4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
ZALECENIA:
1. Sprawdzić,czynapięciepodanenatabliczceznamionowejodpowiadamiejscowymparame-
tromzasilania.
2. Przedmontażemrozwinąćiwyprostowaćprzewódsieciowy.
3. Niniejszysprzętniejestprzeznaczonydoużytkowaniaprzezosoby(wtymdzieci)oograniczo-
nejzdolnościzycznej,czuciowejlubpsychicznej,lubosobyobrakudoświadczenialubzna-
jomościsprzętu,chybażeodbywasiętopodnadzoremlubzgodniezinstrukcjąużytkowania
sprzętu,przekazanejprzezosobyodpowiadającezaichbezpieczeństwo.
Należyzwracaćuwagęnadzieci,abyniebawiłysięokapem.
OSTRZEŻENIA:
1. Okapnadkuchenny,którysłużydousuwaniaoparówkuchennychnazewnątrz(pracajako
wyciąg),należypodłączyćdoodpowiedniegokanałuwentylacyjnego(niepodłączaćdoka-
nałówkominowych,dymowychlubspalinowych,będącychweksploatacji).
2.Urządzenienależyzamontowaćnawysokości,conajmniej650mmodkuchenkielektrycz-
nejlubceramicznej,oraz750mmwprzypadkukuchenekgazowych(lubelektryczno-gazo-
wych)-Rys.1.
3. Podokapemnadkuchennymniewolnopozostawiaćodkrytegopłomienia.Podczaszdejmo-
wanianaczyńznadpalnika,należyustawićminimalnypłomień.
4. Potrawyprzygotowywanenatłuszczachpowinnybyćstalenadzorowane,gdyżprzegrzany
tłuszczmożesięłatwozapalić.
5. Filtrprzeciwtłuszczowydookapunadkuchennegonależyczyścićśrednioco2-3tygodnie.
Filtrzbytmocnonasyconytłuszczemjestłatwopalny.
6. Przedkażdąoperacjąwymianyltralubprzedpodjęciempracnaprawczych,należywyjąć
wtyczkęurządzeniazgniazdka.
7. Jeżeliwpomieszczeniu,opróczokapu,eksploatujesięinneurządzeniaozasilaniunieelek-
trycznym(np.piecenapaliwaciekłe,grzejnikiprzepływowe,termy),należyzadbaćowystar-
czającąwentylację(dopływpowietrza).Bezpiecznaeksploatacjajestmożliwa,gdyprzyjed-
noczesnejpracyokapuiurządzeńspalających,zależnychodpowietrzawpomieszczeniu,
wmiejscuustawieniatychurządzeńpanujepodciśnienienajwyżej0,004milibara(tenpunkt
nieobowiązuje,gdyokapkuchennyjestużytkowanyjakopochłaniaczzapachów).
8. Przypodłączeniudosieci230Vwymaganejestpodłączeniedosprawnegogniazdaelek-
trycznego,uziemionegoizabezpieczonegobezpiecznikiem10A.
9. Okapniepowiniensłużyćjakopłaszczyznapodparciadlaosóbznajdującychsięwkuchni.
10.Okappowinienbyćczęstoczyszczony
zarównonazewnątrzjakiodwewnątrz
(PRZYNAJMNIEJRAZWMIESIĄCU,z
zachowaniemwskazówekdotyczących
konserwacjipodanychwniniejszejinstrukcji).
Nieprzestrzeganiezasaddotyczących
czyszczeniaokapuorazwymianyltrów
powodujepowstaniezagrożeniapożarem.
Producentnieponosiżadnejodpowie-
dzialnościzaewentualneszkodylub
pożaryspowodowaneprzezurządzenie
awynikająceznieprzestrzegania
zaleceńpodanychwniniejszejinstrukcji.
Min.65 cm
Min.75 cm
Rys.1