HOTPOINT/ARISTON FI9 891 SH IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja
Zasady bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz Instrukcje
instalacji, obsługi i konserwacji urządzenia
www.hotpoint.eu/register
2
POLSKI ............................................3
PL
3
POLSKI
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY
ZDROWIA ORAZ INSTRUKCJE INSTALACJI,
OBSŁUGI I KONSERWACJI URZĄDZENIA
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA HOTPOINT  ARISTON.
Aby uzyskać kompleksową pomoc, należy zarejestrować swoje urządzenie
na stronie www.hotpoint.eu/register
Spis treści
Instrukcja bezpieczeństwa
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA ...........................................................................4
OCHRONA ŚRODOWISKA .................................................................................6
DEKLARACJA ZGODNOŚCI ................................................................................6
OPIS PRODUKTU ..........................................................................................7
PANEL STEROWANIA .......................................................................................8
OPIS WYŚWIETLACZA ......................................................................................8
AKCESORIA ................................................................................................9
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW ............................................................9
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC .........................................................10
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN .....................................................................11
FUNKCJE ..................................................................................................12
JAK KORZYSTAĆ Z PIEKARNIKA ..........................................................................14
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA ...........................................................................14
CODZIENNA EKSPLOATACJA ...............................................................................15
PRAKTYCZNE PORADY ....................................................................................20
TABELE PIECZENIA ........................................................................................21
SPRAWDZONE PRZEPISY ..................................................................................24
CZYSZCZENIE ............................................................................................25
KONSERWACJA ..........................................................................................26
DEMONTAŻ DRZWI ........................................................................................26
ZAKŁADANIE DRZWICZEK .................................................................................27
WYMIANA LAMPY .........................................................................................28
OPUSZCZANIE GÓRNEJ GRZAŁKI ..........................................................................28
USUWANIE USTEREK .....................................................................................29
PARAMETRY TECHNICZNE .................................................................................31
SERWIS TECHNICZNY ......................................................................................31
Instrukcja obsługi i konserwacji
Instrukcje instalacji urządzenia ...........................................................................32
4
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE
PRZESTRZEGAĆ
Przed użyciem urządzenia należy
uważnie przeczytać instrukcje
bezpieczeństwa.
Instrukcje należy przechowywać w
dostępnym miejscu w celu
ewentualnegoycia ich
w przyszłości.
W niniejszej instrukcji oraz na samym
urządzeniu znajdują się ważne
ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy zawsze
uwzględniać.
Producent urządzenia nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek
szkody wynikłe z nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
OSTRZEŻENIE: Ponieważ urządzenie
i jego dostępne części nagrzewają się
podczas użytkowania, dzieci do lat 8
nie mogą znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej oraz
osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy mo
korzystać z urządzenia wyłącznie pod
nadzorem lub po otrzymaniu
odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem, że
rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie pozwalać, by
urządzeniem bawiły się dzieci. Dzieci
nie mogą bez nadzoru czyścić ani
konserwować urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Unikać dotykania
elementów grzewczych i powierzchni
wewnętrznych – ryzyko oparzenia.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli drzwiczki lub
uszczelki drzwiczek są uszkodzone,
nie można używać kuchenki do
momentu, aż zostanie naprawiona
przez odpowiednio przeszkoloną
osobę.
OSTRZEŻENIE: Nie wolno
podgrzewać płynów oraz innych
potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, ponieważ pojemniki
takie mogą eksplodować.
Kuchenka mikrofalowa jest
przeznaczona do podgrzewania
żywności i napojów. Suszenie
żywności lub odzieży oraz
podgrzewanie podkładek
grzewczych, kapci, gąbek, wilgotnych
tkanin i podobnych produkw może
spowodować ryzyko obrażeń ciała,
powstania ognia lub pożaru.
Podczas podgrzewania żywności w
plastikowych lub papierowych
pojemnikach należy kontrolować
wzrokowo kuchenkę ze względu na
ryzyko powstania ognia.
Podgrzewanie napojów przy pomocy
mikrofali me spowodować efekt
opóźnionego wrzenia, toteż
konieczne jest zachowanie
ostrożności podczas wykonywania
wszelkich czynnci przy pojemniku.
Zawartość butelek do karmienia
niemowląt i słoiczków z żywnośc
dla dzieci należy wymieszać lub
wstrząsnąć oraz sprawdzić jej
temperaturę przed podaniem do
spożycia, aby uniknąć poparzenia.
W kuchenkach mikrofalowych nie
należy podgrzewać jaj w skorupce ani
jaj ugotowanych na twardo w całości,
ponieważ mogą one eksplodować
nawet po zakończeniu podgrzewania
mikrofalami.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne
materiały powinny być
przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego
podzespoły całkowicie nie ostygną.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się
łatwo zapal. Należy zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy
zawierające dużo tłuszczu, oleju lub
alkoholu (np. rumu, koniaku, wina) -
ryzyko paru.
Kuchenki mikrofalowej nie należy
używać do smażenia na oleju,
ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego temperatury.
Jeżeli urządzenie jest dostosowane
do użycia czujnika, stosować
wącznie czujnik temperatury
przeznaczony do danej kuchenki
(zależnie od wyposażenia).
Do wyjmowania naczyń oraz innych
akcesoriów z kuchenki należy używać
odpowiednich rękawic, unikając
dotykania nagrzanych elementów. Po
zakończeniu pieczenia ostrożnie
otworzyć drzwiczki urządzenia,
wypuszczając stopniowo gorące
powietrze i parę z wnętrza
urządzenia.
ywać wącznie nacz
przeznaczonych do kuchenek
mikrofalowych.
Nie zakłócać przeywu gorącego
powietrza z przodu kuchenki.
Jeśli z kuchenki wydobywa się dym,
należy ją wyłączyć, odłączyć od
zasilania oraz zamknąć drzwiczki, aby
stłumić ogień.
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego, nie
komercyjnego.
Nie używać urządzenia na zewnątrz
budynku.
W pobliżu urządzenia nie wolno
przechowywać żadnych substancji
wybuchowych ani łatwopalnych,
takich jak pojemniki z aerozolami.
Zabronione jest też przechowywanie
i używanie w sąsiedztwie urządzenia
benzyny lub innych materiałów
łatwopalnych: w razie
przypadkowego włączenia
urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
OSTROŻNIE: Urządzenie nie zostało
przeznaczone do obsługi za pomocą
zewnętrznego timera ani
niezależnego systemu zdalnego
sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone do
użytku w gospodarstwach
domowych oraz do podobnych
zastosowań, takich jak:
- Kuchnie dla pracowników w
sklepach, biurach oraz innych
miejscach pracy;
- Gospodarstwa rolne;
- Wykorzystanie przez klienw w
hotelach, motelach oraz innych
obiektach mieszkalnych;
- Obiekty typu „bed-and-breakfast";
Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są
zabronione.
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PL
5
INSTALACJA
Instalacja lub naprawa powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi
przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać ani
nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie
dozwolone w instrukcji obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać
czynności montażowych. Podczas
instalacji dzieci powinny pozostawać
w bezpiecznej odległości od
urządzenia. Części opakowania
(torebki plastikowe, kawałki
styropianu itd.) należy przechowywać
z dala od dzieci w trakcie i po
zakończeniu instalacji.
Urdzenie musi być
przytrzymywane oraz montowane
przez co najmniej dwie osoby.
Rozpakowując i instalując urządzenie,
ywać rękawic ochronnych.
Po rozpakowaniu urządzenia należy
sprawdzić, czy nie zostało
uszkodzone podczas transportu. W
przypadku problemów należy
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
montażowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się, czy
urządzenie nie spowoduje
uszkodzenia przewodu zasilającego.
Urządzenie można uruchomić
dopiero po zakończeniu instalacji.
Niniejsze urządzenie jest
przeznaczone do zabudowy. Nie
może być używane jako urządzenie
wolnostojące.
Przed wprowadzeniem urządzenia
szafkę należy odpowiednio przycć,
a następnie usuć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część
urządzenia nie powinna być już
dostępna.
Nie zatykać minimalnej szczeliny
między blatem roboczym a górną
krawędzią kuchenki.
Kuchenkę należy wyjąć ze
styropianowej podstawy dopiero tuż
przed instalacją.
Po rozpakowaniu urządzenia
sprawdzić, czy drzwiczki zamykają się
prawidłowo.
W przypadku problemów należy
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ELEKTRYCZNOŚCI
Aby instalacja była zgodna z
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa, należy zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o
minimalnym odstępie styków
wynoszącym 3 mm. Urządzenie musi
być również uziemione.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę,
która nie pasuje do gniazdka w
domowej instalacji elektrycznej,
należy skontaktować się z
wykwalifikowanym technikiem.
Przewód zasilający powinien mieć
wystarczającą długość, aby umożliwić
podłączenie zabudowanego
urządzenia do sieci. Nie ciągć za
przewód zasilający.
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić na
identyczny. Wymiana przewodu
powinna zostać przeprowadzona
przez technika specjalistę, zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa. Skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę,
która nie pasuje do gniazdka w
domowej instalacji elektrycznej,
należy skontaktować się z
wykwalifikowanym technikiem.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy i złączy pośrednich.
Nie należy uruchamiać urządzenia,
jeśli przewód zasilacy lub wtyczka
są uszkodzone, jeśli nie działa ono
prawidłowo lub gdy zostało
uszkodzone, bądź spadło. Przewód
zasilający należy trzymać z dala od
nagrzanych powierzchni.
Po zakończeniu instalacji użytkownik
nie powinien mieć dostępu do
podzespołów elektrycznych
urządzenia.
Nie dotykać urządzenia mokrymi
częściami ciała i nie obsługiwać go
boso.
Tabliczka znamionowa znajduje się na
przedniej krawędzi kuchenki
(widoczna przy otwartych
drzwiczkach).
W przypadku wymiany przewodu
zasilającego należy używać
przewodów tylko następującego
rodzaju (następujących rodzajów):
H05 RR
- F 3 x 1,5 mm
2
.
Musi istnieć mliwość odłączenia
urządzenia od źródła zasilania przez
wyjęcie wtyczki (jeśli wtyczka jest
dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika
wielobiegunowego, zainstalowanego
nad gniazdem, zgodnie z
obowiązucymi normami krajowymi.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przeprowadzając czyszczenie i
konserwację urządzenia należy
ywać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności serwisowych
urządzenie należy odłączyć od
zasilania elektrycznego.
Nigdy nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczne jest
wykonywanie przez osobę
nieprzeszkoloną jakichkolwiek
napraw bądź czynności serwisowych
wiążących się ze zdejmowaniem
wszelkich osłon zabezpieczających
przed działaniem mikrofal.
OSTRZEŻENIE: Przed
przystąpieniem do wymiany żarówki
należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć
ewentualnego porażenia prądem.
Kuchenkę należy utrzymywać w
czystości, aby nie niszczyć jej
powierzchni, gdyż ma to negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz
może prowadzić do ewentualnych
niebezpiecznych sytuacji.
Kuchenka musi być regularnie
czyszczona, a wszelkie resztki potraw
usuwane.
Przed przeprowadzeniem
jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych lub przed
czyszczeniem należy zawsze upewnić
się, że urządzenie ostygło.
Do czyszczenia szyby w drzwiczkach
kuchenki nie używać środków
ściernych ani ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogą one
zarysować powierzchnię i
spowodować pęknięcie szyby.
6
To urządzenie zostało
zaprojektowane, wykonane i jest
rozprowadzane zgodnie z
dyrektywami europejskimi:
dyrektywa niskonapięciowa 2014/35/UE,
dyrektywa dot. kompatybilności
elektromagnetycznej 2014/30/UE i
dyrektywa w sprawie ograniczenia
stosowania niektórych
niebezpiecznych substancji w sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
2011/65/UE.
To urządzenie jest przeznaczone do
kontaktu z żywnością i spełnia
wymagania zgodnie z
Rozporządzeniem nr 1935 / 2004 /WE.
To urządzenie spełnia wymagania dot.
ekoprojektu, określone w
Rozporządzeniach nr 65/2014 i
66/2014, zgodnie z Normą Europejską
60350-1.
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał z opakowania nadaje się w
100% do recyklingu i jest oznaczony
symbolem
.
Poszczególne elementy opakowania
należy usuwać, przestrzegając
miejscowych przepisów dotyczących
utylizacji odpadów.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
W przypadku utylizacji urządzenia
należy uniemożliwić jego dalsze
ytkowanie, odcinając przewód
zasilający oraz wyjmując drzwiczki i
łki (zależnie od wyposażenia), aby
dzieci nie mogły zamknąć się w
środku.
Urządzenie zostało wykonane z
materiałów nadających się do
recyklingu
lub do ponownego
użycia. Urządzenie należy utylizować
zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na
temat utylizacji, odzyskiwania oraz
recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim
lokalnym urzędem gminy, punktem
skupu złomu lub sklepem, w którym
zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako
zgodne z Dyrektywą Europejską
2012/19/WE dotyczącą zużytego
sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynia się do
ograniczenia ryzyka negatywnego
wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, który może wystąpić w
przypadku nieodpowiedniej utylizacji
produktu.
Symbol na urządzeniu lub w
dołączonej do niego dokumentacji
oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu
domowego. Należy je przekazać do
punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Urządzenie należy wstępnie
nagrzewać jedynie w przypadkach, w
krych jest to zalecane w tabeli
pieczenia lub w przepisie.
ywać ciemnych lub emaliowanych
na czarno form do pieczenia, gdyż
znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
Wyłączyć kuchenkę 10/15 minut przed
upływem ustawionego czasu
pieczenia. Produkty spożywcze
wymagające dłuższego pieczenia
będą nadal pieczone, nawet po
wyłączeniu kuchenki.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
OCHRONA ŚRODOWISKA
PL
7
OPIS
PRODUKTU
Instrukcja obsługi i konserwacji
Uwaga:
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może uruchamiać się co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika, wentylator chłodzący przez pewien czas może nadal pracować.
Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie wnętrza
8. Złącze sondy do mięsa
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Dolna grzałka
(niewidoczna)
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
7
6
10
8
OPIS WYŚWIETLACZA
1. Symbol wybranej funkcji
2. Wybrana funkcja
3. Inne dostępne funkcje
4. Opis wybranej funkcji
1. Kursor
(wyświetla wybrane ustawienie)
2. Temperatura/moc grilla
3. Nagrzewanie wstępne
4. Czas trwania
5. Czas, po krym funkcja się
wyłączy
6. Nazwa funkcji
WYŚWIETLACZ MENU
WYŚWIETLACZ USTAWI
1
2
3
Funzioni di cottura tradizionali manuali
Funzioni Speciali
Impostazioni
Tradizionali
4
Ustawienia
Funkcje specjalne
Tradycyjne
Funkcje pieczenia tradycyjnego
PANEL STEROWANIA
1. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Do włączania i wączania
piekarnika.
2. MENU
Aby uzyskać szybki dostęp do
głównego menu.
3. ULUBIONE
Aby zapamiętać i mieć szybki
dostęp do 10 ulubionych funkcji.
4. POWRÓT
Aby wrócić do poprzedniego
menu.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Aby poruszać się po systemie
menu, przesuwać kursor i zmieniać
ustawienia.
7. OK / WYBIERZ
Aby wybierać funkcje i
potwierdzać ustawienia.
8. START
Aby rozpocząć działanie funkcji,
która została wybrana.
1 432 5 76 8
Statico
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
02:00
6
1
4
5
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
KONIEC
2
3
Nie
PL
9
AKCESORIA
RUSZT BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA PROWADNICE
PRZESUWNE
Do bezpośredniego
umieszczenia potrawy lub
jako podpora dla blach, form
do pieczenia i innych nacz
żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha
do pieczenia mięsa, ryb,
warzyw, zapiekanek itp. lub
w przypadku umieszczenia
pod rusztem, do zbierania
ociekającego tłuszczu i
soków.
Do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast i chleba oraz
mięsa, ryb w folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
SONDA DO MIĘSA
Służy do pomiaru
temperatury wewnętrznej
potraw podczas pieczenia.
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
1. Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po
szynach i pilnuc, aby strona z zawiniętym brzegiem
skierowana była ku górze.
2. Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający
tłuszcz czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo
w taki sam sposób jak ruszt.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
10
1. Aby wyjąć prowadnice półek, najpierw należy je
podnieść (1) i następnie delikatnie wyciągnąć dol
część z miejsca zamocowania (2): Teraz można wyjąć
prowadnice.
2
1
1. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania.
2. Przy wkładaniu do komory, trzymać je w
podniesionym położeniu.
3. Opuścić do dolnego miejsca zamocowania.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
PL
11
1. Wyjąć prowadnice półek.
2. Usunąć plastikową osłonę z przesuwnych szyn.
3. Zamocować górny zacisk szyny do prowadnicy
półki i przesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak to możliwe.
(rys. A); Opuścić drugi zacisk tak, aby znalazł się w
odpowiednim miejscu.
4. Aby zabezpiecz prowadnicę, dociśnij mocno
dolną część zacisku do prowadnicy półki. Sprawdzić,
czy szyny przesuwają się swobodnie.
5. Powtórzyć powyższe czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym samym poziomie. Szyny
przesuwne mogą być zamontowane na dowolnym
poziomie.
6. Włożyć z powrotem prowadnice półek.
7. Umieścić akcesoria na prowadnicach.
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
12
TRADYCYJNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
Prosimy zapoznać się z rozdziałem zawierającym
odpowiednie instrukcje.
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw
na jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Do
pieczenia pizzy, tart warzywnych i mięsnych oraz
ciast z mokrym nadzieniem należy używać poziomu
1. lub 2. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się włożenie
potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: umieścić blachę na 3. lub 4. poziomie i wl
do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym
poziomie. Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: należy ją wsunąć na poziom 1.
lub 2. i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia
drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Korzystając z
tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna (zależnie od
wyposażenia).
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku
półkach (maks. trzech). Potrawy mogą być różne,
lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np.: ryby, warzywa, desery). Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania
się zapacw pieczonych potraw. Korzystać z 3.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej
półce, z 1. i 4. poziomu, gdy pieczenie odbywa się na
dwóch półkach, a z 1., 3. i 5. poziomu, gdy pieczenie
odbywa się na trzech półkach. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym
nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym
poziomie. Należy używać 3. półki. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności. Zaleca
się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie.
Zaleca się pozostawienie potrawy w opakowaniu,
aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw (np.: mięs, potraw smażonych,
zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65 °C.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast, słodkich i słonych.
Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. W celu zapewnienia
odpowiedniego procesu wyrastania, nie trzeba
włączać tej funkcji, jeśli piekarnik był dopiero co
ywany i jest nadal gorący.
UDOGODNIENIA
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych
w temperaturze otoczenia lub w chłodziarce
(kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia,
bułeczki, pierwsze dania oraz produkty piekarnicze).
Funkcja szybko i delikatnie piecze wszystkie
rodzaje potraw może być stosowana również do
podgrzewania już upieczonych potraw. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Należy przestrzegać
wskazówek dotyczących przygotowania podanych
na opakowaniu mrożonek.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w
zależności od wielkości potrawy. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa
podczas pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony
przyrumieniła się równomiernie. Warto od czasu do
czasu polewać mięso sosem, aby nie dopuścić do
jego nadmiernego wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne - pizza - strudel - frytki - pieczywo
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla pięciu różnych
kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z
2. lub 3. poziomu piekarnika. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
Aby ustawić temperaturę dla innych rodzajów
produktów, należy wybrać funkcję „Własne".
FUNKCJE
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014.
PL
13
FUNKCJE SPECJALNE
DUSZENIE
Do delikatnego duszenia mięsa (w 90°C) i
ryb (w 85°C). W tej funkcji proces przygotowania
potrawy jest powolny i pozwala zachować jej
kruchość i soczystość. Ze względu na niską
temperaturę, potrawa nie zostaje przyrumieniona
na zewnątrz, a rezultat końcowy jest zbliżony do
efektu ugotowania na parze. Zalecamy najpierw
podsmażyć kawałki mięsa lub ryby na patelni tak,
aby ułatwić wytopienie się ich naturalnego tłuszczu.
Czasy pieczenia wahają się od dwóch godzin dla ryb
o wadze 300 g, do czterech lub pięciu godzin dla ryb
o wadze 3 kg; pieczone mięso o wadze 1 kg powinno
być duszone przez 4 godziny, a mięso o wadze 3 kg
należy dusić przez 6-7 godzin. Aby uzyskać najlepsze
rezultaty, w czasie gotowania drzwiczki powinny b
zamknięte, co pozwoli uniknąć rozpraszania ciepła;
używać sondy do mięsa (zależnie od wyposażenia)
lub zwykłego termometru piekarnika.
ECO TERMOOBIEG*
Do pieczeni i nadziewanych kawałków
mięsa na jednej półce. W tej funkcji jest używany
przerywany, delikatny nawiew, który zapobiega
nadmiernemu wysuszeniu potrawy. Gdy ta funkcja
jestywana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona
przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas
włączyć z powrotem, naciskając
. Aby skorzystać
z funkcji ECO i tym samym zoptymalizować zużycie
energii, drzwiczki piekarnika nie powinny być
otwierane, dopóki potrawa nie będzie gotowa.
Zaleca się umieszczenie potraw na 3. poziomie. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
DIAMOND CLEAN
Działanie pary uwalnianej podczas specjalnego
niskotemperaturowego cyklu czyszczenia pozwala
na łatwe usunięcie zanieczyszczeń oraz resztek
potraw. Na dno piekarnika wlać 200 ml pitnej wody i
uruchomić funkcję, upewniając się, że piekarnik jest
zimny.
USTAWIENIA
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (język, czas,
poziom głośności sygnałów dźwiękowych, jasność,
tryb ECO, MOC).
Uwaga: Gdy piekarnik jest wyłączony, ale tryb ECO
jest aktywny, jasność wyświetlacza zostanie po kilku
sekundach zmniejszona, aby oszczędzać energię.
Wyświetlacz włączy się ponownie automatycznie, gdy
tylko zostanie wciśnty któryś z przycisków, itp.
AUTOMATYCZNE PRZEPISY
Aby upewnić się, czy funkcja jest używana w
prawidłowy sposób, należy zapoznać się z naszą
książką kucharską, którą można pobrać ze strony
www.hotpoint.eu
Funkcja ta daje możliwość wyboru jednego z
28 różnych gotowych przepisów kulinarnych.
Piekarnik automatycznie ustawia optymalną
temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Ważne
jest, aby przestrzegać wskazówek dotyczących
przygotowania, używanych akcesoriów i poziomów
piekarnika, opisanych w książce z przepisami.
PRZEPISY Z SON
Ta funkcja automatycznie wybiera optymalny
tryb pieczenia dla wielu różnych rodzajów mięsa.
Sugeruje optymalną temperaturę zarówno w
komorze piekarnika, jak i wewnątrz potrawy,
w zależności od wybranego rodzaju mięsa. Te
temperatury podano poniżej w specjalnej tabeli
pieczenia. Jednakże, możliwe jest dostosowanie (w
określonym przedziale) obu temperatur do własnych
potrzeb.
Aby upewnić się, czy sonda jest prawidłowo
włożona iywana, naly postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi w odpowiednim punkcie
instrukcji.
Umieścić mięso na trzeciej półce, na tacce
umieszczonej na ruszcie lub tylko na blasze-
ociekaczu. Nagrzewanie piekarnika nie jest
konieczne.
Podczas pieczenia można otwierać drzwiczki
piekarnika w celu sprawdzenia stanu mięsa lub
dodania składniw, ale należy uważać, aby nie
przesunąć sondy.
14
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
JAK KORZYSTAĆ
Z PIEKARNIKA
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Wyświetlacz pokaże listę
dostępnych języków.
Please select language
Italiano
Português do Brasil
English
Wybierz język
Nacisnąć lub , aby podświetlić żądany język, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Wyboru języka można również dokonać ponownie,
za pomocą menu „Ustawienia".
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka, należy ustawić bieżący
czas: na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
Premere per impostare il tempo, OK per terminare
HH MM
12:00
Naciśnij aby ustawić czas, a później OK aby
zakończyć
GG MM
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdz
przyciskiem
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość
zmniejsz.
Za pomocą
lub wybrać pozycję z menu
“Ustawienia, nacisnąć
, wybrać “Moc” i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Più di 2,5 kW
Bassa
Alta
Mała
Duża
Ponad 2,5 kW
Za pomocą lub wybrać „Niski” i nacisć ,
aby potwierdzić.
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowe kuchenki mikrofalowe mogą wydzielać zapachy
dące skutkiem procesów przetwarzania, które
przeprowadzane w fabryce.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające lub zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajduce się w nim akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne).
Aby prawidłowo ustawić tę funkc, naly
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
Przed przystąpieniem do użytkowania produktu przeczytać uważnie instrukcje
bezpieczeństwa
PL
15
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Wcisnąć przycisk , by włączyć piekarnik:
wyświetlacz pokaże menu główne i listę dostępnych
funkcji.
Funzioni di cottura tradizionali manuali
Funzioni Speciali
Impostazioni
Tradizionali
Ustawienia
Funkcje specjalne
Tradycyjne
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Nacisnąć lub , by poruszać się po głównym menu
i podświetlić pozycję, którą chcemy wybrać.
Kiedy żądana pozycja jest podświetlona na
wyświetlaczu, nacisnąć
, by potwierdzić i przejść
do ustawień menu dla tej funkcji lub do listy funkcji.
Per riscaldare rapidamente il forno sen
Statico
Ventilato
Preriscaldamento rapido
Do szybkiego nagrzewania piekarnika bez
potrawy w środku
Piecz. konwekcyjne
Szybkie nagrzewanie
Konwencjonalne
Nacisnąć lub , aby poruszać się po liście na
wyświetlaczu. Nacisnąć
, by potwierdzić i przejść
do menu ustawień: Wyświetlacz pokaże podstawowe
ustawienia tej funkcji.
2. START
Gdy wstępnie ustawione wartości odpowiadają
żądanym, nacisnąć przycisk
.
Po pojawieniu się odpowiedniego komunikatu
włożyć potrawę do piekarnika; postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi w tabeli pieczenia, co pozwoli
uzyskać najlepsze rezultaty.
Inserire gli alimenti
e premere
Umieść potrawę i naciśnij
Nacisnąć ponownie , aby rozpocząć pieczenie.
Uwaga: jeżeli wybrana funkcja wymaga nagrzewania
piekarnika, wyświetlacz poprosi o umieszczenie potrawy w
piekarniku, gdy faza nagrzewania zostanie zakończona. Aby
zatrzymać wykonywanie funkcji w dowolnym momencie,
nacisnąć przycisk .
3. USTAWIENIE TEMPERATURY/ POZIOMU
GRILLA
Za pomocą lub przesunąć kursor na opcję
TEMPERATURA lub POZIOM GRILLA, a następnie
nacisnąć
: Wybrana wartość będzie migać.
Statico
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
--:--
--:--
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nie
Za pomocą lub zmienić ustawienie i nacisnąć
, aby potwierdzić zmianę.
Uwaga: Ustawienia można zmienić w trakcie pieczenia,
powtarzając te same czynności.
4. NAGRZEWANIE
W tym piekarniku można przygotowywać dowolne
potrawy, korzystając lub nie, z fazy wstępnego
nagrzewania. Wybór “Nie” skróci całkowity czas
pieczenia (w tym fazy nagrzewania) i zużycie energii
aż do 25%.
lub , aby przejść kursorem do opcji
NAGRZEWANIE, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić.
Statico
PRERISC.
Si
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
--:--
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
Tak
Można zmienić ustawienie naciskając lub , a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić zmianę.
Kiedy nagrzewanie zostanie zakończone, rozlegnie się
charakterystyczny sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz
pokaże, że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę.
Włożyć potrawę do piekarnika i rozpocząć pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
16
. SZYBKIE NAGRZEWANIE
Za pomocą tej funkcji jest możliwe szybkie nagrzanie
piekarnika.
lub , aby wybrać funkcję z głównego menu,
a następnie nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Premere per regolare
TEMPERATURA
200°C
Naciśnij , aby ustawić
TEMPERATURA
Jeśli zalecana temperatura odpowiada naszym
potrzebom, nacisnąć
, jeśli nie, powtórzyć opisane
powyżej czynności, aby zmienić temperaturę.
Preriscaldam. rapido
TEMPERATURA
200°C
INSERIRE IN
-00:10
TEMPERATURA ÓŻ ZA
Szybkie nagrzewanie
Kiedy nagrzewanie zostanie zakończone, urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy, a
wyświetlacz pokaże, że piekarnik osiągnął ustawioną
temperaturę: Teraz włożyć potrawę do piekarnika
i rozpocząć pieczenie, naciskając
: piekarnik
automatycznie użyje funkcji Konwencjonalne.
Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać
naciskając
.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
5. USTAWIANIE DŁUGOŚCI CZASU
lub , aby przejść kursorem do opcji CZAS
PIECZENIA, a następnie nacisnąć
: na wwietlaczu
będzie migać "00:00".
Statico
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
MM:SS
TEMPO FINE
--:--
00:00
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
MM:SS
KONIEC
Nie
Zmienić ustawienia, wciskając lub : wyświetlacz
będzie również pokazywać czas oczekiwanego
zakończenia pieczenia.
Statico
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
01:00
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nie
Nacisnąć, aby potwierdzić.
Uwaga: Można zmienić ustawienia wybranego czasu później,
nawet w trakcie procesu pieczenia, wykonując ponownie
te same czynności. Można również nie ustawiać czasu
pieczenia: W takim przypadku, po zakończeniu pieczenia
należy wyłączyć piekarnik ręcznie.
6. USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA/OPÓŹNIONEGO STARTU
Zmieniając czas zakończenia pieczenia, można
opóźnić czas rozpoczęcia i program, gdy pieczenie
się rozpoczyna. Podczas ustawiania czasu trwania
tej funkcji, wyświetlacz będzie pokazywać, o której
godzinie pieczenie zostanie zakończone.
lub , by przejść kursorem do opcji KONIEC,
a następnie wcisnąć
: Będzie migał czas.
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
Statico
19:20
02:00
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nie
lub , by wybrać godzinę, o której ma
zakończyć się proces pieczenia i wcisnąć
.
Nacisnąć
i włożyć potrawę do piekarnika.
Nacisnąć ponownie
, aby włączyć wykonywanie
funkcji: piekarnik włączy się automatycznie po
upłynięciu czasu obliczonego tak, aby cykl pieczenia
zakończył się w żądanym czasie.
Partenza ritardata
TEMPERATURA
200°C
AVVIO IN
TEMPO FINE
20:20
-07:10
Opóźniony start
TEMPERATURA URUCHOM ZA
KONIEC
Aby natychmiast włączyć funkcję, anulując
zaprogramowany czas opóźnienia, należy nacisnąć
.
Uwaga: to ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy nie jest
potrzebne nagrzewanie piekarnika.
. PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy, poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
per prolungare, OK per dorare
Cottura terminata alle 20:00
Koniec pieczenia: 20:00
+: przedłużyć, OK: przyrumienić
W razie potrzeby nacisnąć , aby aktywow
pięciominutowy cykl przyrumieniania potrawy.
Pieczenie za pomocą funkcji, która jest aktualnie
wybrana można również przedłużyć, naciskając
.
Aby zatrzymać wykonywanie funkcji, nacisnąć
, aby
wyłączyć piekarnik lub nacisć
, aby przejść do
głównego menu.
PL
17
AUTOMATYCZNE PRZEPISY
W pamięci tego piekarnika zapisanych jest 28
automatycznych przepisów kulinarnych, w których
optymalne funkcje i temperatury pieczenia zostały już
wstępnie ustawione.
Aby móc w pełni korzystać z tej funkcji i uzyskać
optymalne rezultaty pieczenia, warto zapoznać się
z naszą książką kucharską, którą można pobrać ze
strony www.hotpoint.eu
Za pomocą
lub , z głównego menu wybrać
„Przepisy”. Nacisnąć
, aby potwierdzić i przejść do
listy dostępnych potraw.
Per la descrizione consultare il ricettario
Petti di pollo
Spiedini
Pollo arrosto
Szaszłyki
Pieczony kurczak
Piersi kurczaka
Opis można znaleźć w książce kucharskiej
Za pomocą lub przewinąć lis, a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Pollo arrosto
CONTROLLO
Automatico
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
-00:32
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automat.
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nacisnąć i włożyć potrawę do piekarnika. Nacisnąć
ponownie
, aby włączyć wykonywanie funkcji.
Te przepisy pozwalają ustawić koniec czasu pieczenia.
Uwaga: Rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się polecenie wskazujące czynność, jaką trzeba
wykonać w związku z wybraną funkcją, np. obrócenie
potrawy na drugą stronę lub sprawdzenie postępu pieczenia.
. PRZEPISY Z SONDĄ
Sonda do mięsa umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw, podczas pieczenia.
Nacisnąć
lub , aby z głównego menu wybrać
Przepisy z sondą, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić
Nacisnąć
lub , aby wybrać potrawę z zalecanej
listy, a następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Ricette sonda carne
Roast Beef
Arrosto di vitello
Carne cotta ad hoc
Pieczeń cielęca
Inne mięso
Pieczeń wołowa
Przepisy z sondą
Uwaga: Wybranie „Mięso wypiek wl. pozwala na zmianę
wszystkich ustawień (temperatury piekarnika i temperatury
sondy). Inne przepisy umożliwiają zmianę tylko niektórych
ustawień.
Umieścić sondę do potraw
głęboko w pieczonym mięsie,
omijając kości i tłuste fragmenty.
W przypadku drobiu, umieścić
sondę na całej długości w
środku piersi, omijając puste
przestrzenie.
Podłączyć wtyczkę, wkładając
ją do gniazdka znajdującego
się po prawej stronie komory
piekarnika.
W razie potrzeby zmienić (jeśli to możliwe)
zaprogramowane ustawienia lub nacisnąć
COTTURA
TEMPERATURA
150°C
SONDA CARNE
ATTUALE
79°
100°
GOTOWANIE
TEMPERATURA SONDA DO MIĘSA
AKTUALNA
Urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy, a kiedy sonda do potraw osiągnie żądaną
temperaturę, na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia
informacja.
Po zakończeniu pieczenia można poprawić uzyskany
rezultat, wydłużając dodatkowo czas pieczenia.
Nacisnąć
lub , aby ustawić długość
czasu: Piekarnik automatycznie użyje funkcji
„Konwencjonalne”.
Uwaga: Jeśli sonda nie została prawidłowo podłączona,
będzie słychać sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi
się komunikat.
ZASTOSOWANIE SONDY DO MIĘSA PRZY
UŻYWANIU FUNKCJI USTAWIANYCH RĘCZNIE
Sonda do mięsa może być również używana w
przypadku niektórych funkcji ustawianych ręcznie,
co pozwoli na uzyskanie optymalnych rezultaw
pieczenia.
Wybrać funkcję ustawianą ręcznie i podłączyć sondę:
w lewym górnym rogu wyświetlacza pojawi się
temperatura, którą musi osiągnąć sonda.
Statico
TEMPERATURA
180°C
SONDA CARNE
100°
Konwencjonalne
TEMPERATURA SONDA DO MIĘSA
Aby zmienić to ustawienie, za pomocą lub
przesuć kursor obok wartości i nacisć
Kiedy ustawienie zacznie migać na wyświetlaczu,
należy ustawić wymaganą wartość, za pomocą
lub
, a następnie nacisć , aby potwierdzić.
Zalecane temperatury pieczenia rożnych rodzajów
mięsa można znaleźć w specjalnej tabeli.
18
. ULUBIONE
Aby ułatwić sobie korzystanie z piekarnika, można
zapisać w jego pamięci do 10 ulubionych funkcji.
Koniec pieczenia: 20:00
+: przedłużyć, OK: przyrumienić
Jeśli chcieliby Państwo zapamiętać jakąś funkc
jako ulubioną i zapisać bieżące ustawienia do
wykorzystania w przyszłości, naly w tym celu
nacisnąć
po zakończeniu pieczenia.
Nacisnąć
, aby potwierdzić: Na wyświetlaczu
zostanie wyświetlony komunikat z prbą o zapisanie
funkcji na lcie ulubionych, pod numerem od 1 do 10.
Premere OK per salvare << per annullare
Termoventilato1
Termoobieg
Naciśnij OK, aby zapamiętać - anulowanie
Za pomocą lub wybrać odpowiedni numer, a
następnie potwierdzić naciskając
.
Uwaga: Nacisnąć , aby anulować. Jeśli pamięć jest
pełna lub dany numer został już wykorzystany, wcześniej
przypisana funkcja zostanie zastąpiona.
Aby w późniejszym terminie uzyskać dostęp do
zapisanych funkcji, należy nacisnąć i przytrzymać
:
Na wyświetlaczu pojawi się lista ulubionych funkcji
ytkownika.
La selezione delle tue ricette preferite
Termoventilato
Statico
Pizza
Konwencjonalne
Termoobieg
Pizza
Wybór ulubionych przepisów
Za pomocą lub wybrać funkcję naciskając ,
a następnie nacisnąć
, aby uaktywnić.
. USTAWIENIA
lub , aby z głównego menu wybrać
Ustawienia, a następnie nacisć
, aby potwierdzić
wybór. Wybrać pozyc, krą chcemy zmienić i
nacisnąć
, aby przejść do menu Ustawienia. Po
wybraniu nowego ustawienia, nacisnąć
.
Uwaga: Gdy piekarnik jest wyłączony, a tryb ECO jest
aktywny, jasność wyświetlacza zostanie zmniejszona. W
trakcie pieczenia, kontrolka zgaśnie po jednej minucie.
. TIMER
Kiedy piekarnik jest wyłączony, wyświetlacz może
być używany do pokazywania czasu. Aby włączyć tę
funkcję, upewnić się, że piekarnik jest wyłączony i
nacisnąć
: Na wyświetlaczu będzie migać czas.
Premere per impostare il timer, OK per avviare
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Nacisnąć , aby ustawić czas i OK aby rozpocząć
GG MM SS
Nacisnąć lub , by ustawić żądany czas, a
następnie wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie
czasu. Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego
czasu, urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy.
Uwaga: Timer nie włącza żadnego z cykli gotowania/
pieczenia.
Aby w dowolnym momencie zatrzymać timer, nacisnąć
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiatu, należy wcisć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Blocco a chiave
Attiv.
Blokada przed dziećmi
włączona
Aby odblokować klawiaturę, należy powtórzyć tę
samą procedurę.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia. Ze względów bezpieczeństwa piekarnik można w
każdym momencie wyłącz, naciskając przycisk .
PL
19
. DIAMOND CLEAN
lub , aby z głównego menu wybrać funkc
Diamond Clean, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić wybór: czas trwania (wstępnie ustawiony)
oraz czas zakończenia pieczenia (możliwy do zmiany)
dla wybranej funkcji zostanie pokazany na
wyświetlaczu.
TEMPO
TEMPO FINE
15:00
00:35
Diamond Clean
Diamond Clean
CZAS
KONIEC
Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu będą
widoczne instrukcje dotyczące sposobu rozpoczęcia
czyszczenia.
1/1
Aggiungere acqua
e premere OK
Dodaj wodę
i naciśnij OK
Do dolnej części komory zimnego piekarnika nalać
ok. 200 ml wody, a następnie nacisnąć
, aby
rozpocząć proces czyszczenia.
TEMPO
TEMPO FINE
15:00
-00:24
Diamond Clean
Diamond Clean
CZAS
KONIEC
Aby zapobiec wydobywaniu się pary, co negatywnie
wpłynęłoby na efekt końcowy, zaleca się, aby nie
otwierać drzwiczek podczas cyklu czyszczenia.
Po zakończeniu cyklu czyszczenia na wyświetlaczu
będzie migać odpowiedni komunikat: trzeba
odczekać, aż piekarnik się ochłodzi i dokończ
proces czyszczenia, osuszając jego powierzchnie
gąbką lub ściereczką.
20
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów.
Początkowo należy stosować najniższe sugerowane
wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należyyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
wnież naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne: w tym przypadku czas
pieczenia nieco się wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji TERMOOBIEG można
wnocześnie piec różne potrawy (np.: ryby i
warzywa), umieszczając je na różnych półkach.
Potrawy wymagające krótszego pieczenia należy
wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec
się dłużej.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie
w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację
powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może niewno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Desery z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta
owocowe) wymagają użycia funkcji Piecz.
konwekcyjne.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać
z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem
nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę do pieczenia tłuszczem,
aby spód pizzy był bardziej chrupiący.
Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułożyć na
pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca s
przykrycie go wilgotną ściereczką.
Czas wyrastania przy użyciu tej funkcji jest krótszy o
ok. jedną trzecią w porównaniu z czasem wyrastania
w temperaturze pokojowej (20 - 25°C).
Czas wyrastania ciasta na pizzę to mniej więcej
godzina na 1 kg ciasta.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy do pieczenia lub
naczynia żaroodporne, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa.
W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać mu smaku. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10 - 15 min
lub zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje s, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz,
która będzie zbierała ściekające soki — naly do
niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod
rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
PRAKTYCZNE PORADY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

HOTPOINT/ARISTON FI9 891 SH IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja