................................................................4
OCHRONA ŚRODOWISKA .................................................................................6
DEKLARACJA ZGODNOŚCI ................................................................................6
Instrukcja obsługi i konserwacji
OPIS PRODUKTU ..........................................................................................7
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW ............................................................9
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC .........................................................10
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN .....................................................................11
JAK KORZYSTAĆ Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ .............................................................15
CODZIENNA EKSPLOATACJA ...............................................................................16
PRAKTYCZNE PORADY ....................................................................................18
SPRAWDZONE PRZEPISY ..................................................................................22
CZYSZCZENIE .............................................................................................23
KONSERWACJA ...........................................................................................24
DEMONTAŻ DRZWI ........................................................................................24
ZAKŁADANIE DRZWICZEK .................................................................................25
WYMIANA ŻARÓWKI ......................................................................................26
OBNIŻENIE GÓRNEJ GRZAŁKI ..............................................................................26
USUWANIE USTEREK ......................................................................................27
KARTA PRODUKTU ........................................................................................29
Instrukcje montażu .......................................................................................30
4
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE
PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do
ytkowania urządzenia należy
zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa.
Prosimy o zachowanie ich do
wglądu na przyszłość.
W niniejszej instrukcji oraz na
samym urządzeniu znajdują się
ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy
zawsze uwzględniać.
Producent urządzenia nie
ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek szkody wynikłe z
nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów
sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i
małe dzieci (od 3 do 8 lat) nie
powinny przebywać w poblu
urządzenia, chyba że znajdują
się pod ciągłym nadzorem
osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze,
osoby o ograniczonej
sprawności zycznej,
sensorycznej lub umysłowej
oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy mogą
korzystać z urządzenia
wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich
instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem,
że rozumieją zagrożenia
związane z obsługą urządzenia.
Nie pozwalać, by urządzeniem
bawiły się dzieci. Dzieci nie
mogą czyścić ani konserwować
urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ
urządzenie i jego dostępne
części nagrzewają się podczas
użytkowania, dzieci do lat 8 nie
mogą znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać
dotykania elementów
grzewczych i powierzchni
wewnętrznych – ryzyko
oparzenia.
Nigdy nie pozostawiać bez
nadzoru urządzenia podczas
procesu suszenia żywności.
Jeśli urządzenie nadaje się do
stosowania sondy, używaj tylko
sondy temperaturowej
przeznaczonej dla tego
piekarnika.
Ścierki kuchenne i inne
łatwopalne materiały powinny
być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie
jego podzespoły całkowicie nie
ostygną.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą
się łatwo zapal. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące
się potrawy zawierające do
tłuszczu, oleju lub alkoholu (np.
rumu, koniaku, wina) – ryzyko
pożaru.
Do wyjmowania naczyń oraz
innych akcesorw z kuchenki
należy używać odpowiednich
rękawic, unikając dotykania
nagrzanych elementów.
Po zakończeniu pieczenia
ostrożnie otworzyć drzwiczki
urządzenia, wypuszczając
stopniowo gorące powietrze i
parę z wnętrza urządzenia.
Nie zakłócać przeywu
gorącego powietrza z przodu
kuchenki.
DOZWOLONE
ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE: Urządzenie nie
zostało przeznaczone do obsługi
za pomocą zewnętrznego
timera ani niezależnego systemu
zdalnego sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku
domowego, a nie komercyjnego.
Nie używać urządzenia na
zewnątrz budynku.
W poblu urządzenia nie wolno
przechowywać żadnych
substancji wybuchowych ani
łatwopalnych, takich jak
pojemniki z aerozolami.
Zabronione jest też
przechowywanie i używanie
benzyny lub innych materiałów
łatwopalnych w sąsiedztwie
urządzenia: w razie
przypadkowego włączenia
urządzenia mogłoby dojść do
pożaru.
Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są
zabronione.
INSTALACJA
Urządzenie musi b
przytrzymywane oraz
montowane przez co najmniej
dwie osoby. Rozpakowuc i
instalując urządzenie, używać
rękawic ochronnych.
Instalacja lub naprawa powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi
przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawi
ani nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to
wyraźnie dozwolone w instrukcji
obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać
czynności montażowych. Dzieci
powinny pozostawać w
bezpiecznej odległości od
urządzenia podczas instalacji.
Części opakowania (torebki
plastikowe, kawałki styropianu
itd.) należy przechowywać z
dala od dzieci w trakcie i po
zakończeniu instalacji.
Po rozpakowaniu urządzenia
należy sprawdzić, czy nie zostało
uszkodzone podczas transportu.
W przypadku problemów należy
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
montażowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się,
czy urządzenie nie spowoduje
PL
5
uszkodzenia przewodu
zasilającego.
Urządzenie można uruchomić
dopiero po zakończeniu
instalacji.
Po zainstalowaniu, dolna część
urządzenia nie powinna być j
dostępna.
Przed wprowadzeniem
urządzenia szafkę należy
odpowiednio przyciąć, a
następnie usunąć trociny i wióry.
Nie zatykać minimalnej szczeliny
między blatem roboczym a
górną krawędzią kuchenki.
Kuchenkę należy wyjąć ze
styropianowej podstawy tuż
przed instalacją.
Nie umieszczać urządzenia za
dekoracyjnymi drzwiczkami -
ryzyko pożaru.
OSTRZEŻENIA DOTYCCE
ELEKTRYCZNOŚCI
Aby instalacja była zgodna z
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa, należy
zamontować wyłącznik
wielobiegunowy o minimalnym
odstępie styków wynoszącym 3
mm. Urządzenie musi być
również uziemione.
Jeżeli przewód zasilający
zostanie uszkodzony, należy go
wymienić na identyczny.
Wymiana przewodu powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę, zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa. Skontaktować
się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Musi istnieć mliwć
odłączenia urządzenia od źródła
zasilania przez wyjęcie wtyczki
(jeśli wtyczka jest dostępna) lub
za pomocą dostępnego
przełącznika
wielobiegunowego,
zainstalowanego wprzewodzie
do gniazda zasilania zgodnie
zobowiązującymi normami
krajowymi.
Tabliczka znamionowa znajduje
się na przedniej krawędzi
kuchenki (widoczna przy
otwartych drzwiczkach).
W przypadku konieczności
wymiany przewodu zasilającego
należy skontaktować z
autoryzowanym serwisem
technicznym.
Jeśli urządzenie posiada
wtyczkę, która nie pasuje do
gniazdka w domowej instalacji
elektrycznej, należy
skontaktować się z
wykwalikowanym technikiem.
Przewód zasilający powinien
mieć wystarczającą długć, aby
umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do
sieci. Nie ciągć za przewód
zasilający.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy i złączy pośrednich.
Nie naly uruchamiać
urządzenia, jeśli nie działa
prawidłowo, zostało
uszkodzone, spadło albo jli
przewód zasilający lub wtyczka
są uszkodzone. Przewód
zasilający należy trzymać z dala
od nagrzanych powierzchni.
Po zakczeniu instalacji
ytkownik nie powinien mieć
dostępu do podzespołów
elektrycznych urdzenia.
Nie dotykać urządzenia
mokrymi częściami ciała i nie
obsługiwać go boso.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Nigdy nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
OSTRZEŻENIE: Przed wymia
lampy należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby
uniknąć niebezpieczeństwa
porażenia prądem elektrycznym.
Nie używać żrących środków
czyszczących do mycia kuchenki
ani ostrych metalowych
drapaków do czyszczenia szybki
drzwiczek, gdyż mogą one
porysować powierzchnię i
doprowadzić do rozbicia się
szkła.
Przeprowadzając czyszczenie i
konserwację urządzenia należy
ywać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Przed przeprowadzeniem
jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych lub przed
czyszczeniem należy zawsze
upewnić się, że urządzenie
ostygło.
6
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
To urządzenie zostało
zaprojektowane, wykonane i jest
rozprowadzane zgodnie z
dyrektywami europejskimi:
LVD 2014/35/EU, EMC 2014/30/EU i
RoHS 2011/65/ EU.
To urządzenie jest przeznaczone do
kontaktu z żywnością i spełnia
wymogi przepisów europejskich (
)
nr 1935/2004.
To urządzenie spełnia wymogi dot.
ekoprojektu określone w
Rozporządzeniach Komisji nr 65/2014 i
66/2014, zgodnie z Normą Europejs
60350-1.
OCHRONA ŚRODOWISKA
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał z opakowania w 100% nadaje
się do recyklingu i jest oznaczony
symbolem
. Poszczególne elementy
opakowania należy usuwać,
przestrzegając miejscowe przepisy
dotyczące utylizacji odpadów.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
W przypadku utylizacji urządzenia
należy uniemożliwić jego dalsze
ytkowanie, odcinając przewód
zasilający oraz wyjmując drzwiczki i
łki (zależnie od wyposażenia), aby
uniemożliwić dzieciom zatrznięcie
się w środku.
Urządzenie zostało wykonane z
materiałów nadających się do
recyklingu
lub do ponownego
użycia. Urządzenie należy utylizować
zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na
temat utylizacji, odzyskiwania oraz
recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim
lokalnym urzędem gminy, punktem
skupu złomu lub sklepem, w którym
zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako
zgodne z Dyrektywą Europejską
2012/19/WE (WEEE) dotyczą
zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynia się do
ograniczenia ryzyka negatywnego
wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, który może wystąpić w
przypadku nieodpowiedniej utylizacji
produktu.
Symbol
na urządzeniu lub w
dołączonej do niego dokumentacji
oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu
domowego. Należy je przekazać do
punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Urządzenie należy wstępnie
nagrzewać jedynie w przypadkach, w
których jest to zalecane w tabeli
gotowania lub w przepisie.
ywać ciemnych lub emaliowanych
na czarno form do pieczenia, gdyż
znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
PL
7
OPIS
PRODUKTU
Instrukcja obsługi i konserwacji
Uwaga:
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może uruchamiać się co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika, wentylator chłodzący przez pewien czas może nadal pracować.
Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie wnętrza
8. Podłączenie sondy do mięsa
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
7
6
10
8
OPIS WYŚWIETLACZA
PANEL STEROWANIA
1. WŁ./WYŁ.
Do włączania lub wyłączania
kuchenki mikrofalowej, a także
wyłączania lub wstrzymania
wykonywania funkcji.
2. FUNKCJE USTAWIANE
AUTOMATYCZNIE
Do przewijania listy funkcji
ustawionych automatycznie.
3. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu ustawień.
4. FUNKCJE USTAWIANE
RĘCZNIE
Do przewijania listy funkcji
ustawianych ręcznie.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Do zmiany ustawień i wartości
danej funkcji.
7. PRZYCISK POTWIERDZENIA
Do potwierdzania wyboru danej
funkcji lub ustawień.
8. START
Do włączania funkcji z użyciem
specjalnych lub podstawowych
ustawień.
1. Symbol wybranej funkcji, wskaźnik
poziomu gotowania.
2. Funkcje: rozmrażanie,
utrzymywanie w cieple,
wyrastanie, przyrumienianie,
czyszczenie.
3. Ustawienia funkcji
(temperatura, poziom grilla itd.)
4. Automat
5. Funkcja Eco
6. Wyświetlacz cyfrowy
7. Ustawienie timera, czasu
gotowania, opóźnionego startu i
zegara.
1 432 5 76
8
1
2
ECO
6
3
4
5
7
PL
9
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
Służy do pieczenia
potraw lub jako miejsce
do położenia patelni,
form do pieczenia
i innych naczyń
żaroodpornych.
Do stosowania jako
blacha do pieczenia
mięsa, ryb, warzyw,
focaccii itp. lub w
przypadku umieszczenia
pod rusztem, do
zbierania ociekającego
tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, ryb w
folii itd.
Sprawiają, że łatwiej
umieścić i wyjąć akcesoria
z piekarnika.
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA DODATKOWE: Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić oddzielnie w punkcie serwisu
technicznego.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
1. Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po szynach
i pilnuc, aby strona z zawiniętym brzegiem
skierowana była ku górze.
2. Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w
taki sam sposób jak ruszt.
10
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
1. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść
(1) i następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z
miejsca zamocowania (2): teraz prowadnice można
wyjąć.
2
1
1. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania.
2. Trzymac je w górnej pozycji, należy wsuć je do
komory piekarnika.
3. Opuścić do dolnego miejsca zamocowania.
PL
11
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
1. Wyjąć prowadnice półek.
2. Zdjąć plastikową ochronę z prowadnic ślizgowych.
3. Zamocować górny zacisk szyny do prowadnicy
półki i przesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak to
możliwe. Opuścić drugi zacisk tak, aby znalazł się w
odpowiednim miejscu.
4. Aby zabezpieczyć prowadnicę, należy docisnąć
mocno dolną część zacisku do prowadnicy półki.
Sprawdzić, czy szyny przesuwają się swobodnie.
5. Powtórzyć powyższe czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym samym poziomie. Szyny
przesuwne mogą być zamontowane na dowolnym
poziomie.
6. Założyć prowadnice półek.
7. Oprzeć akcesoria na prowadnicach ślizgowych
12
USTAWIANE RĘCZNIE
STATYCZNE* 19
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie. Używać poziomu 3. Do pieczenia
pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać
poziomu 1. lub 2. Przed umieszczeniem potrawy w
piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i ciast z płynnym
nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym
poziomie. Używać poziomu 3. Podgrzać piekarnik
przed pieczeniem.
TERMOOBIEG 39
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku
półkach (maks. trzech). Potrawy mogą być różne,
lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania
się zapachów pieczonych potraw. Podczas
pieczenia na jednej półce zaleca się korzystanie z
3. poziomu Gdy pieczenie odbywa się na dwóch
półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 4 a gdy
pieczenie odbywa się na trzech półkach, zaleca
się użycie poziomu 1., 3. i 5. Przed umieszczeniem
potrawy w piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
GRILL 49
Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw
lub do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się
umieszczenie potrawy na poziomie 4. lub 5.
Podczas grillowania mięsa, zaleca się zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Umieścić blachę na 3.
lub 4. poziomie i wlać do niej około 500 ml wody.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL 59
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na
środkowym poziomie. Zalecamy zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Umieścić blachę na 1.
lub 2. poziomie i wlać do niej około 500 ml wody.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
FUNKCJE
MAXI COOKING 69
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od wielkości potrawy. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika. Zaleca się
obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby pieczeń
z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Warto od czasu do czasu polewać mięso sosem, aby
nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
SZYBKIE NAGRZEWANIE 79
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO
ECO TERMOOBIEG* 89
Do pieczenia nadziewanych kawałków
mięsa i filetów na jednej półce.
Funkcja ta wykorzystuje łagodny, przerywany obieg
powietrza, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
żywności. Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka
ECO pozostaje wyłączona przez cały czas pieczenia,
ale można ją na jakiś czas włączyć z powrotem,
naciskając przycisk OK. Aby skorzystać z funkcji ECO
i tym samym zoptymalizować zużycie energii,
drzwiczki piekarnika nie powinny być otwierane,
dopóki potrawa nie będzie gotowa. Zalecamy
ywanie 3. poziomu. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
SETTI
SETTING 99
Pozwalają zmienić ustawienia
piekarnika (czas, język, poziom
ośności sygnałów dźwiękowych, jasność, tryb
ECO, jednostki miary, moc).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb ECO, jasność wyświetlacza
zostanie po kilku sekundach zmniejszona, aby oszczędzać
energię . Wyświetlacz włączy się ponownie automatycznie,
gdy tylko zostanie wciśnięty któryś z przycisków, itp.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
PL
13
PIZZA
PIZZA 59
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb i temperaturę do
pieczenia pizzy (pizza na cienkim i grubym cieście,
focaccia itp). Temperatura może być modyfikowana
w określonym zakresie, aby można ją było idealnie
dopasować do różnych przepisów i indywidualnego
gustu. Należy używać drugiej półki. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
CIAST
CIASTA KRUCHE 69
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę
pieczenia wszystkich rodzajów ciasta (drdżowe,
nadziewane, tarty itp.). Temperatura może być
modyfikowana w określonym zakresie, aby można
ją było idealnie dopasować do różnych przepisów
i indywidualnego gustu. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
WYRAS
WYRASTANIE 79
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich
i słonych. Umieścić ciasto na
2. poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki. Aby zachować doskonałą jakość
wyrastania, nie należy włączać tej funkcji, kiedy
piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim cyklu
pieczenia.
UTRZY
UTRZYM. W CIEPLE 89
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość
świeżo ugotowanych potraw (np.:
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie.
Funkcja nie włącza s, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
USTAWIANE AUTOMATYCZNIE
MIESO
MIĘSO 19
Ta funkcja automatycznie
wybiera najlepszą temperaturę i
metodę gotowania mięsa (wołowina, cielęcina,
wieprzowina, jagnięcina itp.). Temperatura może
być modyfikowana w określonym zakresie, aby
można ją było idealnie dopasować do różnych
przepisów i indywidualnego gustu. Funkcja włącza
co jakiś czas wentylator na niskich obrotach, aby
zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
Należy używać drugiej półki. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika
DROB
DRÓB 29
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę
pieczenia drobiu. Temperatura może b
modyfikowana w określonym zakresie, aby można
ją było idealnie dopasować do różnych przepisów
i indywidualnego gustu. Funkcja włącza co jakiś
czas wentylator na niskich obrotach, aby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu potrawy. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
ZAPIE
ZAPIEKANKA 39
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb przyrządzania potraw
i temperaturę do przygotowania dań z zapiekanym
makaronem (lasagne, cannelloni itp.). Temperatura
może być modyfikowana w określonym zakresie,
aby można ją było idealnie dopasować do różnych
przepisów i indywidualnego gustu. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
CHLEB
CHLEB 49
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb i temperaturę do
wypiekania pieczywa (bagietki, bułki, chleb
itp). Temperatura może być modyfikowana w
określonym zakresie, aby można ją było idealnie
dopasować do różnych przepisów i indywidualnego
gustu. Należy używać drugiej półki. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
14
DUSZE
DUSZENIE 99
Do delikatnego duszenia mięsa (w
90°C) i ryb (w 85°C). W tej funkcji
proces przygotowania potrawy jest powolny i
pozwala zachować jej kruchość i soczystość. Ze
względu na niską temperaturę, potrawa nie zostaje
przyrumieniona na zewnątrz, a rezultat końcowy
jest zbliżony do efektu ugotowania na parze.
Zalecamy najpierw podsmażyć kawałki mięsa lub
ryby na patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu.
Czasy pieczenia wahają się od dwóch godzin dla
ryb o wadze 300 g, do czterech lub pięciu godzin
dla ryb o wadze 3 kg. Czas przygotowania mięsa
waha się od 4 godzin w przypadku 1 kg pieczeni, do
6-7 godzin w przypadku 3 kg pieczeni.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, nie należy otwierać
drzwiczek piekarnika podczas gotowania ponieważ
to pozwala na ucieczkę ciepła. Za pomocą sondy
do mięsa (jeśli jest dostępna) lub standardowego
termometru do pomiaru temperatury żywności. Do
delikatnego duszenia mięsa (w 90°C) i ryb (w 85°C).
PL
15
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Na wyświetlaczu będzie
przesuwał się napis „ENGLISH”.
ENGLI
lub , aby przewinąć listę dostępnych
języków i wybrać żądany język.
Nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Uwaga: Język można wybrać ponownie, korzystac z
menu „Setting”.
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka należy ustawić bieżący
czas: Na wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
Za pomocą lub ustawić prawidłową godzinę i
nacisnąć
, aby potwierdzić: Na wyświetlaczu będą
migać dwie cyfry minut.
Za pomocą lub ustawić minuty i nacisnąć ,
aby potwierdzić.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
JAK KORZYSTAĆ Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartć
zmniejszyć.
Naciskać przycisk
, aż na wyświetlaczu pokaże
się napis „SETTING”, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić.
Nacisnąć
lub , aby wybrać menu „Power”, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
POWER
Za pomocą lub wybrać „NISKI” i nacisnąć ,
aby potwierdzić.
NISKI
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajduce się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne”).
Aby prawidłowo ustawić tę funkc, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
16
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Nacisnąć
, aby włączyć urządzenie, a następnie
lub , aby przewijać menu funkcji
ustawianych ręcznie i automatycznie.
Nacisnąć i przytrzymać
lub , aż żądana
funkcja pojawi się na wyświetlaczu, a następnie
nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić.
ST ATY
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Gdy na wyświetlaczu miga wartość ustawienia,
można ją zmienić za pomocą
lub , a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić. Powtarzać te
czynności, aby zmienić kolejne ustawienia (jeśli są
możliwe).
Uwaga: Po włączeniu funkcji można regulować
temperaturę za pomocą
lub .
CZAS TRWANIA
Gdy ikona miga na wyświetlaczu,
za pomocą
lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec
w trybie ręcznym: Nacisć
, aby potwierdzić i
rozpocząć wykonywanie funkcji.
W tym przypadku nie można ustawić czasu
zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia
czas, naciskając
: Za pomocą lub zmienić
ustawienie i nacisnąć
, aby potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA PROGRAMU
Dla wielu funkcji po ustawieniu czasu pieczenia
można opóźnić włączenie się funkcji poprzez
zaprogramowanie czasu jej zakończenia.
Wyświetlacz pokazuje aktualnie ustawiony czas
zakończenia, a ikona
miga.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas
zakończenia pieczenia, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić i włączyć funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki:
Funkcja włączy się automatycznie po upłynięciu czasu
obliczonego tak, aby cykl pieczenia zakończył się o
ustawionej godzinie.
Wciskając ponownie można włączyć tę funkcję
natychmiast, anulując ustawiony czas opóźnienia.
Uwaga: Programowanie czasu opóźnienia rozpoczęcia
pieczenia zawsze powoduje wyłączenie fazy
wstępnego nagrzewania.
W czasie oczekiwania można użyć
lub , aby
dostosować zaprogramowany czas zakończenia lub
nacisnąć
, aby zmienić ustawienia.
3. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień,
nacisnąć
, aby włączyć funkcję korzystając ze
specjalnych lub podstawowych ustawień.
Uwaga: Po rozpoczęciu pieczenia wyświetlacz
zaproponuje najbardziej odpowiedni poziom dla
każdej funkcji.
Aby wstrzymać wykonywanie bieżącej funkcji, w
dowolnym momencie można nacisnąć
.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
PL
17
4. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wyświetlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
PRE
Kiedy ta faza zostanie zakończona, będzie słych
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed
końcem procesu nagrzewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego
nagrzewania wstrzyma nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego
nagrzewania.
Zawsze można zmienić ustawienie żądanej
temperatury, naciskając
lub .
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Nacisnąć , aby kontynuować pieczenie w trybie
ręcznym (bez programowania czasu pieczenia), albo
za pomocą
przedłużyć czas pieczenia ustawiając
jego nową wartość.
W obu przypadkach ustawienia temperatury lub
poziomu grilla zostaną zachowane.
PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
PRESS
Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat, w razie potrzeby nacisć
, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania.
Aby zatrzymać wykonywanie aktywnej funkcji w
dowolnym momencie, nacisnąć przycisk
. TIMER
Kiedy urządzenie jest wyłączone, wyświetlacz może
być używany jako timer. Aby włączyć tę funkcję,
należy upewnić się, że piekarnik jest wączony
i nacisnąć
lub : Ikona będzie migać na
wyświetlaczu.
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie czasu.
Gdy tylko zakczy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie s
sygnał dźwiękowy.
Uwaga: Timer nie włącza żadnego z cykli gotowania/
pieczenia.
Za pomocą
lub można zmienić ustawienie
timera; aby w dowolnym momencie wyłączyć timer,
należy nacisnąć
.
Gdy timer jest aktywny, można także wybrać i włączyć
funkcję.
Nacisnąć
, aby włączyć piekarnik, a następnie
wybrać żądaną funkcję.
Po uruchomieniu funkcji timer będzie niezależnie
kontynuował odliczanie, bez ingerencji w działanie
samej funkcji.
ST ATY
Aby wyłączyć timer, należy najpierw nacisnąć , aby
zatrzymać aktywną funkcję, a następnie nacisnąć
.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie blokady
klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia. Ze względów bezpieczeństwa piekarnik można
w kdym momencie wyłączyć, naciskając i przytrzymując
przycisk
18
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych rodzajów
potraw. Czasy pieczenia są liczone od momentu
włożenia potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów.
Początkowo należy stosować najniższe sugerowane
ustawienia, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należy użyć wszych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwci, blach lub form do
pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować również
naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub
ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Funkcja “Termoobieg” umożliwia pieczenie różnych
potraw (takich jak ryby, warzywa) na różnych półkach, w
tym samym czasie.
Potrawy wymagace krótszego pieczenia należy wyjąć
wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec s
użej.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji
pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze
na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję „Termoobiegu" i ustawiać formy do pieczenia
na różnych poziomach w taki sposób, aby zapewnić
swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym
razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia, następnym
razem należy ustawić niższą temperaturę i rozważyć
zmniejszenie ilości dodawanegoynu lub łagodniejsze
mieszanie ciasta.
Desery z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta
owocowe) wymagają użycia funkcji Piecz. konwekcyjne.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać
z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę do pieczenia tłuszczem,
aby spód pizzy był bardziej chrupiący.
Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułożyć na
pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką.
W przypadku użycia tej funkcji czas wyrastania skraca
się o około jedną trzecią w porównaniu do wyrastania
w temperaturze pokojowej (20- 25°C).
Czas wyrastania ciasta na pizzę to mniej więcej
godzina na 1 kg ciasta.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy do pieczenia lub
naczynia żaroodporne, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa.
W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać mu smaku. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz,
która będzie zbierała ściekające soki – należy do niej
wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod
rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
PL
19
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS
PIECZENIA
(min.)
POZIOM I
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
CIAST
- 160-180 30-90
2/3
Tak 160 - 180 30 - 90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(
sernik, strudel, tarta owocowa)
CIAST
- 160 - 200 30 - 85
3
Tak 160-200 35 - 90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
CIAST
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160 - 170 20 - 45
4
1
Tak 160 - 170 20 - 45 ***
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 200 30 - 40
3
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 ***
5
3
1
Bezy
Tak 90 110 - 150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 ***
5
3 1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście,
focaccia)
PIZZ A
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20 - 40
4
1
Tak 220 - 240 25 - 50 ***
5
3
1
Bochenek chleba 1 kg
CHLEB
- 180 - 220 50 - 70
2
Bułki
CHLEB
- 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180 - 200 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
PIZZ A
Tak 250 10 - 20
3
Tak 250 10 - 20
4
1
Ciasta słone
(
tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 40 - 55
2 / 3
Tak 180 - 190 45 - 60
4
1
Tak 180 - 190 45 - 70 ***
5
3 1
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
ECO
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIONE
AUTOMA
TYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZ A
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciastek
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz /
blacha do pieczenia / blacha
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 500
ml wody
Blacha do pieczenia
20
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190 - 200 20-30
3
Tak 180-190 20-40
4
1
Tak 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazania/suet
ZAPIE
- 190-200 40 - 65
3
Zapiekanka makaronowa/
cannelloni
ZAPIE
- 190-200 25 - 45
3
Jagnięcina / cielęcina / wołowina
/ wieprzowina 1 kg
MIESO
- 190 - 200 60 - 90
3
Drób/królik/kaczka 1 kg
DROB
- 200-230 50 - 80
3
Indyk/gęś 3 kg
DROB
- 190 - 200 90 - 150
2
Ryba pieczona / pieczona w
papierze
(
filet, w całości)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
Warzywa faszerowane
(
pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 2 (Średnia) 20-30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
-
2 - 3
(Średniawysoka)
15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Średnia) 55 - 70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 2 (Średnia) 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka - 2 (Średnia) 60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Średnia) 35 - 55 **
3
Zapiekane warzywa (typu
gratin)
- 3 (Wysoka) 10 - 25
3
Lazania i mięso Tak 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 200 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 ***
4
1
Pełne danie:
Tarta (poz. 5) / lazania (poz. 3) / mięso
(poz. 1)
Tak 190 40-120 ***
5
3 1
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
ECO
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIANE
AUTOMA
TYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZ A
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciastek
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz/
blacha do pieczenia/blacha
na ruszcie
Blacha-ociekacz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 500
ml wody
Blacha do pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HOTPOINT/ARISTON FI7 871 SC IX HA instrukcja

Typ
instrukcja