46
Churro
Około 18 pączków
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas pieczenia: 7-9 minut na jedną partię
Te Churro, dla zdrowia, są bardziej pieczone niż smażone w głębokim tłuszczu, .
• 220ml wody
• 120g masła
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
• ¼ łyżeczki soli
• 30g drobnego jasnobrązowego cukru
• 150g mąki zwykłej
• 3 duże jajka
1. Zagotuj wodę z masłem. Wmieszaj wanilię, sól i cukier. Wmieszaj mąkę i gotuj 1-2 minut stale
mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw mieszaninę, aż trochę ostygnie.
2. Wbijaj jajka, po jednym, aż składniki się dobrze połączą.
3. Przełóż mieszaninę w worek do wyciskania.
4. Załóż płyty do churro i rozgrzej opiekacz.
5. Lekko natłuść każde wgłębienie pędzelkiem i uważnie wyciskaj mieszaninę w dolne wgłębienie, aż
zostanie ono wypełnione w trzech czwartych. Zamknij pokrywę i piecz przez około 7-9 minut do
złocistego brązu.
6. Uważnie wyjmij każde churro i obtocz je w bardzo drobnym cukrze i zmielonym cynamonie. Ułóż na
drucianym stojaku, aż trochę ostygną.
7. Powtarzaj czynności, aż całe ciasto będzie wykorzystane.
Czekoladowe kulki z ciasta (na patykach)
Około 18 pączków
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas pieczenia: 3-4 minut na jedną partię
Małe kulki z ciasta na patykach, na jedno włożenie do buzi, są łatwe w przyrządzaniu i niezastąpione na
imprezach urodzinowych i przy innych okazjach.
• 175g masła
• 175g bardzo drobnego cukru
• 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
• 100g mąki zwykłej
• 50g kakao w proszku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1-2 łyżeczki mleka
1. Ubij trzepaczką cukier z masłem. Wbijaj jajka, po jednym, aż składniki się dobrze połączą.
2. Przesiej mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Wmasuj w mieszankę cukru z masłem. Dodaj
mleko i dobrze połącz.
3. Załóż płyty do ciasteczek na patyku i rozgrzej opiekacz.
4. Lekko natłuść pędzelkiem wgłębienia i starannie wypełnij do połowy dolne wgłębienia. Zamknij
pokrywę i piecz przez 3-4 minut.
5. Po upieczeniu, wyjmij ciasteczka i pozostaw je do ostygnięcia na drucianym stojaku. Starannie
wytrzyj formy papierem kuchennym.
6. Powtarzaj czynność, aż całe ciasto będzie wykorzystane.