5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
ZALECENIA:
1. Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada miejscowym
parametrom zasilania.
2. Przed montażem rozwinąć i wyprostować przewód sieciowy.
3. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ogra-
niczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się okapem.
OSTRZEŻENIA:
1. Okap nadkuchenny, który służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz (praca
jako wyciąg) należy podłączyć do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłą-
czać do kanałów kominowych, dymowych lub spalinowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości: co najmniej 650 mm od płyty kuchennej.
Jeżeli w instrukcjach instalowania urządzeń gazowych podano większą odległość, na-
leży to uwzględnić.- Rys. 1.
3. Pod okapem nadkuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia. Podczas
zdejmowania naczyń znad palnika, należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż prze-
grzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr tłuszczowy do okapu nadkuchennego należy czyścić średnio co 2-3 tygodnie. Filtr
zbyt mocno nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed każdą operacją wymiany ltra lub przed podjęciem prac naprawczych, czyszcze-
nia, należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu nie-
elektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy zadbać
o wystarczającą wentylację (dopływ powietrza). Bezpieczna eksploatacja jest możliwa,
gdy przy jednoczesnej pracy okapu i urządzeń spalających, zależnych od powietrza
w pomieszczeniu, w miejscu ustawienia tych urządzeń panuje podciśnienie najwyżej
0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje, gdy okap kuchenny jest użytkowany jako
pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 240 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniazda
elektrycznego ze sprawnym obwodem ochronnym.
9. Okap nie powinien służyć jako płaszczyzna podparcia dla osób znajdujących się w
kuchni.
10. Okap powinien być często czyszczony zarówno
na zewnątrz jak i od wewnątrz
(PRZYNAJMNIEJ RAZ NA 1 MIESIĄC), z zachowa-
niem wskazówek podanych w niniejszej instrukcji).
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących
czyszczenia okapu oraz wymiany ltrów węglowych
(tylko praca jako pochłaniacz) powoduje powstanie
zagrożenia pożarem. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za ewentualne szkody lub pożary
spowodowane przez urządzenie a wynikające z
nieprzestrzegania zaleceń podanych w niniejszej
instrukcji.
Rys.1