Russell Hobbs 24620-56 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Russell Hobbs 24620-56 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
2
h b
Brownie Upper
Brownie Lower
g
f
i
j
k
l
l
m
l
l
k
e
n
n
r
s
Brownie Lower
o o
Brownie Upper
49
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być użytkowane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze
oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub psychicznej
lub osoby niemające doświadczenia lub znajomości urządzenia, jeśli
odbywa się to pod nadzorem / z instruktażem, oraz są świadome
istniejących zagrożeń.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Dzieci nie powinny czyścić i obsługiwać urządzenia, o ile nie są starsze n
8 lat i są nadzorowane.
Przechowuj urządzenie i przewód zasilania w miejscu niedostępnym dla
dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
h Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowanie potraw.
Urządzenie generuje ciepło i podczas użytkowania ucieka para wodna. Otwieraj ostrożnie, aby
uniknąć oparzeń.
Zawsze podnoś pokrywę chwytając uchwyt pokrywy. Nie dotykaj uchwytów płyt, mogą być bardzo
gorące.
Nie używaj urządzenia, jeśli jest uszkodzone lub źle działa.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Uchwyt pokrywy
2. Lampka zasilania (czerwona)
3. Lampka gotowości (zielona)
4. Zatrzask
5. Przycisk zwalniający górnej płyty
6. yty do gofrów
7. Uchwyty płyt
8. Przycisk zwalniający dolnej płyty
9. yty do pączków
10. Zaczepy
11. Górna płyta do babeczek
12. Dolna płyta do babeczek
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Dokładnie umyj płyty ciepłą wodą z mydłem i wytrzyj miękką szmatką.
Przy pierwszym użyciu gofrownica wielofunkcyjna może trochę dymić. Jest to normalne i szybko mija.
Przed pierwszym użyciem przygotuj płyty rozprowadzając pędzlem lub szmatką na całej powierzchni
roboczej trochę oleju spożywczego. Nadmiar oleju zetrzyj ręcznikiem papierowym.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
50
ZAKŁADANIE/ZDEJMOWANIE PŁYT
Płyty można zakładać/zdejmować tylko wtedy, gdy urządzenie całkowicie ostygnie.
Na raz zakładaj lub zdejmuj tylko po jednej płycie.
Nie mieszaj rodzajów płyt.
yty do pączków i gofrów mogą być w dowolnym położeniu (góra lub dół). Płyty do babeczek są
oznaczone “Brownie Upper” i “Brownie Lower” góra/ł i należy je odpowiednio założyć.
Aby zdjąć płytę, naciśnij górny lub dolny przycisk zwalniający i wyjmij płytę.
Aby założyć płytę, dopasuj zaczepy na płycie do otworów przy zawiasach na korpusie urządzenia. Naciśnij
ytę, aż usłyszysz kliknięcie i płyta zatrzaśnie się na swoim miejscu.
WYKONANIE GOFRÓW
1. Załóż obie płyty do gofrów.
2. Po zamknięciu pokrywy, włącz gofrownicę wielofunkcyjną. Zaświeci się czerwona lampka zasilania.
3. Kiedy lampka zaświeci się na zielono, chwyć zatrzask i otwórz pokrywę trzymając za uchwyt
pokrywy.
4. Wlej około 130 g ciasta na środek dolnej płyty. Nie wlewaj zbyt dużo, bo wycieknie w trakcie
pieczenia.
5. Zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Zielone światło “gotowości” będzie włączało się i wyłączało w trakcie
pieczenia.
6. Piecz gofry przez około 5-6 minut. Jeśli mają być bardziej chrupiące, piecz przez dodatkowe 1-2
minut.
7. Otwórz pokrywę chwytając uchwyt pokrywy i ostrożnie wyjmij gofra przy użyciu niemetalowych
przyborów.
WYKONANIE PĄCZKÓW
1. Załóż obie płyty do pączków.
2. Wykonaj kroki 2 i 3 jak w WYKONANIE GOFRÓW.
3. Wlej ilość ciasta wystarczającą do wypełnienia zagłębień w dolnych fragmentach płyty do pączków.
4. Zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Zielone światło “gotowości” będzie włączało się i wyłączało w trakcie
pieczenia.
5. Piecz przez około 3 minuty lub do zarumienienia.
6. Otwórz pokrywę chwytając uchwyt pokrywy i ostrożnie wyjmij pączki przy użyciu niemetalowych
przyborów.
WYKONANIE BABECZEK
1. Załóż obie płyty do babeczek upewniając się, że płyta “Brownie Upper” znajduje się w położeniu
górnym, pod pokrywą.
2. Wykonaj kroki 2 i 3 jak w WYKONANIE GOFRÓW.
3. Każde zagłębienie w dolnej płycie wypełnij w około dwóch trzecich ciastem. Jeśli chcesz, możesz to
każdego zagłębienia włożyć papierową foremkę i wypełnić ciastem.
4. Zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Zielone światło “gotowości” będzie włączało się i wyłączało w trakcie
pieczenia.
5. Piecz przez około 3 minuty lub do zarumienienia.
6. Otwórz pokrywę chwytając uchwyt pokrywy i ostrożnie wyjmij babeczki przy użyciu niemetalowych
przyborów.
7. Wychłodź babeczki na drucianej siatce.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Wyjmij płyty i umyj w ciepłej wodzie z mydłem.
51
Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą wykazywać ślady
zużycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wywa na działanie urządzenia.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
Pączki (Na około 24)
170 g mąka zwykła
110 g cukier drobny
7 g proszek do pieczenia
2 g sól
120 g masło niesolone, rozpuszczone
1 duże jajko kury z wolnego wybiegu
175 ml mleko pełne
1. Wymieszaj mą, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie przesiej do miski.
2. Wymieszaj masło, jajko i mleko, a następnie zmieszaj z suchymi składnikami. Ubij na gładką masę.
Ciasto jest najlepsze w temperaturze pokojowej.
Podstawowe babeczki (Na około 25)
120 g cukier drobny
120 g masło niesolone, rozpuszczone
2 duże jajka kury z wolnego wybiegu
7 ml ekstrakt waniliowy
120 g mąka z dodatkiem środków
spulchniających, przesiana
1. Dodaj masło i cukier do miski i razem ubijaj do zbielenia i podwojenia objętości. Dodaj wanilię.
2. Lekko zmiksuj jajka. Po trochu dodawaj jajka do masła i cukru ciągle ubijając trzepaczką, aż całość
będzie dobrze połączona. Kontynuuj, aż wszystkie jajka zostaną dodane.
3. Wmieszaj delikatnie mąkę do mieszaniny jaj, aż wszystko będzie dokładnie zmiksowane. Nie miksuj
nadmiernie.
Odmiany
Czekolada: zmniejsz ilość mąki do 110g i dodaj 20g kakao w proszku
Cytryna: zastąp wanilię drobno startą skórką z 1 cytryny
Podstawowe gofry (Na około 4)
170 g mąka zwykła
15 g proszek do pieczenia
2 g sól
30 g cukier drobny
2 duże jajka kury z wolnego wybiegu
250 ml mleko pełne
5 ml ekstrakt waniliowy
1. Przesiej do miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
2. Oddziel żółtka od białek i połącz żółtka, mleko i wanilię w oddzielnej misce. Dokładnie wmieszaj do
suchych składników.
3. Ubij białka na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj pianę w inne składniki tak, aby otrzymać jak
najlżejsze przewietrzone ciasto. Ciasto jest najlepsze w temperaturze pokojowej.
Gofry bezglutenowe
(Na około 4)
280 g mieszanka mąki bezglutenowej
15 g proszek do pieczenia
2 g sól
60 g cukier drobny
2 duże jajka kury z wolnego wybiegu
200 ml mleko pełne
2,5 ml ekstrakt waniliowy
Postępuj jak przy podstawowych gofrach.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
/