PL
7
stawiać je zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z
piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy
wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy
na ruszcie w taki sposób, aby zapewnić swobodną
cyrkulację powietrza.
• Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe,
włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu
ciasta. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe.
• Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po
bokach.
• Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym
razem należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć
ilość płynnych składników używanych do jego
produkcji lub delikatniej mieszać ciasto.
• Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta
owocowe) wymagają użycia funkcji „PIECZENIE
KONWEKCYJNE" (jeżeli jest dostępna). Jeśli spód
ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać z niższego
poziomu i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi
herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
• Użyć dowolnego rodzaju tacy piekarnika lub
naczynia żaroodpornego dostosowanego do
wielkości przyrządzanej porcji mięsa. W przypadku
pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej
ilości bulionu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać mu
smaku. Kiedy pieczeń jest gotowa, pozostawić w
piekarniku na kolejne 10-15 minut lub zawinąć w folię
aluminiową.
• . Do grillowania mięsa wybierać kawałki o
równomiernej grubości, aby uzyskać jednolite wyniki
przyrządzania. Bardzo grube porcje mięsa wymagają
dłuższego czasu przyrządzania. Aby zapobiec
przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od
grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie.
Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie
zbierała ściekające soki - należy do niej wlać pół
litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na
którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie
potrzeby uzupełniać wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu,
umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Nabić
mięso na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem
kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że
jest unieruchomione. Następnie umieścić szpikulec w
gnieździe na przedniej ścianie piekarnika i oprzeć na
odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu
i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na
pierwszej półce tacki do ociekania, do której należy wlać
pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy uchwyt,
który należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z
którego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby
wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Nasmarować blachę niewielką ilością tłuszczu, aby
spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch
trzecich czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych
modelach)
Zleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed
umieszczeniem w piekarniku. Czas wyrastania przy
użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w
porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania 1 kg ciasta na
pizzę to ok. jedna godzina.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć
za pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
• • Po każdym użyciu należy poczekać aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły,
usuwając z niego osad i pozostałości potraw. Aby
usunąć wszelkie skropliny, które powstały w wyniku
pieczenia potraw z dużą zawartością wody, należy
pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a
następnie wytrzeć go ściereczką lub gąbką.
• Drzwiczki można łatwo zdemontować i ponownie
zamontować, aby ułatwić czyszczenie szyby
WWW
.
• Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia.
• (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH) Górny element
grzewczy grilla można obniżyć, aby oczyścić górną
płytę piekarnika: Zdjąć element grzewczy z uchwytu
i obniżyć go. Aby przywrócić poprzednią pozycję
elementu grzewczego, należy go podnieść, pociągnąć
delikatnie do siebie i upewnić się, że znalazł się w
odpowiednich uchwytach.
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli akcesoria
są jeszcze gorące, do przenoszenia założyć rękawice
kuchenne. Resztki żywności można usunąć za pomocą
szczotki do mycia naczyń lub gąbki.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Używać rękawic ochronnych
podczas wszystkich czynności.
Wymagane czynności
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie urządzenia.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE