4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
ZALECENIA:
1. Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada miejsco-
wym parametrom zasilania.
2. Przed montażem rozwinąć i wyprostować przewód sieciowy.
3. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się okapem.
OSTRZEŻENIA:
1. Okap nadkuchenny, który służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz
(praca jako wyciąg) należy podłączyć do odpowiedniego kanału wentylacyjnego
(nie podłączać do kanałów kominowych, dymowych lub spalinowych, będących w
eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości: co najmniej 650 mm od płyty kuchen-
nej. Jeżeli w instrukcjach instalowania urządzeń gazowych podano większą odległość,
należy to uwzględnić.
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia. Pod-
czas zdejmowania naczyń znad palnika, należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż
przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr tłuszczowy do okapu nadkuchennego należy czyścić, raz na 2 miesiące. Filtr
zbyt mocno nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed każdą operacją wymiany ltra lub przed podjęciem prac naprawczych,
czyszczenia, należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy
zadbać o wystarczającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja
jest możliwa, gdy przy jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależ-
nych od powietrza w pomieszczeniu, w miejscu ustawienia tych urządzeń panuje
podciśnienie najwyżej 0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje, gdy okap kuchen-
ny jest użytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 240V-/50Hz wymagane jest podłączenie do sprawnego
gniazda elektrycznego ze sprawnym obwodem ochronnym.
9. Okap nie powinien służyć jako płaszczyzna podparcia dla osób znajdujących się
w kuchni.
10. Okap powinien być często czyszczony zarówno na zewnątrz jak i od wewnątrz
(PRZYNAJMNIEJ RAZ NA 2 MIESIĄCE), z zachowaniem wskazówek podanych
w niniejszej instrukcji).
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących czyszczenia okapu oraz wymiany ltrów
węglowych (tylko praca jako pochłaniacz) powoduje powstanie zagrożenia poża-
rem. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody lub
pożary spowodowane przez urządzenie a wynikające z nieprzestrzegania zaleceń
podanych w niniejszej instrukcji.