HOTPOINT/ARISTON FI6 874 SC IX HA instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obsługi i konserwacji
www.hotpoint.eu/register
2
POLSKI ............................................3
PL
3
POLSKI
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA, OBSŁUGI I MONTAŻU
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA HOTPOINT  ARISTON
Aby móc korzystać z programu kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie www.hotpoint.eu/register
Spis treści
Instrukcja bezpieczeństwa ................................................................................4
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA ..........................................................................4
OCHRONA ŚRODOWISKA .................................................................................6
DEKLARACJA ZGODNOŚCI ................................................................................6
Instrukcja obsługi i konserwacji ...........................................................................7
OPIS
PRODUKTU ...............................................................................................7
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW ............................................................9
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC .........................................................10
JAK KORZYST
Z PIEKARNIKA ............................................................................................13
CODZIENNA EKSPLOATACJA ...............................................................................14
PRAKTYCZNE PORADY ....................................................................................16
SPRAWDZONE PRZEPISY ..................................................................................20
CZYSZCZENIE .............................................................................................21
KONSERWACJA ...........................................................................................22
DEMONTAŻ DRZWI ........................................................................................22
ZAKŁADANIE DRZWICZEK .................................................................................23
WYMIANA ŻARÓWKI ......................................................................................24
OBNIŻENIE GÓRNEJ GRZAŁKI ..............................................................................24
USUWANIE USTEREK ......................................................................................25
KARTA PRODUKTU ........................................................................................27
Instrukcje instalacji urządzenia ...........................................................................28
4
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE
PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do
ytkowania urządzenia należy
zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa.
Prosimy o zachowanie ich do
wgdu na przyszłość.
W niniejszej instrukcji oraz na
samym urządzeniu znajdują się
ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy
zawsze uwzględniać.
Producent urządzenia nie
ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek szkody wynikłe z
nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów
sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i
małe dzieci (od 3 do 8 lat) nie
powinny przebywać w poblu
urządzenia, chyba że znajdują
się pod ciągłym nadzorem
osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze,
osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej
oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy mogą
korzystać z urządzenia
wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich
instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem,
że rozumieją zagrożenia
związane z obsługą urządzenia.
Nie pozwalać, by urządzeniem
bawiły się dzieci. Dzieci nie
mogą czyścić ani konserwować
urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ
urządzenie i jego dostępne
części nagrzewają się podczas
użytkowania, dzieci do lat 8 nie
mogą znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać
dotykania elementów
grzewczych i powierzchni
wewnętrznych – ryzyko
oparzenia.
Nigdy nie pozostawiać bez
nadzoru urządzenia podczas
procesu suszenia żywności.
Jeśli urządzenie nadaje się do
stosowania sondy, używaj tylko
sondy temperaturowej
przeznaczonej dla tego
piekarnika.
Ścierki kuchenne i inne
łatwopalne materiały powinny
być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie
jego podzespoły całkowicie nie
ostygną.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą
się łatwo zapal. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące
się potrawy zawierające do
tłuszczu, oleju lub alkoholu (np.
rumu, koniaku, wina) – ryzyko
pożaru.
Do wyjmowania naczyń oraz
innych akcesorw z kuchenki
należy używać odpowiednich
rękawic, unikając dotykania
nagrzanych elementów.
Po zakończeniu pieczenia
ostrożnie otworzyć drzwiczki
urządzenia, wypuszczając
stopniowo gorące powietrze i
parę z wnętrza urządzenia.
Nie zakłócać przeywu
gorącego powietrza z przodu
kuchenki.
DOZWOLONE
ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE: Urządzenie nie
zostało przeznaczone do obsługi
za pomocą zewnętrznego
timera ani niezależnego systemu
zdalnego sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku
domowego, a nie komercyjnego.
Nie używać urządzenia na
zewnątrz budynku.
W poblu urządzenia nie wolno
przechowywać żadnych
substancji wybuchowych ani
łatwopalnych, takich jak
pojemniki z aerozolami.
Zabronione jest też
przechowywanie i używanie
benzyny lub innych materiałów
łatwopalnych w sąsiedztwie
urządzenia: w razie
przypadkowego włączenia
urządzenia mogłoby dojść do
pożaru.
Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są
zabronione.
INSTALACJA
Urządzenie musi być
przytrzymywane oraz
montowane przez co najmniej
dwie osoby. Rozpakowując i
instalując urządzenie, używać
rękawic ochronnych.
Instalacja lub naprawa powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązucymi miejscowymi
przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać
ani nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to
wyraźnie dozwolone w instrukcji
obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać
czynności montażowych. Dzieci
powinny pozostawać w
bezpiecznej odległości od
urządzenia podczas instalacji.
Części opakowania (torebki
plastikowe, kawałki styropianu
itd.) należy przechowywać z
dala od dzieci w trakcie i po
zakończeniu instalacji.
Po rozpakowaniu urządzenia
należy sprawdzić, czy nie zostało
uszkodzone podczas transportu.
W przypadku problemów należy
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
montażowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się,
czy urządzenie nie spowoduje
PL
5
uszkodzenia przewodu
zasilającego.
Urządzenie można uruchomić
dopiero po zakończeniu
instalacji.
Po zainstalowaniu, dolna część
urządzenia nie powinna być j
dostępna.
Przed wprowadzeniem
urządzenia szafkę należy
odpowiednio przyciąć, a
następnie usunąć trociny i wióry.
Nie zatykać minimalnej szczeliny
między blatem roboczym a
górną krawędzią kuchenki.
Kuchenkę należy wyjąć ze
styropianowej podstawy tuż
przed instalacją.
Nie umieszczać urządzenia za
dekoracyjnymi drzwiczkami -
ryzyko pożaru.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ELEKTRYCZNOŚCI
Aby instalacja była zgodna z
obowiązucymi przepisami
bezpieczeństwa, należy
zamontować wyłącznik
wielobiegunowy o minimalnym
odstępie styków wynoszącym 3
mm. Urządzenie musi być
również uziemione.
Jeżeli przewód zasilający
zostanie uszkodzony, należy go
wymienić na identyczny.
Wymiana przewodu powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę, zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązucymi przepisami
bezpieczeństwa. Skontaktować
się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Musi istnieć możliwość
odłączenia urządzenia od źródła
zasilania przez wyjęcie wtyczki
(jeśli wtyczka jest dostępna) lub
za pomocą dostępnego
przełącznika
wielobiegunowego,
zainstalowanego w przewodzie
do gniazda zasilania zgodnie
z obowiązucymi normami
krajowymi.
Tabliczka znamionowa znajduje
się na przedniej krawędzi
kuchenki (widoczna przy
otwartych drzwiczkach).
W przypadku konieczności
wymiany przewodu zasilającego
należy skontaktować z
autoryzowanym serwisem
technicznym.
Jeśli urdzenie posiada
wtyczkę, która nie pasuje do
gniazdka w domowej instalacji
elektrycznej, należy
skontaktować się z
wykwalifikowanym technikiem.
Przewód zasilający powinien
mieć wystarczającą długć, aby
umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do
sieci. Nie ciągć za przewód
zasilający.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy i złączy pośrednich.
Nie naly uruchamiać
urządzenia, jeśli nie działa
prawidłowo, zostało
uszkodzone, spadło albo jli
przewód zasilający lub wtyczka
są uszkodzone. Przewód
zasilający należy trzymać z dala
od nagrzanych powierzchni.
Po zakończeniu instalacji
użytkownik nie powinien mi
dostępu do podzespołów
elektrycznych urządzenia.
Nie dotykać urządzenia
mokrymi częściami ciała i nie
obsługiwać go boso.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Nigdy nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
OSTRZEŻENIE: Przed wymianą
lampy należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby
uniknąć niebezpieczeństwa
porażenia prądem elektrycznym.
Nie używać żrących środków
czyszczących do mycia kuchenki
ani ostrych metalowych
drapaków do czyszczenia szybki
drzwiczek, gdyż mogą one
porysować powierzchnię i
doprowadzić do rozbicia się
szkła.
Przeprowadzac czyszczenie i
konserwację urządzenia należy
ywać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Przed przeprowadzeniem
jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych lub przed
czyszczeniem należy zawsze
upewnić się, że urdzenie
ostygło.
6
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
To urządzenie zostało
zaprojektowane, wykonane i jest
rozprowadzane zgodnie z
dyrektywami europejskimi:
LVD 2014/35/EU, EMC 2014/30/EU i
RoHS 2011/65/ EU.
To urządzenie jest przeznaczone do
kontaktu z żywnością i spełnia
wymogi przepisów europejskich (
)
nr 1935/2004.
To urządzenie spełnia wymogi dot.
ekoprojektu określone w
Rozporządzeniach Komisji nr 65/2014 i
66/2014, zgodnie z Normą Europejs
60350-1.
OCHRONA ŚRODOWISKA
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał z opakowania w 100% nadaje
się do recyklingu i jest oznaczony
symbolem
. Poszczególne elementy
opakowania należy usuwać,
przestrzegając miejscowe przepisy
dotyczące utylizacji odpadów.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
W przypadku utylizacji urządzenia
należy uniemożliwić jego dalsze
ytkowanie, odcinając przewód
zasilający oraz wyjmując drzwiczki i
łki (zależnie od wyposażenia), aby
uniemożliwić dzieciom zatrznięcie
się w środku.
Urządzenie zostało wykonane z
materiałów nadających się do
recyklingu
lub do ponownego
użycia. Urządzenie należy utylizować
zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na
temat utylizacji, odzyskiwania oraz
recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim
lokalnym urzędem gminy, punktem
skupu złomu lub sklepem, w którym
zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako
zgodne z Dyrektywą Europejską
2012/19/WE (WEEE) dotyczącą
zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynia się do
ograniczenia ryzyka negatywnego
wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, który może wystąpić w
przypadku nieodpowiedniej utylizacji
produktu.
Symbol
na urządzeniu lub w
dołączonej do niego dokumentacji
oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu
domowego. Należy je przekazać do
punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Urządzenie należy wstępnie
nagrzewać jedynie w przypadkach, w
których jest to zalecane w tabeli
gotowania lub w przepisie.
ywać ciemnych lub emaliowanych
na czarno form do pieczenia, gdyż
znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
PL
7
OPIS
PRODUKTU
Instrukcja obsługi i konserwacji
Uwaga:
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może uruchamiać się co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika, wentylator chłodzący przez pewien czas może nadal pracować.
Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na froncie
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie wnętrza
8. Podłączenie sondy do mięsa
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Dolna grzałka
(niewidoczna)
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
7
6
10
8
OPIS WYŚWIETLACZA
PANEL STEROWANIA
1. ON/OFF
Do włączania lub wyłączania
kuchenki mikrofalowej, a także
wyłączania lub wstrzymania
wykonywania funkcji.
2. FUNKCJE USTAWIANE
AUTOMATYCZNIE
Do przewijania listy funkcji
ustawionych automatycznie.
3. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu ustawień.
4. FUNKCJE USTAWIANE RĘCZNIE
Do przewijania listy funkcji
ustawianych ręcznie.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Do zmiany ustawień i wartości
danej funkcji.
7. PRZYCISK POTWIERDZENIA
Do potwierdzania wyboru danej
funkcji lub ustawień.
8. START
Do włączania funkcji z użyciem
specjalnych lub podstawowych
ustawień.
1. Symbol wybranej funkcji,
wskaźnik poziomu gotowania
2. Funkcje: rozmrażanie,
utrzymywanie w cieple,
wyrastanie, przyrumienianie,
czyszczenie
3. Ustawienia funkcji
(temperatura, poziom grilla itd.)
4. Automat
5. Funkcja Eco
6. Wyświetlacz
cyfrowy
7. Ustawienie timera, czasu
gotowania, opóźnionego startu i
zegara
1 432 5 76
8
1
2
ECO
6
3
4
5
7
PL
9
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
Służy do pieczenia
potraw lub jako miejsce
do położenia patelni,
form do pieczenia
i innych naczyń
żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw,
focaccii itp. lub w przypadku
umieszczenia pod rusztem, do
zbierania ociekającego tłuszczu i
soków.
Służy do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, ryb w
folii itd.
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
1. Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po szynach
i pilnując, aby strona z zawiniętym brzegiem
skierowana była ku górze.
2. Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w
taki sam sposób jak ruszt.
10
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
1. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść
(1) i następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z
miejsca zamocowania (2): teraz prowadnice można
wyjąć.
2
1
1. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania.
2. Trzymając je w górnej pozycji, należy wsuć je do
komory piekarnika.
3. Opuścić do dolnego miejsca zamocowania.
PL
11
USTAWIANE RĘCZNIE
STATYCZNE* 19
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie. Używać poziomu 3. Do pieczenia
pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać
poziomu 1. lub 2. Przed umieszczeniem potrawy w
piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i ciast z płynnym
nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym
poziomie. Używać poziomu 3. Podgrzać piekarnik
przed pieczeniem.
TERMOOBIEG 39
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku
półkach (maks. trzech). Potrawy mogą być różne,
lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania
się zapacw pieczonych potraw. Podczas
pieczenia na jednej półce zaleca się korzystanie z
3. poziomu Gdy pieczenie odbywa się na dwóch
półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 4 a gdy
pieczenie odbywa się na trzech półkach, zaleca
się użycie poziomu 1., 3. i 5. Przed umieszczeniem
potrawy w piekarniku należy go wstępnie nagrzać.
GRILL 49
Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw
lub do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się
umieszczenie potrawy na poziomie 4. lub 5.
Podczas grillowania mięsa, zaleca się zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Umieścić blachę na 3.
lub 4. poziomie i wlać do niej około 500 ml wody.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL 59
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na
środkowym poziomie. Zalecamy zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Umieścić blachę na 1.
lub 2. poziomie i wlać do niej około 500 ml wody.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
FUNKCJE
MAXI COOKING 69
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu
w zależności od wielkci potrawy. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Zaleca się
obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby pieczeń
z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Warto od czasu do czasu polewać mięso sosem, aby
nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
SZYBKIE NAGRZEWANIE 79
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
ECO
ECO TERMOOBIEG* 89
Do pieczenia nadziewanych kawałków
mięsa i filetów na jednej półce.
Funkcja ta wykorzystuje łagodny, przerywany obieg
powietrza, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu
żywności. Jeżeli funkcja ECO jest włączona,
światełko kontrolki pozostaje zgaszone przez cały
czas gotowania. Aby skorzystać z funkcji ECO i tym
samym zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki
piekarnika nie powinny być otwierane, dopóki
potrawa nie będzie gotowa. Zalecamy używanie 3.
poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
SETTI
SETTING 99
Pozwalają zmienić ustawienia
piekarnika (czas, język, poziom głośności sygnałów
dźwiękowych, jasność, tryb ECO, jednostki miary,
moc).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb ECO, jasność wyświetlacza
zostanie po kilku sekundach zmniejszona, aby oszczędzać
energię . Wyświetlacz włączy się ponownie automatycznie,
gdy tylko zostanie wciśnięty któryś z przycisków, itp.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
12
PIZZA
PIZZA 59
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb i temperaturę do
pieczenia pizzy (pizza na cienkim i grubym cieście,
focaccia itp). Temperatura może być modyfikowana
w określonym zakresie, aby można ją było idealnie
dopasować do różnych przepisów i indywidualnego
gustu. Należy używać drugiej półki. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
CIAST
CIASTA KRUCHE 69
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę
pieczenia wszystkich rodzajów ciasta (drdżowe,
nadziewane, tarty itp.). Temperatura może być
modyfikowana w określonym zakresie, aby można
ją było idealnie dopasować do różnych przepiw
i indywidualnego gustu. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
WYRAS
WYRASTANIE 79
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich
i słonych. Umieścić ciasto na 2.
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać komory
kuchenki. Aby zachować doskonałą jakość
wyrastania, nie należy włączać tej funkcji, kiedy
piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim cyklu
pieczenia.
UTRZY
UTRZYM. W CIEPLE 89
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość
świeżo ugotowanych potraw (np.:
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie.
Funkcja nie włącza s, gdy temperatura w komorze
przekracza 65 °C.
DUSZE
DUSZENIE 99
Do delikatnego duszenia mięsa
(w 90°C) i ryb (w 85°C). W tej funkcji proces
przygotowania potrawy jest powolny i pozwala
zachować jej kruchość i soczystość. Ze względu
na niską temperatu, potrawa nie zostaje
przyrumieniona na zewtrz, a rezultat końcowy
jest zbliżony do efektu ugotowania na parze.
Zalecamy najpierw podsmażyć kawałki mięsa lub
ryby na patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu.
Czasy pieczenia wahają się od dwóch godzin dla
ryb o wadze 300 g, do czterech lub pięciu godzin
dla ryb o wadze 3 kg. Czas przygotowania mięsa
waha się od 4 godzin w przypadku 1 kg pieczeni, do
6-7 godzin w przypadku 3 kg pieczeni.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, nie należy otwierać
drzwiczek piekarnika podczas gotowania ponieważ
to pozwala na ucieczkę ciepła. Za pomocą sondy
do mięsa (jeśli jest dostępna) lub standardowego
termometru do pomiaru temperatury żywności. Do
delikatnego duszenia mięsa (w 90°C) i ryb (w 85°C).
USTAWIANE AUTOMATYCZNIE
MI ESO
MIĘSO 19
Ta funkcja automatycznie
wybiera najlepszą temperaturę i
metodę gotowania mięsa (wołowina, cielęcina,
wieprzowina, jagnięcina itp.). Temperatura może
być modyfikowana w określonym zakresie, aby
można ją było idealnie dopasować do różnych
przepisów i indywidualnego gustu. Funkcja włącza
co jakiś czas wentylator na niskich obrotach, aby
zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
Należy używać drugiej półki. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać komory kuchenki.
DROB
DRÓB 29
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszą temperaturę i metodę
pieczenia drobiu. Temperatura może być
modyfikowana w określonym zakresie, aby można
ją było idealnie dopasować do różnych przepiw
i indywidualnego gustu. Funkcja włącza co jak
czas wentylator na niskich obrotach, aby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu potrawy. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
ZAPIE
ZAPIEKANKA 39
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb przyrządzania potraw
i temperaturę do przygotowania dań z zapiekanym
makaronem (lasagne, cannelloni itp.). Temperatura
może być modyfikowana w określonym zakresie,
aby można ją było idealnie dopasować do różnych
przepisów i indywidualnego gustu. Należy używać
drugiej półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
komory kuchenki.
CHLEB
CHLEB 49
Ta funkcja automatycznie wybiera
najlepszy tryb i temperaturę do
wypiekania pieczywa (bagietki, bułki, chleb
itp). Temperatura może być modyfikowana w
określonym zakresie, aby można ją było idealnie
dopasować do różnych przepisów i indywidualnego
gustu. Należy używać drugiej półki. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać komory kuchenki.
PL
13
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Na wyświetlaczu będzie
przesuwał się napis „ENGLISH”.
lub , aby przewinąć listę dostępnych
języków i wybrać żądany język.
Nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Uwaga: Język można wybrać ponownie, korzystając z
menu „Setting”.
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka należy ustawić bieżący
czas: Na wyświetlaczu będą migać dwie cyfry godziny.
Za pomocą lub ustawić prawidłową godzinę i
nacisnąć
, aby potwierdzić: Na wyświetlaczu będą
migać dwie cyfry minut.
Za pomocą lub ustawić minuty i nacisnąć ,
aby potwierdzić.
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
JAK KORZYSTAĆ Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość
zmniejsz.
Naciskać przycisk
, aż na wyświetlaczu pokaże
się napis „SETTING, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić.
Nacisnąć
lub , aby wybrać menu „Power”, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
POWER
Za pomocą lub wybrać „NISKI” i nacisnąć ,
aby potwierdzić.
NISKI
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne”).
Aby prawidłowo ustawić tę funkc, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
14
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Nacisnąć
, aby włączyć urządzenie, a następnie
lub , aby przewijać menu funkcji
ustawianych ręcznie i automatycznie.
Nacisnąć i przytrzymać
lub , aż żądana
funkcja pojawi się na wyświetlaczu, a następnie
nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić.
ST ATY
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Gdy na wyświetlaczu miga wartość ustawienia,
można ją zmienić za pomocą
lub , a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić. Powtarzać te
czynności, aby zmienić kolejne ustawienia (jeśli są
możliwe).
Uwaga: Po włączeniu funkcji można regulować
temperaturę za pomocą lub .
CZAS TRWANIA
Gdy ikona miga na wyświetlaczu,
za pomocą
lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec
w trybie ręcznym: Nacisć
, aby potwierdzić i
rozpocząć wykonywanie funkcji.
W tym przypadku nie można ustawić czasu
zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia czas,
naciskając : Za pomocą lub zmienić ustawienie i
nacisnąć , aby potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA PROGRAMU
Dla wielu funkcji po ustawieniu czasu pieczenia
można opóźnić włączenie się funkcji poprzez
zaprogramowanie czasu jej zakończenia.
Wyświetlacz pokazuje aktualnie ustawiony czas
zakończenia, a ikona
miga.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas
zakończenia pieczenia, a następnie nacisnąć
, aby
potwierdzić i włączyć funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki:
Funkcja włączy się automatycznie po upłynięciu czasu
obliczonego tak, aby cykl pieczenia zakończył się o
ustawionej godzinie.
Wciskając ponownie można włączyć tę funkcję
natychmiast, anulując ustawiony czas opóźnienia.
Uwaga: Programowanie czasu opóźnienia rozpoczęcia
pieczenia zawsze powoduje wyłączenie fazy wstępnego
nagrzewania.
W czasie oczekiwania można użyć lub , aby
dostosować zaprogramowany czas zakończenia lub
nacisnąć
, aby zmienić ustawienia.
3. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień,
nacisnąć
, aby włączyć funkcję korzystając ze
specjalnych lub podstawowych ustawień.
Uwaga: Po rozpoczęciu pieczenia wyświetlacz zaproponuje
najbardziej odpowiedni poziom dla każdej funkcji.
Aby wstrzymać wykonywanie bieżącej funkcji, w
dowolnym momencie można nacisnąć
.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
PL
15
4. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wyświetlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
PRE
Kiedy ta faza zostanie zakończona, będzie słych
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego nagrzewania
wstrzyma nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
Zawsze można zmienić ustawienie żądanej temperatury,
naciskając lub .
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wwietlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Nacisnąć , aby kontynuować pieczenie w trybie
ręcznym (bez programowania czasu pieczenia), albo
za pomocą
przedłużyć czas pieczenia ustawiając
jego nową wartość.
W obu przypadkach ustawienia temperatury lub
poziomu grilla zostaną zachowane.
PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
PRESS
Gdy na wyświetlaczu pojawi się odpowiedni
komunikat, w razie potrzeby nacisć
, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania.
Aby zatrzymać wykonywanie aktywnej funkcji w
dowolnym momencie, nacisnąć przycisk
. TIMER
Kiedy urządzenie jest wyłączone, wyświetlacz może
być używany jako timer. Aby włączyć tę funkcję,
należy upewnić się, że piekarnik jest wączony
i nacisnąć
lub : Ikona będzie migać na
wyświetlaczu.
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie czasu.
Gdy tylko zakczy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie s
sygnał dźwiękowy.
Uwaga: Timer nie włącza żadnego z cykli gotowania/
pieczenia.
Za pomocą lub można zmienić ustawienie timera;
aby w dowolnym momencie wyłączyć timer, należy
nacisnąć .
Gdy timer jest aktywny, można także wybrać i włącz
funkcję.
Nacisnąć
, aby włączyć piekarnik, a następnie
wybrać żądaną funkcję.
Po uruchomieniu funkcji timer będzie niezależnie
kontynuował odliczanie, bez ingerencji w działanie
samej funkcji.
ST ATY
Aby wyłączyć timer, należy najpierw nacisnąć , aby
zatrzymać aktywną funkcję, a następnie nacisnąć
.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie blokady
klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia. Ze względów bezpieczeństwa piekarnik można
w kdym momencie wyłączyć, naciskając i przytrzymując
przycisk
16
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone
od momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesorw.
Początkowo należy stosować najniższe sugerowane
ustawienia, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należy użyć wszych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwci, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosow
wnież naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco s
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Funkcja “Termoobieg” umożliwia pieczenie różnych
potraw (takich jak ryby, warzywa) na różnych półkach,
w tym samym czasie.
Potrawy wymagające krótszego pieczenia należy
wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec
się dłużej.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję „Termoobiegu" i ustawiać formy do pieczenia
na różnych poziomach w taki sposób, aby zapewnić
swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Desery z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta
owocowe) wymagają użycia funkcji Piecz.
konwekcyjne.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać
z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem
nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę do pieczenia tłuszczem,
aby spód pizzy był bardziej chrupiący.
Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułożyć na
pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką.
W przypadku użycia tej funkcji czas wyrastania skraca
się o około jedną trzecią w porównaniu do wyrastania
w temperaturze pokojowej (20- 25°C).
Czas wyrastania ciasta na pizzę to mniej więcej
godzina na 1 kg ciasta.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy do pieczenia lub
naczynia żaroodporne, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa.
W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać mu smaku. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowuc mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz,
która będzie zbierała ściekające soki – należy do niej
wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod
rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
PL
17
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS
PIECZENIA
(min.)
POZIOM I
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
CIAST
- 160-180 30-90
2/3
Tak 160 - 180 30 - 90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(
sernik, strudel, tarta owocowa)
CIAST
- 160 - 200 30 - 85
3
Tak 160-200 35 - 90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
CIAST
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160 - 170 20 - 45
4
1
Tak 160 - 170 20 - 45 ***
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 200 30 - 40
3
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 ***
5
3
1
Bezy
Tak 90 110 - 150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 ***
5
3 1
Pizza (na cienkim lub grubym
cieście, focaccia)
PIZZA
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20 - 40
4
1
Tak 220 - 240 25 - 50 ***
5
3
1
Bochenek chleba 1 kg
CHLEB
- 180 - 220 50 - 70
2
Bułki
CHLEB
- 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180 - 200 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
PIZZA
Tak 250 10 - 20
3
Tak 250 10 - 20
4
1
Ciasta słone
(
tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 40 - 55
2 / 3
Tak 180 - 190 45 - 60
4
1
Tak 180 - 190 45 - 70 ***
5
3 1
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
ECO
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIANE
AUTOMA
TYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciastek
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz /
blacha do pieczenia / blacha
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 500
ml wody
Blacha do pieczenia
18
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190 - 200 20-30
3
Tak 180-190 20-40
4
1
Tak 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazania/suflet
ZAPIE
- 190-200 40 - 65
3
Zapiekanka makaronowa/
cannelloni
ZAPIE
- 190-200 25 - 45
3
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
MIESO
- 190 - 200 60 - 90
3
Drób/królik/kaczka 1 kg
DROB
- 200-230 50 - 80
3
Indyk/gęś 3 kg
DROB
- 190 - 200 90 - 150
2
Ryba pieczona / pieczona w
papierze (
filet, w całości)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
Warzywa faszerowane
(
pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 2 (Średnia) 20-30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
-
2 - 3
(Średniawysoka)
15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Średnia) 55 - 70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 2 (Średnia) 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka - 2 (Średnia) 60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Średnia) 35 - 55 **
3
Zapiekane warzywa (typu
gratin)
- 3 (Wysoka) 10 - 25
3
Lazania i mięso Tak 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 200 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 ***
4
1
Pełne danie:
Tarta owocowa (poziom 5)/Lazania
(poziom 3)/mięso (poziom 1)
Tak 190 40-120 ***
5
3 1
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
ECO
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIANE AU
TOMATYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciastek
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
blacha na ściekający tłuszcz/
Blacha do pieczenia/blacha
na ruszcie
Blacha-ociekacz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 500
ml wody
Blacha do pieczenia
PL
19
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM
PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
ECO
- 200 80-120 ***
3
Pokroić mięso na kawałki
(królik, kurczak, jagnięcina)
ECO
- 200 50 - 100 ***
3
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych
preferencji
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
ECO
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
FUNKCJE
USTAWIANE AU
TOMATYCZNIE
MIESO
DROB
ZAPIE
CHLEB
PIZZA
CIAST
Mięso Drób Zapiekanka Chleb Pizza Ciastek
AKCESORIA
Ruszt
Blacha do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz /
blacha do pieczenia / blacha na
ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 500
ml wody
Blacha do pieczenia
20
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE.
POZIOM TEMP. (°C)
CZAS PIE-
CZENIA
(min.)
AKCESORIA* I UWAGI
Kruche ciastka
(
Kruche ciasto)
Tak 3 150 30 - 40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 3 150 25 - 35
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1 - 4 150 25 - 35
Poziom 4: blacha do pieczenia
Poziom 1: blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
Ciasteczka
(
Ciasteczka)
Tak 3 170 20 - 30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 3 160 20 - 30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1 - 4 160 25 - 35
Poziom 4: blacha do pieczenia
Poziom 1: blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia
Biszkopt
beztłuszczowy
(
Biszkopt
bezcukrowy)
Tak 2 170 30 - 40 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 2 160 30 - 40 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1 - 4 160 35 - 45
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: Forma do pieczenia na
ruszcie
2 jabłeczniki
(
Jabłecznik)
Tak 2 185 70 - 90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 2 175 70 - 90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1 - 4 175 75 - 95
Poziom 4: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Tosty (Toast)
- 5
3
(Wysoka)
4 - 6 Ruszt
Hamburgery
- 5
3
(Wysoka)
18 - 30
Poziom 5: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poziom 4: blacha-ociekacz
napełniona wo
*Wszelkie akcesoria, które nie są dostarczone wraz
z piekarnikiem, można pozyskać z naszego serwisu
gwarancyjnego i pogwarancyjnego.
Wytyczne zawarte w tabeli nie są przeznaczone do
stosowania z prowadnicami ślizgowymi. Będzie trzeba
przetestować różne temperatury i czasy gotowania,
itp. bez prowadnic ślizgowych.
Klasa efektywności energetycznej (zgodnie z nor
IEC 60350 -1): Należy odnieść się do tabeli w celu
przeprowadzenia testu.
SPRAWDZONE PRZEPISY
Opracowana przez ośrodki certyfikacji, zgodnie ze
standardem IEC 60350-1
FUNKCJE
USTAWIANE RĘCZNIE
ECO
Statyczne Grill Turbo Grill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Eco termoobieg
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

HOTPOINT/ARISTON FI6 874 SC IX HA instrukcja

Typ
instrukcja