Whirlpool AKP 458/IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
Skrócona instrukcja obsługi
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna / grill
3. Układ chłodzenia
(jeśli dotyczy)
4. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
5. Świao
6. Układ wentylacji piekarnika
(jeśli dotyczy)
7. Rożen
(jeśli dotyczy)
8. Dolna grzałka
(niewidoczna)
9. Drzwiczki
10. Pozycje półek
11. Ścianka tylna
1. POKRĘTŁO WYBORU
y do włączania urządzenia poprzez
wybranie funkcji.
Obrócić na pozycję , aby wyłącz
piekarnik.
2. PRZYCISK +/
użą do zmniejszania lub zwiększania
wartości widocznej na wyświetlaczu.
3. PRZYCISK ZEGARA
służy do wybierania różnych
ustawień: czas trwania pieczenia, czas
zakończenia pieczenia, czasomierz.
4. WYŚWIETLACZ
5. POKRĘTŁO TERMOSTATU
Obrócić, aby wybrać żądaną
temperaturę.
6. DIODA TERMOSTATU /
NAGRZEWANIA
Świeci podczas nagrzewania
urządzenia. Wyłącza się po osiągnięciu
wymaganej temperatury.
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
1 32 2 5
6
4
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU
WHIRLPOOL
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . whirlpool . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
2
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ(JEŚLI JEST
DOSTĘPNA)
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE WYSUWANE
(JEŚLI DOTYCZY)
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
STOSOWANIE AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem (skierowaną
ku górze). Następnie wsunąć ruszt poziomo wzdłuż
prowadnicy, tak daleko, jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, są wsuwane
poziomo w taki sam sposób jak ruszt.
FUNKCJE
WYŁĄCZONY
Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie lub wyłączenie oświetlenia piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie. Należy używać drugiej półki. Podgrzać piekarnik
do wybranej temperatury. Dioda termostatu zostaje
wyłączona, gdy piekarnik jest gotowy i można w nim
umieścić potrawę.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i
słodkich) na jednej półce. Ta funkcja idealnie nadaje się również
do pieczenia na dwóch półkach. Aby pieczenie przebiegało
równomiernie, należy zamieniać potrawy miejscami. Gdy
pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z
drugiego poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach
należy używać poziomu drugiego i czwartego. Podgrzać
piekarnik przed pieczeniem.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek;
do podpiekania warzyw lub opiekania chleba. Zaleca się
umieszczenie potrawy na czwartym poziomie. Podczas
grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na
której będzie się zbierał skapujący tłuszcz. Umieścić blachę na
trzecim poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nagrzewać
piekarnik przez 3–5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Umieścić potrawę na środkowym poziomie.
Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza, która będzie
zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na pierwszym
lub drugim poziomie i wlać do niej około pół litra wody.
Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać
równomierne przyrumienienie po obu stronach. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zamknięte.
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów
spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w
opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
DÓŁ + PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia na jednym poziomie owoców, ciast,
warzyw, pizzy, drobiu itp.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w jednej temperaturze
(np. ryb, warzyw, ciasta) na maksymalnie dwóch półkach
jednocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw.
W przypadku użycia jednej półki zaleca się umieszczenie
potrawy na drugim poziomie. Aby piec na dwóch półkach,
zaleca się użycie poziomu pierwszego i trzeciego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
SPÓD
Tej funkcji można użyć, by przyrumienić spód
potrawy. Zaleca się umieszczenie potrawy na pierwszym
lub drugim poziomie pieczenia. Funkcji tej można również
yć do wolnego pieczenia np. gulaszu mięsnego lub
warzywnego; w tym przypadku potrawę należy umieścić
na drugim poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
PL
3
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy ustawić
aktualną godzinę: Na wyświetlaczu pojawi się komunikat
AUTO” oraz “0.00”.
A
U
T
O
Aby ustawić godzinę, nacisnąć równocześnie przyciski i :
Ustawić godzinę, korzystając z przycisków i .
Nacisnąć przycisk zegara, aby potwierdzić ustawienie.
Po wybraniu żądanej godziny można zmienić dźwięk alarmu:
Na wyświetlaczu pojawi się komunikat „ton 1.
A
U
T
O
Aby wybrać żądany dźwięk wcisnąć przycisk , następnie
wcisnąć przycisk zegara, aby potwierdzić ustawienie.
Uwaga: Aby później ustawić aktualną godzinę, na przykład po
długiej przerwie w dostawie prądu, powtórzyć wyżej opisane
czynności.
2. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach, który jest
pozostałością po produkcji: jest to zjawisko całkowicie
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania potraw
zaleca się rozgrzanie pustego piekarnika, co ułatwi pozbycie
się niepożądanego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także usunąć
wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony na
około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji „Piecz.
konwekcyjne”. W tym czasie piekarnik musi być pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy postępować
zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru do
pozycji oznaczonej symbolem żądanej funkcji.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Aby wyłączyć funkcję, ustawić pokrętło wyboru funkcji oraz
pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach oraz .
3. NAGRZEWANIE
Po uruchomieniu tej funkcji włączy się dioda termostatu
sygnalizująca rozpoczęcie pracy urządzenia.
Po zakończeniu nagrzewania dioda wyłączy się, wskazując,
że w komorze piekarnika uzyskano wybraną temperaturę:
W tym momencie należy umieścić potrawę w piekarniku i
rozpocząć jej pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.
. UŻYWANIE PROGRAMATORA ELEKTRONICZNEGO
Wciskając przycisk zegara można wybierać różne tryby w celu
zachowania lub zaprogramowania czasu pieczenia.
Uwaga: Jeśli nie podejmie się żadnego działania w ciągu kilku
sekund, rozlegnie się dźwięk brzęczyka i wszystkie ustawienia
zostaną zatwierdzone.
1. Przycisk – : służy do zmniejszania wartości widocznej na
wyświetlaczu
2. Przycisk : służy do wybierania różnych ustawień:
a. Programator czasowy
b. Czas pieczenia
c. Ustawienie czasu końca pieczenia
3. Przycisk +: służy do zwiększania wartości widocznej na
wyświetlaczu
A.
Symbol wskazuje, że jest używana funkcja programatora
czasowego
B. Symbol
AUTO
potwierdza, że ustawienie zostało
wprowadzone
A
U
T
O
2 31
A
B
USTAWIANIE MINUTNIKA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako minutnika, zarówno
gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i wtedy, gdy piekarnik jest
wyłączony.
Nacisnąć przycisk zegara aby uruchomić minutnik: symbol
miga na wyświetlaczu (1).
Aby ustawić żądany czas pieczenia należy użyć przycisków
oraz : odliczanie rozpoczyna się po kilku sekundach. Na
wyświetlaczu jest widoczna godzina i podświetlony symbol
potwierdzający ustawienie minutnika (2).
Na końcu nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara, aby
dezaktywować alarm.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
A
U
O
A
U
O
Uwaga: Aby wyświetlić odliczanie i zmienić je jeśli to konieczne,
naciskać ponownie przycisk zegara przez 2 sekundy.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Po wybraniu i aktywowaniu tej funkcji można ustawić czas
pieczenia, aby funkcja automatycznie się wyłączyła.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara: symbol
zacznie
mig (3).
Ponownie nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara: na
wyświetlaczu zaczną migać komunikaty DUR i AUTO (4).
Nastawić czas pieczenia za pomocą przycisku i .
Po kilku sekundach na wyświetlaczu będzie widać godzinę i
podświetlony napis AUTO potwierdzający ustawienie (5).
A
U
O
A
U
T
O
A
U
T
O
Uwaga: Aby zobaczyć ile pozostało czasu i zmienić pozostały czas
pieczenia, należy powtórzyć kroki opisane powyżej.
Gdy ustawiony czas pieczenia się skończy, rozlegnie się alarm
i pieczenie się zakończy (6).
A
U
T
O
Nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara, aby dezaktywować
alarm. Przywrócić pokrętło wyboru i pokrętło termostatu do
i , aby wyłączyć piekarnik.
PROGRAM CAŁKOWICIE ZAUTOMATYZOWANY /
OPÓŹNIONY START
Można opóźnić rozpoczęcie pieczenia programując czas jego
zakończenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia naciskać przycisk zegara,
dopóki na wyświetlaczu nie pokaże się komunikat END (7).
Za pomocą przycisku
i wybrać żądany czas zakończenia
pieczenia. Po chwili na wyświetlaczu pokaże się aktualna
godzina, symbol zgaśnie, a symbol AUTO pozostaje
zaświecony, potwierdzając ustawienie (8).
Uwaga: Aby zobaczyć i zmienić zapisane ustawienia, należy
powtórzyć kroki opisane powyżej.
Funkcja pozostanie zatrzymana, dopóki nie zaświeci się
symbol : w tym momencie piekarnik automatycznie
rozpocznie wybrany trybu gotowania (9).
A
U
T
O
A
U
T
O
A
U
T
O
Na końcu nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara, aby
dezaktywować alarm. Przywrócić pokrętło wyboru i pokrętło
termostatu do i , aby wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli wybierze się jedynie czas zakończenia pieczenia
(nie ustawiając czasu trwania pieczenia) funkcja natychmiast się
rozpocznie. Pieczenie będzie trwało aż do wymaganego czasu
zakończenia.
PL
5
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
POZIOM (OD
DOŁU)
TEMP.
(°C)
CZAS
(MIN)
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 2 150-175 35-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 150-170 30-90
Poziom 3: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
Tak 2 150-190 30-85
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
Tak 1-3 150-190 35-90
Poziom 3: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/ tarteletki
Tak 2 160-175 20-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 150-175 20-45
Poziom 3: ruszt
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 2 175-200 30-40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 170-190 35-45
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Bezy
Tak 2 100 110 -150
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 100 130-150
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Chleb/ pizza/ focaccia
Tak 2 190-250 12-50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 190-250 25-50
Poziom 1: blacha na ruszcie
Poziom 3: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Mrożona pizza
Tak 2 250 10-15
Poziom 1: Blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia lub ruszt
Tak 1-3 250 10-20
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Tarty pikantne
(warzywne, zapiekanki)
Tak 2 175-200 40-50 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 175-190 55-65
Poziom 3: forma do ciasta na
ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na
ruszcie
Nadziewane ciasto francuskie/
przekąski z ciasta ptysiowego
Tak 2 175-200 20-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
Tak 1-3 175-200 25-45
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 2 200 45-55 Blacha na ruszcie piekarnika
Jagnięcina / Cielęcina / Wołowina /
Wieprzowina 1kg
Tak 2 200 80 -110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak / klik / kaczka 1kg
Tak 2 200 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg
Tak 1/2 200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
6
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
POZIOM (OD
DOŁU)
TEMP.
(°C)
CZAS
(MIN)
AKCESORIA
Ryba pieczona/ potrawy pieczone
w papierze
(let, w całości)
Tak 2 175-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinia, bakłażan)
Tak 2 175-200 50-60 Blacha na ruszcie piekarnika
Tost
Tak 4 200 2-5 Grill
Filety/kawałki ryb
Tak 4 200 20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski / kebaby / żeberka /
hamburgery
Tak 4 200 30-40
Poziom 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony 1-1,3 kg
- 2 200
55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony 1-1,3 kg
- 2 200 60-80
Poziom 2: rożen
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Befsztyk krwisty 1 kg
- 2 200 35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy / golonka
- 2 200 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki
- 2 200 45-55
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekanka warzywna ze skorupką
(typu gratin)
- 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lazania i mięso
Tak 1-3 200 50-100
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki
Tak 1-3 200 45-100
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryby i warzywa
Tak 1-3 175 30-50
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Czasy podane w tabeli dotyczą funkcji pieczenia z opóźnieniem (jeśli jest dostępna). Czas pieczenia może być dłuższy, w zależności od
potrawy.
UWAGA: symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
RADY I SUGESTIE
SPOSÓB CZYTANIA TABELI PIECZENIA
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz
i
nformację, czy należy ją piec na jednej, czy kilku półkach
jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu
włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania
wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy
pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz
rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należy użyć wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu.
Można stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła
PL
7
żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco
się wtedy wydłuży. Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy
przestrzegać podanych w tabeli pieczenia zaleceń dotyczących
wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich
łkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować, zawiera
dużo wody, należy wstępnie rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne przygotowywanie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" można
jednocześnie piec różne potrawy (np: ryby i warzywa), na
różnych poziomach. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego
pieczenia i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego
pieczenia.
Desery
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji
pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na
ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do pieczenia
na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu
i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby zapewnić
swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć
drewniany patyczek w najwszym miejscu ciasta. Jeśli
patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których zastosowano
nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym razie, ciasto może
nierówno wyrosnąć po bokach.
Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem
należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć ilość płynnych
składników używanych do jego produkcji lub delikatniej
mieszać ciasto.
Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe)
wymagają użycia funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" (jeżeli
jest dostępna). Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy
skorzystać z niższego poziomu i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
Użyć dowolnego rodzaju tacy piekarnika lub naczynia
żaroodpornego dostosowanego do wielkości przyrządzanej
porcji mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilżyć mięso
i dodać mu smaku. Kiedy pieczeń jest gotowa, pozostawić
w piekarniku na kolejne 10-15 minut lub zawinąć w folię
aluminiową.
. Do grillowania mięsa wybierać kawałki o równomiernej
grubości, aby uzyskać jednolite wyniki przyrządzania. Bardzo
grube porcje mięsa wymagają dłuższego czasu przyrządzania.
Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je
odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie.
Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała
ściekające soki - należy do niej wlać pół litra wody i umieścić
bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do
grillowania. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu,
umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Nabić mięso
na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem kuchennym (w
przypadku kurczaka), i upewnić się, że jest unieruchomione.
Następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej
ścianie piekarnika i oprzeć na odpowiednim wsporniku. Aby
zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której
należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy
uchwyt, który należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i
z którego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby wyjąć
mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Nasmarować blachę niewielką ilością tłuszczu, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych modelach)
Zleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed
umieszczeniem w piekarniku. Czas wyrastania przy użyciu
tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w porównaniu z
czasem wyrastania w temperaturze pokojowej (2025°C). Czas
wyrastania 1 kg ciasta na pizzę to ok. jedna godzina.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry.
Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel detergentu o
neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone po
powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
• Po każdym użyciu należy poczekać aż piekarnik ostygnie i
wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły, usuwając z niego
osad i pozostałości potraw. Aby usunąć wszelkie skropliny,
które powstały w wyniku pieczenia potraw z dużą zawartością
wody, należy pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia,
a następnie wytrzeć go ściereczką lub gąbką.
Nie stosować urządzeń czyszczących
parą.
Używać rękawic ochronnych podczas
wszystkich czynności.
Wymagane czynności przeprowadzać
przy zimnym piekarniku.
Odłączyć urządzenie od zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
8
WYMIANA LAMPY
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25–40W/230V, typu E-14,
T300°C lub żarówki halogenowe 20–40W/230V, typu G9, T300°C.
Żarówka stosowana wtym piekarniku jest przeznaczona do
urządzeń domowych inie nadaje się do ogólnego oświetlania
pomieszczeń wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE
244/2009). Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotykać ich
gołymi rękami – ślady palców pozostawione na powierzchni mogą
doprowadzić do uszkodzenia żarówek. Nie używać piekarnika,
dopóki osłona lampy nie zostanie ponownie zamontowana.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie trzymać
ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry (a), aż
wysuną się z miejsc zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na miękkie podłoże.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę piekarnika,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
zablokowując górną część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia: upewnić się,
że zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli nie,
należy powtórzyć powyżej opisane czynności.
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy urządzenie jest
prawidłowo podłączone do sieci.
Wyłączyć urządzenie i włączyć ponownie, aby sprawdzić,
czy usterka nadal występuje.
400011407311
Instrukcje bezpieczeństwa, instrukcję obsługi, kartę produktu oraz parametry
poboru energii można pobrać:
Odwiedzając naszą stronę internetową docs . whirlpool . eu
ywając kodu QR
Ewentualnie można skontaktować się z naszą obsługą posprzedażową (patrz
numer telefonu w książeczce gwarancyjnej). W przypadku kontaktu z naszą obsługą
posprzedażową, prosimy podać kody z tabliczki znamionowej produktu.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
USUWANIE USTEREK
Drzwiczki można łatwo zdemontować i ponownie
zamontować, aby ułatwić czyszczenie szyby
WWW
.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do mycia.
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby oczyścić
górną płytę piekarnika: Zdjąć element grzewczy z uchwytu
i obniżyć go. Aby przywrócić poprzednią pozycję elementu
grzewczego, należy go podnieść, pociągnąć delikatnie
do siebie i upewnić się, że znalazł się w odpowiednich
uchwytach.
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z dodatkiem
ynu do mycia naczyń. Jeśli akcesoria są jeszcze gorące, do
przenoszenia założyć rękawice kuchenne. Resztki żywności
można usunąć za pomocą szczotki do mycia naczyń lub
gąbki.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool AKP 458/IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide