4
ZALECENIA:
1. Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada miejsco-
wym parametrom zasilania.
2. Przed montażem rozwinąć i wyprostować przewód sieciowy.
3. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się okapem.
1. Okap nadkuchenny, który służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz
(praca jako wyciąg), należy podłączyć do odpowiedniego kanału wentylacyjnego
(nie podłączać do kanałów kominowych, dymowych lub spali-
nowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości, co najmniej
650 mm od kuchenki elektrycznej lub ceramicznej, oraz 750
mm w przypadku kuchenek gazowych (lub elektryczno-gazo-
wych).
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkry-
tego płomienia. Podczas zdejmowania naczyń znad palnika,
należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotow. na tłuszczach powinny być stale nadzoro-
wane, gdyż przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr przeciw tłuszczowy do okapu nadkuchennego należy
oczyszczać, raz na miesiąc. Filtr zbyt mocno nasycony tłuszczem jest łatwopal-
ny.
6. Przed każdą operacją wymiany ltra lub przed podjęciem prac naprawczych, na-
leży wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy
zadbać o wystarczającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja
jest możliwa, gdy przy jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależ-
nych od powietrza w pomieszczeniu, w miejscu ustawienia tych urządzeń panuje
podciśnienie najwyżej 0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje, gdy okap kuchen-
ny jest użytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 230 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniaz-
da elektrycznego, uziemionego i za bez pie czo nego bezpiecznikiem 10 A.
9. Okap nie powinien służyć jako płaszczyzna podparcia dla osób znajdujących się
w kuchni.
10. Okap powinien być często czyszczony zarówno na zewnątrz jak i od wewnątrz
(PRZYNAJMNIEJ RAZ W MIESIĄCU, z zachowaniem wskazówek dotyczących
konserwacji podanych w niniejszej instrukcji). Nieprzestrzeganie zasad dotyczą-
cych czyszczenia okapu oraz wymiany ltrów powoduje powstanie zagrożenia po-
żarem. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody lub
pożary spowodowane przez urządzenie a wynikające z nieprzestrzegania zaleceń
podanych w niniejszej instrukcji.